• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: jamón ibérico - perła z hiszpańskiego stołu

Olga Miłogrodzka
30 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
W Trójmieście znajdziemy kilka miejsc, w których kupimy jamon iberico. Są nimi m.in. delikatesy Dolce Vita oraz U Hiszpana, a także gdyński tapas Barcelona, gdzie przysmak sprowadzany jest na specjalne zamówienie. Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg. W Trójmieście znajdziemy kilka miejsc, w których kupimy jamon iberico. Są nimi m.in. delikatesy Dolce Vita oraz U Hiszpana, a także gdyński tapas Barcelona, gdzie przysmak sprowadzany jest na specjalne zamówienie. Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg.

Jamón, hiszpańska szynka długodojrzewająca, to nieodłączny element kultury iberyjskiej. Znamy ją z restauracji, gdzie w formie udźców wisi wysoko nad głowami gości lub cienkich, pergaminowych plasterków podawanych na desce lub okrągłym talerzu. Jamón najwyższej jakości określany jest mianem iberico. Pochodzi z autochtonicznej rasy świń, której opiekę hodowlaną dopracowano w najmniejszym szczególe. Rezultat? Jamón ibérico to jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie, narodowy przysmak, po który nawet w kraju swego pochodzenia sięgają jedynie koneserzy.





Pata negra, czyli czarna noga



Jamon Iberico:

Aby szynka mogła nazywać się iberyjską i aby można ją było oznaczyć certyfikatem DOP (Denominación de Origen Protegida), od kilku lat spełniać musi wymagania ustawy prawnej. Według jej zapisów o jakości produktu świadczyć mają przede wszystkim: rasa świni, rodzaj żywności jej dostarczany oraz metoda produkcji szynki.

Jamón ibérico produkuje się z mięsa czarnej świni o co najmniej 50 proc. genetyce iberyjskiej, uważa się jednak, że czystość tej unikalnej, autochtonicznej rasy zapewnia mięsu najwyższą jakość. Geny bowiem predysponują zwierzęta do warstwowego wfiltrowania tłuszczu do mięsa.

- Przerosty są niezwykle ważne i mogą powstać jedynie w mięsie odpowiednio hodowanym, gdzie zwierzęta są właściwie karmione, mają zapewnioną swobodę, są w ruchu i prawidłowo spalają tłuszcz - mówi Maciej KamińskiTapas Barcelona
Świnie iberyjskie mają ciemny kolor skóry, małą liczbę włosów, wydłużony ryj, czarne kopyta i dość długie, umięśnione nogi. To one pomagają im w codziennych, kilkukilometrowych wędrówkach po pastwiskach zwanych dehesa - o charakterystycznym dla południowej i południowo-zachodniej Hiszpanii krajobrazie (świnie hoduje się w czterech prowincjach: Salamanka, Badajoz, Huelva oraz Cáceres) - pagórkowatym, pokrytym karłowatymi dębami korkowymi. Zwierzęta żywią się głównie ich owocami (żołędziami), korzonkami, ziołami i trawą, bez dodatków karmy i pasz.

Świnia rasy iberyjskiej Świnia rasy iberyjskiej
O tym, jak kluczową jest dla Hiszpanów dieta zwierząt, świadczą specjalne etykiety, jakimi oznaczany jest jamón. Te w kolorze czarnym towarzyszą szynce wyprodukowanej ze świni czystej rasy, czerwone zaś świni iberyjskiej, ale już mieszanej. W przypadku obydwu etykiet możemy być pewni, że zwierzęta hodowane były na wolnym wybiegu i karmione wyłącznie dobrami znalezionymi na pastwiskach (jamon de bellota). Zielona i biała etykieta z kolei oznaczają produkt ze świń karmionych częściowo na pastwiskach, częściowo zaś w gospodarstwie (a więc tuczonych też zbożem i paszą - de cebode cebo de campo).

Proces powstawania jamón ibérico dzieli się na dwa główne etapy: solenie i dojrzewanie.

- Szynka w pierwszej kolejności na okres kilku tygodni zasypywana jest i konserwowana solą. Następnie myje się ją dokładnie wodą i wiesza w specjalnych pomieszczeniach, gdzie dojrzewa przez okres od 20 do 36 miesięcy. To czas, w którym z mięsa wychodzi wilgoć i w którym przesiąka aromatami zawartymi w tłuszczu. Te w przypadku jamon de bella, czyli świń karmionych wyłącznie żołędziami dębowymi, jest charakterystyczny i silnie wyczuwalny - twierdzi Basili Pujol, Katalończyk prowadzący w Gdańsku delikatesy z hiszpańską żywnością U Hiszpana.
Przeczytaj także - Smaki deluxe: foie gras


  • Jamon iberico - udziec od Eduardo Donato. Co roku na rynek wypuszczanych jest ich 80 sztuk, każda w cenie 4100 euro.
  • Eduardo Donato - właściciel niewielkiej hodowli świń rasy rasy Manchado de Jabugo. Wyrabiane przez niego jamon uznane zostało na tragach BioFach 2016 za najlepszą szynkę na świecie.
  • Świnie rzadkiej rasy Manchado de Jabugo
  • Kawałek jamon z produkcji Manuela Maldonaoum - cena kilograma szynki osiąga ceną 3 tys. euro za kg.
  • Jamon krojony przez mistrza - maestro cortador de jamon - na małei i cienkie plasterki.
  • Jamon iberico oferowane przez Tapas Barcelona (cena: 70 zł za 100 g)

Jamón ibérico - sztuka krojenia i smakowania szynki



Walory smakowe jamón ibérico dostrzega się najlepiej, kosztując niewielkich i cienkich jej plasterków. Sztuka właściwego krojenia szynki nie jest łatwa. Osoba dobrze wyszkolona w tej czynności określana jest w Hiszpanii mianem cortador de jamón.

- Profesjonaliści w tej materii nie tylko wiedzą jak pokroić szynkę, potrafią też dobrać odpowiednią technikę krojenia do konkretnego udźca. Zanim pokroją ważący 6-8 kg kawałek mięsa, umieszczają go na specjalnym stojaku zwanym jamonero. Posiadają specjalne noże i swoje sekrety dotyczące techniki. Cortador to zawód, który doskonali się całe życie i z którym łatwo znaleźć pracę w najlepszych restauracjach czy delikatesach w Hiszpanii - twierdzi Maciek Kamiński.
- Jamon nie jest składnikiem hiszpańskich potraw, degustuje się je samo w sobie, na zimno. Należy je polać dobrej jakości oliwą z oliwek, można też zagryźć bagietką z pomidorem, czyli tradycyjnym katalońskim pa amb tomàquet. No i czerwone wino. Do degustacji jamon należy dobrać jego odpowiednią butelkę. I to wszystko - mówi Basili Pujol.
Przeczytaj inne teksty z cyklu "Smaki deluxe"

Jamón ibérico - cenowe szaleństwo



Jak łatwo się domyślić, jamón ibérico nie należy do tanich produktów. Dla samych Hiszpanów jest produktem luksusowym. Ceny za kilogram mięsa z czarną i czerwoną etykietą zaczynają się od kilkuset złotych w górę. Jednymi z najdroższych są produkty Eduardo Donato - Katalończyka, właściciela małego stada świń niezwykle rzadkiej rasy Manchado de Jabugo z charakterystycznymi, ciemnymi plamami na sierści (w ubiegłym roku na targach żywności ekologicznej w Norymberdze BioFach ocenione zostały jako najwyższej jakości szynka na świecie). Jeden udziec, których co rok wypuszcza na rynek jedynie 80 sztuk, sprzedaje za kwotę 4 100 euro. Cena szynki pochodząca z innej, cenionej, w 100 proc. organicznej produkcji Manuela Maldonaoum osiąga cenę nawet 3 tys. euro za kilogram.

Jamón ibérico w Trójmieście



W Trójmieście nie brakuje sympatyków kuchni hiszpańskiej, tak więc po jamon iberico możemy się wybrać w co najmniej cztery miejsca. Oferują ją delikatesy U Hiszpana w Parku Handlowym Matarnia oraz Dolce Vita w Sopot Centrum. W obu miejscach dostępna jest jamon cebo (w cenie od 180 do 198 zł za kg), w tych pierwszych jednak kupimy także jamon najwyższej jakości, czyli de bellota (cena za udziec ważący ok 7 kg wynosi tu 1299 zł). Podobnie do gdyńskiego baru Tapas Barcelona możemy się po nią zgłosić - właściciele lokalu sprowadzają ją na specjalne zamówienie w cenie od 70 zł za 100 g. Talerz hiszpańskiego przysmaku iberico znajdziemy ponadto w karcie hiszpańskiej restauracji Patio Espanol na ul. Szerokiej w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (77) 9 zablokowanych

  • (4)

    Kilka dobrych lat temu przyjeżdzał do mnie do pracy gościu co zaopatrywał w całym kraju najlepsze restauracje w mięsko najwyższych lotów. Argentyńskie czy japońskie wołowinki itp itd. Pokazywał cennik...Można było się obalić z wrażenia. Wtedy w trójmieście brała JEDNA restauracja i to i tak znikome ilości,ale już w tej całej warszawce to niektóre restauracje serwowały znaczne ilości. Dla smakoszy z portfelem jest co ucztować.

    • 18 6

    • (3)

      Jak już nie masz na co wydawać pieniędzy, bo już wszystko masz to kupujesz właśnie takie cuda.

      • 7 2

      • (2)

        najlepiej jeść hodowane przemysłowo i szprycowane chemią prosiaczki - bo będzie tanio!!!

        • 6 4

        • (1)

          Wszystko jest dzisiaj chemią szprycowane. Nawet ziemniaki, czy kukurydza.

          • 1 2

          • chyba w twoim kraju

            • 0 0

  • mamy bogatą tradycję w wyrobach dojrzewających. szkoda, że nikt tego noe promuje (5)

    kiedyś na każdym strychu wisiały szynki!!!

    • 54 0

    • A te szynki o których wspominasz zwą się nie inaczej jak kumpiaki :)

      I można je samemu zrobić

      • 15 0

    • prawdę powiadasz (3)

      my kupowaliśmy świnkę całą i potem nosiliśmy swojej roboty mięska do wędzarni takiej małej i za opłatą były wędzone,
      jakość i smak taki sam jak parma czy pancetta i inne tego typu wyroby

      • 6 5

      • (1)

        Ale parma i pancetta nie są wędzone...

        • 9 1

        • no tak

          ale też są pyszne :)

          • 1 0

      • naciągasz

        pancetta ,boczek surowy, rolowany, dojrzewający.

        • 0 0

  • Tydzień temu w Lidlu był tydzień XXL, gdzie ta szynka szwardzwadzka czy parmeńska kosztowała 10,00 złotych za 300 gram

    także widać, że restauratorzy zrobili sobie duże zapasy żywności

    • 34 28

  • (1)

    Suszone mięso było zawsze domeną biedoty i prymitywnych ludów gdyż było najtańszym sposobem konserwacji :) Widać, że czasy się zmieniły :)

    • 22 23

    • a jak odkrywco kiedyś konserwowali mięso bogacze?? :-))) kwestia klimatu południe i ciepło suszenie północ i zimno wędzenie, co tu status społeczny ma do rzeczy?

      • 13 2

  • Dobre toto, próbowałem w Hiszpanii, ale cena jest absurdalna :P

    • 16 3

  • (10)

    W każdym większym spożywczaku w Hiszpanii i na Kanarach wiszą całe hamony albo już pokrojone w plasterki. I wcale to nie jest smaczne. Hiszpańskie wędliny nawet nie dorównują tym najgorszym Polskim. A wiem co mówię, bo już 3 rok pracuję w rotacji 4 miesiące na 4, na kontenerowcu, który pływa między Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife, Arrecife, a Barceloną, Cartageną, Alicante. Prowiant jest brany w Hiszpanii i niestety jestem zmuszony jeść przez 4 miesiące te paskudne wędliny. Hamona Iberico nie jadłem, ale ten zwyky z marketu Super Dino nawet jako zagrycha do piwa się nie nadaje. Za 2 tyg znów na statek :/

    • 23 31

    • To rób zapasy samemu :D

      • 8 0

    • Właśnie! (2)

      W ogóle w Hiszpanii jest niedobre jedzenie - kwaśne wino, sery spleśniałe, a najbogatsi ludzie są tak biedni, że jeżdżą samochodami bez dachu :-)

      • 47 1

      • :)

        • 11 1

      • Buenas noches. Nie pij tego kwasidla vino tinto "Don Simon" z kartonika z Mercadony za 0.89 euro za litr, bo Ci watroba siadzie :D

        • 6 0

    • Zostaje Tobie jedynie Papas Arrugadas i smażone sardynki w tamtych rejonach. Smacznego! (1)

      • 10 0

      • Na statku gotuje kucharz z filipin, więc ryż, śmierdzący sos rybny i cała gotowana ryba. Oczywiście cała, z flakami, głową i oczami :D

        • 9 3

    • Zrób zapas "Turystycznej" (1)

      i krzyżyk na drogę

      • 14 2

      • Sto razy smaczniejsza jest Krakowska Sucha z Biedry niż te hiszpańskie wędliny. Z resztą znajomi hiszpanie obżerali się naszymi kabanosami z chilli z Biedry jakby to był jakiś smakołyk de luxe.

        • 8 14

    • Niektórym burakom nie dogodzisz

      Zabieraj wiec pasztet Podlaski (albo i spod laski) i Paprykarz Szczeciński. Smacznego

      • 11 8

    • Super fucha

      Hej,a co robisz na tym kontenerowcu?można się jakoś wkręcić?

      • 1 1

  • (7)

    Ja tam biorę szynkę albo schab wieprzowy. Nacieram cukrem na 24h potem myję. Nacieram solą ile się da na 24h, potem myję. Nacieram czosnkiem granulowanym, papryką w proszku, ziołami co kto lubi. Potem do rajstopy, zasznurować i niech wisi z 5 dni w ciepłym i przewiewnym miejscu. Potem do lodówki i niech leży na jakiejś kratce. Im dłużej tym lepiej i inaczej. Oczywiście dla beneficjentów 3RP polecam wołowinkę.

    • 15 6

    • (2)

      Z keczapem moge? Abo z sose czoskowym?

      • 3 0

      • Nie ma czegos takiego jak sos czosnkowy (1)

        Sos moze byc lagodny albo ostry.

        • 1 4

        • :)

          • 0 0

    • Dokładnie! Robię podobnie i za grosze mam to za co ludzie płacą kilkadziesiąt złotych za kg :)

      • 1 4

    • Zgadza się.

      Uzupełniłbym ten przepis tylko o to, żeby w pierwszej dobie wylewać "wodę/soki" co 6-8h i zamiast czosnku granulowanego dać zwykły, wyciskany. Super sprawą jest, że po wyjęciu z soli możemy nacierać najróżniejszymi ziołami w celu sprawdzenia, który smak najbardziej nam odpowiada.

      • 3 0

    • wszystko ok,ale po co ten cukier? (1)

      • 2 0

      • Lepszy smak, cukier konserwuje i też wyciąga wodę z mięsa.

        • 3 0

  • Szynka długodojrzewająca lol (2)

    To już lepiej kupić boczek wędzony, równie smaczny, dużo tańszy i można w chacie dać tyle keczupu i majonezu ile się chce.

    • 15 14

    • buahahaha

      urażone snoby minusują

      • 9 6

    • Majonez na boczku to jest to!

      • 2 0

  • nie ma to jak dorobić do czegoś ideologię... (3)

    ... i opchnąć tym, którzy potrzebują podnieść własne ego i "oryginalność"

    • 22 7

    • (2)

      Dla mnie to i tak tylko zarzynanie świni !!! Mordercy z ideologią

      • 1 8

      • Łojej wrażliwiec się znalazł...
        Nie kupujesz przypadkiem ubrań "Made in China", albo "Made in Bangladesz"? :)

        • 4 0

      • a jadłeś kiedyś wątróbkę taką co to pół godziny temu kwiczała?

        to powiem ci, trzymałbyś świniaka tak jak jak trzymałem
        i łapałbyś krew tak jak ja łapałem, na kaszankę

        i ja bardzo mało mięsa jem,
        najwięcej wpitalają ci, którzy myślą, że jajka się biorą z supermarketu,

        więcej jem wątróbki i innych podrobów
        niż mięsa mięśniowego, nudne jest i przereklamowane,
        lepsze części idą do mielonego i są tracone,
        trzeba samemu zwierzę rozbierać, żeby się dobrać do lepszego mięsa

        • 0 0

  • jako mieszkaniec deluxe uważam

    że najlepsze szynki swiata są w lato w sopocie w tym dużym sklepie mięsnym na dole po lewej "unikalne mięsa". jak je dobrze natrzec i zamarynowac to mozna smakowac i smakowac! polecam kazdemu smakoszowi dobrej wędliny pod wódeczkę.

    • 8 5

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane