• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: pyszny brzydal na talerzu

Aleksandra Sobocińska
11 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Mięso zębacza zasługuje na miano "wybitnego". Jest soczyste, delikatne, jędrne i zwarte. Niektórzy jego smak porównują do... kurczaka. Mięso zębacza zasługuje na miano "wybitnego". Jest soczyste, delikatne, jędrne i zwarte. Niektórzy jego smak porównują do... kurczaka.

Ma jędrne, białe mięso o niezwykłych walorach smakowych. Jest przy tym niewiarygodnie... brzydki. Mowa o zębaczu, rybie, która w jednych wzbudza niechęć, a w innych - pożądanie.



Może mieć nawet 1,5 metra długości i ważyć 25 kg. Posiada bardzo silne szczęki i zęby, niezbędne do rozłupywania krabów, jeżowców i skorup różnych stworzeń, którymi się żywi. Najczęściej żyje przy skalistym dnie, na głębokościach do 500 m i jest gatunkiem poławianym na wędkę. Podczas wyhaczenia warto zachować ostrożność, bowiem istnieje ryzyko utraty palca lub połamania wędki - szczęki zębacza są bardzo silne, a zęby - niezwykle ostre.

- W latach 60-tych widziałem, jak na gdyńskim nabrzeżu portowym wędkarze łowili ryby, które nazywali diabłem morskim. Były to ryby o paskudnym wyglądzie i wyłupiastych oczach, jako nieliczny gatunek wydające dźwięki, niejadalne, a  traktowane jedynie jako atrakcja, przez co wzbudzały nasz zachwyt - wspomina Andrzej Ławniczak ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. - Dzisiaj wiem, że ryba,  o której wspominam, nie miała, poza obrzydliwym wyglądem i nazwą, nic wspólnego z prawdziwym zębaczem, czyli diabłem morskim.

Istnieje kilka rodzajów zębacza - pasiasty, smugowy, czy pospolity. Jest to gatunek ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych (Anarhichadidae), potocznie zwany wilkiem morskim (wolf fish) i rybą kotem (cat fish). Zębacz występuje w północnym Atlantyku, a najbliższe łowiska zębacza znajdują się u wybrzeży Norwegii. Jest to niezwykle cenne trofeum dla każdego wędkarza morskiego.

Zębacz jest przysmakiem w wielu europejskich krajach, chociaż w Polsce nie cieszy się specjalną popularnością. A szkoda, bo jego mięso jest naprawdę pyszne - jędrne i zwarte, a przy tym delikatne i soczyste. Jego smak porównać można do żabnicy lub... kurczaka.
 
Niewątpliwym walorem tej ryby jest jędrne i delikatne mięso o  niepowtarzalnym smaku, podobnym do smaku kurczaka. Oczyszczony filet ma mało ości, jest więc rybą idealną  dla dzieci. Z tego względu jest  przysmakiem w kuchni wielu krajów. Mięso zębacza idealnie poddaje się obróbce termicznej - smażeniu, gotowaniu, pieczeniu. Ponadto, skóra zębacza jest bardzo ciekawie ubarwiona, przez co wykorzystywana jest do wytwarzania galanterii skórzanej - mówi Andrzej Ławniczak.

Na forach internetowych znaleźć można wiele negatywnych opinii o zębaczu, który po obróbce w domowych warunkach wcale nie powalał smakiem - wręcz przeciwnie, był gorzki i niezbyt dobry. Możliwe, że nieprzyjemny posmak pochodził od niedokładnego oddzielenia skóry od mięsa. Zębacz nie posiada łusek bocznych, nie musimy zatem go skrobać. Niemniej, skóra musi być całkowicie z niego usunięta.

Jeśli ktoś nie jest pewien swoich umiejętności i nie wie, jak dokładnie wyfiletować rybę, zawsze można kupić gotowe filety. Zębacza kupić można (choć nie zawsze jest dostępny) na halach targowych lub zmówić w sklepie internetowym.

- Generalnie można powiedzieć, że jest to ryba bardzo atrakcyjna i smaczna, pomimo odstraszającego wyglądu, która nijak nie przywodzi na myśl pysznego dania. Osoby mniej odważne zawsze mogą kupić gotowy filet, wówczas nie musimy martwić się obróbką, aby uzyskać danie o wyjątkowym, niepowtarzalnym smaku. Pamiętajmy jednak, że gwarancją dobrego smaku jest ryba świeża, a nie mrożona - radzi Andrzej Ławniczak.

Zawsze też można skusić się na gotowe danie. Poszukiwania zębacza w kartach trójmiejskich restauracji doprowadziły mnie do Sopotu.

- Mimo że zębacz jest pyszny, nie widziałem go w żadnej pobliskiej restauracji, postanowiłem zatem przetrzeć szlaki i stworzyłem danie główne z zębaczem - mówi Rafał Doczyk, szef kuchni restauracji Pasjami. - Nie jestem zwolennikiem smażenia zębacza, bo jego mięso robi się wówczas gumowate i twardnieje. Zdecydowanie wolę je upiec.

Szef kuchni zdradził nam swój autorski przepis na doskonałego zębacza ze słodką nutą miodu.
Pieczony filet z zębacza
Filet z zębacza solimy, polewamy miodem wielokwiatowym i dodajemy świeże zioła - tymianek i końcówki kopru włoskiego. Tak przygotowane mięso zawijamy w papilot z folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C na ok.15-20 minut.

Przygotowujemy koper włoski. W dużym rondlu podgrzewamy masło, dodajemy posiekane bulwy kopru włoskiego, wlewamy niewielką ilość białego wina, solimy i pieprzymy do smaku. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min.

Danie doskonale komponuje się z ziemniakiem pieczonym w piekarniku.

Innymi warzywami, których smak dobrze skomponuje się z mięsem zębacza, są szparagi lub karmelizowane młode marchewki. - Z ryżem nie podajemy tej ryby. To polskie przyzwyczajenie, które niestety, nie zawsze jest dobrym pomysłem - radzi Rafał Doczyk.

Wino jest kropką nad i, która dopełni smak potrawy. Z delikatnym zębaczem, który w tym daniu ma słodką nutę, doskonale komponować się będzie wytrawne chardonnay.

- Proponuję białe hiszpańskie chardonnay z Nawarry lub amerykańskie chardonnay, robione na wzór win burgundzkich - radzi Krzysztof Rybacki, szef restauracji Pasjami.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (52) 3 zablokowane

  • styl artykułu (2)

    Nie jest ani ładny, ani strawny.
    Czytać się tej grafomanii nie da.

    • 8 4

    • jest na to sposób (1)

      nie czytaj :) albo sam napisz lepszy ! pokolenie maruderów wciąż żywe...

      • 4 4

      • a wiesz

        misiu kto to jest maruder?
        Poczytaj najpierw, a potem pomyśl i przelej myśli na klawiaturę...

        • 0 0

  • wiem ze dobrze jem (1)

    moja ulubiona ryba jest szprotka z puszki ale tylko w pomidorach no chyba ze jest paprykarz to sie napewno dam namowic no i i chlebek maczany fajnie cieknie po brodzie.

    • 1 3

    • wieczerza smakosza

      i juz cie,rysiek lubie,o wszystkie ryski,to fajne chlopaki!!!!

      • 0 0

  • trojmiasto.pl (1)

    skąd wy do jasnej ciasnej tych "redaktorów" bierzecie?

    • 1 1

    • Z G W

      • 0 0

  • Policzki (1)

    Okolo 2 lata temu w Sedanie byly dostepne policzki z zębacza.

    • 2 0

    • Tak.Kiedyś Sedan to było coś.

      • 2 0

  • zebacz

    pyszna ryba .smarzona ,pieczona lub duszona .Jadlem ja również wedzona na goraco była pyszna mieso delikatne rozplywalo się w ustach.W tym roku tez latem będę jadl wedzona przywiozę sobie A KOLEGA W ORLOWIE MI UWEDZI i znowu do piwka normalnie mowie wam MIOD W M - - - - - E

    • 1 1

  • Zębacz po raz pierwszy

    No i popełniłam wszystkie błędy jakie były mozliwe.usmazylam go jak zwykłą rybę iw dodatku z ryżem. Ale dowiedziałam się ze to zębaczjuz po objedzie no i dopiero tu dowiedzialam się jak sie tego brzydala przyrządza. Zrehabilituje sie napewno.

    • 1 1

  • Niemoralne danie

    Ryba na calym.swiecie zagrozona, uznana za gatunek "troski", niemoralne jest popularyzowanie kupowania zagrozonych gatunkow zeby napchac sobie nimi bebech.

    • 1 1

  • Kanibale (2)

    Mój ojciec jedząc mięso mawiał, że jesteśmy kanibalami. Zjadamy naszych braci i siostry. Niestety taka prawda ,ale co zrobić skoro jesteśmy gatunkiem wszystko żernym. To nie od nas szarych zjadaczy mięsa zależy który gatunek wyginie. Przykro, że tak się dzieje. Wielcy tego świata dbajcie o naszych braci i nas ludzi bo grozi nam wszystkim wyginięcie.

    • 1 0

    • Rówowaga w przyrodzie

      Wszystkim jest przykro, ale nadal robią swoje - czyli przyczyniają się do wyginięcia kolejnych gatunków, a sami rozmnażają się intensywnie, a durne państwa ich jeszcze do tego ekonomicznie zachęcają... Bo przecież ktoś na emerytury musi łożyć, "NARÓD" się starzeje i podobne bzdury.
      I nikt nie myśli o tym, że zębaczy/nosorożców/tygrysów/słoni/itp itd jest za mało, bo nas jest za dużo! Kiedy przyjdzie opamiętanie? Jak będzie nas 20 miliardów?

      • 0 0

    • Powinno się tępić lwy i krokodyle żeby nie wyjadały innych zwierząt .

      • 0 0

  • Okropnosc (4)

    Nie polecam nikomu tej ryby tak jak wygląda jak z horroru, tak i smakuje paskudnie. Danie z zebacza było bardzo drogie i nie jadalne. Po prostu do tej pory czuję niesmak, i jest mi nie dobrze. Kto serwuje takie ryby w restauracjach? Nigdy w życiu już jej nie zjem i odradze każdemu...

    • 0 2

    • Nieprawda

      Kilka dni temu jadłam ja w Grecji. Pysznie przyrządzona w kreteńskiej tawernie. Pieczona w piecu.

      • 0 0

    • rowniez nie polecam (1)

      Kupiłem w lidlu filet. Po upieczeniu w piekarniku mięso gumiaste. Daleko mu do choćby dorsza! Radzę uważać przy zakupie. Dobrze ze był tani.

      • 0 0

      • gyhnujo

        nawet filet trzeba umieć zrobić... zrobić gąbkę z zębacza, znaczy kucharz oddaj fartucha, zrób sobie gorący kubek, tak trzeba tylko wrzątku nalać, potrafisz? tyko się nie poparz, bo będzie wina gorącego kubka.

        • 0 0

    • bleeeeeeeee....

      jesteś gupi i masz wszy jak ruskie czołgi, a poza tym nie masz smaku, zgłoś się do specjalisty.

      • 0 0

  • o zębaczach

    Ryba bardzo dobra. Jeśli komuś nie smakowała, to według zasady, która obowiązuje w przypadku każdego możliwego produktu: nie była dobrze zrobiona. Ja tam w Portugalii (nazywa się tam gato) nie narzekałem. Co zaś do opinii innych dyskutantów: 1) zębacz nie jest gatunkiem zagrożonym w najmniejszym stopniu i nie wiem, kto te bzdury wymyślił; 2) szef qchni, który mi poleca wina amerykańskie, wypisuje się tym samym z listy moich autorytetów kulinarnych.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane