- 1 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 2 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 4 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 5 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
- 6 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
Smaki deluxe: jamón ibérico - perła z hiszpańskiego stołu
Jamón, hiszpańska szynka długodojrzewająca, to nieodłączny element kultury iberyjskiej. Znamy ją z restauracji, gdzie w formie udźców wisi wysoko nad głowami gości lub cienkich, pergaminowych plasterków podawanych na desce lub okrągłym talerzu. Jamón najwyższej jakości określany jest mianem iberico. Pochodzi z autochtonicznej rasy świń, której opiekę hodowlaną dopracowano w najmniejszym szczególe. Rezultat? Jamón ibérico to jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie, narodowy przysmak, po który nawet w kraju swego pochodzenia sięgają jedynie koneserzy.
- Pata negra, czyli czarna noga
- Jamón ibérico - sztuka krojenia i smakowania szynki
- Jamón ibérico - cenowe szaleństwo
- Jamón ibérico w Trójmieście
Pata negra, czyli czarna noga
Jamón ibérico produkuje się z mięsa czarnej świni o co najmniej 50 proc. genetyce iberyjskiej, uważa się jednak, że czystość tej unikalnej, autochtonicznej rasy zapewnia mięsu najwyższą jakość. Geny bowiem predysponują zwierzęta do warstwowego wfiltrowania tłuszczu do mięsa.
- Przerosty są niezwykle ważne i mogą powstać jedynie w mięsie odpowiednio hodowanym, gdzie zwierzęta są właściwie karmione, mają zapewnioną swobodę, są w ruchu i prawidłowo spalają tłuszcz - mówi Maciej Kamiński z Tapas Barcelona
Świnie iberyjskie mają ciemny kolor skóry, małą liczbę włosów, wydłużony ryj, czarne kopyta i dość długie, umięśnione nogi. To one pomagają im w codziennych, kilkukilometrowych wędrówkach po pastwiskach zwanych dehesa - o charakterystycznym dla południowej i południowo-zachodniej Hiszpanii krajobrazie (świnie hoduje się w czterech prowincjach: Salamanka, Badajoz, Huelva oraz Cáceres) - pagórkowatym, pokrytym karłowatymi dębami korkowymi. Zwierzęta żywią się głównie ich owocami (żołędziami), korzonkami, ziołami i trawą, bez dodatków karmy i pasz.
O tym, jak kluczową jest dla Hiszpanów dieta zwierząt, świadczą specjalne etykiety, jakimi oznaczany jest jamón. Te w kolorze czarnym towarzyszą szynce wyprodukowanej ze świni czystej rasy, czerwone zaś świni iberyjskiej, ale już mieszanej. W przypadku obydwu etykiet możemy być pewni, że zwierzęta hodowane były na wolnym wybiegu i karmione wyłącznie dobrami znalezionymi na pastwiskach (jamon de bellota). Zielona i biała etykieta z kolei oznaczają produkt ze świń karmionych częściowo na pastwiskach, częściowo zaś w gospodarstwie (a więc tuczonych też zbożem i paszą - de cebo i de cebo de campo).
Proces powstawania jamón ibérico dzieli się na dwa główne etapy: solenie i dojrzewanie.
- Szynka w pierwszej kolejności na okres kilku tygodni zasypywana jest i konserwowana solą. Następnie myje się ją dokładnie wodą i wiesza w specjalnych pomieszczeniach, gdzie dojrzewa przez okres od 20 do 36 miesięcy. To czas, w którym z mięsa wychodzi wilgoć i w którym przesiąka aromatami zawartymi w tłuszczu. Te w przypadku jamon de bella, czyli świń karmionych wyłącznie żołędziami dębowymi, jest charakterystyczny i silnie wyczuwalny - twierdzi Basili Pujol, Katalończyk prowadzący w Gdańsku delikatesy z hiszpańską żywnością U Hiszpana.
Przeczytaj także - Smaki deluxe: foie gras
Jamón ibérico - sztuka krojenia i smakowania szynki
Walory smakowe jamón ibérico dostrzega się najlepiej, kosztując niewielkich i cienkich jej plasterków. Sztuka właściwego krojenia szynki nie jest łatwa. Osoba dobrze wyszkolona w tej czynności określana jest w Hiszpanii mianem cortador de jamón.
- Profesjonaliści w tej materii nie tylko wiedzą jak pokroić szynkę, potrafią też dobrać odpowiednią technikę krojenia do konkretnego udźca. Zanim pokroją ważący 6-8 kg kawałek mięsa, umieszczają go na specjalnym stojaku zwanym jamonero. Posiadają specjalne noże i swoje sekrety dotyczące techniki. Cortador to zawód, który doskonali się całe życie i z którym łatwo znaleźć pracę w najlepszych restauracjach czy delikatesach w Hiszpanii - twierdzi Maciek Kamiński.
- Jamon nie jest składnikiem hiszpańskich potraw, degustuje się je samo w sobie, na zimno. Należy je polać dobrej jakości oliwą z oliwek, można też zagryźć bagietką z pomidorem, czyli tradycyjnym katalońskim pa amb tomàquet. No i czerwone wino. Do degustacji jamon należy dobrać jego odpowiednią butelkę. I to wszystko - mówi Basili Pujol.
Przeczytaj inne teksty z cyklu "Smaki deluxe"
Jamón ibérico - cenowe szaleństwo
Jak łatwo się domyślić, jamón ibérico nie należy do tanich produktów. Dla samych Hiszpanów jest produktem luksusowym. Ceny za kilogram mięsa z czarną i czerwoną etykietą zaczynają się od kilkuset złotych w górę. Jednymi z najdroższych są produkty Eduardo Donato - Katalończyka, właściciela małego stada świń niezwykle rzadkiej rasy Manchado de Jabugo z charakterystycznymi, ciemnymi plamami na sierści (w ubiegłym roku na targach żywności ekologicznej w Norymberdze BioFach ocenione zostały jako najwyższej jakości szynka na świecie). Jeden udziec, których co rok wypuszcza na rynek jedynie 80 sztuk, sprzedaje za kwotę 4 100 euro. Cena szynki pochodząca z innej, cenionej, w 100 proc. organicznej produkcji Manuela Maldonaoum osiąga cenę nawet 3 tys. euro za kilogram.
Jamón ibérico w Trójmieście
W Trójmieście nie brakuje sympatyków kuchni hiszpańskiej, tak więc po jamon iberico możemy się wybrać w co najmniej cztery miejsca. Oferują ją delikatesy U Hiszpana w Parku Handlowym Matarnia oraz Dolce Vita w Sopot Centrum. W obu miejscach dostępna jest jamon cebo (w cenie od 180 do 198 zł za kg), w tych pierwszych jednak kupimy także jamon najwyższej jakości, czyli de bellota (cena za udziec ważący ok 7 kg wynosi tu 1299 zł). Podobnie do gdyńskiego baru Tapas Barcelona możemy się po nią zgłosić - właściciele lokalu sprowadzają ją na specjalne zamówienie w cenie od 70 zł za 100 g. Talerz hiszpańskiego przysmaku iberico znajdziemy ponadto w karcie hiszpańskiej restauracji Patio Espanol na ul. Szerokiej w Gdańsku.
Miejsca
Opinie (77) 9 zablokowanych
-
2017-01-30 16:21
(21)
Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg.
dużo biorą jak tylko za pokrojenie
w detalu za nią biorą 150zł/kg- 4 5
-
2017-01-30 20:11
(19)
Dobry wieczór,
nie do końca ma Pan/Pani rację, ponieważ szynki różnią się między sobą i na łapie każdego udźca jest zaciskana plomba świadcząca o tym jaki to dokładnie rodzaj Iberico.
Oferowana przez nas na zamówienie szynka Iberico pochodzi z tylnego udźca świń oznaczonych czerwoną plombą, a więc wolna hodowla, wyłącznie żołędzie i trawa oraz powyżej 50% genów rasy Iberico.
150 zł / kg to cena Iberico de cebo, czyli najniżej usytuowanej w całej klasyfikacji, świń hodowlanych, karmionych zbożem i karmą, a nie żołędziami.
Często również bywa sprzedawana paleta (łopatka - przednia łapa) a nie jamon (tylny udziec, czyli szynka). Poniżej zamieszczam małą ściągę.
Etykieta czarna - jamon ze świni 100% iberico, świnia przez całe życie żyła na wolności, żywiła się żołędziami i trawą z pastwiska, (nazywany jamon iberico pata negra lub 100% iberico bellota)
Etykieta czerwona - świnia powyżej 50% rasy iberico, która przez całe życie żyła na wolności, żywiła się żołędziami i trawą z pastwiska, (nazywany iberico bellota)
Etykieta zielona - świnia powyżej 50% rasy iberico, dieta mieszana, w okresie jesienno - zimowym wypasana na pastwiskach, dokarmiana zbożem i karmą (nazywany iberico cebo de campo)
Etykieta biała - świnia powyżej 50% rasy iberico, hodowana w hodowlach i karmiona zbożem i karmą (nazywany cebo iberico)- 8 1
-
2017-01-30 20:18
(15)
U Hiszpana w Parku Handlowym Matarnia oraz Dolce Vita w Sopot Centrum. W obu miejscach dostępna jest jamon cebo (w cenie od 180 do 198 zł za kg), w tych pierwszych jednak kupimy także jamon najwyższej jakości, czyli de bellota (cena za udziec ważący ok 7 kg wynosi tu 1299 zł).
o ile potrafię liczyć to wychodzi niecałe 200 zł za kilo i to w detalu czyli w hurcie pewnie mniej niż 100
gdzie te 700 zł za kg- 1 3
-
2017-01-30 20:34
(14)
Nie do końca takie wyliczenie jest uprawnione. Dlaczego? Podane ceny to ceny za udziec, na który składa się kość (ponad 2 kg przy takim udźcu) i łapa + skóra + zewnętrzny tłuszcz, a nie cena czystego mięsa. Jego będzie około 60%. Nie będę się licytował, bo wiem co oferujemy i jaka jest tego jakość oraz dokładnie skąd pochodzi produkt i ile kosztuje w samej Hiszpanii.
Proszę też nie stosować uproszczenia zakładającego, że hurt to 50% ceny detalicznej. Tego produktu sprzedajemy na zamówienie kilkaset gram w ciągu roku i nie ma tu właściwie czegoś takiego jak cena hurtowa.
To trochę jak z pytaniem ile kosztuje samochód. Dlaczego te udźce kosztują 1299 zł, a jeden z przytoczonych w artykule kosztuje 4100 Euro?- 4 1
-
2017-01-30 20:44
(13)
czyli chce Pan powiedzieć, że sprzedaje pan tę, która kosztuje 4100 euro.
Po za tym jak Pan w ciągu roku nie sprzedaje nawet kilograma, to po co Pan się mieni super fachowcem,
te ilości o jakich Pan mówi "Nie będę się licytował, bo wiem co oferujemy i jaka jest tego jakość oraz dokładnie skąd pochodzi produkt i ile kosztuje w samej Hiszpanii" to można przywieść raz w roku w kieszeni, zapakować i czekać na klienta
Koniec, finito
Nie ośmieszaj sie Pan dalej- 1 6
-
2017-01-30 20:51
(12)
Nie mienię się "super fachowcem", lecz jak rozumiem dość skutecznie wyjaśniłem rozbieżności w cenie szynek i różnicach między nimi. Jeśli ktoś sądzi, że cena udźca = cena czystego mięsa, a bellota jest tym samym co cebo, to myślę, że warto odpowiedzieć i podzielić się tym, co wiem.
Jeśli zaś dyskusja sprowadza się do "łapania" za słowa i poziomu "nie ośmieszaj się pan", to cóż... pozdrawiam i miłego wieczoru.- 7 1
-
2017-01-30 20:59
(11)
Tego "Nie ośmieszaj się..." nasłuchałem się w telewizji ostatnio dużo
Niepotrzebnie użyłem.
Pozdrowienia również- 1 4
-
2017-01-30 21:36
(10)
Proszę nas odwiedzić, porozmawiamy sobie spokojnie o szyneczce i nie tylko ;-) przy lampce wina (nasz tel. 513-303-511). Ja zawsze chętnie poczęstuję naszymi produktami i o nich porozmawiam. Zapraszam!
- 3 0
-
2017-01-30 23:02
Importujecie wina ? (7)
- 0 0
-
2017-01-30 23:23
(6)
Tak, importujemy.
- 2 0
-
2017-01-30 23:42
Pan Jest importerem czy kupuje Pan od importera ? (5)
- 1 2
-
2017-01-30 23:47
(4)
Jestem importerem jak już napisałem ;-), czyli sprowadzamy bezpośrednio 20 etykiet.
- 2 0
-
2017-01-30 23:50
Super bedziemy pić jakieś fajne? (3)
- 0 0
-
2017-01-31 07:37
(2)
Mamy wina z La Rioja, w tym Valles de Sadacia, Ribera del Duero, Toro, Navarra, Rias Baixas, Bierzo. Od jovena, przez roble, crianzę, do gran reservy.
- 2 0
-
2017-02-01 23:15
Lopez ryzyko
Dobre wina trafią do biedronki za tydzień mam ulotkę
- 0 0
-
2017-01-31 09:29
Ooo
To wezmę zatem kilka skrzynek do siebie do tawerny .pozd
- 0 0
-
2017-01-30 22:27
(1)
jak będę w Gdyni nie omieszkam, niby niedaleko z Gdańska ale rzadko bywam
- 2 0
-
2017-01-31 00:43
Proszę nas odwiedzić, porozmawiamy sobie spokojnie o szyneczce i nie tylko ;-) przy lampce wina. Ja zawsze chętnie poczęstuję naszymi produktami i o nich porozmawiam. Zapraszam!
o tych winach to nie ja
Jarek- 0 0
-
2017-02-01 21:40
Ważne jak się podaje
Ciekawe ze nie napisali w artykule nic na temat serwowania a to podstawa sukcesu. Nie tylko cienko krojona ale broń boże nie z lodówki!
- 0 0
-
2017-01-31 00:52
To już lepsze mięso dzika (1)
- 2 1
-
2017-02-01 21:16
albo z szalona
jak dzika wyszła
- 1 0
-
2017-01-30 20:23
Hamlovers Polska - proszę zerknąć i przekonać jakie są ceny
- 3 0
-
2017-01-31 00:44
Czarna świnia z korsyki (2)
Wystarczy pojechać na Korsyke, tam mięso czarnej świni jest szesciokrotnie tańsze, a jeżeli chodzi o smak i jakość bije na głowę ta hiszpańską. Jadłem obie. Więc cena i szynką tylko dla bogatych ruskich. Wiadomo ;)
- 1 3
-
2017-02-01 21:17
guziec?
- 0 0
-
2017-01-31 00:51
I trzeba dodać, że świnia Korsyka dla cale życie na wolnosci
- 1 0
-
2017-01-30 09:36
nie ma to jak dorobić do czegoś ideologię... (3)
... i opchnąć tym, którzy potrzebują podnieść własne ego i "oryginalność"
- 22 7
-
2017-01-30 10:58
(2)
Dla mnie to i tak tylko zarzynanie świni !!! Mordercy z ideologią
- 1 8
-
2017-02-01 21:12
a jadłeś kiedyś wątróbkę taką co to pół godziny temu kwiczała?
to powiem ci, trzymałbyś świniaka tak jak jak trzymałem
i łapałbyś krew tak jak ja łapałem, na kaszankę
i ja bardzo mało mięsa jem,
najwięcej wpitalają ci, którzy myślą, że jajka się biorą z supermarketu,
więcej jem wątróbki i innych podrobów
niż mięsa mięśniowego, nudne jest i przereklamowane,
lepsze części idą do mielonego i są tracone,
trzeba samemu zwierzę rozbierać, żeby się dobrać do lepszego mięsa- 0 0
-
2017-01-30 12:03
Łojej wrażliwiec się znalazł...
Nie kupujesz przypadkiem ubrań "Made in China", albo "Made in Bangladesz"? :)- 4 0
-
2017-01-30 08:53
(7)
Ja tam biorę szynkę albo schab wieprzowy. Nacieram cukrem na 24h potem myję. Nacieram solą ile się da na 24h, potem myję. Nacieram czosnkiem granulowanym, papryką w proszku, ziołami co kto lubi. Potem do rajstopy, zasznurować i niech wisi z 5 dni w ciepłym i przewiewnym miejscu. Potem do lodówki i niech leży na jakiejś kratce. Im dłużej tym lepiej i inaczej. Oczywiście dla beneficjentów 3RP polecam wołowinkę.
- 15 6
-
2017-01-30 09:16
(2)
Z keczapem moge? Abo z sose czoskowym?
- 3 0
-
2017-01-30 14:40
Nie ma czegos takiego jak sos czosnkowy (1)
Sos moze byc lagodny albo ostry.
- 1 4
-
2017-02-01 21:10
:)
- 0 0
-
2017-01-30 20:05
wszystko ok,ale po co ten cukier? (1)
- 2 0
-
2017-02-01 09:41
Lepszy smak, cukier konserwuje i też wyciąga wodę z mięsa.
- 3 0
-
2017-01-30 10:04
Zgadza się.
Uzupełniłbym ten przepis tylko o to, żeby w pierwszej dobie wylewać "wodę/soki" co 6-8h i zamiast czosnku granulowanego dać zwykły, wyciskany. Super sprawą jest, że po wyjęciu z soli możemy nacierać najróżniejszymi ziołami w celu sprawdzenia, który smak najbardziej nam odpowiada.
- 3 0
-
2017-01-30 09:42
Dokładnie! Robię podobnie i za grosze mam to za co ludzie płacą kilkadziesiąt złotych za kg :)
- 1 4
-
2017-01-30 08:32
mamy bogatą tradycję w wyrobach dojrzewających. szkoda, że nikt tego noe promuje (5)
kiedyś na każdym strychu wisiały szynki!!!
- 54 0
-
2017-01-30 10:39
prawdę powiadasz (3)
my kupowaliśmy świnkę całą i potem nosiliśmy swojej roboty mięska do wędzarni takiej małej i za opłatą były wędzone,
jakość i smak taki sam jak parma czy pancetta i inne tego typu wyroby- 6 5
-
2017-01-30 11:53
(1)
Ale parma i pancetta nie są wędzone...
- 9 1
-
2017-02-01 21:09
no tak
ale też są pyszne :)
- 1 0
-
2017-02-01 18:55
naciągasz
pancetta ,boczek surowy, rolowany, dojrzewający.
- 0 0
-
2017-01-30 08:46
A te szynki o których wspominasz zwą się nie inaczej jak kumpiaki :)
I można je samemu zrobić
- 15 0
-
2017-01-30 08:09
(4)
Kilka dobrych lat temu przyjeżdzał do mnie do pracy gościu co zaopatrywał w całym kraju najlepsze restauracje w mięsko najwyższych lotów. Argentyńskie czy japońskie wołowinki itp itd. Pokazywał cennik...Można było się obalić z wrażenia. Wtedy w trójmieście brała JEDNA restauracja i to i tak znikome ilości,ale już w tej całej warszawce to niektóre restauracje serwowały znaczne ilości. Dla smakoszy z portfelem jest co ucztować.
- 18 6
-
2017-01-30 08:29
(3)
Jak już nie masz na co wydawać pieniędzy, bo już wszystko masz to kupujesz właśnie takie cuda.
- 7 2
-
2017-01-30 12:41
(2)
najlepiej jeść hodowane przemysłowo i szprycowane chemią prosiaczki - bo będzie tanio!!!
- 6 4
-
2017-01-31 13:41
(1)
Wszystko jest dzisiaj chemią szprycowane. Nawet ziemniaki, czy kukurydza.
- 1 2
-
2017-02-01 21:08
chyba w twoim kraju
- 0 0
-
2017-02-01 12:41
do redakcji..
super fajny artykuł szkoda ze sponsorowany..jest u nas tradycja robienia mies długo dojrzewajacych i to trzeba propagowac. Wszystkie wyroby ktore traca swoja regionalnosc TRACA NA JAKOSCI OK> 40proc. inaczej;produkcja masowa zawsze niszczy regionalnosc...prosze tego nie traktowac jako złosliwosc ale tak działa rynek
- 2 2
-
2017-01-30 08:55
Szynka długodojrzewająca lol (2)
To już lepiej kupić boczek wędzony, równie smaczny, dużo tańszy i można w chacie dać tyle keczupu i majonezu ile się chce.
- 15 14
-
2017-02-01 09:42
Majonez na boczku to jest to!
- 2 0
-
2017-01-30 09:39
buahahaha
urażone snoby minusują
- 9 6
-
2017-01-30 08:52
(10)
W każdym większym spożywczaku w Hiszpanii i na Kanarach wiszą całe hamony albo już pokrojone w plasterki. I wcale to nie jest smaczne. Hiszpańskie wędliny nawet nie dorównują tym najgorszym Polskim. A wiem co mówię, bo już 3 rok pracuję w rotacji 4 miesiące na 4, na kontenerowcu, który pływa między Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife, Arrecife, a Barceloną, Cartageną, Alicante. Prowiant jest brany w Hiszpanii i niestety jestem zmuszony jeść przez 4 miesiące te paskudne wędliny. Hamona Iberico nie jadłem, ale ten zwyky z marketu Super Dino nawet jako zagrycha do piwa się nie nadaje. Za 2 tyg znów na statek :/
- 23 31
-
2017-01-31 16:13
Super fucha
Hej,a co robisz na tym kontenerowcu?można się jakoś wkręcić?
- 1 1
-
2017-01-30 09:46
Właśnie! (2)
W ogóle w Hiszpanii jest niedobre jedzenie - kwaśne wino, sery spleśniałe, a najbogatsi ludzie są tak biedni, że jeżdżą samochodami bez dachu :-)
- 46 1
-
2017-01-30 23:29
Buenas noches. Nie pij tego kwasidla vino tinto "Don Simon" z kartonika z Mercadony za 0.89 euro za litr, bo Ci watroba siadzie :D
- 6 0
-
2017-01-30 10:55
:)
- 11 1
-
2017-01-30 10:05
Zrób zapas "Turystycznej" (1)
i krzyżyk na drogę
- 14 2
-
2017-01-30 10:14
Sto razy smaczniejsza jest Krakowska Sucha z Biedry niż te hiszpańskie wędliny. Z resztą znajomi hiszpanie obżerali się naszymi kabanosami z chilli z Biedry jakby to był jakiś smakołyk de luxe.
- 8 14
-
2017-01-30 10:06
Niektórym burakom nie dogodzisz
Zabieraj wiec pasztet Podlaski (albo i spod laski) i Paprykarz Szczeciński. Smacznego
- 11 8
-
2017-01-30 09:52
Zostaje Tobie jedynie Papas Arrugadas i smażone sardynki w tamtych rejonach. Smacznego! (1)
- 10 0
-
2017-01-30 10:06
Na statku gotuje kucharz z filipin, więc ryż, śmierdzący sos rybny i cała gotowana ryba. Oczywiście cała, z flakami, głową i oczami :D
- 9 3
-
2017-01-30 08:53
To rób zapasy samemu :D
- 8 0
-
2017-01-31 09:48
Osobiście wolę patatas bravas za EUR 3,50.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.