• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Japonii w Trójmieście

Natalia Lebiedź
17 sierpnia 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie.

W Trójmieście restauracje z kuchnią japońską cieszą się dużą popularnością. I nie chodzi tu tylko i wyłącznie o szybkie propozycje lunchowe w postaci sushi, ale całą gamę dań japońskich. Aby się o tym przekonać, wybraliśmy się na spacer szlakiem wytyczonym przez trójmiejskie restauracje japońskie.



W samym sercu Gdyni, na Skwerze Kościuszki, od ponad czterech lat działa Moshi Moshi Sushi. Atutem tego miejsca jest lokalizacja oraz ciekawie i nowocześnie urządzone wnętrze. W menu panuje przejrzysty podział - zupy, przystawki, sałatki, a także różne rodzaje sushi i dania podawane na ciepło. Jednym z nich jest ebi chilli - krewetki tygrysie w ostrym sosie chilli z dodatkiem świeżego imbiru i czosnku, podawane z sałatką i makaronem somen. Jest to jedno z nielicznych miejsc w Trójmieście, gdzie poza sake - najsłynniejszym japońskim alkoholem produkowanym z ryżu, napijemy się również 17-letniej japońskiej whisky Suntory Hibiki.

Idąc szlakiem restauracji japońskich, warto zajrzeć do Hashi Sushi przy ul. Przebendowskich w samym sercu Orłowa. To dwupoziomowa restauracja. Na górze znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z sushi. Z kolei na dole znajduje się sala przeznaczona do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Właściciele planują również uruchomić stół do teppenyaki.

W ofercie Hashi Sushi znajdziemy podstawowe dania i alkohol kuchni japońskiej, a także dania dla dzieci. W karcie dań znajdziemy sake no kabayaki - grilowane kawałki łososia w słodkim sosie podane z kulkami ryżowymi w tempurze czy halibuta w chrupiącej panierce podawanego z cumką z ziemniaka i sosem jajecznym.

Ciekawym lokalem w Sopocie jest Avocado znajdujące się w Domu Zdrojowym. Dania japońskie przygotowywane są na oczach klientów przez sushi masterów. To, co wyróżnia Avocado spośród innych restauracji, to własna hodowla homarów i ostryg. Restauracja specjalizuje się również w przygotowywaniu najlepszej na świecie japońskiej wołowiny Kobe.

Zarówno w  Sopocie na Monte Casino, jak i w Gdańsku na Głównym Mieście, swoją siedzibę ma Dom Sushi. Wnętrze wykonane jest z jasnego drewna i nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. Drewniane łódeczki pływające po kaiten sushi barze wzbudzają duże zainteresowanie, ale również pobudzają apetyt. Do każdego dania na łódeczce przyporządkowany jest odpowiedni kolor i cena.

Poza wymienionymi miejscami, w Trójmieście działa jeszcze kilka innych restauracji specjalizujących się w kuchni japońskiej, które również warto odwiedzić. Bo jak mówi powiedzenie - dobrego nigdy za wiele!

Miejsca

Zobacz także

Opinie (111) 7 zablokowanych

  • suhi w sklepie.....

    ...a ja o dziwo kupiłam sushi w sklepie i smakowało mi bardziej niż to z sushi barów...hmm podejrzewam, że jak produkują dużo to mają ciągle świeży produkt i może dlatego takie smaczne....była to bodajże żabka czy jakiś inny mały sklep

    • 4 7

  • KOCHAM DORSZA I MINTAJA-PRECZ Z JAPOŃSZCZYZNĄ!! (4)

    Tylko głusi jedzą sushi!!
    Promuję polską rybkę w swoim domu. Glony z rybą i ryżem. Faktycznie rarytasik. TFU!!

    • 11 6

    • Zwłaszcza ten mintaj... (3)

      Polski jak cholera. Mintaj to syf, tylko panga gorsza. Pewnie jeszcze w kostkach, mrożony. A ruszają się te kostki po rozmrożeniu? :) W d... byłeś, g.. widziałeś i jadłeś.

      • 2 9

      • Jedz Glonojadzie, smacznego. (2)

        Rozumiem, że jak do wody słomki nie podadzą w Sushi Barze to wyciągasz ją sobie z butów?
        Żal mi Ciebie. Bo dobra rybka to polska rybka, nie mrożona a ze świeżego połowu w Świbnie.

        • 9 1

        • Nie jadam glonów (1)

          Tylko tego "polskiego mintaja" wyśmiewam. Z ryb najbardziej lubię surowego (no, prawie) lub lekko (ino lekko!) podwędzonego łososia oraz świeżego dorsza smażonego (bez nadmiernej panierki), albo świeżo wędzonego dorsza (prosto z wędzarni we Władku - rewelacja). No i halibut wędzony. Ale mintaj? To byle co, uwierz mi.

          • 7 1

          • Sprawdz dostawcę swojego. Może faktycznie ma skośne oczy i łowi go w szambach Chin.

            Ja preferuję znajomych rybaków ze Świbna i Sobieszewa. Nie sprzedają mi padliny. Od lat zaopatruję się u nich a ich wędzony łosoś jest jak masełko... Zresztą każda ryba od nich jest, smaczna i świeża.

            • 4 1

  • Pozdrawiam wszystkich wege. Na sam wygląd jedzenia

    sushi robi się źle. Ludzie biegają do do restauracji sushi bo jest na to moda.

    • 12 4

  • nie ma jak nasze polskie gołąbki, też z ryżem i zawijane w polskie liście zdrowej kapusty (5)

    a nie jakieś niby japońskie sushi, robione z chńskich produktów przez polskich pseudo kucharzy

    • 21 4

    • Gołąbek w sosie pomidorowym.... mniaaam... (1)

      • 15 2

      • może też być w sosie grzybowym

        • 8 1

    • Zawiń w liscie winogron. Będzie jeszcze lepszy. (2)

      • 9 0

      • A niby gdzie te liście (1)

        mam zbaleźć?

        • 3 0

        • Na winorośli.

          • 4 0

  • Jak to możliwe, że w 3mieście takie ceny (1)

    a w Wejherowie otworzyło się Tobiko sushi i ceny są 50% niższe? jest pysznie, jest tuńczyk, maślana, łosoś, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby cokolwiek nie było świeże i niedobre! Polecam, vis a vis centrum kaszuby

    • 2 1

    • ehh...

      Choćby dlatego,że w Wejherowie koszt wynajmu lokalu jest mniejszy.

      • 1 0

  • mniam mniam

    najlepsze sushi jadam tylko w TOKYO SUSHI na Mściwoja w Gdyni.. gorąco polecam

    • 2 6

  • surowa ryba i sos sojowy, bo ja wiem

    • 2 0

  • Oj tam sushi

    Po pierwsze zobaczcie kto napisał artykuł ekhm "Lebiedź".
    Po drugie sushi to mnie po ostrej sobocie ;)
    Po trzecie to całe sushi to zakąska więc typowy Polak nie załapie tego, golonka, flaki, żurek, kiełbasa i karkówka z grilla do tego zimne piwo to jest jedzenie, a nie jakieś surowe rybki i ryż się nie dziwie, że oni takie karakany są wszyscy te japansy ;)

    • 6 3

  • najlepsze sushi....

    ...jest w "Krzywym domku" w Sopocie: sushi 77. Chcodzę tam już od kilku lat (a jadałem i w kilku restauracjach w trójmieście, w jednej w Warszawie i Katowicach) jestem zdania, że w sushi 77 podają najlepsze jedzenie i nie jest aż tak drogo by sobie na nie nie pozwolić np. raz w miesiącu. Po za tym obsługa: kucharze i kelnerki są naprawde mili. Nigdy nie spotkałem się tam nawet z odrobiną nie chcęci do klienta.
    NAPRWDĘ POLECAM

    • 1 9

  • Jedzenie dla biedoty (1)

    No i zamiast dyskusji o artykule zrobiła się w sporej części komentarzy pyskówka między miłośnikami (i być może pracownikami) konkretnych barów... Najbardziej rozbawił mnie argument że któraś z sieci jest masówką dla biedoty. Tyle tylko że prawdziwe sushi nie jest przysmakiem elity, a własnie jedzeniem prostych ludzi. Jak większość takiego prostego jedzenia, jest paradoksalnie dość trudna do wykonania, choć prawdą jest, że domowe sushi może sobie zrobić każdy.
    Zamiast przepychanek, chętniej poczytałbym więcej komentarzy ludzi, którzy mają cokolwiek do powiedzenia, np. na temat dostępnych na polskim rynku produktów. Ale nie interesuje mnie opinia, że coś jest do d*py. Chciałbym wiedzieć co i dlaczego jest lepsze lub gorsze niż coś innego.

    • 8 0

    • Otóż to.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane