• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Podwodny świat na talerzu

Marta Nicgorska
21 września 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 

Jak przygotować wyborne danie z kraba i łososia w 10 minut? Poznajcie przepis szefa kuchni sopockiej restauracji Pescatore.



Cały wachlarz ryb to stanowczo za mało, aby zadowolić wybredne podniebienia miłośników białego mięsa. Głód oryginalnych potraw może z pewnością zaspokoić rodzina skorupiaków, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach.



Kraby potrafią uwieść ludzkie podniebienie i należą do tego rodzaju skorupiaków, za które prawdziwi smakosze są w stanie zapłacić wysoką cenę. Kraby echizen, uchodzące za przysmak kuchni japońskiej, mogą kosztować nawet kilka tysięcy dolarów.

Mistrzowie kuchni doceniają walory smakowe tego skorupiaka i wymyślają coraz to nowe potrawy, w których krab jest nie tylko dodatkiem, ale występuje w głównej roli. Kraby można gotować, smażyć i faszerować różnorodnymi nadzieniami. Przecierane mięso doskonale sprawdza się jako składnik sosów i kremów. Najbardziej wartościową jadalną częścią tego skorupiaka jest białe mięso pochodzące z pancerza i ciemniejsze z kończyn przednich.

Kraby serwuje się na różne sposoby. W Wietnamie podawane są z dodatkiem chili i trawy cytrynowej. Można je również zapiekać z sosem beszamelowym, serwować z majonezem, dodawać do zup. Niezależnie od tego czy krab jest częścią koktajlu, sałatki, kremu czy też pojawił na talerzu w całej swojej okazałości, zawsze smakuje wybornie. Delikatne mięso tworzy ciekawą kompozycję wraz z rybami.

- W naszej restauracji mięso z kraba jest istotą puree ziemniaczanego, które podajemy do smażonego łososia - mówi Vittorio di Sora, szef kuchni sopockiej restauracji Pescatore, w której przeważają potrawy z ryb i owoców morza. - To nasza nowa propozycja w jesiennym menu - dodaje.

Kraby należą do najczęściej spożywanych owoców morza na świecie. Stanowią aż 20 proc. połowu skorupiaków morskich, przy czym najwięcej łowi się u wybrzeży Chin. Połowy roczne na całym świecie sięgają ok. 100 tys. ton.

- W codziennym menu mieszkańców krajów śródziemnomorskich są bardzo popularne, ponieważ stanowią źródło wysokowartościowego białka i witamin z grupy B  - mówi Vittorio di Sora.

Kraby są najliczniejszą grupą dziesięcionogów. Odznaczają się zróżnicowaną wielkością. Najmniejsze mają odnóża o długości kilku milimetrów, natomiast największe mogą sięgać do 4 metrów. Mają szeroki głowotułów, który dodatkowo chroniony jest twardym pancerzem. Przednie odnóża przekształciły się w szczypce. Tułów jest wyjątkowo krótki, schowany w całości pod skorupą.

Większość gatunków krabów żyje w ciepłych morzach, nieliczne zasiedliły wody słodkie i morza zimne, natomiast w tropikach wiele gatunków żyje w wilgotnych środowiskach lądowych, wracając do morza tylko na okres rozrodu.

W Bałtyku żyją trzy gatunki krabów: brzegowy, wełnistoszczypcowy i amerykański. Ten ostatni pojawia się również w Martwej Wiśle.

W kuchni wykorzystuje się kilka rodzajów krabów. Naj­większa odmiana to kraby kamczackie, inaczej zwane królewskimi. W Polsce, w sprzedaży są tylko kraby gotowane lub mrożone. Świeżymi okazami mogą się poszczycić niektóre restauracje. Warto pamiętać, że kraby podawane w całości spożywa się za pomocą specjalnego widelca z dwoma ząbkami.

Miejsca

Opinie (20) ponad 20 zablokowanych

  • TO LUBIE ! :) Uwielbiam ten '' deluxe '' (3)

    Lubie sobie pojesc wysmienite kraby i przy tym zaczytac sie w '' prestizu '' ;) i jak sobie tak pojem i poczytam o tym wspanialym swiecie to az lepiej sie czuje a szczegolnie uwielbiam tego kraba '' wełnioszczypcowego ''. Ogolnie polecam jedzenie krabow i homarow . Nawet nie trzeba jesc bo juz samo odpowiedzenie np. sasiadowi na pytanie ?::::::: '' Dokąd pan tak ochoczo zmierza drogi sasiedzie ?? i wtedy mowimy :::::'' Dzien taki piekny ! wiec zmierzam do delikatesow po homara i kraby na obiad ktory dzis zamierzam zjesc w wyjatkowym towarzystwie a jutro jak mi sie tez zachce to sobie znowu homara kupię lub tez dwa '' :) ,,,,,, Sam taki poranny dialog z sasiadem juz nas przenosi w strefe '' deluxe '' :)

    • 32 2

    • 10/10!

      • 3 0

    • ???

      widac ze w życiu nawet nie spróbowałas niczego takiego.wejdz do jakiejs restauracji i sie przekonaj jaka jest cena akiego kraba myslisz ze wydasz majatek? ha,ha,ha ceny sa na poziomie dobrych kolacji

      • 0 0

    • rybak

      ja mam krabów dostatek ale mało jest przepisów po polsku

      • 0 0

  • Zdjęcia!! (2)

    Szkoda tylko, że zdjęcia nie zachęcają spróbowania tych "luksusowych" dań. Niestety, bardzo słabe. A nazwa przecież zobowiązuje.

    • 13 1

    • Dziwne te dania (1)

      Hotel piękny typowy dla zagranicznych turystów , tylko czemu ich częstują taką kuchnią .
      Promować nasze śledzie , makrele , dorsze , truskawki, kurki prawdziwki , kozaki , kaczki, indyki itd. itd .
      Na nikim nie robią wrażenia te niby wspaniałe dania a lobstera w tej formie to aż żal potraktował go kucharz ziemniakiem .

      • 12 2

      • A to dlatego ze "tych waszych " kurek,makreli,sledzi nie ma!!!!!!!!
        Wszystko jest sprowadzane z Niemiec albo innych zakatkow swiata,gdzy mimo nadmorskiej lokalizacji nie ma dostepu do swiezycjh produktow.
        Pozdrawiam

        • 0 0

  • mala uwaga (2)

    Ten losos na zdjeciu jest przypalony.Nie wrzuca sie roznosci morza w jeden gar bo maja inny czas gotowania!A gdzie sa popularne krewetki czy pospolite raki jeziorowe?Nie ma tez mojej ulubionej salatki z kalmarow oraz frytwerownych rakow w ciescie.Calkiem zapomniano ze raki bez kopru to jak nieosolone ziemniaki oraz o kombinacji ryba sos rakowy.

    • 6 5

    • Smazenie lososia to sztuka,bo on ma byc chupiacy na skorce,upieczony z drugiej strony,ale lekko surowy w srodku.... (1)

      Losos musi byc swiezy i bez mnogosci przypraw,ewentualnie koper i sos maslowy.

      • 4 0

      • Cicho, to jest strefa deluks, tutaj ma wyglądać a nie być autentycznie...

        • 3 0

  • Mam wątpliwości

    "Warto pamiętać, że kraby podawane w całości spożywa się za pomocą specjalnego widelca z dwoma ząbkami"

    Otóż w innym miejscu wyczytałem, że do spożycia kraba potrzebne są: szczypce do kraba, szpatułka lub widelec (najlepiej dwuzębny), czysty talerz, na którym będziesz kłaść wyciągnięte mięso, miseczka na skorupę kraba, woda z cytryną do umycia rąk, ręcznik.

    Zapewne autorka artykułu uważa, że szczypce do kraba można zastąpić własnym uzębieniem.
    Podanie jako warunku koniecznego, do spożycia kraba, samego dwuzębnego widelca, okazało się humbugiem.(...)

    • 6 6

  • skóra z łososia (2)

    nie ma jak to smażyc łososia ze skórą która jest niewyłuskowana :D - brawo - takiego lubimy najbardziej

    • 7 3

    • ja tez smaze w luskach, (1)

      przeciez sie tego nie je...

      • 0 1

      • kurczak

        usmaż sobie kurczaka z piórami - skóry z piórami przeciez się nie je

        • 4 0

  • Jak jadłem kraby w Baltimore (1)

    To podawano cały zestaw rozmaitych sztućców i instrumentów kuchennych z młoteczkiem włącznie. To miasto słynie właśnie z krabów i jest uważane za amerykańską stolicę "krabowania".
    Zatem sam widelec nie wystarczy.

    • 1 1

    • Jeszcze nam daleko do tego;)

      • 3 0

  • lux lux

    mrożone owoce morza, cóż za luksus i uczta dla podniebienia!

    • 3 3

  • Kupiłem sobie ostatnio w "biedronce" kilogram takich krabów

    tylko widelca nie miałem z dwoma ząbkami to ułamałem dwa ząbki ze zwykłego widelca i stara na mnie nakrzyczała i juz mi nie smakowały.

    • 10 0

  • nowy przepis na puree ziemniaczane

    "W naszej restauracji mięso z kraba jest istotą puree ziemniaczanego, które podajemy do smażonego łososia " fajnie, no to jutro na obiad ugniecione ziemniaki z kraba

    • 7 0

  • jesli owoce morza to tylko lokalne, prosto od rybaka. czyli u nas tylko dorsz, łosoś (najlepiej bałtycki), sledź, flądra, turbot i ewentualnie ryby słodkowodne z hodowli. jeśli krewetki, kraby, małze, ośmiornice to najbliżej od nas jest Adriatyk.

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja