wiadomości - Kulinaria & Wino

Trzecia edycja Gout de France w Polsce i Trójmieście

Bouillabaisse - zupa rybna przyrządzana w rejonie Marsylii już z VII w p.n.e. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, owoce morza, a także pomidory i szafran. W ramach "Smaków Francji" będzie jej można posmakować m.in. w restauracji Open Kitchen oraz Sztuczka Bistro.
Bouillabaisse - zupa rybna przyrządzana w rejonie Marsylii już z VII w p.n.e. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, owoce morza, a także pomidory i szafran. W ramach "Smaków Francji" będzie jej można posmakować m.in. w restauracji Open Kitchen oraz Sztuczka Bistro. fot. HLPhoto / fotolia.com

21 marca ponad 2 tys. restauracji z całego świata zaproponuje gościom francuskie menu w autorskim wydaniu. Tegoroczna edycja Smaków Francji (Goût de France) zaangażowała w Polsce 159 szefów kuchni - drugą najliczniejszą, po francuskiej, reprezentację krajową - w tym czternastu z Trójmiasta oraz trzech z jego okolic.



Przed nami trzecia w Polsce edycja Goût de France - święta kuchni francuskiej zainicjowanego przez Alaina Ducassa, zainspirowanego zaś słynną Kolacją Epikura z 1912 roku. Zgodnie z jej założeniem tego samego dnia posiłek à la française serwowany jest przez szefów kuchni z całego świata, jak największej liczbie osób. W tym roku udział w wydarzeniu bierze ponad 2 tys. lokali. Jego celem jest popularyzacja kuchni francuskiej - wpisanej przez UNESCO na listę światowego dziedzictwa niematerialnego.

W Trójmieście udział w wydarzeniu bierze 14 restauracji:

  1. A la francaise, godz. 19, cena: 95 zł/os.
  2. Art Deco, od godz. 12:30, cena: 180-280 zł/os.
  3. Biały Królik, godz. 13-21:30, cena: 190 zł/os.
  4. Bulaj, od godz. 13, cena: 135 zł/os.
  5. Correze, godz. 17, cena: 140 zł/os.
  6. Cyrano and Roxane, godz. 19, cena: 250 zł/os.
  7. Novo Square Lounge Bar, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
  8. Open Kitchen, godz. 16, cena: 139 zł/os.
  9. Przystanek Orłowo, godz. 18:30, cena: 190 zł/os.
  10. Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.
  11. Sztuczka, godz. 15, cena: 145-245 zł/os.
  12. Winestone, Mercure Gdańsk, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
  13. Winestone, Mercure Gdańsk Posejdon, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
  14. Winestone, Mercure Gdynia Centrum, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.

Podobnie jak w latach ubiegłych kolacja obejmować będzie: aperitif i przekąski, przystawki, danie główne, deskę serów, deser oraz francuskie wina i szampany.

Na stołach pojawią się tradycyjne, francuskie przysmaki. Nie zabraknie zup: bouillabaisse z Marsylii, czyli filetów rybnych i owoców morza w bulionie pomidorowym, prowansalskiej zupy cebulowej oraz kremu vichyssoise - z ziemniaków, porów, z dodatkiem mleka. W kartach pojawią się także: foie gras, kacze serca, ślimaki, żabie udka oraz owoce morza: ośmiornica, homary, przegrzebki, mule gotowane w białym winie. Z ryb wybrano troć, solę, halibuta, łososia, a nawet dorsza skrei, z mięs przepiórkę, karkówkę jagnięcą, eskalopki, pierś kaczą, polędwicę jelenia, królika. Wśród propozycji deserowych nie zabraknie naleśników z syropem pomarańczowym (crepes suzette), ciasta czekoladowego, tarty cytrynowej, creme brulee, eklerków, mille feuille oraz bezy francuskiej.

W okolicach Trójmiasta kolację w ramach Goût de France podadzą także rekomendowane przez nas niedawno (w ramach tekstu Weekendowy obiad za miastem): 1906 Gourmet Restaurant w Pałacu Ciekocinko, restauracja Natura w resorcie Rosevia oraz restauracja Inspiracja w Pałacu Kościeszy w miejscowości Przyjaźń.

Tegoroczna edycja "Smaków Francji" poświęcona została kształceniu specjalistów branży HoReCa - po to, aby podkreślić wagę odpowiedniego przygotowania do zawodów związanych z kulinariami. Uczniowie szkół gastronomicznych z całego świata mają się w tym roku włączyć w przygotowanie uroczystych kolacji.

Opinie (22) 5 zablokowanych

  • A dlaczego mamy promowac francuska kuchnie w Polsce?

    Gdzie promuje sie tak kuchnie polską?

    • 25 18

  • (1)

    absurd

    • 9 5

    • Mówisz o cenach

      • 3 1

  • ...w Polsce i Trojmiescie (1)

    Wezcie jakis redaktorow a nie studentow.

    • 13 3

    • jakichś

      a ty weź słownik

      • 3 0

  • (3)

    Kaczki i gęsi hodowane na foie gras trzyma się w klatkach i karmi na siłę za pomocą wpychanej do przełyku rury - smacznego foie gras

    • 25 5

    • (1)

      To zupełne jak polaki zażerające się na Wielkanoc

      • 6 2

      • kto? a ty to niemiaszek? czy inny ch

        • 3 0

    • no właśnie tak się to robi żeby wątrobę bardziej otłuścić...nic nowego i przełomowego. kurczaki, które kupujemy w sklepach także nie są traktowane zbyt dobrze i nie zawsze mają humanitarną śmierć...ale tak po prostu jest, komentarz wystawiony na trojmiasto na pewno niczego w tym temacie nie zmieni.

      • 0 0

  • ale bouillabaisse (2)

    nie gotuje się na tłustych rybach - więc ani łosoś, ani troć, ani halibut
    - a sola ma zbyt delikatne mięso i smak.

    • 6 2

    • A na (1)

      Jakich daj przykład

      • 1 0

      • mintaj, żabnica, często dodaje się także homara oraz dorsza.

        • 0 0

  • Po tym jak Hollande naplul nam w twarz (1)

    bojkotujmy wszystko, co francuskie!

    • 9 15

    • Fakt

      Stracił okazję by siedzieć cicho...

      • 4 1

  • Te wszystkie dania

    Można doskonale zrobić w domu samemu - są książki "Kuchnia francuska", należy tylko wybrać świeże składniki

    • 2 1

  • Przystanek Orłow- mała knajpa a się cenią, jakby na POlach Elizejskich byli!

    hahahaha

    • 9 3

  • bedzie cos bezglutenu ew. vege?

    ostatnio bardzo modne

    • 7 2

  • ceny powalające... (3)

    Ceny powalające, festiwal kuchni Francuskiej we Francji lub innym kraju wyjdzie taniej i smaczniej;-) restauratorzy w Gdańsku mają niezły apetyt na portfele...

    • 12 0

    • ? (1)

      35 Euro. podaj proszę gdzie we Francji jest taniej.

      • 0 2

      • 12 EUR

        np lunch w Saint Malo za 12 Eur lub zestaw obiadowy 20 EUR...

        • 3 0

    • nie porównujmy co gdzie ile kosztuje bo raz inna waluta i inne zarobki a dwa i w sumie najważniejsze- Francja ma dużo łatwiejszy dostęp do większości składników typu ryby, owoce morza... za to u nich bardzo drogie są podroby a u nas wątróbkę czy serca można kupić dosłownie za grosze. nie dziwota, że ceny na gout de france są wysokie bo produkty są po prostu drogie.

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły