- 1 6 popularnych drinków z whisky (90 opinii)
- 2 Na ten bal fani czekają cały rok (20 opinii)
- 3 Długi weekend za miastem: 10 fajnych ofert (53 opinie)
- 4 7 najdroższych mieszkań w Trójmieście (100 opinii)
- 5 Zamieszanie wokół Willi Wernera (55 opinii)
- 6 Bitwa na... wino w Sztuczce (17 opinii)
Smardz - luksusowy dodatek w kuchni
Szefowie kuchni restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk czarują naszą ekipę i kulinarne przysmaki.
Smardze to finezyjne grzyby. Wyglądem przypominają plaster miodu, są niezwykle smaczne i łatwe do rozpoznania, ale rzadko spotykane. Zaraz po truflach plasują się na drugiej pozycji listy najdroższych grzybów na świecie. W Polsce są pod ochroną.
Przed wojną smardze figurowały w menu każdej szanującej się restauracji. Zniknęły z jadłospisów w latach 50. i odkąd zostały objęte ścisłą ochroną, w poszukiwaniu tego szlachetnego grzyba Polacy jeżdżą do swoich sąsiadów. Na brak tego przysmaku nie mogą narzekać Czesi, Słowacy, Ukraińcy, Białorusini i Litwini.
Smardza wyróżnia zabawna forma. Stożkowaty, ciemnobrązowy kapelusz przypomina strukturą plaster miodu. Czapka smardza - brązowa, w kształcie odwróconego serca, pofałdowana na powierzchni, w środku jest pusta. Taka budowa anatomiczna staje się jednak wielkim atutem, gdy przychodzi do sztuki kulinarnej. Formę pustą w środku można łatwo nadziać i przyrządzić smardze faszerowane.
- Smardze można gotować, smażyć, faszerować, marynować, suszyć. Smardz to elegancja i subtelność grzybowego smaku - mówi Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk. - W związku z tym, że wysyp smardzów przypada na wiosnę, postanowiliśmy gęś ze smardzami uwzględnić w naszym nowym menu - dodaje.
Smakosze od lat doceniają ten gatunek grzyba za delikatny smak i aromat, który podnosi walory smakowe potrawom. Smardze rzadko jada się same. Stanowią one raczej oryginalny dodatek, który pasuje niemal do wszystkiego i stwarzają okazję do puszczenia wodzy kulinarnych fantazji. Duszone w omlecie albo gotowane w zupie, w kompozycji z mięsem, czy jako nadzienie w pierożkach, a także zestawione ze smażonymi ślimakami, rakiem, kurczakiem podlewanym winem, ze szparagami czy homarami - w każdym wydaniu tworzą elegancką kompozycję smakową.
Smardze do tanich nie należą - za 100 gramów suszonych grzybów trzeba zapłacić około 200 złotych. Produkt, choć luksusowy, jest jednak dostępny. Smardze można kupić w sklepie z delikatesami, a suszone trafiają się nawet w supermarketach.
Miejsca
Opinie (56) 5 zablokowanych
-
2012-06-06 13:40
super obiad za 400zł (4)
Moja babcia robi lepsze rzeczy za które cała rodzina naje się za powiedzmy 70zł :)
- 57 20
-
2012-06-06 13:51
(3)
A czy Twoja babcia przyjmuje Twoją rodzinę we wnętrzu o standardzie 5* hotelu? Mieszka w prestiżowej lokalizacji w centrum miasta? Obsługuje Was do obiadu i zmywa po nim?
Dam Ci dobrą radę - w McDonalds są hamburgery po 3 PLN. Kupisz 10, do tego 1,5l wody mineralnej - wyjdzie raptem 32 PLN, taniej niż Twoje babcia. Think about it.- 28 18
-
2012-06-06 21:11
jak możesz porównywać podrabiane jedzenie w paśnikach dla bydła (MCD) (2)
do prawdziwego jedzenia zrobionego metodami klasycznymi.
Sam się nad tym zastanów ćwierćinteligencie,
synu pastucha i kozy.- 11 10
-
2012-06-06 21:22
nie kumasz bazy- (1)
matolku zwany panem
- 8 7
-
2012-06-06 21:35
uderz w stół....
to co, muszę tłumaczyć jak synowi kozy i pastucha?
Nie. Nie muszę i nie będę. Zawsze będziesz tym kim jesteś
a my zawsze będziemy to widzieli od pierwszego rzutu oka.
Po zapachu cię poznamy.- 5 8
-
2012-06-06 13:49
to to klasa (1)
ale nie polecam baru bistro posejdon w brzeźnie szef szydził z klientki która zamówiła piwo.
- 33 5
-
2012-06-11 10:17
pijanym
nie sprzedaje się alkoholu a szef baru mało że jej sprzedał to na dodatek pokazywał innym klientom że jest nietrzeźwa i śmiał się, no to co? omijajmy ten bar z daleka !
- 1 0
-
2012-06-06 13:52
Adaś i Paweł dają rade ;)
Gotowawac potrafia i lubia a to najwazniejsze....zeby pracy nie odbebniac
- 17 9
-
2012-06-06 13:58
Obrzydliwe (4)
Zjadłam raz w hiltonie nie tym fraczyzowym polskim tylko prawdziwym jajecznicę z kurkami i żygałam przy innych chyba z 4 razy!
Obrzydlistwo nigdy więcej grzybów z hiltona- 21 19
-
2012-06-06 21:16
ty w domu siedz i (3)
kartofle wpierniczaj
- 3 7
-
2012-06-08 07:46
a myślisz że co robię (1)
tylko wytłumacz proszę mój drogi co to znaczy wpierniczaj bo ja tylko po polsku i nieco po angielsku rozumiem.
- 2 1
-
2014-03-26 12:56
A Ty wytłumacz
co to znaczy "fraczyzowym" i "żygałam", bo ja po polsku, po angielsku i jeszcze trochę, ale nie znam takich słów.
W naszym języku też są ważne znaki przestankowe, czyli interpunkcyjne (jeżeli wiesz, o czym piszę), ale Ty ich nie stosujesz.
Czy jesteś pewna, że powinnaś chodzić do Hiltona, skoro nie wiesz, że przy objawach niestarwności należy udać się w ustronne miejsce, a nie "żygać przy innych"?- 1 0
-
2012-06-08 12:17
we własnej kuchni jem lepiej niż w najlepszych restauracjach w Polsce
położę na kolana każdego Szefa,
oto wielka tajemnica gotowania - czas i dobry produkt.
Cała reszta polega na tym, żeby tego nie spitolić.
A ja potrafię nie spitolić :).- 1 1
-
2012-06-06 16:21
grzyba to ja mam na ścianie :) wiec niedam ani grosza ze by cos jeszce podobnego jesc (2)
i jeszce za to placic 400zł :)? Juz wole zapiekankę za 6 zł :)
- 11 15
-
2012-06-06 18:22
NIE 400 !!!
Czterysta kosztowała na Św. Marcina cała gęś na 6 osób teraz mają trochę taniej ok 50 pln za wydaje mi się słuszną porcję ....jadłem i mi smakowała. chłopaki mają klasę... Polecam...
- 6 1
-
2018-06-06 12:15
to jedz grzyby ze sciany ,cebulaku
- 0 0
-
2012-06-06 17:39
Mistrzostwo!!!
Mistrzostwo w czystej formie!!!
- 14 3
-
2012-06-06 17:49
Profesjonaliści!!!
Obaj panowie to jedni z najlepszych ludzi z jakimi pracowałem w branży(o ile nie najlepsi) a pracowałem z wieloma.Pozdro chłopaki...
- 10 7
-
2012-06-06 20:12
ps. do zobaczenia jutro na obiedzie :)
ME - 1st always :)
- 2 5
-
2012-06-06 21:09
Smardz, bardzo ładne polskie słowo
jak widać można w piękny sposób prezentować skarby naszej natury.
Po proszę może jakiś alkohol w następnym odcinku, jakiś bimber regionalny?- 6 0
-
2012-06-06 21:11
nie sa tak rzadko spotykne jak sie sadzi, (7)
trzeba tylko wiedziec gdzie i kiedy zbierac.Dwa lata temu bylo smardzow bardzo malo, ale w ubieglym sporo(mam do dzisiaj suszone i marynowane).Faktycznie sa smaczne,ale bardzo trudno pozbyc sie z nich piasku.W tym roku znalazlem 16,ale to jeszcze nie koniec!
- 9 11
-
2012-06-09 07:10
no i mialem racje,wlasnie wrocilem z porannego obchodu (6)
z pelnym koszem smardzow ok.50 sztuk,wysypaly sie po nocnym deszczu w wielkiej ilosci.Zebralem tylko wieksze osobniki,tych malych sa jeszcze dziesiatki,moze setki.Te,ktore zebralem juz mi wystarcza.jako ciekawostke podam,ze znalazlem szesc kozlakow!
- 0 0
-
2012-06-12 13:21
gadaj gdzie, chociaż z grubsza. (3)
TPK? Chwaszczyno, Osowa, Kościerzyna? Kartuzy?
- 0 0
-
2012-06-13 13:57
1-wsza strona
artykułu
- 0 0
-
2012-06-13 19:12
Nie moge ujawnic miejsca,
bo to moj prywatny teren,Ale podaj e-mail,chetnie cie zaprosze na wyzerke!Bardzo niedaleko.
- 0 0
-
2012-06-14 15:19
Widzę, że jesteś jedym z tych dekli, co jak zauważą pieczarki na trawniku sąsiada
To do niego wlezą "bo widzę grzyby". Żal mi takich frajerów.
- 0 0
-
2012-06-14 15:18
A teraz smutni panowie zapukają do drzwi (1)
Bo jak jeden dekiel z drugim nie przeczytali, SMARDZE SĄ W POLSCE POD OCHRONĄ! Dzięki takim debilom, następne pokolenia nie doświadczą widoku tego grzyba.
- 2 0
-
2012-06-15 11:47
w moim lesie ja stanowie prawo!
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.