• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jak Oni Mieszkają: 115-metrowe mieszkanie w Gdańsku

Joanna Stolp
28 marca 2024, godz. 07:00 
Opinie (78)
Kuchnia była wykonywana na zamówienie przez lokalną firmę. Na fronty wybrany został metaliczny odcień lakieru RAL w szarości w półmatowym wykończeniu. Górne szafki to orzechowy HPL z wyciętymi poziomymi liniami, które odsłaniają czarny rdzeń płyty. Kuchnia była wykonywana na zamówienie przez lokalną firmę. Na fronty wybrany został metaliczny odcień lakieru RAL w szarości w półmatowym wykończeniu. Górne szafki to orzechowy HPL z wyciętymi poziomymi liniami, które odsłaniają czarny rdzeń płyty.

W najnowszym odcinku cyklu "Jak Oni Mieszkają" zaglądamy do mieszkania Magdaleny i Piotra na styku Wrzeszcza i Zaspy. Właściciele razem z Pauliną Kononowicz-Kwaśnik, autorką projektu z pracowni Jedyne.Takie.Wnętrza, stworzyli eklektyczne i przytulne wnętrze o powierzchni 115 m kw., w którym można odpocząć po całym dniu pracy. W poprzednim odcinku cyklu pokazaliśmy eleganckie i ponadczasowe mieszkanie Ani i Michała na Przymorzu.





Detal w roli głównej



Niezwykła dbałość o detale sprawia, że to eklektyczne wnętrze może zachwycić. Przemyślane rozwiązania, szlachetne kolory i materiały dodają mu wyrazistości i charakteru. Istotną rolę we wnętrzu odgrywają tapety z geometrycznym wzorem, proste formy sztukaterii i czarne, metalowe akcenty. Całość aranżacji została zachowana w duchu współczesnego modernizmu, z elementami stylu modern classic w ciemnym wydaniu oraz akcentami w stylu retro, na co składają się niektóre meble drewniane, pamiątki, reprodukcje obrazów czy grzejniki żeberkowe.

- Nowoczesność została wzbogacona antycznym stołem i krzesłami, podłogą ułożoną w jodełkę oraz sztukaterią, które dodają wnętrzu stylu i elegancji - podkreśla Paulina Kononowicz-Kwaśnik, architekt wnętrz z Jedyne.Takie.Wnętrza, autorka projektu.
Kolorystyka wnętrza opiera się na szarości połączonej z ciemnym, szlachetnym odcieniem granatu i zieleni. Płytki nawiązują fakturą betonu do kamienia i kolorów ziemi.

Miejsce sprzyjające relaksowi



Magdalena i Piotr kupili mieszkanie w 2020 roku, prace projektowe rozpoczęły się w grudniu tego samego roku. Remont rozpoczął się jeszcze w trakcie trwania powstawania projektu i w lipcu 2021 roku właściciele mogli przeprowadzić się do nowego lokum.

Na wnętrze o powierzchni 115 m kw. składa się strefa dzienna z jadalnią i otwartą kuchnią, przedpokój, sypialnia z garderobą i prywatną łazienką, pomieszczenie gospodarcze, gabinet, pokój dziecięcy i łazienka ogólna. Projekt miał odpowiadać dwóm dorosłym osobom i uwzględniać także miejsce we wnętrzu dla dwóch kotów.

- Trzeba przyznać, że bardzo szybko znaleźliśmy wspólny język, przez co moje propozycje projektowe od razu były akceptowane, dosłownie wprowadzaliśmy jakieś drobne korekty. Klienci angażowali się także, by zakupy materiałów były na czas. Wnętrze nie powstałoby jednak w tak krótkim czasie, gdyby nie charyzmatyczny pan Leszek Oficjał, dowodzący remontem. Razem z inwestorami i ekipą tworzyliśmy naprawdę zgrany zespół - relacjonuje Paulina Kononowicz-Kwaśnik.
Nasi czytelnicy marzyli o nowoczesnym, eleganckim i przede wszystkim przytulnym mieszkaniu, w którym będzie można odpocząć po ciężkim dniu pracy.

- Eklektyczna mieszanka stylów okazała się być tym, czego szukaliśmy. Ciemne, zdecydowane kolory ścian dodają, w naszym odczuciu, tajemniczości i charakteru naszemu lokum. Mieszkanie zdecydowanie oddaje nasz charakter, jest przestronne, komfortowe, nieustannie wzbudza zachwyt zarówno w nas samych, jak i u naszych gości. Wśród zastosowanych rozwiązań szczególnie cenimy sztukaterię i ozdobne lustrzane kafelki w salonie - opowiada pani Magdalena, właścicielka mieszkania.
  • Nowoczesność została wzbogacona antycznym stołem i krzesłami, podłogą ułożoną w jodełkę oraz sztukaterią, które dodają wnętrzu stylu i elegancji.
  • Kuchnia była wykonywana na zamówienie przez lokalną firmę. Na fronty wybrany został metaliczny odcień lakieru RAL w szarości w półmatowym wykończeniu. Górne szafki to orzechowy HPL z wyciętymi poziomymi liniami, które odsłaniają czarny rdzeń płyty.
  • Kuchnia była wykonywana na zamówienie przez lokalną firmę. Na fronty wybrany został metaliczny odcień lakieru RAL w szarości w półmatowym wykończeniu. Górne szafki to orzechowy HPL z wyciętymi poziomymi liniami, które odsłaniają czarny rdzeń płyty.
  • Ponieważ wnętrze miało służyć głównie wypoczynkowi, w strefie dziennej nie mogło zabraknąć dużej i komfortowej sofy narożnej.
  • Ponieważ wnętrze miało służyć głównie wypoczynkowi, w strefie dziennej nie mogło zabraknąć dużej i komfortowej sofy narożnej.
  • Ścianę przy telewizorze pokrywają lustrzane płytki z frezem, które zostały ułożone jak tradycyjna cegiełka z przesunięciem. Motyw cegły nadal funkcjonuje jako przytulne, tradycyjne rozwiązanie, ale samo w sobie jest ciężkie i nie wszędzie pasuje. Tutaj ma lekką formę - elegancko rozświetla ciemne wnętrze.
  • Nowoczesność została wzbogacona antycznym stołem i krzesłami, podłogą ułożoną w jodełkę oraz sztukaterią, które dodają wnętrzu stylu i elegancji.
  • Nowoczesność została wzbogacona antycznym stołem i krzesłami, podłogą ułożoną w jodełkę oraz sztukaterią, które dodają wnętrzu stylu i elegancji.
  • Punktem wyjściowym projektu była zmiana pierwotnego układu funkcjonalnego. W poprzednim wydaniu kuchnia była oddzielnym pomieszczeniem, które zostało otwarte na strefę dzienną.
  • Punktem wyjściowym projektu była zmiana pierwotnego układu funkcjonalnego. W poprzednim wydaniu kuchnia była oddzielnym pomieszczeniem, które zostało otwarte na strefę dzienną.
  • Punktem wyjściowym projektu była zmiana pierwotnego układu funkcjonalnego. W poprzednim wydaniu kuchnia była oddzielnym pomieszczeniem, które zostało otwarte na strefę dzienną.
  • Punktem wyjściowym projektu była zmiana pierwotnego układu funkcjonalnego. W poprzednim wydaniu kuchnia była oddzielnym pomieszczeniem, które zostało otwarte na strefę dzienną.
  • Istotną rolę we wnętrzu odgrywają tapety z geometrycznym wzorem, proste formy sztukaterii, czarne, metalowe akcenty oraz reprodukcje obrazów.

Zmieniony układ funkcjonalny



Punktem wyjściowym projektu była zmiana pierwotnego układu funkcjonalnego. W poprzednim wydaniu kuchnia była oddzielnym pomieszczeniem, który został otwarty na strefę dzienną. Z kolei garderoba miała wejście od strony korytarza, a w aktualnej aranżacji wchodzi się do niej przez drzwi przesuwne od strony sypialni. Przestawienie ścian zaowocowało większą strefą prywatną z sypialnią i łazienkę prywatną.

- Dzięki umieszczeniu wejścia do łazienki od strony łóżka wchodząc do sypialni, widzimy ścianę z wyeksponowanym obrazem kobiety. Jedną z trzech łazienek zamieniliśmy w pomieszczenie gospodarcze schowane za ukrytymi drzwiami, pomalowanymi w kolorze ściany. Zlikwidowaliśmy także ścianę oddzielającą długi korytarz od strefy wejścia pokoju dziennego - tłumaczy Paulina Kononowicz-Kwaśnik.
W niezmienionym kształcie pozostał gabinet, który pełni także funkcję pokoju gościnnego, pokój dziecka (zaplanowany na przyszłość) oraz ogólna łazienka z wanną.



Dwuosobowa wanna



Ponieważ wnętrze miało służyć głównie wypoczynkowi w strefie dziennej nie mogło zabraknąć dużej i komfortowej sofy narożnej, w jednej z łazienek przestronnej kabiny prysznicowej, a w drugiej - dwuosobowej - narożnej wanny.

- Myślę, że taka wanna to jedno z niecodziennych życzeń. Specjalnie szukałam modelu, który nie miałby typowej półki w rogu, tak aby zapewnić maksymalny komfort, a jednocześnie by zmieściła się w pomieszczeniu z oknem, a do tego miała nowoczesną, prostą formę - dodaje Paulina Kononowicz-Kwaśnik.
W ciemnej sypialni znalazło się wygodne łóżko o szerokości 2 metrów, by właściciele mogli się zregenerować po pracy.

  • W ciemnej sypialni znalazło się wygodne łóżko o szerokości dwóch metrów, by właściciele mogli się zregenerować po pracy.
  • W ciemnej sypialni znalazło się wygodne łóżko o szerokości dwóch metrów, by właściciele mogli się zregenerować po pracy.
  • Istotną rolę we wnętrzu odgrywają tapety oraz detale.
  • Garderoba miała wejście od strony korytarza, a w aktualnej aranżacji wchodzi się do niej przez drzwi przesuwne od strony sypialni.


"Jak Oni Mieszkają" to cykl, w którym pokazujemy apartamenty i domy mieszkańców Trójmiasta i jego okolic. Rozmowy o wzornictwie i architekturze wnętrz są pretekstem do dialogu o człowieku, jego potrzebach i codziennych rytuałach.

Chcesz pokazać swoje mieszkanie w cyklu? Prześlij trzy próbne zdjęcia wnętrza na adres: j.stolp@trojmiasto.pl. Skontaktujemy się tylko z wybranymi osobami.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (78)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Hiszpański live cooking - Maciej Kamiński

340 zł
degustacja

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja