- 1 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (64 opinie)
- 2 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (51 opinii)
- 3 Spotkali się w szczytnym celu (7 opinii)
- 4 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Gdzie zjemy ośmiornicę w Trójmieście?
Śródziemnomorskie smaki od lat cieszą się powodzeniem, dlatego restauracje oferujące owoce morza są mile widziane na trójmiejskiej mapie gastronomicznej. Goście uwielbiają krewetki, mule, a nawet homary. Stosunkowo często na talerzach króluje również ośmiornica. Sprawdziliśmy, gdzie ją zjemy w Trójmieście.
Dobre restauracje w Trójmieście - ranking
Podobnie jak ryby owoce morza mają wysoką wartość odżywczą. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, dostarczają witamin z grupy B, zwłaszcza PP i B12, są źródłem jodu, magnezu czy żelaza. Wśród nich są ośmiornice, które w kilku wydaniach znajdziemy w menu trójmiejskich restauracji.
Ośmiornica na talerzu: propozycje trójmiejskich restauracji
Ośmiornica, zarówno grillowana, w kawałku lub we wspomnianej formie baby, pojawia się również w sałatkach. Taką sałatkę, na dobry początek uczty lub jako danie główne, zjemy w restauracji Manca w Sopocie. Oprócz ośmiornicy w skład sałatki wchodzą również czosnek, zielone warzywa, rukola, szpinak i sos holenderski.
Treinta y Tres to wyjątkowa restauracja w budynku Olivia Star, a widok rozciągający się z 33. piętra budynku jest tu dodatkową atrakcją. W eleganckich wnętrzach restauracji serwowane są hiszpańskie potrawy, wśród nich ośmiornica podawana z zielonym i czerwonym sosem Mojo oraz ziemniakiem.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Sałatkę z owocami morza (krewetki, kalmary, ośmiorniczki) i dressingiem mango ma w swojej ofercie restauracja Modern Food&Wine, znajdująca się przy samym wejściu na sopockie molo. Innym daniem z owocami morza w roli głównej jest makaron: krewetki, kalmary, ośmiorniczki, małże venus, wino i zioła.
W Pescado Restaurante podaje się ośmiornice pochodzące z wybrzeży Hiszpanii i Portugalii. Szefowie kuchni poddają ją obróbce termicznej metodą sous-vide, dzięki czemu mięso jest soczyste i delikatne. W celu podkreślenia smaku nadawane są jej aromaty ziół i cytrusów. Ośmiornica serwowana jest w restauracji na dwa sposoby: jako klasyczny hiszpański tapas, czyli ośmiornica na ziemniaku wraz z oliwą z wędzonej papryki, a także jako macki podane w całości apetycznie wijące się wśród świeżych owoców i sałat, a na koniec polane lekko pikantną gremolatą.
Ośmiornicę z ziemniakami na przystawkę zamówimy również w restauracji Toscana Sopot. Jako danie główne polecana jest natomiast grillowana ośmiornica podawana z sałatą.
Grillowaną ośmiornicę w formie przystawki zjemy również w restauracji Pelican. Warto zamówić do niej szampan lub autorski koktajl.
Restauracja Petit Paris stara się przenieść kawałek Paryża do Sopotu. Oczywiście w menu nie brakuje wykwintnych serów i ślimaków, które tak bardzo kojarzą się z kuchnią francuską. Odpowiednio podana grillowana ośmiornica również może być ciekawym przeżyciem kulinarnym. Serwowana jest z majonezem z chorizo, piklowaną czerwoną cebulą i chipsem ryżowym.
W innym wydaniu grillowaną ośmiornicę podawaną na ryżu z czarną fasolą zjemy w barze Fidel. Danie warto połączyć z jednym z autorskich koktajli, z których słynie ten sopocki lokal.
Natomiast włoskie smaki i klimat oddaje restauracja Amici. W poszukiwaniu dań z ośmiornicy znaleźliśmy carpaccio z ośmiornicy podawane z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, natką pietruszki, młotkowanym czerwonym pieprzem, rukolą, parmezanem i kremem balsamicznym. Brzmi zachęcająco.
True to restauracja łącząca na jednym talerzu dwa całkowicie odmienne, lecz równie smakowite produkty - krwiste steki i orzeźwiające owoce morza. Miejsce to stawia na jakość produktów, a takiego wyboru owoców morza może im pozazdrościć niejedna restauracja. Jeśli chodzi o ośmiornicę, to mamy tutaj aż trzy propozycje. W formie przystawki ośmiornica z amarantusem, selerem naciowym i grejpfrutem. Dla dwojga restauracja poleca talerz owoców morza, na którym oprócz ośmiornicy są jeszcze kalmary, przegrzebki, krab, krewetki i mule. Jeszcze większą propozycją na wspólne degustowanie jest talerz z daniami mięsnymi i owocami morza.
Miejsca
Opinie (71) ponad 20 zablokowanych
-
2020-02-28 09:38
borze.... (4)
takie wspaniałe, inteligentne, piękne, tajemnicze stworzenia.... masakra te zdjęcia z odciętymi kończynami :( płakać się chce
- 28 33
-
2020-02-28 19:24
i co (1)
jedz trawę oraz ziemię ty BORZE
- 7 4
-
2020-03-20 09:42
ciekawe...
rozumiem, że twoim zdaniem poza ośmiornicami, trawą i ziemią nie istnieje inne pożywienie? A słyszałeś kiedyś o, bo ja wiem, marchwi, ziemniakach czy kaszy?
- 0 0
-
2020-02-28 18:16
inwokacja do lasu? (1)
Rozumiem,że miał być Bóg a wyszedł bór, Wbrew pozorom, ortografia to nie tylko kwestia estetyki, ale również sensu.
- 9 6
-
2020-03-20 09:42
quort
no niestety nie zgadłeś, miał być bór. Nie odwołuję się do nieistniejących wytworów wyobraźni :o)
- 0 0
-
2020-03-07 21:10
Polecam Saur Neptun Brr na Ołowiance
- 0 0
-
2020-03-06 08:01
do santorini
w gdyni
- 0 0
-
2020-02-28 09:43
Wszędzie tylko grillowana... (4)
Szczyt możliwości trojmiejskiej sceny gastronomicznej :) Wszystko na jedno kopyto... W lidlu jest już wolno gotowana metodą Sous vide, która kosztuje ułamek ceny w stosunku do tych w restauracjach... Zresztą sami restauratorzy zakupują owe towary na fakture w tychże sklepach...
- 40 1
-
2020-02-28 09:58
(2)
Czyli restaurator placac 10 tys czynszu i zatrudniajac pracownikow powinien ja sprzedawac po cenie zakupu?
- 8 11
-
2020-02-28 10:11
Food cost (1)
Nie, ale nie powinien oszukiwać i trzymać FC na poziomie 30%... A wiekszosć, nawet na zdjeciu sprzedaje osmiornice w cenie 390zl za kg... (39zl za 100gr)
- 12 3
-
2020-03-05 17:00
Kucharz
Pracuje z ośmiornicami od ponad roku, podaje ja zgrilowaną, lecz pierwsze ci robię to gotuje ją prawie dwie godziny. Nie można sugerować się cena 100gr39zl czyli za kg 390zl ponieważ ośmiornica 3/4 wazy ok 3,5-4kg i restaurator płaci za nią ok 200zl lecz po ugotowaniu owa ośmiornica się kurczy i wazy juz nie 3,5-4kg tylko 1-1,2kg i jeszcze mamy głowę która liczymy jako odpad (oczywiscie używa jej się do innych dań). Podsumowując jeżeli cena za 100gr 39zl a zakup 200zl po ugotowaniu mamy 8 porcji między 100-200gr czyli ok 1kg co daje 390zl wiec zysk to tylko 190zl, a trzeba jeszcze zapłacić kucharzowi oplacic czynsz itd.
39zl za 100gr to bardzo dobra cena- 3 0
-
2020-02-29 00:51
I to jest prawda i to jest kłopot. Wiadomo ze food cost to ułamek. Ale restauracja to tez podawanie tego, co można kupić od sprawdzonego dostawcy. A nie z Lidla
- 1 0
-
2020-03-05 11:43
w Mercadona w Hiszpanii
stoję sobie obok stoiska z owocami morza, a tu nagle dość sporych rozmiarów ośmiornica wyciąga do mnie mackę. Ot taka historia
- 0 0
-
2020-02-28 17:06
(2)
Osmiornica to byl dobry serial. Teraz to chyba okreslenie gdanskiej mafii. Najwiekszej nad Wisla.
- 23 4
-
2020-03-04 19:25
W cieniu 2 wież w kolorze srebrnym
- 1 0
-
2020-03-01 15:48
La mafia
- 0 0
-
2020-02-28 13:04
Najlepsze osmiornice (2)
sowa i przyjaciele
- 19 8
-
2020-03-01 06:24
sam Morawiecki to mowi, a jak on mowi to mozna mu wierzyc. (1)
Cos o ryzu tez wspominal.
- 4 0
-
2020-03-04 19:24
A on zawsze prawdę prawi
- 2 0
-
2020-03-04 17:00
Ośmiornica
Najlepiej zapytać się lokalnych platwormersów -oni chyba wiedzą najlepiej
- 0 1
-
2020-03-03 13:43
ośmiorniczki są niemodne
i passe, w nielicznych barach mlecznych już ich nie podają
- 1 0
-
2020-02-28 08:42
najlepsze ośmiornice w Mlecznym Słonecznym (2)
- 25 5
-
2020-03-03 12:14
Słyszałeś kiedyś powiedzenie:
"Jesteś tym co jesz!"?
- 0 0
-
2020-02-28 19:06
No jak to gdzie...
Sowa i oczywiscie platnosc "karta sluzbowa" :))))))
- 12 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.