- 1 To niesamowite znalezisko ma... 600 lat (16 opinii)
- 2 Zobaczyli nieznane wnętrza Grand Hotelu (12 opinii)
- 3 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Ten gorset stworzyła sopocka projektantka (46 opinii)
Rozmowa o pomorskiej kuchni w Metamorfozie
Prowadząc cykl rozmów z szefami kuchni, wielokrotnie spotkałam się z opiniami, że w trójmiejskim środowisku gastronomicznym panuje zastój. Tymczasem mam wrażenie, że czarna chmura od lat wisząca nad kulinarnym Pomorzem, powoli skrapla się, oczyszczając atmosferę konkurencyjności i narzekania. Eksperci, krytycy kulinarni, restauratorzy i szefowie kuchni chcą ze sobą rozmawiać i - oby nie był to przedwczesny wniosek - wspólnie powziąć próbę dogonienia tych najlepszych zachodnich wzorów. Uda się?
Przy stole zasiedli między innymi Monika Kucia, która od lat trzyma rękę na pulsie miejskiej gastronomii. Od 2005 roku wydawała dwa razy do roku autorski Przewodnik Kulinarny dla "Rzeczpospolitej", jako jednej z niewielu udało jej się zrobić wywiad z Ferranem Adrią, a wraz z Kurtem Schellerem wydała książkę "Kuchnia polska jakiej nie znacie". W roku 2009 została nominowana do ogólnopolskiej nagrody Oskar Kulinarny, w kategorii Dziennikarz Kulinarny. Kolację uświetniły też swoim towarzystwem autorki blogów portalu Zwierciadlo.pl: psycholog Dorota Minta (Kulinarna Kozetka Minty) oraz redaktor Agnieszka Kozak (Ugryzienie Kozak). Męską część panelu wspierali Robert Radkiewicz, dyrektor zarządzający magazynu "Slowlife & Garden" oraz Jarosław Dumanowski, dr hab. Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, którego książka o kuchni staropolskiej niedługo pojawi się na półkach księgarni. Kuluarowe rozmowy z Piotrem Jakimiakiem, współzałożycielem wkrótce rozpoczynającej działalność prywatnej Akademii Kulinarnej w Brzeźnie dały nadzieję, że lada chwila Trójmiasto stanie się dużo mocniejszym punktem na kulinarnej mapie Polski.
Dyskutowaliśmy o kulinarnym potencjale Pomorza, o tym, jakie smaki czyhają w odległości dosłownie kilkudziesięciu kilometrów, i jakie działania należy podjąć, by smaki te przybliżyć lokalnemu klientowi.
- "Metamorfoza Gdańsk Pronature" ma na celu odświeżanie tradycji kucharskiej Pomorza, odkrywanie produktów naturalnych, promowanie ekobiznesów. Jutro jedziemy w tym samym towarzystwie odwiedzić Koło Gospodyń Wiejskich "Kwiaty Kociewia" i dowiedzieć się czegoś więcej o produkowanych w pobliżu nalewkach. Po drodze zajedziemy do zaznajomionych wędzarni. To będzie kolejny pretekst do aktywnej dyskusji - wyjaśniała Agnieszka Małkiewicz, rzecznik i organizator akcji.
Wczorajsza kolacja była drugim z cyklu planowanych spotkań. Organizatorzy w swoich celach deklarują też stworzenie serii programów TV o dziedzictwie kulinarnym Pomorza, warsztaty kulinarne "Kuchnia regionalna pomorska w nowoczesnym wydaniu" oraz panel dyskusyjny gdańskich, polskich, europejskich blogerów kulinarnych.
Wieczór uświetniły dania autorstwa Łukasza Toczka, w całości oparte o produkty regionalne. Goście Metamorfozy znajdą je w zimowym menu degustacyjnym Metamorfozy.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (38) ponad 10 zablokowanych
-
2012-11-23 14:50
A jednak się dzieje (1)
To jednak dużo się dzieję w trójmiejskiej gastronomii a dowiadujemy się dzięki takim wywiadom
- 4 8
-
2012-11-23 20:20
to nie jest wywiad!
- 1 1
-
2012-11-23 14:53
Ok, ale spróbujcie Pałac Kościeszy NIEPRAWDOPODOBNE! (3)
Bardzo cenie sobie restauracje Metamorfoza. Ale... jeszcze cudowniej jadam w rest. INSPIRACJA w Pałacu Kościeszy w Przyjażni. 10 minut drogi ze Słowackiego!!! Do tego bardzo sympatyczne ceny.
- 9 19
-
2012-11-23 15:06
wez harapkiewicz skoncz... (2)
- 6 7
-
2012-11-24 18:08
moze niech pan Harapkiewicz nie konczy, bo jest swietny! (1)
- 5 2
-
2012-11-25 00:48
jakiś znany gość :-)
- 5 0
-
2012-11-23 17:01
Bardzo Fajna Akcja (1)
może w końcu 3miasto przestanie być kojarzone z kebabem i kotletowymi restauracjami
3mam qciuki- 5 4
-
2012-11-26 13:53
a co fajnego w tym kameralnym spotkaniu...
"specjalistów"?
- 0 0
-
2012-11-23 20:09
a moze...jakis dancing?
lubie muzyke na zywo!
- 4 0
-
2012-11-23 21:24
Biznes to przeca
To piękne towarzystwo nie jedzie do koła gospodyń tak sobie pogadac i zjesć sobie zylca. Raczej znaleźć reklamodowców do pisemka lub podpatrzec coś do szkoły kucharskiej. Tak przy okazji - jeszcze niedawno cała polska tańczyła (jak TVN zagra) a teraz nagle gotuje.
Kto lubił regonalizmy ten wie gdzie jechać,zeby dobrze zjeść i to bez zadęcia jakiegoś wydumanego szefa kuchni, który zrobi stroik (tak to można nazwać) inspirowany lokalną kuchnią za 200PLN;-))
Temat kucharzenia modny jest ostatnio, to i inicjatyw nagle się pojawiło marektingowych sporo - trzeba szybko zarobić zanim moda przesunie się na fryszjerstwo:-)))- 11 3
-
2012-11-23 21:26
Przejrzałem zdjęcia...
I mój wniosek: całą akcję powinno się zacząć od nauki jedzenia i zachowania przy stole...
- 10 4
-
2012-11-23 22:43
:)
dorobiliście się hejterów:)
ja też oglądałem zdjęcia i gratuluje świetna sprawa temat kolacji i sama kolacja wizualnie :) jak w smaku to nie wiem pozdrawiam- 3 4
-
2012-11-23 22:55
Akademia Kulinarna w Gdańsku ? No w końcu !!! Kiedy rusza ?
Czy ktoś ma jakieś dodatkowe informacje o tej zacnej ideii?
- 5 6
-
2012-11-23 23:02
Wiecej o akcji: Metamorfoza Gdańsk Pronature
...
- 1 10
-
2012-11-24 00:47
Inspiracja w Pałacu Kościeszy
To prawda,też niedawno byliśmy w miejscowości Przyjazń w Pałacu Kościeszy,i ....CO totalne zaskoczenie menu degustacyjne 6-7dań 75pln,kuchnia niesamowita
polecam Tomek i Ania- 9 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.