- 7 dni
- |
- 3 dni
- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Niewiele trzeba, aby jej wyśmienite mięso stało się suche i twarde, jednak właściwe przygotowanie sprawi, że będzie soczysta, krucha i pełna aromatu. Niegdyś była spożywana od wielkiego dzwonu, teraz jest częstym gościem na stołach, bez względu na okazję. Jak przyrządzić kaczkę, w których restauracjach jej szukać i czy w ogóle warto ją jeść?
2015-10-14 10:24
jedzenie w PL kaczki ''od wielkiego dzwonu '' sprawia ze jej smak jest wyjatkowy a nie powszedni . Urok kaczki i potraw z niej tkwi wlasnie w oczekiwaniu , w calej celebrze przygotowania jej gdyz ta celebracja nadaje jej wyjatkowosc . Jak kaczka spowszednieje to stanie sie kolejnym '' hamburgerem '' i straci swoj tajemny urok. Kaczka nie jest droga lecz jej tajemnice skrywa wlasnie cala otoczka oczekiwania, proces przygotowania pol dnia - pol dnia w przenosni '' . Gdybysmy jedli kaczke co dnia to by stracila urok i wyjatkowosc. To podobnie jak z swietami Bozego narodzenia ktore gdyby nie byly czyms oczekiwanym stracilyby urok .Urok swiat Bozego narodzenia to caly magiczny proces przed czyli szukanie choinki , czekanie na rozne smaki, zapach , na wyjatkowa atmosfere, to zakupy wieczorem przy melodyjkach i dzwoneczkach , to snieg wieczorem padajacy itd. Podobnie jest z kaczka ktorej magia tkwi w calej celebrze. Kaczka cenowo dzis jest ogolnodostepna tyle ze jak spowszednieje to na co bedziemy oczekiwali ? .,,Zycie musi sie skladac z pewnych magicznych drobiazgow gdyz wtedy jest piekniejsze.
2015-10-14 12:24
pieprz**e w bambus. Nie dorabiaj ideologii czy otoczki magii do zwykłego żarcia.
2015-10-14 12:43
Jedzenie sie spozywa . Zarcie to okreslenie ktore wskazuje iz nie nalezysz do elity intelektualnej . Zasobny porfel madrzejszym nie czyni . Zapewne jestes z tych co to w dresie do sklepu chodza )
2015-10-14 12:50
Za dużo oglądasz telewizji. Jedzenie to jedzenie - chodzi o to aby było smaczne.
2015-10-19 08:17
A Ty pewnie w smokingu po worek ziemniaków zapierd**asz "yntelektualisto" :)
2015-10-14 12:47
a Biedronka wycofała się z tego produktu choć miała przez długi czas dobrą cenę poniżej 30PLN. Szkoda, bo wtedy piersi kupowałem często. Na dodatek były nie mrozone, a to duży atut, bo kupowanie mrożonych oznacza, ze "inwestujesz" co najmniej w 25-30% w wodę, którą specjalnie się mięso pompuje przed mrożeniem.
2015-10-14 15:19
w slownik ortograficzny, koleś
2015-10-14 20:12
się tego czepiać. Nim większe guano, tym bardziej ma potrzebę pouczania innych. Lepiej ugryź się w język skoro nie masz nic do powiedzenia w temacie.
2015-10-14 16:48
Kupuj w Lidlu, świeże piersi z kaczki są na ogół dostępne, cena coś ok. 35 zł/kg (piersi ze skórą)
2015-10-14 19:38
2015-10-14 19:41
czy o co ci chodzi ?. Jak nie mam cioci na wsi to nie moge kupic w sklepie ? ) skad sie biora tacy jak ty ?
2015-10-15 11:01
2015-10-20 12:06
warzywa zresztą też,
no ale z braku laku i sklepowe wejdzie,
jednak niedosyt pozostaje i z niecierpliwością czekam na następne wiejskie dostawy
2015-10-14 11:03
chyba każdy amator potrafi natrzeć kaczkę majerankiem i solą. Bardziej liczyłem na przepis na "Kaczka konfit / szare kluski / jarmuż / pieczone jabłko / sos z czerwonego wina", Brasserie de Verres en Vers. ...
2015-10-15 23:51
Hehe, bo to przepis domowy, a nie restauracyjny tj taki dla każdego inteligencie. Jak jesteś taki kozaczek to może Ty zostaniesz poproszony o następny przepis ? :,D
2015-10-14 11:24
Jem udka z kaczki średnio co 10 - 15 dni w domu(2-3 razy w miesiącu), pieczone z jabłkami do tego buraczki na ciepło i kasza lub ziemniaczki - uwielbiam!!!! Do restauracji wolę chodzić na dobrą rybę - bo sama niedawno dojrzałam do ich smaku i dopiero uczę się je dobrze doprawić ;/
2015-10-14 12:01
tyle ze nie wiadomo czy wszyscy mamy jesc udka kacze co 10 - 15 dni w domu a poza jadac tylko rybe ?........Ja wole jadac rybe tylko w domu a poza udka kacze i co mam zrobic ? ).
2015-10-15 11:02
2015-10-14 14:49
ale dojrzałaś jak wino czy tez ser?
2015-10-14 17:09
Zamiast buraczków dojrzej do czerwonej kapusty, duszonej z rodzynkami i goździkami, podpuszczonej tłuszczem spod kaczki ;) Kapusta może być ze słoika, nie trzeba kroić, ale koniecznie trzeba ją odkwasić (dać więcej cukru niż do wersji ze świeżej kapusty - bo cukier do tak przyrządzanej kapusty jest obowiązkowy, choć niektórzy tego nie mogą pojąć.)
2015-10-14 12:42
drób w polsce jest obrzydliwy w smaku. Mamy to samo co w USA czy europie zachodniej. Od jajka po półkę w sklepie w 3 tygodnie. Nie da sie tego jeść.
2015-10-14 12:56
W USA przewaznie jest mieso tzw. argentynskie z Texasu . Jablka np. wola sprowadzac z Nowej Zelandi ktora ma najwyzsza jakosc. Sa na tyle bogaci ze stac ich na drozsze i lepsze artykuly spozywcze. A to ze sa rozne w marketach to jest wszedzie na swiecie zeby kazdy mial wybor. USA ma znacznie wyzsza jakosc zywnosci niz PL i cala UE . To ze w USA jest slaba jakosc to chyba propaganda dla naiwnych ktorzy nigdy nie widzieli jakosci made in USA.
2015-10-14 13:37
Kto byl to wie.Jedynie piwo ustepuje naszemu, i moze ciasta.Sery,mieso a szczegolnie wolowina,slodycze,soki,warzywa ,ryby,owoce morza-wszystkiebte produkty sa znacznie wyższe jakosci.Ale najwiecej o Stanach wiedza ci ktorzy nigdy ram nie byli i pewnie juz nigdy nie beda.
2015-10-15 15:35
dobre sobie... w USA jest ok. 3000 małych browarów rzemieślniczych (najwięcej na świecie), które produkują każdy możliwy styl piwa.Za to koncernowe piwa amerykanskie to straszny syf - tak jak i polskie koncerniaki zresztą.
2015-10-18 21:09
mają swój chmiel amerykański i to nadaje piwu specyficzny posmak. Angole robią -bodajże browar ipa -z amerykanskiego chmielu niektóre gatunki. Co do jedzenia pełna zgoda na rynek amerykański idzie najlepszy gatunek. A kuchnia to nie tylko hamburgery z McDonald; które tam świecą pustkami.W NYC rządzi kuchnia włoska w Californii meksykańska i azjatycka. Amerykanie mają fioła na punkcie zdrowego jedzenia i wszystko musi być organic.
2015-10-18 21:00
2015-10-23 21:33
Masz całkowitą rację. Mieszkam w Stanach od wielu lat. Wielkie markety spożywcze sprzedają żer dla świń. Jest jednak mnóstwo miejsc gdzie można zaopatrzyć się w zdrowe produkty wysokiej jakości. Rodzina wyobraża sobie że pakuję w siebie chemię gdy tymczasem jem bardzo zdrowo a co więcej rynek oferuje egzotyczne produkty, których w Polsce można szukać ze świecą. Podsumowując jeść można zdrowo jeżeli się chce i oczywiście kosztuje to nieco więcej ale nie są to ceny z kosmosu. Wielu Polaków kupuje najtańsze produkty i nie potrafią wyciągnąć węża z kieszeni. Będą narzekać że jedzenie jest niedobre ale swoich nawyków nie zmienią.
2015-10-14 13:34
2015-10-14 13:51
zaraz '' grzesiek '' zacznie pisac bajki o gmo ) ktore juz dawno jest w Polsce w kazdej czekoladzie oraz w paszach dla zwierzat tyle ze chyba nic to z USA nie ma wspolnego bo wiekszosc pasz podobno jest imoprtowana z Azji. Ludzie zazwyczaj lubia zle pisac o USA bo to im daje poczucie zwiekszania ego zeby polski biedak czul sie lepiej . Wiekszosc z forumowiczow nigdy w zyciu nawet na D...ie nie miala oryginalnych jeansow made in USA czy tez obuwia made in USA ktore nic nie ma wspolnego z ta tandeta z chin w Polskich marketach.
2015-10-14 15:21
w usa, wytarly sie na d*pie po sezonie... dziekuje
2015-10-14 21:10
Ja nie, ale znam kogoś kto był i opowiadał.
2015-10-14 19:39
teraz gdy są zamrażarki, można jechać na wieś i kupić świeże
2015-10-17 11:09
pierś po rozbiciu, zapanierowaniu i usmażeniu czasami ma konsystencję i smakuje jak rozmokła tektura. Dzięki temu teraz jem więcej duszonego schabu czy polędwicy, oczywiście obkrojonego tak żeby 0,1g tłuszczu nie pozostało
2015-10-14 12:46
polecam. byłem tam pierwszy raz w sobotę, ale jeszcze zajrzę.
2015-10-16 22:43
W mariaszku jada bieda
2015-10-14 14:26
Nie ma to jak kaczka w sosie z gumy donald upieczona w ogniu sprawiedliwości
2015-10-14 15:11
Najlepsza kaczka w Brovarnia !
2015-10-14 15:53
j.w.
2015-10-14 15:13
Kaczka pieczona w jabłkach z miodem i skórką pomarańczy Polecam :)
2015-10-14 15:37
Uwielbiam te ich kaczke. Jest naprawde swietna!!!!
2015-10-14 16:58
Kaczka to na dobrą sprawę jedynie piersi, bo udka mają mało mięsa.
Ale piersi z kaczki mogą być wspaniałe, polecam soczyście upieczone (na różowo) bez przypraw. Wówczas można poczuć 100% smaku kaczki w kaczce, a nie smak przypraw czy ziół. To może wyjątkowo niewyszukane, ale za to oddaje właściwy, naturalny smak mięsa - tak jak w przypadku steków z dobrej wołowiny, w których liczy się mięso, a nie sos i otoczka z przypraw. Sztuką jest podać doskonałe mięso, a nie zamaskować je paletą innych smaków.
Jeśli ktoś chce przekonać się jak smakuje "czysta" kaczka, a zarazem zjeść zdrowo, to proponuję kupić świeże piersi (najlepiej duże - grube w przekroju), pozbawić je całkowicie skóry, delikatnie ale starannie natrzeć oliwą, pozostawić na godzinę do ogrzania się w temp. pokojowej. Rozgrzać mocno dobrą patelnię, zawczasu nagrzać piekarnik (do 200 st.C), na patelni obsmażyć piersi po 2 minuty z każdej strony (tylko raz przewracając), dosmażyć je po bokach, wyłożyć na otwarte płaskie naczynie (nie przykrywać), i tak włożyć do pieca na 10-15 minut w zależności od grubości piersi i żądanego stopnia wysmażenia (krwista / lekko krwista). Po wyjęciu posolić i odłożyć na talerzu do wystygnięcia. Z przypraw tylko ta sól na końcu - nic więcej nie jest potrzebne. Po ostygnięciu, gdy pierś jest co najwyżej letnia, można ją pokroić na grube plastry. Powinna być brązowa dookoła, tak ze 2 mm otoczki, potem bladoróżowa, a w środku dość żywo różowa. I to będzie smak kaczki.
W zasadzie jedynym problemem, ale za to przyjemnym, pozostaje dobór wina :)
2015-10-14 17:52
udo z kaczki na porcje w sam raz - ja wiem że fajnie jest się "naftykać" po same uszy - ale jednak to jedno udo kacze to optymalna porcja w moim mniemaniu.
2015-10-14 18:07
A dla mnie jednak 2 piersi... wystarczą kacze ;)
Podobnie jak steki - 400 gramów to takie minimum. Jak mięso jest smaczne, to trzeba je poczuć nie tylko na kubkach smakowych.... A z winem - nie wiadomo kiedy te 400g weszło, a już talerz pusty... a w butelce dno!
2015-10-14 19:36
domownicy uwielbiają,
mnie niestety, to mięso nie smakuje
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.