• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Treinta y Tres w Olivia Star już otwarta

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
13 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Otwarcie restauracji Treinta y tres:

Treinta y Tres to restauracja zlokalizowana na 33. piętrze najwyższego budynku w kompleksie biurowców w Gdańsku Oliwie - Olivia Star. Znajduje się na tym samym poziomie co Arco by Paco Perez. Co zatem zjemy i czego napijemy się w Treinta y Tres?




Kiedy pisaliśmy o otwarciu Arco by Paco Perez, jeszcze do końca nie było wiadomo, jaki kierunek nabierze sąsiadująca z nim Treinta y Tres. Dzisiaj wszystko jest już jasne, a pierwsi klienci testują restaurację od niecałego miesiąca.

Treinta y Tres (czyli z hiszpańskiego "trzydzieści trzy") to kulinarna podróż przez Hiszpanię. Zjemy tu m.in.: kolorowe tapasy, wypiekane na miejscu brioszki, pizzę, kalmary, ośmiornice, tortille, ramen, rybę prosto z hiszpańskiego targu, żabnicę czy paellę. Jest również karta słodkości, w której znajdziemy m.in.: karmelizowany krem waniliowy z czerwonymi owocami, tartę z serem Stilton, orzechami włoskimi i cherry, aromatyczne brownie czy espumę kokosową z granitą, lodami i bazylią. Ceny są zróżnicowane: za danie główne zapłacimy od 47 do 92 zł. Za desery od 22 do 29 zł.

- W Treinta y Tres panuje rodzinna, domowa atmosfera. Używamy produktów najwyższej jakości, sprowadzanych z Hiszpanii. Transporty świeżych ryb jadą do nas kilkukrotnie w ciągu tygodnia. Specjalnością naszego szefa kuchni są tapasy i zachęcamy, aby zamawiać różne tapasy z karty - podkreślał Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivia Top Star.
Sercem restauracji jest bar, w którym barmani z managerem Karolem Onyszko na czele tworzą prawdziwe cuda. Karta drinków robi wrażenie - koktajle są inspirowane najwyższymi budynkami na świecie. Skosztujemy m.in.: Szanghai (43 zł), inspirowany Shanghai Tower - z rumem, czekoladą, słonym karmelem, limonką i białkiem jajka, Nowy Jork (33 zł), inspirowany jednym z wieżowców powstałych na miejscu WTC - z bourbonem, bekonem, syropem klonowym i grzybami leśnymi, czy Gdańsk (33 zł), nawiązujący do budynku Olivia Star - z polską wódką, ananasem, piernikiem, limonką, pomarańczą i rozmarynem.

Do każdego koktajlu dedykowane jest inne szkło i każdy zaskakuje sposobem podania. Dla przykładu - drink o nazwie Dubai podawany jest w szkle oprószonym 24-karatowym złotem. Z kolei Kuala Lumpur serwowany jest w wersji przypominającej zamkniętą różę z bajki "Piękna i Bestia". Karta koktajli będzie zmieniać się sezonowo. Na wiosnę drinki będą inspirowane budynkami w kompleksie Olivia Business Center.

Na uwagę zasługuje również Bodega, czyli pokaźna "winnica" obu restauracji. Znajdziemy w niej 800 etykiet i ponad 3 tys. butelek, w tym jedną wyjątkową, z 1940 roku. Porto Graham'sa zostało zamknięte w 28 butelkach. W zasobach restauracji dostępna jest butelka z numerem 1.

Już niedługo w Treinta y Tres odbędzie się pierwsza w historii tego miejsca kolacja sylwestrowa z widokiem na Gdańsk.

Kolacje sylwestrowe w Trójmieście

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (78) ponad 20 zablokowanych

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Otwarcie restauracji Treinta y Tres w Olivia Star

    12 tysięcy rezydentów hahaha to teraz tak sie mówi na Korposzczury ?
    +10 do lansu

    • 25 0

  • Cola 0,2l za 13zl

    To juz nie mozna z puszki polac 0,33.

    • 9 0

  • Po ile lorneta z meduzą?

    • 16 0

  • Jedzenie może smaczne ale zbyt bufońska atmosfera pseudoudawanego luksusu

    • 12 1

  • Tylko niech wyjaśnia jak z wstępem do budynku.

    • 7 0

  • Gdańskie kompleksy

    Nazwa, koniecznie zagraniczna, kuchnia koniecznie zagraniczna, kompleksy buraczanych nuworyszów

    • 10 4

  • Co to jest ?

    Rodzinna atmosfera ble ble ble ........

    • 6 0

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Otwarcie restauracji Treinta y Tres w Olivia Star

    Treinta y Tres

    Łoł,super,mega,OK,ekstra itd. Dawno temu Pan Mikołaj R. napisał : Polacy nie gęsi i swój język mają.

    • 8 3

  • Bylem (2)

    Rewelacja. Kozie serum w koniaku z bawolu z dodatkiem kiszonej kapusty i zsiadlego mleka oddalilo mnie w podroz... podroz do smakow dziecinstwa. Plakalem w rogu, kciukiem wynierajac kapuste z kieliszka.
    Niestety podczas pozniejszych rozmow odbijalo sie mi. Ludzie sie dziwili sie, dziwili co to tak pachnie.

    • 12 3

    • A ja myślałem, że oddaliło cię od rozmówców przy stole, do rozmówców z szerokoustym w WC.

      • 4 0

    • wpsółczuję

      bardzo Ci współczuję, bo widać, że wiedzę masz marną. Ale ponoć na naukę nigdy nie jest za późno. I wiesz nie zawsze wypada się chwalić tym, że jest się nieukiem

      • 0 4

  • A golonkę macie? Jak nie to lipa

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane