• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Homar, czyli wyjątkowe frutti di mare

Marta Nicgorska
24 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Podwodny świat na talerzu

Specjalnie dla Trojmiasto.pl szef kuchni Avocado przygotował homara grillowanego, czyli smażonego na niewielkiiej ilości tłuszczu. Zobacz, jak przyrządzić i zjeść tak wykwintną potrawę.



Dziś startujemy z kulinarnym cyklem filmowym pod tytułem "Trójmiejskie smaki", w którym odkrywamy wyjątkowe, oryginalne i wykwintne potrawy, jakie serwują restauracje w Trójmieście. Bohaterem pierwszego odcinka jest homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich.



Uchodzi za prawdziwy rarytas i jest jednym z dań ikon, jak ostrygi czy trufle. Wyglądem przypomina raka rzecznego, ale jest od niego o wiele większy. Smakuje jak duża krewetka, a jego ciemny pancerz, który po ugotowaniu zmienia kolor na czerwony sprawia, że na talerzu robi się widowiskowo. Smakosze twierdzą, że to creme de la creme i za tę rozkosz dla podniebienia skłonni są słono zapłacić. W trójmiejskich restauracjach ceny homara przyrządzonego w iście królewski sposób zaczynają się od 200 złotych.

Homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich Homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich
W Polsce homar gości na bankietach i wystawnych przyjęciach, w Stanach Zjednoczonych z kolei jest po prostu przekąską. Chociaż kupno homara nie graniczy już w Polsce z cudem, to nie jest to towar powszechny i sprzedawany na masową skalę, importują go tylko nieliczne restauracje. W Trójmieście zaledwie kilka lokali gastronomicznych ma homara w swojej karcie. Dostępne są zwykle homary mrożone - tym większą przyjemnością dla miłośników frutti di mare są restauracje, które przygotowują homara ze świeżych okazów. Własnym homarium szczyci się sopockie Avocado, które specjalizuje się w przygotowaniu tych skorupiaków i serwuje go pod kilkoma postaciami.

Mięso homara, bogate w białko, jest białe, chude, delikatne i uznawane za dietetyczne. Jadalne jest mięso ze szczypiec, odwłoka, z nóg oraz ikra. Prawdziwym rarytasem jest ceniona przez smakoszy wątróbka przydatna do doprawiania sosów. Na niewykorzystane resztki z homara jest masa pomysłów - skorupa na przykład to świetna baza do rybnej zupy lub wywar do gotowania muli.

Homar to jedno z dań ikon jak ostrygi czy trufle. Homar to jedno z dań ikon jak ostrygi czy trufle.
Homara można przyrządzać na różne sposoby: dusić, piec, gotować. Do gotowania dodaje się minimalną ilość przypraw, aby mięso nie straciło swoistego, delikatnego smaku. Gotuje się go w osolonej wodzie, trzymając wraz ze szczypcami pod powierzchnią około dwóch - trzech minut.

Konsumpcja homara nie jest skomplikowanym zadaniem jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Cała sztuka polega tylko na odłamaniu szczypiec za pomocą specjalnych nożyc. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa można już tylko kosztować smakowite kąski, posługując się sztućcami do ryb lub widelcem. I tak jak "kaczki oraz kury bierze się w pazury", tak i homara można rozebrać na części palcami i po prostu wysysać soczyste kawałki. Zachęcamy zatem do obejrzenia naszego materiału filmowego, którego bohaterem jest homar grillowany, czyli smażony na niewielkiej ilości tłuszczu.

Miejsca

Opinie (45) ponad 10 zablokowanych

  • Te plastikowe zaciski na homarze sa bardzo apetyczne

    mniam

    • 2 1

  • Co homar ma wspólnego z trójmiejskim smakiem ,za chwile Mistrzostwa w Piłce Nożnej przyjadą goście na mecze i za proponuje pani homara -totalna głupota i beztroska całej redakcji portalu ,albo promujcie gastronomie Tradycyjną Regionalną po prostu naszą albo jedzcie na Karaiby promować homara ,krewetki .Takimi artykułami chwały regionowi nie przy spożycie

    • 3 5

  • "jest jednym z dań ikon, jak ostrygi czy trufle"

    Trufle to nie danie, tylko jeden z jego skladnikow.

    • 2 0

  • Homar - tylko świeży

    np na Florydzie itp.

    • 4 2

  • Gotowany homar robiąc się czerwony piszczy

    lekka tortura to nie jest

    • 2 3

  • przyda się reklama (4)

    przeczytalam opinie o Avocado, zachecona smakowitym artykulem, zniesmaczona komentarzami o obsludze napewno sie tam nie pojawie! a takim reklamom mowie nie!

    • 4 10

    • Glupia Aniu

      Poczytaj także opinie o innych lokalach i nie chodź nigdzie!!

      • 7 6

    • (1)

      Bywałem parę razy, jedzenie dobre niektóre dania super, ale do obsługi mozna mieć pewne uwagi. Ewidentny brak dobrego managera co by wszystkim wysterował. Niby knajpa premium, często bywają obcokrająwcy, a nie ma menu angielskiego i niemieckiego!! Raz jadłem na tarasie z rodzinką (dziecmi też) taras pusty a pani z obsługi na fajeczke - i gdzie oczywiscie, zaraz obok nas mimo iz dalej bylo pełno wolnego miejsca. Drobiazgi ale zniechęcają.

      • 5 5

      • Hahaha

        To dziwne ze ma średnia 5.3 barany

        • 7 0

    • Naprawde głupia Ania

      Tak jak ktoś już pisał średnia 5,3. Miałaś taką w szkole?

      • 7 1

  • W Pattaya(Tajlandia):::

    ok.300m od hotelu Ambassador jest taka buda zbita z desek,kazdego popoludnia mozna tam zjesc najlepszego homara na swiecie(z rannego polowu);cena za olbrzymiego homara to ok.20$!

    • 1 0

  • Trójmiejskie smaki

    http://rozrywka.trojmiasto.pl/Restauratorzy-zwodza-nas-na-potege-n53282.html tu tez nas zwodzą??

    • 0 0

  • Grillowany

    Jakaś nowa technika grillowania ? :-) Typowe smażenie nazywać grillowaniem

    • 6 1

  • WAZNE!!

    Gdzie ..i czy wogole mozna kupic w Polsce zywego swiezego Homara???

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja