• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja z Gdyni w finale międzynarodowego konkursu

Katarzyna Kołodziejska
10 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Gdyńska restauracja ma szansę zostać wybraną najpiękniejszą w Europie. Gdyńska restauracja ma szansę zostać wybraną najpiękniejszą w Europie.

Konkurs Restaurant & Bar Design Awards należy do jednego z najbardziej prestiżowych na świecie. Co roku międzynarodowe jury wybiera najładniejsze lokale. Jedyną restauracją z Polski, która znalazła się w ścisłym finale jest bawarska Althaus z Gdyni.



To jedyny konkurs na świecie dla barów, restauracji, kawiarni, w którym pod uwagę brane nie jest jedzenie, a wystrój. Ten jednak musi być kompatybilny z serwowanym menu. Najważniejsze są jednak stoły, krzesła, oświetlenie, kolorystyka i ozdoby. W tym roku na konkurs nadesłano 670 zgłoszeń z ponad 60 krajów.

Więcej o konkursie znajdziesz tu.

  • Każdy element wnętrza jest przemyślany, nawet w toalecie.
  • Duże znaczenie ma oświetlenie, które tworzy klimat.
  • W Althaus dominuje jasne i 'lekkie' drewno.
  • Ważny element, nietypowe obicia na krzesłach.
  • Nieprzypadkowe są też dodatki, które nawiązują do bawarskiej kuchni.
  • Lampa z mosiądzu tworzona na specjalne zamówienie.
  • To wnętrze urzekło międzynarodowe jury.
  • We wrześniu okaże się czy Gdynia ma najpiękniejszą restaurację w Europie.

Nie wiadomo ile zgłoszeń zostało wysłanych z Polski, pewne jest natomiast, że jedyna, która urzekła jury, to restauracja z Gdyni. Czym się wyróżniła?

- Od początku było dla nas bardzo ważne, żeby wnętrze naszej restauracji było wyjątkowe - mówi Mariusz Polender, właściciel Althaus. - Zaczęliśmy od projektu i dużej pracy, którą włożyli architekci. Wszystko zostało opracowane w najdrobniejszych szczegółach, później trzeba było tylko ten projekt wcielić w życie.

Althaus to nowa restauracja na kulinarnej mapie Trójmiasta, która klasyczną, bawarską kuchnię serwuje w nowoczesny sposób. Lokalna tradycja zderzona została z najnowszymi tendencjami. Golonka i sznycel podawane w stylowych przestrzeniach tworzą zestaw warty doświadczenia. Szefem kuchni jest Marcin Kozub.

W restauracji Althaus tradycja łączy się z nowoczesnością. W restauracji Althaus tradycja łączy się z nowoczesnością.
Przestrzenie charakteryzują się przede wszystkim połączeniem tradycji z nowoczesnością. Jest lekko i przestronnie. - Charakterystycznym elementem jest żyrandol z mosiądzu. Stworzony na zamówienie. Jedyny taki w Polsce. Niemal każdy zwraca na niego uwagę - chwali właściciel Althaus.

I dodaje: - My od początku byliśmy tym wnętrzem zachwyceni, ale wiadomo, że nie jesteśmy obiektywni w tej kwestii - przyznaje Polander. - W momencie kiedy nasi klienci zaczęli zwracać na wystrój uwagę, zdecydowaliśmy, że warto pochwalić się na świecie tym, co mamy w Gdyni. Stąd decyzja o wzięciu udziału w konkursie Restaurant & Bar Design Awards - opowiada Paweł Dolata, menadżer restauracji. - Po tym jak dotarła do nas informacja, że się zakwalifikowaliśmy, byliśmy bardzo mile zaskoczeni. To ogromne wyróżnienie i prestiż. Tym większe, że było aż tyle zgłoszeń. A my już teraz jesteśmy jedną z 10 najładniejszych restauracji w Europie - chwali menadżer.

Echa konkursu widać m.in. na facebook'u, gdzie restauracja ma już fanów z całego świata.

Finał konkursu odbędzie się 12 września. Wtedy okaże się czy restauracja Althaus wygra. Lokal zaprojektowany został przez architektów z Sopotu z pracowni PB Studio i architekta Filipa Kozarskiego.

W ubiegłym roku najpiękniejszą restauracją została La Cantina z Hiszpanii, a barem - Graffiti z Bułgarii.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (48) 8 zablokowanych

  • Siedzenie na zwłokach. Nie, dziękuję. (5)

    Pewnie niewielu osobom to przeszkadza, ale mnie wyjątkowo rażą te obicia. Kojarzy mi się z rzeźnią ten lokal.

    • 8 18

    • racja

      odrazajace siedzenia :(( raczej tam nie wejde

      • 5 5

    • a co jadasz? (3)

      korzonki ? Jeśli tylko one też zabijasz roślinke

      • 7 4

      • dlaczego ktoś, kto szanuje zwierzęta (nie je mięsa) jest od razu wyśmiewany? (2)

        dlaczego tyle w was złośliwości i nienawiści? co jes z wami, ludzie?

        • 3 5

        • _ (1)

          a czemu ten jedzący tylko rośliny musi mnie obrażać? w czym on jest lepszy ode mnie - mięsożercy?

          • 4 3

          • nie jest bo morduje

            rośliny i je pożera kanibal jeden

            • 1 2

  • i tym trafiku to pisze jedna i ta sama osoba (1)

    przeciez to jest hipsterska zenada, powinni zrobic jakis tunel miedzy trafikiem a starbucksem...

    • 22 0

    • fakt, ładnie, drogo i niedobrze

      • 0 0

  • ehh

    obsługa słaba, sądze ze nie wiedzą gdzie jest bawaria, kobiety... "takie" Kobiety tylko w bawarii, u nas liipaa!!! menager w trampkach i starych spodniach, jedzenie słabe, do bawarii daaaleko, problemy z płatnością kartą, oraz piwo... a spezi!!!!
    ( spezi to lokalny napój z bawarii, cola z sokiem pomarańczowym ) jest tak znana jak BMW w tamtych okolicach i truskawkobranie w kartuzach. ja osobiscie, jestem zniesmaczony

    • 5 6

  • Bawarsji dizajn z Gdyni

    • 8 0

  • Althaus - La Vita ?

    Do La vity przestalem juz chodzic dawnooo, slaba jakosc i swiezosc potraw... Jezeli wlasciciel uczyl sie na La Vicie i teraz wie jak prowadzic biznes restauracyjny to zycze powodzenia, jezeli jednak z czasem bedzie jak w La Vicie to z mojego notesu ta knajpa zniknie, na razie bylem 3 razy i jest ok, wg mnie 7/10

    • 5 2

  • a w international konkursie na high end MILK Bar winnerem został for sure extra luxury MILK BAR sloneczny czyt. SUNNY z (1)

    • 9 0

    • Gdynia...

      natomiast w contest na most beatyful Express Standing Drink Bar- Polish National Railway Corner Behind Chicken Grill Restaurant- czytaj- zaplecze budy z kurczakami koło PKP. This is Poland This is my kantry, jea. Aj don noł łot ajm sejing bat yt saundz łryli gud end soł kul. moje wnuki pewnie beda musiały uzywac słownika zeby sie ze mną dogadac po polsku ;)
      pierogi ruskie, gulasz wegierski, ser szwajcarski a bieda polska.

      • 4 1

  • Niestety jedzenie....

    na poziomie stołówki

    • 7 5

  • Wystój, a jedzenie.

    byłem, widziałem, jadłem. Lokal bardzo ładny, dopracowany w najdrobniejszych szczegółach, niestety kuchnia już niezbyt, moje danie było po prostu nijakie.
    Co do cen, mogą wydawać się wygórowane, ale ma to realne odzwierciedlenie w wielkości porcji jaką otrzymujemy.
    Ogółem mam bardzo mieszane odczucia, pewnie za jakiś czas spróbuję ponownie.

    • 4 3

  • sztuczka (1)

    z gdyńskich restauracji polecam jeszcze Sztuczkę! kilka razy tam byłem i nigdy się nie zawiodłem!:) prawdziwa uczta dla podniebienia:)

    • 8 3

    • Nr 1 w Gdyni!!!!

      • 1 1

  • piekne wnętrz, stylowe, ponadprzeciętne ale....

    ale wnętrzem się nie najesz, dania fatalne, niesmaczne, nie ma w czym wybierać. byłem kilka razy ponieważ przyciągnęło mnie wnętrze, 2/8 dań, które spróbowałem było w porządku. no ale potencjał jest. powodzenia

    • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane