• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trzecia edycja Gout de France w Polsce i Trójmieście

Olga Miłogrodzka
18 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Bouillabaisse - zupa rybna przyrządzana w rejonie Marsylii już z VII w p.n.e. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, owoce morza, a także pomidory i szafran. W ramach "Smaków Francji" będzie jej można posmakować m.in. w restauracji Open Kitchen oraz Sztuczka Bistro.  Bouillabaisse - zupa rybna przyrządzana w rejonie Marsylii już z VII w p.n.e. Do jej przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, owoce morza, a także pomidory i szafran. W ramach "Smaków Francji" będzie jej można posmakować m.in. w restauracji Open Kitchen oraz Sztuczka Bistro.

21 marca ponad 2 tys. restauracji z całego świata zaproponuje gościom francuskie menu w autorskim wydaniu. Tegoroczna edycja Smaków Francji (Goût de France) zaangażowała w Polsce 159 szefów kuchni - drugą najliczniejszą, po francuskiej, reprezentację krajową - w tym czternastu z Trójmiasta oraz trzech z jego okolic.



Przed nami trzecia w Polsce edycja Goût de France - święta kuchni francuskiej zainicjowanego przez Alaina Ducassa, zainspirowanego zaś słynną Kolacją Epikura z 1912 roku. Zgodnie z jej założeniem tego samego dnia posiłek à la française serwowany jest przez szefów kuchni z całego świata, jak największej liczbie osób. W tym roku udział w wydarzeniu bierze ponad 2 tys. lokali. Jego celem jest popularyzacja kuchni francuskiej - wpisanej przez UNESCO na listę światowego dziedzictwa niematerialnego.

W Trójmieście udział w wydarzeniu bierze 14 restauracji:

  1. A la francaise, godz. 19, cena: 95 zł/os.
  2. Art Deco, od godz. 12:30, cena: 180-280 zł/os.
  3. Biały Królik, godz. 13-21:30, cena: 190 zł/os.
  4. Bulaj, od godz. 13, cena: 135 zł/os.
  5. Correze, godz. 17, cena: 140 zł/os.
  6. Cyrano and Roxane, godz. 19, cena: 250 zł/os.
  7. Novo Square Lounge Bar, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
  8. Open Kitchen, godz. 16, cena: 139 zł/os.
  9. Przystanek Orłowo, godz. 18:30, cena: 190 zł/os.
  10. Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.
  11. Sztuczka, godz. 15, cena: 145-245 zł/os.
  12. Winestone, Mercure Gdańsk, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
  13. Winestone, Mercure Gdańsk Posejdon, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.
  14. Winestone, Mercure Gdynia Centrum, godz. 16-23, cena: 150 zł/os.

Podobnie jak w latach ubiegłych kolacja obejmować będzie: aperitif i przekąski, przystawki, danie główne, deskę serów, deser oraz francuskie wina i szampany.

Na stołach pojawią się tradycyjne, francuskie przysmaki. Nie zabraknie zup: bouillabaisse z Marsylii, czyli filetów rybnych i owoców morza w bulionie pomidorowym, prowansalskiej zupy cebulowej oraz kremu vichyssoise - z ziemniaków, porów, z dodatkiem mleka. W kartach pojawią się także: foie gras, kacze serca, ślimaki, żabie udka oraz owoce morza: ośmiornica, homary, przegrzebki, mule gotowane w białym winie. Z ryb wybrano troć, solę, halibuta, łososia, a nawet dorsza skrei, z mięs przepiórkę, karkówkę jagnięcą, eskalopki, pierś kaczą, polędwicę jelenia, królika. Wśród propozycji deserowych nie zabraknie naleśników z syropem pomarańczowym (crepes suzette), ciasta czekoladowego, tarty cytrynowej, creme brulee, eklerków, mille feuille oraz bezy francuskiej.

W okolicach Trójmiasta kolację w ramach Goût de France podadzą także rekomendowane przez nas niedawno (w ramach tekstu Weekendowy obiad za miastem): 1906 Gourmet Restaurant w Pałacu Ciekocinko, restauracja Natura w resorcie Rosevia oraz restauracja Inspiracja w Pałacu Kościeszy w miejscowości Przyjaźń.

Tegoroczna edycja "Smaków Francji" poświęcona została kształceniu specjalistów branży HoReCa - po to, aby podkreślić wagę odpowiedniego przygotowania do zawodów związanych z kulinariami. Uczniowie szkół gastronomicznych z całego świata mają się w tym roku włączyć w przygotowanie uroczystych kolacji.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (22) 5 zablokowanych

  • Nazwy restauracji i dań,że język można sobie połamać.Ciekawe,czy takie dobre?

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja