- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Mariusz Pieterwas zmienia kuchnię White House
Młody i zdolny, a przede wszystkim pasjonat - Mariusz Pieterwas, wcześniej związany z restauracją Metamorfoza, teraz podjął rękawice i przejął władzę w kuchni White House Restaurant.
W karcie dań restauracji White House już widoczne są zmiany, jakie wprowadził nowy szef kuchni, Mariusz Pieterwas. Doskonałym wyborem jest bałtycka zupa rybna z szafranem, kolendrą, dziką bazylią i czosnkowym aioli. To początek przyjaźni, którą fani ryb i owoców morza mogą zawrzeć z tą kuchnią na długo.
Szef kuchni White House Restaurant deklaruje, że smakowy sukces pragnie osiągnąć poprzez tworzenie dań, w których lekko doprawiona ryba osiąga pełnię smaku dzięki dobrze skomponowanym dodatkom. Te z kolei tworzą pięknie namalowany kulinarny obraz na talerzu. To efekt także artystycznych pasji.
- Wszystko, co mnie otacza: muzyka, malarstwo, miejsca i napotkani ludzie, jest dla mnie inspiracją. Talerz jest moim płótnem, a danie, które na nim komponuję, ma zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem - opowiada Mariusz Pieterwas.
Na pytania dotyczące tworzenia kuchni eksperymentalnej odpowiada, że oczekiwania właścicieli White House otwierają przed nim wachlarz możliwości.
- Kuchnia typowo tradycyjna w tym miejscu nie istnieje. Tutaj tworzymy nowe dania, czerpiąc z możliwości, jakie daje nam położenie samej restauracji, autentyczność, piękny widok na morze. Serwujemy owoce naszego regionu w postaci na nowo odkrytych ryb i owoców morza. - podkreśla kucharz - Dorsz, risotto z chorizo ze szpinakiem i sosem beurre blanc to danie, które polecam jako jedno z mojej kuchni autorskiej. Mam nadzieję, że nie tylko zasmakuje, ale i zapadnie gościom w pamięć.
Jako cel zawodowy postawił sobie tworzenie dań, które zostaną zapamiętane i według znanego powiedzenia trafią przez żołądek do serca gości prowadzonej przez niego restauracji.
Miejsca
Opinie (68) ponad 20 zablokowanych
-
2013-07-17 00:10
nic tylko
boki zrywać, chyba nie tędy droga
- 5 3
-
2013-07-12 19:31
U nich rozkwitł talent Szefa:) (5)
Boolvar, Bryza, Metamorfoza, Zatoka Sztuki, White House:)
- 15 6
-
2013-07-13 10:25
Zatoka sztuki ma słabą kuchnie......... (1)
- 9 2
-
2013-07-16 23:26
Bo Cichy ją promował
- 3 0
-
2013-07-12 20:49
oraz 4 strony świata i karczma zagroda polska :)
- 4 2
-
2013-07-12 20:49
I 4 strony świata oraz zagroda karczma polska :)
- 5 3
-
2013-07-12 19:37
Dzięki za info.
- 7 1
-
2013-07-16 12:00
Jestem ciekaw kiedy upadną (1)
Tam gdzie Pieterwas miejsce pada po około 3 miesiącach jestem ciekaw ile przetrzyma WH :)
- 13 7
-
2013-07-16 15:25
jakiś przykład?
- 0 0
-
2013-07-15 19:03
lans (1)
nie najecie sie tym nigdy
- 6 4
-
2013-07-16 09:46
?
a byłeś? widziałeś porcje??
- 3 1
-
2013-07-12 18:31
Czysty marketing (6)
Jak dla mnie to purystyczny marketing....normalne jedzenie , małe porcje....a ceny wysokie...zapewne fajnie się tam snobować.....ale jak mawiała noblistka...... *** nie urywa...
- 25 17
-
2013-07-13 12:00
Mylisz jedzenie z żarciem. (5)
- 8 2
-
2013-07-13 12:56
(4)
nie widze powodu, zeby za piers kurczaka czy kaczki placic ponad 50 zl, tylko dlatego, ze stoluje sie na pl. Zdrojowym w Sopocie czy innym snobistycznym miejscu.
- 6 6
-
2013-07-13 19:06
(3)
nie widzisz powodu bo najwidoczniej Cie nie stać. Jak zaczniesz odróżniać szalotke od cebuli to wtedy się wypowiadaj ile jedzenie powinno kosztować
- 9 8
-
2013-07-13 22:35
żenada (2)
płacić można za jakość....a nie za marketing :) różnica jest taka że ani szalotka ani cebula *** nie urywa....ale szalotkę można sprzedać za kilka razy tyle co cebulę :) jak ....jest taki dowcip o nuworyszach...zobacz jaki sobie kupiłem telewizor....a drugi na to..Ty głupi..za rogiem taki sam był za dwa razy tyle...
- 8 3
-
2013-07-14 01:16
(1)
jakie to uczucie podśmiewać się z tych wszystkich "nowobogackich" samemu będąc biedniejszym? : )
- 5 3
-
2013-07-15 15:52
hahaha alez dyskusja. fajansiarz zawsze będzie frajerem
niezaleznie czy zamożny czy też nie.
- 2 0
-
2013-07-15 15:26
popieram
czegoś tam brakuje
- 3 0
-
2013-07-15 13:22
Zatoka sztuki - tragedia!!
Jałowe jedzenie, bez smaku! Jak na taką knajpę bardzo słaba kuchnia!
Byliśmy 2 razy i to koniec!- 10 0
-
2013-07-13 14:49
mmmm Tort z białej czekolady brzmi wspaniale! (1)
- 6 1
-
2013-07-14 23:39
poczytaj w necie co to jest biala czekolada, odechce Ci sie jedzenia tego czegos
- 0 1
-
2013-07-14 17:40
Brawo
Jadłam wątróbki drobiowe z gruszką i wiśniówką. Pycha !!!
Polecam !!!- 4 6
-
2013-07-14 12:23
bravo
Dorsz watrobki rozwojowo chef hehe:)
- 5 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.