• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Pokochaj wino", czyli spotkanie pełne zaskoczeń

Alicja Olkowska
24 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata. Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata.

To było szóste spotkanie z cyklu "Pokochaj wino", ale jednocześnie pierwsze w odmienionej formule i w nowym miejscu, gdańskim hotelu Radisson. Tym razem sommelier Tomasz Kalenik zabrał uczestników warsztatów w podróż do swoich ulubionych winnic i zaprezentował osiem etykiet, które zrobiły na nim w ostatnim czasie szczególne wrażenie.



O warsztatach informowaliśmy od kilku tygodni w Kalendarzu Imprez w Trójmieście

- Postanowiliśmy odrobinę zmienić formułę warsztatów. Zrezygnowaliśmy z prezentacji multimedialnej na rzecz wprowadzenia w smak wina, bez wchodzenia już tak bardzo w jego historię. Oczywiście nie zabraknie praktycznych informacji, a goście jak zawsze mogą zadawać prowadzącemu pytania, ale dziś przede wszystkim chcemy pokazać bestsellery Tomasza Kalenika z firmy Winers - mówiła organizatorka cyklu spotkań, Katarzyna BoldaBoCoach&Events.
Kolejną nowością było także miejsce spotkania - warsztaty po raz pierwszy odbyły się w Gdańsku, w hotelu Radisson. Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde, nawet najmniejsze danie imponowało pomysłowością i wykonaniem. W menu znalazły się m.in. sałatka z kiełków groszku z serem halloumi i orzechem makadamia, rillettes z kaczki z konfiturą jarzębinową i pistacją, wędzony łosoś bałtycki z chrupiącym topinamburem i pudrem limonkowym oraz crème brûlée ze skórką z cukru trzcinowego i domowymi konfiturami z węgierki.

Jednak to wina były najważniejsze i to one wywoływały momentami gorące dyskusje przy stole. Nie wszystkie etykiety od razu skradły serca uczestników warsztatów, niektóre potrzebowały na to czasu. Tak było w przypadku chilijskiego Casa Donoso Evolucion Reserva Carmenere i jak zaznaczył Tomasz Kalenik, "jednego z najbardziej genialnych w ofercie". Mocne i intensywne, z czasem uwolniło przepiękny aromat liści czarnej porzeczki i tytoniu, nabierając przy okazji delikatności. Podobnie zaskoczyło austriackie Mugeln Reserve. Jak przyznał jeden z gości, na co dzień nie gustuje w chardonnay, ale to wino po 15 minutach ukazało zupełnie nowe oblicze. Przy pierwszym spotkaniu lekko drażniło, by potem oczarować wielowymiarowym smakiem.

  • Tomasz Kalenik świetnie sprawdził się w roli prowadzącego. Ze swobodą opowiadał o winach i bawił uczestników anegdotami ze świata sommelierów.
  • Tomasz Kalenik opowiada o procesie dekantacji.
  • Dekantacja.
  • Winna ciekawostka: szklany korek.
  • Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde niewielkie danie zachwycało pomysłowością.
  • Warsztaty "Pokochaj wino" w hotelu Radisson w Gdańsku.
  • Białe wina Warsztaty Pokochaj Wino cz.VI Winers Bestsellery!
w Radisson BLU Hotel
Największe poruszenie wywołały jednak czerwone argentyńskie Casarena 505 MalbecAalto z Hiszpanii. To pierwsze prawdopodobnie nie przypadnie do gustu miłośnikom "spokojnych" i dość przewidywalnych win - na początku wręcz pikantne, po chwili odkryło nuty czekolady i "krwisty" posmak, dlatego najlepiej serwować je do wołowych steków, mięs z ciężkim, zawiesistym sosem oraz kozich serów. Drugą etykietę, Aalto, goście kosztowali po dekantacji, czyli przelaniu wina z butelki do innego naczynia - dekantera. Proces pomaga usunąć osad oraz napowietrzyć wino, co nieraz ma niebagatelny wpływ na jego smak, zwłaszcza w przypadku tych szczególnie młodych lub dojrzałych. Natomiast samo Aalto potrafi oszołomić - jest "zadziorne" i nieprzewidywalne, a co za tym idzie - nie dla każdego.

Na koniec na gości czekała niespodzianka: Angerhof Eiswein Gruner Veltliner 2015, ze szklanym korkiem (!), maksymalnie słodkie i skoncentrowane wino lodowe z Austrii. Powstaje ze zmrożonych winogron, które zbiera się dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie do -7 stopni Celsjusza. Mimo dominującej słodyczy okazało się bardzo lekkie, ananasowe i orzeźwiające.

Udział w wydarzeniu kosztował 119 zł dla nowych osób i 99 zł dla stałych bywalców. W najbliższych miesiącach odbędą się jeszcze dwa spotkania: prezentacja bestsellerów Magdy Kłopotowskiej z firmy Winkolekcja oraz zamknięcie całego cyklu "Pokochaj wino". Więcej informacji wkrótce w naszym kalendarzu imprez.

Zobacz także: Warsztaty o sztuce picia wina

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (92) 4 zablokowane

  • W d...ch się przewraca z nudów i dobrobytu (1)

    • 5 7

    • Hehehehe

      • 3 2

  • si TK

    ale te szklane bombki to radisson ma kiepskie dlatego z win nie wydobyły odpowiedniego aromatu .

    • 0 0

  • Może portal zrobi kiedyś teścik? (1)

    Z pięć gatunków "lepszych" win z różnych części świata i drugie tyle z Biedry czy Lidla. Oczywiście wszystkie podawane nieoznaczone.

    Taki odsiew znawców,koneserów i snobów.

    Ciekawe, czy redakcja i uczestnicy odważyliby się podnieść rękawicę? ;>

    • 4 0

    • Ja nie dam rady?

      • 0 0

  • ale impreza

    za 119 zł to ja ma kilkanaście dobrych win zakupionych i mogę pic i pic

    • 5 1

  • Można było się skuć? Ktoś był?

    • 4 0

  • Namawianie do pijaństwa

    Zaczyna sie dzien od kieliszka a kończy na flaszce. Teraz juz wiadomo skąd u nas tylu pijanych kierowców.

    • 1 0

  • alk

    Zachęcanie do alkoholizmu

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja