wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Restauracja Treinta y Tres w Olivia Star już otwarta

Otwarcie restauracji Treinta y tres:

Treinta y Tres to restauracja zlokalizowana na 33. piętrze najwyższego budynku w kompleksie biurowców w Gdańsku Oliwie - Olivia Star. Znajduje się na tym samym poziomie co Arco by Paco Perez. Co zatem zjemy i czego napijemy się w Treinta y Tres?




Kiedy pisaliśmy o otwarciu Arco by Paco Perez, jeszcze do końca nie było wiadomo, jaki kierunek nabierze sąsiadująca z nim Treinta y Tres. Dzisiaj wszystko jest już jasne, a pierwsi klienci testują restaurację od niecałego miesiąca.

Treinta y Tres (czyli z hiszpańskiego "trzydzieści trzy") to kulinarna podróż przez Hiszpanię. Zjemy tu m.in.: kolorowe tapasy, wypiekane na miejscu brioszki, pizzę, kalmary, ośmiornice, tortille, ramen, rybę prosto z hiszpańskiego targu, żabnicę czy paellę. Jest również karta słodkości, w której znajdziemy m.in.: karmelizowany krem waniliowy z czerwonymi owocami, tartę z serem Stilton, orzechami włoskimi i cherry, aromatyczne brownie czy espumę kokosową z granitą, lodami i bazylią. Ceny są zróżnicowane: za danie główne zapłacimy od 47 do 92 zł. Za desery od 22 do 29 zł.

- W Treinta y Tres panuje rodzinna, domowa atmosfera. Używamy produktów najwyższej jakości, sprowadzanych z Hiszpanii. Transporty świeżych ryb jadą do nas kilkukrotnie w ciągu tygodnia. Specjalnością naszego szefa kuchni są tapasy i zachęcamy, aby zamawiać różne tapasy z karty - podkreślał Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivia Top Star.
Sercem restauracji jest bar, w którym barmani z managerem Karolem Onyszko na czele tworzą prawdziwe cuda. Karta drinków robi wrażenie - koktajle są inspirowane najwyższymi budynkami na świecie. Skosztujemy m.in.: Szanghai (43 zł), inspirowany Shanghai Tower - z rumem, czekoladą, słonym karmelem, limonką i białkiem jajka, Nowy Jork (33 zł), inspirowany jednym z wieżowców powstałych na miejscu WTC - z bourbonem, bekonem, syropem klonowym i grzybami leśnymi, czy Gdańsk (33 zł), nawiązujący do budynku Olivia Star - z polską wódką, ananasem, piernikiem, limonką, pomarańczą i rozmarynem.

Do każdego koktajlu dedykowane jest inne szkło i każdy zaskakuje sposobem podania. Dla przykładu - drink o nazwie Dubai podawany jest w szkle oprószonym 24-karatowym złotem. Z kolei Kuala Lumpur serwowany jest w wersji przypominającej zamkniętą różę z bajki "Piękna i Bestia". Karta koktajli będzie zmieniać się sezonowo. Na wiosnę drinki będą inspirowane budynkami w kompleksie Olivia Business Center.

Na uwagę zasługuje również Bodega, czyli pokaźna "winnica" obu restauracji. Znajdziemy w niej 800 etykiet i ponad 3 tys. butelek, w tym jedną wyjątkową, z 1940 roku. Porto Graham'sa zostało zamknięte w 28 butelkach. W zasobach restauracji dostępna jest butelka z numerem 1.

Już niedługo w Treinta y Tres odbędzie się pierwsza w historii tego miejsca kolacja sylwestrowa z widokiem na Gdańsk.

Kolacje sylwestrowe w Trójmieście

Opinie (78) ponad 20 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia