- 1 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
Mariusz Pieterwas zmienia kuchnię White House
Młody i zdolny, a przede wszystkim pasjonat - Mariusz Pieterwas, wcześniej związany z restauracją Metamorfoza, teraz podjął rękawice i przejął władzę w kuchni White House Restaurant.
W karcie dań restauracji White House już widoczne są zmiany, jakie wprowadził nowy szef kuchni, Mariusz Pieterwas. Doskonałym wyborem jest bałtycka zupa rybna z szafranem, kolendrą, dziką bazylią i czosnkowym aioli. To początek przyjaźni, którą fani ryb i owoców morza mogą zawrzeć z tą kuchnią na długo.
Szef kuchni White House Restaurant deklaruje, że smakowy sukces pragnie osiągnąć poprzez tworzenie dań, w których lekko doprawiona ryba osiąga pełnię smaku dzięki dobrze skomponowanym dodatkom. Te z kolei tworzą pięknie namalowany kulinarny obraz na talerzu. To efekt także artystycznych pasji.
- Wszystko, co mnie otacza: muzyka, malarstwo, miejsca i napotkani ludzie, jest dla mnie inspiracją. Talerz jest moim płótnem, a danie, które na nim komponuję, ma zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem - opowiada Mariusz Pieterwas.
Na pytania dotyczące tworzenia kuchni eksperymentalnej odpowiada, że oczekiwania właścicieli White House otwierają przed nim wachlarz możliwości.
- Kuchnia typowo tradycyjna w tym miejscu nie istnieje. Tutaj tworzymy nowe dania, czerpiąc z możliwości, jakie daje nam położenie samej restauracji, autentyczność, piękny widok na morze. Serwujemy owoce naszego regionu w postaci na nowo odkrytych ryb i owoców morza. - podkreśla kucharz - Dorsz, risotto z chorizo ze szpinakiem i sosem beurre blanc to danie, które polecam jako jedno z mojej kuchni autorskiej. Mam nadzieję, że nie tylko zasmakuje, ale i zapadnie gościom w pamięć.
Jako cel zawodowy postawił sobie tworzenie dań, które zostaną zapamiętane i według znanego powiedzenia trafią przez żołądek do serca gości prowadzonej przez niego restauracji.
Miejsca
Opinie (68) ponad 20 zablokowanych
-
2013-07-12 19:21
A to juz nie jest ....
.... Miejsce dla bananowcow ????
Sugeruje kolego zabezpieczyć sie dobra umowa bo to miejsce kojarzy mi sie z
wszystkimmtylko nie dobra kuchnia !!!!
Zreszta właściciele o tym dobrze wiedza , Powodzenia- 27 5
-
2013-07-12 17:31
Podziwiam pasję bohatera artykułu
wierzę, że mu się uda !
- 14 14
-
2013-07-12 17:29
A jaka cena ?
Jak zwykle nic o cenach !
- 10 15
-
2013-07-12 15:17
OCH !!!! Watrobki drobiowe z gruszka !!!!!!!Super smak ! (3)
Moja zona robi podobne watrobki wlasnie slodko- kwasne lub z gruszka albo sliwkami !!!!!!!!! Pychota !. Teraz chyba tez wisnowki dodamy :)
- 16 6
-
2013-07-12 15:19
(2)
No, w porządku są te wątróbki - mi też je robi.
- 16 5
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2013-07-12 15:51
Hahaha
- 4 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.