• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejskie restauracje na liście 100 najlepszych w Polsce

osa
18 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (76)
Restauracja L'Entre Villes mieści się w Sopocie. Jej szefem kuchni jest Sławomir Hahn. Restauracja L'Entre Villes mieści się w Sopocie. Jej szefem kuchni jest Sławomir Hahn.

Po raz dwunasty przewodnik "Poland 100 Best Restaurants" przyznał swoje wyróżnienia najlepszym restauracjom w kraju. W tym roku na liście docenionych znalazło się 11 lokali z Trójmiasta.




Kolejny raz anonimowi przedstawiciele-inspektorzy we współpracy z przewodnikiem odwiedzili i ocenili aż 814 restauracji w całej Polsce. Na listę najlepszych trafiło 100 z nich, w tym 11 z Trójmiasta. Cztery z nich są restauracjami hotelowymi.

- Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza, składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji. (...) Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów, dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych - czytamy na stronie organizatora.

Czy idąc do restauracji, sprawdzasz wcześniej opinie na jej temat?

Finał plebiscytu odbył się w Hotelu Żubrówka w Białowieży. Podczas wydarzenia rozdano nagrody w kategoriach "Najlepsza restauracja w Polsce" oraz "Najlepsza karczma w Polsce" w trzech grupach: Award of exellence - 3 widelce, Best of award of Exellence - 4 widelce oraz Grand award - 5 widelców. Pozostałe restauracje, które nie znalazły się w finałowej setce, a zostały sklasyfikowane otrzymały 2 i 1 widelec. Przyznano także wyróżnienia specjalne, m.in. dla Szefa kuchni roku 2023 i Osobowości kulinarnej.

Restauracja Biały Królik mieści się w hotelu Quadrille w Orłowie. Szefem kuchni jest Marcin Popielarz. Restauracja Biały Królik mieści się w hotelu Quadrille w Orłowie. Szefem kuchni jest Marcin Popielarz.

Trójmiejskie restauracje wyróżnione w plebiscycie przewodnika "Poland 100 Best Restaurants"



5 widelców


4 widelce

3 widelce

2 widelce


1 widelec


Restauracja Searcle mieści się w hotelu Courtyard by Marriott Gdynia. Szefem kuchni jest Przemysław Woźny. Restauracja Searcle mieści się w hotelu Courtyard by Marriott Gdynia. Szefem kuchni jest Przemysław Woźny.
Dodajmy, że w kategorii "Najlepsza restauracja w Polsce" wygrała Drukarnia Smaku Cristina w Zakopanem, w której szefem kuchni jest Karol Górka.

Całe zestawienie wyróżnionych restauracji można zobaczyć tutaj.
osa

Miejsca

Zobacz także

Opinie (76) ponad 10 zablokowanych

  • Wszystko to jakieś takie mięsne, passe...

    • 0 3

  • M15? Zwariowali?

    M15 jedna z gorszych restauracji, fatalna obsługa, jedzenie takie sobie. Jedyny plus to lokalizacja na płazy.

    • 3 0

  • kupione nagrody

    każda z tych restauracji zapłaciła za otrzymanie tego dyplomu, nic nie ma to wsspólnego z wyborem i jakością

    • 1 0

  • Jaki trzeba miec dochod zeby tam sie stolowac?

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane