• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja z Gdyni w finale międzynarodowego konkursu

Katarzyna Kołodziejska
10 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Gdyńska restauracja ma szansę zostać wybraną najpiękniejszą w Europie. Gdyńska restauracja ma szansę zostać wybraną najpiękniejszą w Europie.

Konkurs Restaurant & Bar Design Awards należy do jednego z najbardziej prestiżowych na świecie. Co roku międzynarodowe jury wybiera najładniejsze lokale. Jedyną restauracją z Polski, która znalazła się w ścisłym finale jest bawarska Althaus z Gdyni.



To jedyny konkurs na świecie dla barów, restauracji, kawiarni, w którym pod uwagę brane nie jest jedzenie, a wystrój. Ten jednak musi być kompatybilny z serwowanym menu. Najważniejsze są jednak stoły, krzesła, oświetlenie, kolorystyka i ozdoby. W tym roku na konkurs nadesłano 670 zgłoszeń z ponad 60 krajów.

Więcej o konkursie znajdziesz tu.

  • Każdy element wnętrza jest przemyślany, nawet w toalecie.
  • Duże znaczenie ma oświetlenie, które tworzy klimat.
  • W Althaus dominuje jasne i 'lekkie' drewno.
  • Ważny element, nietypowe obicia na krzesłach.
  • Nieprzypadkowe są też dodatki, które nawiązują do bawarskiej kuchni.
  • Lampa z mosiądzu tworzona na specjalne zamówienie.
  • To wnętrze urzekło międzynarodowe jury.
  • We wrześniu okaże się czy Gdynia ma najpiękniejszą restaurację w Europie.

Nie wiadomo ile zgłoszeń zostało wysłanych z Polski, pewne jest natomiast, że jedyna, która urzekła jury, to restauracja z Gdyni. Czym się wyróżniła?

- Od początku było dla nas bardzo ważne, żeby wnętrze naszej restauracji było wyjątkowe - mówi Mariusz Polender, właściciel Althaus. - Zaczęliśmy od projektu i dużej pracy, którą włożyli architekci. Wszystko zostało opracowane w najdrobniejszych szczegółach, później trzeba było tylko ten projekt wcielić w życie.

Althaus to nowa restauracja na kulinarnej mapie Trójmiasta, która klasyczną, bawarską kuchnię serwuje w nowoczesny sposób. Lokalna tradycja zderzona została z najnowszymi tendencjami. Golonka i sznycel podawane w stylowych przestrzeniach tworzą zestaw warty doświadczenia. Szefem kuchni jest Marcin Kozub.

W restauracji Althaus tradycja łączy się z nowoczesnością. W restauracji Althaus tradycja łączy się z nowoczesnością.
Przestrzenie charakteryzują się przede wszystkim połączeniem tradycji z nowoczesnością. Jest lekko i przestronnie. - Charakterystycznym elementem jest żyrandol z mosiądzu. Stworzony na zamówienie. Jedyny taki w Polsce. Niemal każdy zwraca na niego uwagę - chwali właściciel Althaus.

I dodaje: - My od początku byliśmy tym wnętrzem zachwyceni, ale wiadomo, że nie jesteśmy obiektywni w tej kwestii - przyznaje Polander. - W momencie kiedy nasi klienci zaczęli zwracać na wystrój uwagę, zdecydowaliśmy, że warto pochwalić się na świecie tym, co mamy w Gdyni. Stąd decyzja o wzięciu udziału w konkursie Restaurant & Bar Design Awards - opowiada Paweł Dolata, menadżer restauracji. - Po tym jak dotarła do nas informacja, że się zakwalifikowaliśmy, byliśmy bardzo mile zaskoczeni. To ogromne wyróżnienie i prestiż. Tym większe, że było aż tyle zgłoszeń. A my już teraz jesteśmy jedną z 10 najładniejszych restauracji w Europie - chwali menadżer.

Echa konkursu widać m.in. na facebook'u, gdzie restauracja ma już fanów z całego świata.

Finał konkursu odbędzie się 12 września. Wtedy okaże się czy restauracja Althaus wygra. Lokal zaprojektowany został przez architektów z Sopotu z pracowni PB Studio i architekta Filipa Kozarskiego.

W ubiegłym roku najpiękniejszą restauracją została La Cantina z Hiszpanii, a barem - Graffiti z Bułgarii.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (48) 8 zablokowanych

  • Trafik (5)

    ja tam wolę Trafik w Gdyni i pozdrawiam całą ekipę.

    • 14 49

    • trafik ma dobre papu, ale obsługę trochę powolną

      • 15 10

    • (1)

      a gdzie to jest?

      • 2 3

      • Skwer Kościuszki

        Stare kino Goplana

        • 11 1

    • tafik to zenada

      trafik, to slabe jedzenie, slaba obsluga i wlasciciel ktoremu kultura jak i przyzwoite zachowanie est obce.

      • 26 2

    • Trafik już nieeeeeee

      jedzenie średnie, szczególnie pomidorowa zupa z karty dla dzieci -pikantna i z jakąś chemią. czekanie też o wiele za długo.

      • 12 0

  • nie byłam (1)

    i jakoś nie zachęca mnie ta cała otoczka. nie lubie takich klimatow...

    • 19 41

    • skoro nie byłaś, to jak możesz wiedzieć czy lubisz czy nie? I skąd wiesz jaki klimat tam panuje?

      Zastanów się nad bezsensem swojej wypowiedzi

      • 23 8

  • Althaus (1)

    A mnie się bardzo podoba, i chociaż bawarska kuchnia nie jest moją ulubioną będę trzymał kciuki za zwycięstwo. Nie o kuchnię przecież tu chodzi, lecz o projekt i jego realizację.

    • 76 7

    • i naszą Gdynię!

      3mam kciuki

      • 21 3

  • Konkretny Projekt

    Ta restauracja to fakt bo szukam ładniejszej i takiego smaku nie widzę nigdzie .
    Wykończona na tip top .Każdy detal ma swoje miejsce .Jedzenie smaczne .
    Pięknie komponuje się w stylistykę ulicy świętojańskiej i bardzo wzbogaca jej wartość .
    Gratulacje bo jest za co .

    • 47 7

  • W Brovarni najfajniejszy klimat (1)

    ciepła atmosfera i przyjemne wnętrza, polecam

    • 12 23

    • kicha ta brovarnia, słabe papu

      • 1 1

  • I co z tego jak jedzenie to totalna lipa tak samo jak w LaVicie w Sopocie (1)

    Niestety ale taka prawda a szkoda. Poza tym ceny są po prostu z kosmosu, mówię o LaVicie z Sopotu.

    • 26 17

    • przecież to od jednego chłoptasia, który nie ma pojęcia o tym biznesie..

      • 6 5

  • :) :) ;) :O

    koszmar i masakra estetyczna!..chyba jury konkursu to niemeccy dzialacze?=(Restaurant & Bar Design Awards .....ss,nsdap?)--brrrrr--piwniczna nora na zadmrodzonej ul.swiętohańskiej,,,,ceny z kosmosu,,zawsze pustki!....

    • 4 49

  • Althaus w Gdyni (1)

    Bylem i widzialem. Wystroj ladny a jedzenie...Jesli ide do ``bawarskiej`` restauracji, to mam ochote na bawarska kuchnie, a nie kombinacje. Po przeczytaniu karty porozmawialem z Panem Kelnerem, ktory nie mial zielonego pojecia o kuchni bawarskiej, ale nadmienil, ze szef ma jeszcze restauracje wloska. Super. Do Althaus chcialem zaprosic przyjaciol ktorzy bywaja u mnie i poznali smak kuchni bawarskiej, ale tego nie zrobilem, wypilem polskie piwo i zmienilem plany. I moj przedmowca ma racje, NIE MA JAK TRAFIK !!!!!!!!!!!!!!!

    • 14 28

    • ani jedno ani drugi , tylko rukola

      • 0 2

  • ok (1)

    Byłem, golonko dobre, duże, prawie kilogram mięsa za 30zł w zestawie cena przystępna - polecam, trafik za tą samą cenę ma 3 makaroniki na krzyż (opcja dla chudego hipstera)

    • 35 3

    • wpitzielasz na raz kilogram mięsa?

      pozdrawiam twoje trzewia

      • 0 0

  • Jedyną restauracją z Polski, która znalazła się w ścisłym finale jest bawarska Althaus z Gdyni.

    Gratulacje,.....:))

    "warto pochwalić się na świecie tym, co mamy w Gdyni."

    Jeszcze raz GRATULUJE!!!

    • 55 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane