• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja z Gdyni w finale międzynarodowego konkursu

Katarzyna Kołodziejska
10 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Gdyńska restauracja ma szansę zostać wybraną najpiękniejszą w Europie. Gdyńska restauracja ma szansę zostać wybraną najpiękniejszą w Europie.

Konkurs Restaurant & Bar Design Awards należy do jednego z najbardziej prestiżowych na świecie. Co roku międzynarodowe jury wybiera najładniejsze lokale. Jedyną restauracją z Polski, która znalazła się w ścisłym finale jest bawarska Althaus z Gdyni.



To jedyny konkurs na świecie dla barów, restauracji, kawiarni, w którym pod uwagę brane nie jest jedzenie, a wystrój. Ten jednak musi być kompatybilny z serwowanym menu. Najważniejsze są jednak stoły, krzesła, oświetlenie, kolorystyka i ozdoby. W tym roku na konkurs nadesłano 670 zgłoszeń z ponad 60 krajów.

Więcej o konkursie znajdziesz tu.

  • Każdy element wnętrza jest przemyślany, nawet w toalecie.
  • Duże znaczenie ma oświetlenie, które tworzy klimat.
  • W Althaus dominuje jasne i 'lekkie' drewno.
  • Ważny element, nietypowe obicia na krzesłach.
  • Nieprzypadkowe są też dodatki, które nawiązują do bawarskiej kuchni.
  • Lampa z mosiądzu tworzona na specjalne zamówienie.
  • To wnętrze urzekło międzynarodowe jury.
  • We wrześniu okaże się czy Gdynia ma najpiękniejszą restaurację w Europie.

Nie wiadomo ile zgłoszeń zostało wysłanych z Polski, pewne jest natomiast, że jedyna, która urzekła jury, to restauracja z Gdyni. Czym się wyróżniła?

- Od początku było dla nas bardzo ważne, żeby wnętrze naszej restauracji było wyjątkowe - mówi Mariusz Polender, właściciel Althaus. - Zaczęliśmy od projektu i dużej pracy, którą włożyli architekci. Wszystko zostało opracowane w najdrobniejszych szczegółach, później trzeba było tylko ten projekt wcielić w życie.

Althaus to nowa restauracja na kulinarnej mapie Trójmiasta, która klasyczną, bawarską kuchnię serwuje w nowoczesny sposób. Lokalna tradycja zderzona została z najnowszymi tendencjami. Golonka i sznycel podawane w stylowych przestrzeniach tworzą zestaw warty doświadczenia. Szefem kuchni jest Marcin Kozub.

W restauracji Althaus tradycja łączy się z nowoczesnością. W restauracji Althaus tradycja łączy się z nowoczesnością.
Przestrzenie charakteryzują się przede wszystkim połączeniem tradycji z nowoczesnością. Jest lekko i przestronnie. - Charakterystycznym elementem jest żyrandol z mosiądzu. Stworzony na zamówienie. Jedyny taki w Polsce. Niemal każdy zwraca na niego uwagę - chwali właściciel Althaus.

I dodaje: - My od początku byliśmy tym wnętrzem zachwyceni, ale wiadomo, że nie jesteśmy obiektywni w tej kwestii - przyznaje Polander. - W momencie kiedy nasi klienci zaczęli zwracać na wystrój uwagę, zdecydowaliśmy, że warto pochwalić się na świecie tym, co mamy w Gdyni. Stąd decyzja o wzięciu udziału w konkursie Restaurant & Bar Design Awards - opowiada Paweł Dolata, menadżer restauracji. - Po tym jak dotarła do nas informacja, że się zakwalifikowaliśmy, byliśmy bardzo mile zaskoczeni. To ogromne wyróżnienie i prestiż. Tym większe, że było aż tyle zgłoszeń. A my już teraz jesteśmy jedną z 10 najładniejszych restauracji w Europie - chwali menadżer.

Echa konkursu widać m.in. na facebook'u, gdzie restauracja ma już fanów z całego świata.

Finał konkursu odbędzie się 12 września. Wtedy okaże się czy restauracja Althaus wygra. Lokal zaprojektowany został przez architektów z Sopotu z pracowni PB Studio i architekta Filipa Kozarskiego.

W ubiegłym roku najpiękniejszą restauracją została La Cantina z Hiszpanii, a barem - Graffiti z Bułgarii.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (48) 8 zablokowanych

  • ok (1)

    Byłem, golonko dobre, duże, prawie kilogram mięsa za 30zł w zestawie cena przystępna - polecam, trafik za tą samą cenę ma 3 makaroniki na krzyż (opcja dla chudego hipstera)

    • 35 3

    • wpitzielasz na raz kilogram mięsa?

      pozdrawiam twoje trzewia

      • 0 0

  • DLA GASTROSPECÓW z LUZINA

    trafik to bistro i do restauracji nawet nie pretenduje

    • 2 0

  • Brawo

    Jest czym się pochwalić, a tu narzekanie- Polacy... Ogromne gratulacje! Promocja Gdyni na całym świecie.

    • 2 0

  • gdynianie, czytamy!!!

    tu nie chodzi o to, czy jedzenie dobre, czy nie dobre, tylko o wystroj. Mamy chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem w jakim celu zostal napisany ten artykul?
    Wystroj piekny, gratuluje!

    • 4 0

  • Polegli

    Byłem dwa razy. Niestety kompletnie ich ten biznes przerasta. Po 40 minutach czekania dostaliśmy zimną golonkę i surowe ziemniaki, porażka. Po interwencji u kelnera czekaliśmy kolejne 20 minut bo wpadli na genialny pomysł podgrzania spierniczonych potraw. To co potem podali to już zwykła granica. Zdecydowanie nie polecam , jeżeli szanujecie swoje zoladki to trzymajcie się z daleka. To ze sa z Gdyni to jeszcze mało a wręcz przeciwnie. Mamy sporo fajnych knajpek a ta psuje tylko opinie.

    • 0 2

  • konkurs konkursem

    a jedzenie fatalne i koniec tematu

    • 1 3

  • Polecam serdecznie

    Super wystroj, rewelacyjna obsluga i kuchnia. Nowy kucharz to prawdziwy wirtuoz. Ci co nie doceniaja, znaczy ze nie maja smaku. Trafik.... to przereklamowane dno w cenach tylko i wylaczenia dla snobow znajomych wlacicieli....towarzystwo wzajemnej adoracji, udajace wykwitnych degustatorow. Pozdrowienia dla ekipy z Alhaus, oby tak dalej i wygranej w konkursie !

    • 4 1

  • a ja wolę La Lunę

    albo Rucolę nad muzeum Marynarki wojennej w Gdyni (piękny widok, super wystrój miła obsługa i dobre jedzenie mniamm

    • 1 5

  • Ble

    Bardzo cienka ta knajpa bylem raz wiecej nie ide.Golonki to sie zjesc nie dalo.

    • 1 4

  • papka jak w la vicie

    • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane