• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mariusz Pieterwas zmienia kuchnię White House

Joanna Ogórek
12 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Mariusz Pieterwas w kuchni White House Restaurant & Lounge. Nowy szef kuchni wprowadził do karty tylko swoje autorskie dania. Mariusz Pieterwas w kuchni White House Restaurant & Lounge. Nowy szef kuchni wprowadził do karty tylko swoje autorskie dania.

Młody i zdolny, a przede wszystkim pasjonat - Mariusz Pieterwas, wcześniej związany z restauracją Metamorfoza, teraz podjął rękawice i przejął władzę w kuchni White House Restaurant.



W zawodzie jest od ponad 15 lat. Po zbieraniu doświadczeń w różnych miejscach, teraz walczy o stworzenie nietuzinkowej kuchni w restauracji, która z racji lokalizacji nad samym morzem stawia na ryby i owoce morza.

W karcie dań restauracji White House już widoczne są zmiany, jakie wprowadził nowy szef kuchni, Mariusz Pieterwas. Doskonałym wyborem jest bałtycka zupa rybna z szafranem, kolendrą, dziką bazylią i czosnkowym aioli. To początek przyjaźni, którą fani ryb i owoców morza mogą zawrzeć z tą kuchnią na długo.

Szef kuchni White House Restaurant deklaruje, że smakowy sukces pragnie osiągnąć poprzez tworzenie dań, w których lekko doprawiona ryba osiąga pełnię smaku dzięki dobrze skomponowanym dodatkom. Te z kolei tworzą pięknie namalowany kulinarny obraz na talerzu. To efekt także artystycznych pasji.

- Wszystko, co mnie otacza: muzyka, malarstwo, miejsca i napotkani ludzie, jest dla mnie inspiracją. Talerz jest moim płótnem, a danie, które na nim komponuję, ma zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem - opowiada Mariusz Pieterwas.

Na pytania dotyczące tworzenia kuchni eksperymentalnej odpowiada, że oczekiwania właścicieli White House otwierają przed nim wachlarz możliwości.

- Kuchnia typowo tradycyjna w tym miejscu nie istnieje. Tutaj tworzymy nowe dania, czerpiąc z możliwości, jakie daje nam położenie samej restauracji, autentyczność, piękny widok na morze. Serwujemy owoce naszego regionu w postaci na nowo odkrytych ryb i owoców morza. - podkreśla kucharz - Dorsz, risotto z chorizo ze szpinakiem i sosem beurre blanc to danie, które polecam jako jedno z mojej kuchni autorskiej. Mam nadzieję, że nie tylko zasmakuje, ale i zapadnie gościom w pamięć.

Czy lubisz łączyć polskie smaki z wyszukanymi dodatkami?

W ocenie Mariusza Pieterwasa to chęci są kluczem do sukcesu w branży i spełnienia zawodowego. Jako własne autorytety wskazuje jasno - Jako pierwsza - mama. Po niej Rick Stein, który tworzył doskonałe w swej prostocie dania z ryb i owoców morza. Dalej Marco Pierre White, który jako pierwszy brytyjski szef kuchni został nagrodzony trzema gwiazdkami Michelina, będąc jednocześnie najmłodszym, któremu udało się to osiągnąć.

Jako cel zawodowy postawił sobie tworzenie dań, które zostaną zapamiętane i według znanego powiedzenia trafią przez żołądek do serca gości prowadzonej przez niego restauracji.

  • Glazurowane wątróbki drobiowe z gruszką, flambirowane wiśniówką
  • Halibut w trawie cytrynowej z emulsją kokosową, risotto szparagowe, świeża kolendra, czarny sezam
  • Tort z białej czekolady z kukurydzianym crunchem i sosem pomarańczowym z marakują
  • Mariusz Pieterwas
  • Mariusz Pieterwas
  • Mariusz Pieterwas

Miejsca

Opinie (68) ponad 20 zablokowanych

  • bravo

    Dorsz watrobki rozwojowo chef hehe:)

    • 5 2

  • Brawo

    Jadłam wątróbki drobiowe z gruszką i wiśniówką. Pycha !!!
    Polecam !!!

    • 4 6

  • Zatoka sztuki - tragedia!!

    Jałowe jedzenie, bez smaku! Jak na taką knajpę bardzo słaba kuchnia!
    Byliśmy 2 razy i to koniec!

    • 10 0

  • popieram

    czegoś tam brakuje

    • 3 0

  • hmmm (2)

    teraz white house wystrzeli w kosmos z każdym miejscem tak robił i z ludzmi też

    • 15 1

    • ha!

      nie wiem ktoś Ty, ale prawdę piszesz..

      • 10 0

    • zgadza się, po raz kolejny stworzy najlepszą restaurację

      • 3 2

  • lans (1)

    nie najecie sie tym nigdy

    • 6 4

    • ?

      a byłeś? widziałeś porcje??

      • 3 1

  • Jestem ciekaw kiedy upadną (1)

    Tam gdzie Pieterwas miejsce pada po około 3 miesiącach jestem ciekaw ile przetrzyma WH :)

    • 13 7

    • jakiś przykład?

      • 0 0

  • nic tylko

    boki zrywać, chyba nie tędy droga

    • 5 3

  • klasa

    widze ze Pieterwas podoba sie tylko zwolennikom Magdy Gessler,
    to chyba świadczy o randze kucharza.

    • 4 8

  • nowe menu

    Byłam z mężem w niedziele, skosztowaliśmy potrawy i mnie w 90% zachwycają, gdyż niektóre kombinacje psuja dodatki. Krem z kurek pyszny ale po zasmakowaniu ze świeżą bazylią która jest dodawana całe szczęście w poszatkowanej kulce jest odpychający i smakuje to naprawde okropnie. Halibut w trawie cytrynowej, czarnym sezamem, emulsją kokosową i risotto szparagowym jest bardzo dobry trzeba naprawde lubić te wszystkie składniki gdyż są bardzo wyczuwalne. Potrawa z sandacza gorąco polecam. Zupa rybna pierwsza klasa. Cieszy mnie to że można bardzo dobrze zjeść i rozkoszować sie smakiem z pieknym widokiem na morze.

    • 7 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane