- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (65 opinii)
- 2 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (68 opinii)
- 3 Nie tylko city break na wiosenny urlop (14 opinii)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 5 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
Homar, czyli wyjątkowe frutti di mare
Specjalnie dla Trojmiasto.pl szef kuchni Avocado przygotował homara grillowanego, czyli smażonego na niewielkiiej ilości tłuszczu. Zobacz, jak przyrządzić i zjeść tak wykwintną potrawę.
Dziś startujemy z kulinarnym cyklem filmowym pod tytułem "Trójmiejskie smaki", w którym odkrywamy wyjątkowe, oryginalne i wykwintne potrawy, jakie serwują restauracje w Trójmieście. Bohaterem pierwszego odcinka jest homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich.
Uchodzi za prawdziwy rarytas i jest jednym z dań ikon, jak ostrygi czy trufle. Wyglądem przypomina raka rzecznego, ale jest od niego o wiele większy. Smakuje jak duża krewetka, a jego ciemny pancerz, który po ugotowaniu zmienia kolor na czerwony sprawia, że na talerzu robi się widowiskowo. Smakosze twierdzą, że to creme de la creme i za tę rozkosz dla podniebienia skłonni są słono zapłacić. W trójmiejskich restauracjach ceny homara przyrządzonego w iście królewski sposób zaczynają się od 200 złotych.
W Polsce homar gości na bankietach i wystawnych przyjęciach, w Stanach Zjednoczonych z kolei jest po prostu przekąską. Chociaż kupno homara nie graniczy już w Polsce z cudem, to nie jest to towar powszechny i sprzedawany na masową skalę, importują go tylko nieliczne restauracje. W Trójmieście zaledwie kilka lokali gastronomicznych ma homara w swojej karcie. Dostępne są zwykle homary mrożone - tym większą przyjemnością dla miłośników frutti di mare są restauracje, które przygotowują homara ze świeżych okazów. Własnym homarium szczyci się sopockie Avocado, które specjalizuje się w przygotowaniu tych skorupiaków i serwuje go pod kilkoma postaciami.
Mięso homara, bogate w białko, jest białe, chude, delikatne i uznawane za dietetyczne. Jadalne jest mięso ze szczypiec, odwłoka, z nóg oraz ikra. Prawdziwym rarytasem jest ceniona przez smakoszy wątróbka przydatna do doprawiania sosów. Na niewykorzystane resztki z homara jest masa pomysłów - skorupa na przykład to świetna baza do rybnej zupy lub wywar do gotowania muli.
Homara można przyrządzać na różne sposoby: dusić, piec, gotować. Do gotowania dodaje się minimalną ilość przypraw, aby mięso nie straciło swoistego, delikatnego smaku. Gotuje się go w osolonej wodzie, trzymając wraz ze szczypcami pod powierzchnią około dwóch - trzech minut.
Konsumpcja homara nie jest skomplikowanym zadaniem jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Cała sztuka polega tylko na odłamaniu szczypiec za pomocą specjalnych nożyc. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa można już tylko kosztować smakowite kąski, posługując się sztućcami do ryb lub widelcem. I tak jak "kaczki oraz kury bierze się w pazury", tak i homara można rozebrać na części palcami i po prostu wysysać soczyste kawałki. Zachęcamy zatem do obejrzenia naszego materiału filmowego, którego bohaterem jest homar grillowany, czyli smażony na niewielkiej ilości tłuszczu.
Miejsca
Opinie (45) ponad 10 zablokowanych
-
2011-11-24 15:13
Fajny homar, fajne miejsce. (4)
Właśnie wpłyneła moja wypłata 1100zł :D Pooglądałem homary a teraz ide po parówki i mielonke w bloku.
- 74 7
-
2011-11-25 20:02
do Biedronki
taki żywot, ale bedzie lepiej
- 3 0
-
2011-11-27 11:27
Czyli...jak nie zaszalejesz, to może starczy Ci do 1-go.
- 3 1
-
2011-11-27 21:08
(1)
Ciekawe jaki kierunek kończyłeś , ja mam 39 lat skończyłem PG BL i mam 10000 brutto.
- 2 10
-
2011-11-29 10:01
Ja mam 30, wieczny student. Na razie 9250 brutto, myślę że jak będę w Twoim wieku, to dołożę drugie tyle Panie Inżynierze ;-)
- 6 5
-
2011-11-24 15:21
mniam, maniam
- 5 3
-
2011-11-24 15:31
jeżeli rybka i cóś z morza to tylko w Sopot - bar na plaży (1)
- 3 15
-
2011-11-26 16:17
też tam bardzo lubie jeść.
- 0 2
-
2011-11-24 15:43
Jaki to homar grillowany jak smażony na oleju na patelni? (1)
To panierowany schabowy z kapustą też jest grillowany?
- 26 1
-
2012-11-08 23:38
?
W PRL-u to tak! Ale teraz???
Byłem widziałem, nie skomentuje!- 0 0
-
2011-11-24 15:55
Avocado robi co może... o_O (2)
- 4 13
-
2012-12-05 19:09
Ty też pajacu!
- 1 0
-
2012-12-05 19:16
i świetnie im to wychodzi :)
- 0 0
-
2011-11-24 16:26
o boże (3)
patrzcie uważnie na jeden z czułków tego homara na patelni !!
dokładnie 01:50 nagrania - RUSZA SIE ! MASAKRA ! :O- 7 9
-
2011-11-24 23:07
taak taak bo mięsko bierze sie ze sklepu a nie ze świnki hihi
- 3 0
-
2011-11-24 23:24
Taaaaa, przepołowiony homar rusza czułkami. Puknij się w .... czułko (nie mylic z czołem)
- 7 1
-
2011-11-25 13:14
cardamon ale ty jestes głupi
przekrojony homar na dwie połowy i co może jeszcze żyje ścina sie białko dlatego czułka sie ruszają
- 2 0
-
2011-11-24 20:22
znowu lipna dziennikarka
- 9 10
-
2011-11-24 20:28
fajno
- 4 2
-
2011-11-24 20:52
"Homara można przyrządzać na różne sposoby: dusić, piec, gotować. " (3)
a nie wystarczy go zabić ? trzeba się znęcać ?
- 13 2
-
2011-11-24 23:04
przecież to skorupiak... jeśli choć chwile uważałeś na lekcjach Biologii to wiesz że (1)
budowa ich układu nerwowego wyklucza jakąkolwiek świadomość i możliwość odczuwania bólu - to zwykła biochemiczna maszynaka do jedzenia i rozmnażania się działająca na zasadzie bodziec=reakcja, to tak jakby znęcać się nad marchewką
- 12 5
-
2011-11-25 10:52
IQ 66 ?
- 2 0
-
2014-04-13 14:32
homar
homara się lokuje w zamrażalniku,gdzie spokojnie usypia i zasypia.bezboleśnie.też tego nie lubię.
- 0 0
-
2011-11-25 09:05
(6)
a ja sie pytam gdzie w Trójmieście można kupić świeżego homara, najlepiej żywego?? mrozonki z owoców morza nie bardzo nadaj sie do jedzenia.
- 9 1
-
2011-11-25 09:15
Można kupić (1)
W Macro
- 4 0
-
2011-11-26 14:25
A ile liczą i za jak dużego?
- 1 1
-
2011-11-25 09:36
w biedronce są homary w... KROPKI
- 7 0
-
2011-11-30 11:03
Świeżego (żywego) homara możesz kupić w Makro na Hutniczej w Gdyni.
Pozdrawiam- 2 1
-
2011-11-30 15:19
homar w 3city (1)
na Bernardowie jest sklepik rybny, Pan wszytsko sprowadzi, homara swiezego tez, sprawdzalam
- 1 0
-
2011-12-15 17:24
Bernardowo?
To gdzieś w śledziowni czy poza trójmiastem?
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.