- 1 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 2 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 4 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Kozi ser i aromat wędzonki. Wytrawne słodkości w Trójmieście
O tym, że desery przechodzą rewolucje, mogliście się przekonać niejednokrotnie przy okazji naszych relacji kulinarnych. Poza tradycyjną czekoladą, coraz częściej pojawiają się w nich nietypowe dodatki, które ze słodyczą mają niewiele wspólnego. Palone siano, dym wędzarniczy, pietruszka, topinambur czy ser pleśniowy to tylko niektóre z nich. Zapytaliśmy trójmiejskich restauratorów, jakie nietypowe i wytrawne połączenia smakowe proponują w swoich kartach deserowych.
- Takie nietypowe połączenia smakowe to u nas wciąż nowość. W krajach latynoamerykańskich podaje się cytrusy z solą, aby wydobyć ich smak. W Meksyku popularny jest indyk w sosie czekoladowym. U nas, w Polsce, coraz częściej proponuje się sorbety np. pietruszkowe, selerowe czy bazyliowe. W naszej karcie deserów również znajdziemy wytrawne połączenia smakowe. W poprzednim sezonie mój zastępca zaproponował ciastko czekoladowe z intensywnym serem Roquefort. W najnowszej karcie mamy wędzone parfait waniliowe z owocami leśnymi. To ciekawe zestawienie, bo delektujemy się słodkimi lodami, a tu nagle znienacka pojawia się aromat wędzonki - mówi szef kuchni Krzysztof Kowalczyk.
Do deseru szef kuchni poleca zamówić likier Cointreau, Kir Royal (aperitif, białe wino, crème de cassis) bądź lampkę szampana z truskawkami.
Zobacz także: Czekolada jak dzieło sztuki - rzeźby młodego cukiernika z Trójmiasta
Z kolei w Tłustej Kaczce znajdziemy sernik z koziego sera z nutą anyżu, musem z pigwy i domowej roboty lodami ze słonego karmelu (18 zł). W tym przypadku, intensywny smak koziego sera jest neutralizowany słonymi lodami. Słodyczy dodaje mus z pigwy. Na odważniejszych czeka mus z topinamburu z dodatkiem białej czekolady, masła z orzechów laskowych i lodów orzechowych (18 zł). W tym przypadku, dość mdły w smaku topinambur został osłodzony czekoladą. Alternatywą są wytrawne lody pietruszkowe (5 zł), które można zamówić jako dodatek do przystawek.
W Białym Króliku szef cukierni Mateusz Strojny poleca lody z pędów młodego świerku. Deser jest urozmaicony musem z białej czekolady, nitro maślanką oraz jabłkiem kompresowanym w syropie miętowym. W sorbecie znajduje się odrobina toniku, a maślanka wcześniej jest kompresowana w azocie. Deseru można spróbować zamawiając 6-daniowe menu degustacyjne w cenie 150 zł.
Sorbet ze świeżego ogórka to propozycja Michała Wiśniewskiego, szefa cukierni Hotelu Haffner. Delektując się tym deserem możemy wyczuć odrobinę soku z selera oraz granitę z tequili z dodatkiem cytryny i jabłka. Wszystko wieńczy nuta mięty. Cena deseru wynosi 18 zł.
- Desery wytrawne to w dalszym ciągu dość kontrowersyjny smakołyk. Te przygotowywane przez nas cieszą się jednak dużą popularnością i mamy stałych gości, którzy co rusz próbują nowych propozycji. Połączenie struktur produktów i wyselekcjonowanych smaków nadaje lekkości i orzeźwienia, który idealnie oddaje letni klimat rodem z Hiszpanii - mówi Michał Wiśniewski.
Zobacz także: Słodka kreatywność. Niecodzienne desery
W restauracji autorskiej "Pasjami...", znajdującej się we wnętrzach hotelu Rezydent znajdziemy lody, które chociaż wprowadzone niedawno (karta letnia), podobno już stały się hitem wśród gości. Deser lodowy podawany jest z owocami sezonowymi, a całość aromatyzowana świeżym sianem. Lody są wytwarzane samodzielnie. Ich cena wynosi 16 zł.
Chociaż nasza ostatnia propozycja jest zupełnie inna od poprzednich - warto wiedzieć, że w gdyńskiej kawiarni Monsieur Armand znajdziemy wytrawne macaronsy. Te okrągłe, francuskie ciasteczka do tej pory kojarzyły nam się ze słodyczą. Tym bardziej zaskoczy nas smak suszonych pomidorów, kremowego serka i odrobiny wasabi zamknięty w delikatnej, kolorowej skorupce.
Zobacz także: Jak powstają doskonałe francuskie macaronsy?
Miejsca
Opinie (54) 6 zablokowanych
-
2016-05-18 19:00
a ja nie mogę się doczekać truskawek
i będę jeść rozgniecione ze śmietaną i cukrem :)
- 12 2
-
2016-05-17 14:24
dlaczego figi dotyka ... (3)
brak rękawiczek i kto to zje?
- 12 5
-
2016-05-18 18:55
MASAKRA - czepialscy !
a nizej masz komentarz że pęsetą też źle. To jak w koncu układać owoce? Nikomu nie idzie dopasować.
- 3 2
-
2016-05-18 12:18
Słyszałem, że niektórzy ludzie myją ręce. Może on też to robi?
- 5 2
-
2016-05-17 17:08
sanepid
już kręci głową...
- 2 1
-
2016-05-18 08:30
To ciekawe zestawienie, bo delektujemy się słodkimi lodami, a tu nagle znienacka pojawia się aromat wędzonki (1)
jak kupie lody z biedry za 5 zl i obok poloze kawalek wedzonki za 2,99 to beda mial to samo a nawet lepiej bo 5 razy wiecej.
- 12 3
-
2016-05-18 08:53
Kupujesz truskawkowe, okraszasz skwarkami i masz.
- 5 1
-
2016-05-17 19:43
a (4)
A kogo stac na takie fanaberie?? Jestem zwykłą "biurwą",zarabiam 1.700netto, synek chodzi do szkoły wiec tez wydatki -lody wiadomo-jemy tradycyjne, desery: jak najbardziej Pikawa,Retro Cafe i inne....
- 11 5
-
2016-05-18 08:43
w pikawie za lody 14 zł, w "Pasjami..." za lody wyrabiane samodzielnie 16 zł, a jakość o niebo lepsza
w Pikawie ostatnio lody to chyba kupili najtańsze i do pucharków dali- sama woda
- 4 1
-
2016-05-18 03:27
A kogo stać na Jaguara czy Lamborghini? Wiadomo, że to nie jest knajpa dla każdego, dlatego art. o deserach znajduja się w dziele de lux, gdzie można poczytać też o jachtach czy kliejnotach.
- 5 3
-
2016-05-17 21:13
"lody wiadomo"
już Ciebie kocham
- 4 2
-
2016-05-17 20:25
Zmien prace, albo wez kredyt
- 6 3
-
2016-05-17 17:22
(1)
Jakie macaronsy??? To są makaroniki!
- 7 4
-
2016-05-18 08:32
zwykle ciastka
ze dwa razy jadlem te makarony i to nie jest cos do czego chce wracac. zwykle najzwyklejsze ciasto
- 3 2
-
2016-05-17 17:00
rok temu byłem u Amaro w-wie (2)
uwierzcie mi to wszystko jest pic na wodę. Dosłownie. Metody ą ę w workach próżniowych etc. Ludzie po prostu pewnych smaków czy składników nie znają. Lody z rokitnika jednych zaskakują innych śmieszą. Zwykły rokitnik ot to co. Pierś z kuropatwy smakuje jak zwykły kurczak ale żeby było na miarę gwiazdki można zetrzeć kasztany jadalne. Tatar z sarny ? Proszę bardzo. A co za problem kupić tatar z sarny i dodać orzechy piniowe i doprawić przyprawami ? Ludzie nie mają kasy na takie produkty więc tak nie gotują. Ale też i kucharze żerują cenowo na niewiedzy klienta. Nie oszukujmy się który kowalski gotuje sous-vide grasice cielęcą i podaje ją z czarnym, sfermentowanym czosnkiem i dynią piżmową. Inni to robią i biorą za to grubą kasę. Kuchnia molekularna jest spektakularna i zaskakuje ale czy aby na pewno są to smaki które zachwycają ?
- 26 2
-
2016-05-17 19:40
(1)
A miales
- 4 1
-
2016-05-17 20:14
2 razy
- 3 1
-
2016-05-17 15:22
Kir royal
robi się z champagne a nie z białego wina...
- 10 2
-
2016-05-17 13:29
Polecam wszystkim którym smakują przesłodzone fruktoza produkty z mont blanc czy tym podobnym lokalom niskich lotów. Zobaczycie różnice między naturą a sztuczną czekoladą.
- 10 4
-
2016-05-17 12:41
Szef cukierni Mateusz Strojny...
Papi gratulacje.....
- 11 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.