wiadomości - Kulinaria & Wino

Gdzie zjemy ośmiornicę w Trójmieście?

Najnowszy artukuł na ten temat

Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?

Ośmiornica to jeden z rzadziej serwowanych owoców morza. Na szczęście w Trójmieście znajdziemy ją w kilku restauracjach.
Ośmiornica to jeden z rzadziej serwowanych owoców morza. Na szczęście w Trójmieście znajdziemy ją w kilku restauracjach. mat.pras. Pescado Restaurante

Śródziemnomorskie smaki od lat cieszą się powodzeniem, dlatego restauracje oferujące owoce morza są mile widziane na trójmiejskiej mapie gastronomicznej. Goście uwielbiają krewetki, mule, a nawet homary. Stosunkowo często na talerzach króluje również ośmiornica. Sprawdziliśmy, gdzie ją zjemy w Trójmieście.



Dobre restauracje w Trójmieście - ranking


Podobnie jak ryby owoce morza mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, dostarczają witamin z grupy B, zwłaszcza PP i B12, są źródłem jodu, magnezu czy żelaza. Wśród nich są ośmiornice, które w kilku wydaniach znajdziemy w menu trójmiejskich restauracji.

Ośmiornica na talerzu: propozycje trójmiejskich restauracji



Czy jadłe(a)ś ośmiornicę?

tak, w jednej z trójmiejskich restauracji 15%
tak, ale za granicą 44%
tak, jadam ją regularnie 13%
nie, ale chciał(a)bym spróbować 14%
nie i nie chcę próbować 14%
zakończona Łącznie głosów: 691
Owoce morza chętnie są wybierane na przystawkę. Ośmiorniczki baby z kalmarami w sosie na bazie białego wina z chilli, czosnkiem, pietruszką, kolendrą i masłem serwowane są w restauracji Smak Morza. Do restauracji można wstąpić przy okazji weekendowego spaceru, bo restauracja zlokalizowana jest obok hoteli Sofitel GrandSheraton. Dodatkowo z okien lokalu i tarasu rozciąga się widok na plażę oraz Zatokę Gdańską.

Ośmiornica, zarówno grillowana, w kawałku lub we wspomnianej formie baby, pojawia się również w sałatkach. Taką sałatkę, na dobry początek uczty lub jako danie główne, zjemy w restauracji Manca w Sopocie. Oprócz ośmiornicy w skład sałatki wchodzą również czosnek, zielone warzywa, rukola, szpinak i sos holenderski.

Treinta y Tres to wyjątkowa restauracja w budynku Olivia Star, a widok rozciągający się z 33. piętra budynku jest tu dodatkową atrakcją. W eleganckich wnętrzach restauracji serwowane są hiszpańskie potrawy, wśród nich ośmiornica podawana z zielonym i czerwonym sosem Mojo oraz ziemniakiem.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Sałatkę z owocami morza (krewetki, kalmary, ośmiorniczki) i dressingiem mango ma w swojej ofercie restauracja Modern Food&Wine, znajdująca się przy samym wejściu na sopockie molo. Innym daniem z owocami morza w roli głównej jest makaron: krewetki, kalmary, ośmiorniczki, małże venus, wino i zioła.

W Pescado Restaurante podaje się ośmiornice pochodzące z wybrzeży Hiszpanii i Portugalii. Szefowie kuchni poddają ją obróbce termicznej metodą sous-vide, dzięki czemu mięso jest soczyste i delikatne. W celu podkreślenia smaku nadawane są jej aromaty ziół i cytrusów. Ośmiornica serwowana jest w restauracji na dwa sposoby: jako klasyczny hiszpański tapas, czyli ośmiornica na ziemniaku wraz z oliwą z wędzonej papryki, a także jako macki podane w całości apetycznie wijące się wśród świeżych owoców i sałat, a na koniec polane lekko pikantną gremolatą.

Ośmiornicę z ziemniakami na przystawkę zamówimy również w restauracji Toscana Sopot. Jako danie główne polecana jest natomiast grillowana ośmiornica podawana z sałatą.

Grillowaną ośmiornicę w formie przystawki zjemy również w restauracji Pelican. Warto zamówić do niej szampan lub autorski koktajl.

Restauracja Petit Paris stara się przenieść kawałek Paryża do Sopotu. Oczywiście w menu nie brakuje wykwintnych serów i ślimaków, które tak bardzo kojarzą się z kuchnią francuską. Odpowiednio podana grillowana ośmiornica również może być ciekawym przeżyciem kulinarnym. Serwowana jest z majonezem z chorizo, piklowaną czerwoną cebulą i chipsem ryżowym.

2
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Mystery Restaurant
Gdańsk, Antoniego Abrahama 15A
8.9/10
+ Oceń

W innym wydaniu grillowaną ośmiornicę podawaną na ryżu z czarną fasolą zjemy w barze Fidel. Danie warto połączyć z jednym z autorskich koktajli, z których słynie ten sopocki lokal.

Natomiast włoskie smaki i klimat oddaje restauracja Amici. W poszukiwaniu dań z ośmiornicy znaleźliśmy carpaccio z ośmiornicy podawane z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, natką pietruszki, młotkowanym czerwonym pieprzem, rukolą, parmezanem i kremem balsamicznym. Brzmi zachęcająco.

True to restauracja łącząca na jednym talerzu dwa całkowicie odmienne, lecz równie smakowite produkty - krwiste steki i orzeźwiające owoce morza. Miejsce to stawia na jakość produktów, a takiego wyboru owoców morza może im pozazdrościć niejedna restauracja. Jeśli chodzi o ośmiornicę, to mamy tutaj aż trzy propozycje. W formie przystawki ośmiornica z amarantusem, selerem naciowym i grejpfrutem. Dla dwojga restauracja poleca talerz owoców morza, na którym oprócz ośmiornicy są jeszcze kalmary, przegrzebki, krab, krewetki i mule. Jeszcze większą propozycją na wspólne degustowanie jest talerz z daniami mięsnymi i owocami morza.

Opinie (71) ponad 20 zablokowanych

  • najlepsze ośmiornice w Mlecznym Słonecznym (2)

    • 25 5

    • No jak to gdzie...

      Sowa i oczywiscie platnosc "karta sluzbowa" :))))))

      • 12 1

    • Słyszałeś kiedyś powiedzenie:

      "Jesteś tym co jesz!"?

      • 0 0

  • (4)

    jak to jest? być istotą myślącą i jeść inne inteligentną istotę?

    • 13 40

    • Smacznie!

      • 24 6

    • 1. Nadziewasz na widelec

      2. Wkładasz do ust
      3. Gryziesz
      4. Przełykasz

      Tak to w skrócie wygląda.

      • 45 8

    • To jest pytanie skierowane do ludzi czy do ośmiornicy?

      • 26 3

    • Wieprzowine jesz?

      Ponoc swinia duzo inteligentniejsza od psa

      • 3 1

  • Zakład że ludzie idą tam wstawiać fotki na insta a nie się najeść? Już biorę podarte rurki i lecę!

    • 35 10

  • borze.... (4)

    takie wspaniałe, inteligentne, piękne, tajemnicze stworzenia.... masakra te zdjęcia z odciętymi kończynami :( płakać się chce

    • 28 32

    • inwokacja do lasu? (1)

      Rozumiem,że miał być Bóg a wyszedł bór, Wbrew pozorom, ortografia to nie tylko kwestia estetyki, ale również sensu.

      • 9 6

      • quort

        no niestety nie zgadłeś, miał być bór. Nie odwołuję się do nieistniejących wytworów wyobraźni :o)

        • 0 0

    • i co (1)

      jedz trawę oraz ziemię ty BORZE

      • 7 4

      • ciekawe...

        rozumiem, że twoim zdaniem poza ośmiornicami, trawą i ziemią nie istnieje inne pożywienie? A słyszałeś kiedyś o, bo ja wiem, marchwi, ziemniakach czy kaszy?

        • 0 0

  • Wszędzie tylko grillowana... (4)

    Szczyt możliwości trojmiejskiej sceny gastronomicznej :) Wszystko na jedno kopyto... W lidlu jest już wolno gotowana metodą Sous vide, która kosztuje ułamek ceny w stosunku do tych w restauracjach... Zresztą sami restauratorzy zakupują owe towary na fakture w tychże sklepach...

    • 39 1

    • (2)

      Czyli restaurator placac 10 tys czynszu i zatrudniajac pracownikow powinien ja sprzedawac po cenie zakupu?

      • 8 11

      • Food cost (1)

        Nie, ale nie powinien oszukiwać i trzymać FC na poziomie 30%... A wiekszosć, nawet na zdjeciu sprzedaje osmiornice w cenie 390zl za kg... (39zl za 100gr)

        • 12 3

        • Kucharz

          Pracuje z ośmiornicami od ponad roku, podaje ja zgrilowaną, lecz pierwsze ci robię to gotuje ją prawie dwie godziny. Nie można sugerować się cena 100gr39zl czyli za kg 390zl ponieważ ośmiornica 3/4 wazy ok 3,5-4kg i restaurator płaci za nią ok 200zl lecz po ugotowaniu owa ośmiornica się kurczy i wazy juz nie 3,5-4kg tylko 1-1,2kg i jeszcze mamy głowę która liczymy jako odpad (oczywiscie używa jej się do innych dań). Podsumowując jeżeli cena za 100gr 39zl a zakup 200zl po ugotowaniu mamy 8 porcji między 100-200gr czyli ok 1kg co daje 390zl wiec zysk to tylko 190zl, a trzeba jeszcze zapłacić kucharzowi oplacic czynsz itd.
          39zl za 100gr to bardzo dobra cena

          • 2 0

    • I to jest prawda i to jest kłopot. Wiadomo ze food cost to ułamek. Ale restauracja to tez podawanie tego, co można kupić od sprawdzonego dostawcy. A nie z Lidla

      • 1 0

  • Jadłem ośmiornice i kałamarnice na rynku La Boqueria w Barcelonie (6)

    Smakowo nie ma szału ale, miałem 100% gwarancję że kilka godzin wcześniej jeszcze sobie pływały w Morzu Śródziemnym :)

    • 24 13

    • taaa, minutę cześniej (2)

      a łowił je Messi mając bose stupki

      • 28 4

      • stópki (1)

        stupki to małe stupy

        • 7 1

        • Messi jest Avatarem.

          • 2 0

    • Z tego morza gdzie utonęlo setki imigrantow a ośmiornice

      uwielbiają ....reszte sobie dodaj.

      • 1 5

    • tak jak w PL masz gwarancje ze dorsz świeży niemrożony

      • 9 0

    • To miałeś pecha...

      ... ośmiornica to taki zawodnik, który świeży jest bardzo gumowaty, ciężki do zjedzenia. Taką świeżą ośmiornicę żeby była dobra trzeba porządnie spałować albo zamrozić. Więc akurat mrożona ośmiornica będzie lepsza od świeżej.

      • 11 0

  • Osmiornica de dacto kuchnia biedy

    w dziale de luxe

    • 21 3

  • w El Greco w Gdyni najlepsza ośmiornica!

    • 4 13

  • (1)

    Nic specjalnego ta cała ośmiornica. Jadłem w Polsce i napd Francji . Najlepsze jest to ze w takim kurorcie na lazurowym wybrzezu (obok np Nicei) półmisek owoców morza z karafka wina kosztuje ciut więcej jak u nas trzy pizzę na Starym mieście.

    • 29 4

    • to ja wolę pizzę

      • 3 0

  • Ośmiornice są passe (2)

    Teraz w modzie jest łuskowiec...

    • 19 3

    • Polecam jeżozwierza w sosie holenderskim

      • 2 0

    • Stawiam prędzej na "przypadkowy" wyciek z laboratorium

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły