wiadomości - Kulinaria & Wino

stat

Podwodny świat na talerzu

Jak przygotować wyborne danie z kraba i łososia w 10 minut? Poznajcie przepis szefa kuchni sopockiej restauracji Pescatore.



Cały wachlarz ryb to stanowczo za mało, aby zadowolić wybredne podniebienia miłośników białego mięsa. Głód oryginalnych potraw może z pewnością zaspokoić rodzina skorupiaków, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach.



Kraby potrafią uwieść ludzkie podniebienie i należą do tego rodzaju skorupiaków, za które prawdziwi smakosze są w stanie zapłacić wysoką cenę. Kraby echizen, uchodzące za przysmak kuchni japońskiej, mogą kosztować nawet kilka tysięcy dolarów.

Mistrzowie kuchni doceniają walory smakowe tego skorupiaka i wymyślają coraz to nowe potrawy, w których krab jest nie tylko dodatkiem, ale występuje w głównej roli. Kraby można gotować, smażyć i faszerować różnorodnymi nadzieniami. Przecierane mięso doskonale sprawdza się jako składnik sosów i kremów. Najbardziej wartościową jadalną częścią tego skorupiaka jest białe mięso pochodzące z pancerza i ciemniejsze z kończyn przednich.

Kraby serwuje się na różne sposoby. W Wietnamie podawane są z dodatkiem chili i trawy cytrynowej. Można je również zapiekać z sosem beszamelowym, serwować z majonezem, dodawać do zup. Niezależnie od tego czy krab jest częścią koktajlu, sałatki, kremu czy też pojawił na talerzu w całej swojej okazałości, zawsze smakuje wybornie. Delikatne mięso tworzy ciekawą kompozycję wraz z rybami.

- W naszej restauracji mięso z kraba jest istotą puree ziemniaczanego, które podajemy do smażonego łososia - mówi Vittorio di Sora, szef kuchni sopockiej restauracji Pescatore, w której przeważają potrawy z ryb i owoców morza. - To nasza nowa propozycja w jesiennym menu - dodaje.

Kraby należą do najczęściej spożywanych owoców morza na świecie. Stanowią aż 20 proc. połowu skorupiaków morskich, przy czym najwięcej łowi się u wybrzeży Chin. Połowy roczne na całym świecie sięgają ok. 100 tys. ton.

- W codziennym menu mieszkańców krajów śródziemnomorskich są bardzo popularne, ponieważ stanowią źródło wysokowartościowego białka i witamin z grupy B  - mówi Vittorio di Sora.

Kraby są najliczniejszą grupą dziesięcionogów. Odznaczają się zróżnicowaną wielkością. Najmniejsze mają odnóża o długości kilku milimetrów, natomiast największe mogą sięgać do 4 metrów. Mają szeroki głowotułów, który dodatkowo chroniony jest twardym pancerzem. Przednie odnóża przekształciły się w szczypce. Tułów jest wyjątkowo krótki, schowany w całości pod skorupą.

Większość gatunków krabów żyje w ciepłych morzach, nieliczne zasiedliły wody słodkie i morza zimne, natomiast w tropikach wiele gatunków żyje w wilgotnych środowiskach lądowych, wracając do morza tylko na okres rozrodu.

W Bałtyku żyją trzy gatunki krabów: brzegowy, wełnistoszczypcowy i amerykański. Ten ostatni pojawia się również w Martwej Wiśle.

W kuchni wykorzystuje się kilka rodzajów krabów. Naj­większa odmiana to kraby kamczackie, inaczej zwane królewskimi. W Polsce, w sprzedaży są tylko kraby gotowane lub mrożone. Świeżymi okazami mogą się poszczycić niektóre restauracje. Warto pamiętać, że kraby podawane w całości spożywa się za pomocą specjalnego widelca z dwoma ząbkami.

Opinie (20) 24 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły

wydarzenia