• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mariusz Pieterwas zmienia kuchnię White House

Joanna Ogórek
12 lipca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Mariusz Pieterwas w kuchni White House Restaurant & Lounge. Nowy szef kuchni wprowadził do karty tylko swoje autorskie dania. Mariusz Pieterwas w kuchni White House Restaurant & Lounge. Nowy szef kuchni wprowadził do karty tylko swoje autorskie dania.

Młody i zdolny, a przede wszystkim pasjonat - Mariusz Pieterwas, wcześniej związany z restauracją Metamorfoza, teraz podjął rękawice i przejął władzę w kuchni White House Restaurant.



W zawodzie jest od ponad 15 lat. Po zbieraniu doświadczeń w różnych miejscach, teraz walczy o stworzenie nietuzinkowej kuchni w restauracji, która z racji lokalizacji nad samym morzem stawia na ryby i owoce morza.

W karcie dań restauracji White House już widoczne są zmiany, jakie wprowadził nowy szef kuchni, Mariusz Pieterwas. Doskonałym wyborem jest bałtycka zupa rybna z szafranem, kolendrą, dziką bazylią i czosnkowym aioli. To początek przyjaźni, którą fani ryb i owoców morza mogą zawrzeć z tą kuchnią na długo.

Szef kuchni White House Restaurant deklaruje, że smakowy sukces pragnie osiągnąć poprzez tworzenie dań, w których lekko doprawiona ryba osiąga pełnię smaku dzięki dobrze skomponowanym dodatkom. Te z kolei tworzą pięknie namalowany kulinarny obraz na talerzu. To efekt także artystycznych pasji.

- Wszystko, co mnie otacza: muzyka, malarstwo, miejsca i napotkani ludzie, jest dla mnie inspiracją. Talerz jest moim płótnem, a danie, które na nim komponuję, ma zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem - opowiada Mariusz Pieterwas.

Na pytania dotyczące tworzenia kuchni eksperymentalnej odpowiada, że oczekiwania właścicieli White House otwierają przed nim wachlarz możliwości.

- Kuchnia typowo tradycyjna w tym miejscu nie istnieje. Tutaj tworzymy nowe dania, czerpiąc z możliwości, jakie daje nam położenie samej restauracji, autentyczność, piękny widok na morze. Serwujemy owoce naszego regionu w postaci na nowo odkrytych ryb i owoców morza. - podkreśla kucharz - Dorsz, risotto z chorizo ze szpinakiem i sosem beurre blanc to danie, które polecam jako jedno z mojej kuchni autorskiej. Mam nadzieję, że nie tylko zasmakuje, ale i zapadnie gościom w pamięć.

Czy lubisz łączyć polskie smaki z wyszukanymi dodatkami?

W ocenie Mariusza Pieterwasa to chęci są kluczem do sukcesu w branży i spełnienia zawodowego. Jako własne autorytety wskazuje jasno - Jako pierwsza - mama. Po niej Rick Stein, który tworzył doskonałe w swej prostocie dania z ryb i owoców morza. Dalej Marco Pierre White, który jako pierwszy brytyjski szef kuchni został nagrodzony trzema gwiazdkami Michelina, będąc jednocześnie najmłodszym, któremu udało się to osiągnąć.

Jako cel zawodowy postawił sobie tworzenie dań, które zostaną zapamiętane i według znanego powiedzenia trafią przez żołądek do serca gości prowadzonej przez niego restauracji.

  • Glazurowane wątróbki drobiowe z gruszką, flambirowane wiśniówką
  • Halibut w trawie cytrynowej z emulsją kokosową, risotto szparagowe, świeża kolendra, czarny sezam
  • Tort z białej czekolady z kukurydzianym crunchem i sosem pomarańczowym z marakują
  • Mariusz Pieterwas
  • Mariusz Pieterwas
  • Mariusz Pieterwas

Miejsca

Opinie (68) ponad 20 zablokowanych

  • Glodnemu chleb na mysli (1)

    Mistrza Kuchni nie znam, ale po tych smacznych zdjęciach i tekście chętnie skosztuję jego specjałów. Właściwie to już jestem głodny :) Bon Apetit! :)

    • 6 5

    • hamburger

      Mistrza znam osobiście i chętnie spróbuje hamburgera z plaży :)

      • 2 0

  • zmysłowa inspiracja (4)

    Niebywałą inspiracją dla mistrza musiało być stołeczne Aioli Cantine Deli Bar. Również polecam to ekstraordynaryjne miejsce!

    • 9 17

    • co Ty..?

      .........

      • 0 0

    • Z pewnością niebywałą, wszak to nad wyraz faux pas miejsce, gdzie dojrzewa elita ekstraordynaryjna i ekstrapretensjonalna.

      • 6 1

    • (1)

      ekstraordynaryjne miejsce

      o...ku.........!!!!!!!

      • 18 2

      • wiadomo, szlachta !

        • 10 2

  • Czemu stanie przy garach (1)

    jest teraz takie trendy i prestiżowe?

    • 8 4

    • stanie przy garach cie dyskwalifikuje

      czy tak glupio formujac pytanie chciales napisac ze cie to dziwi?

      • 4 1

  • hmm

    Halibut wygląda cudnie, Szef Kuchni też... Wybiorę się na pewno :)

    • 4 10

  • Nieustanne zmiany

    Kolejny szef kuchni, kolejni kucharze, kolejna ekipa na sali. Jak wiemy w dobrych restauracjach pracują stali i doświadczeni pracownicy. Tego niestety nie można powiedzieć o restauracji White House, gdzie pomimo wyszukanych smakowo dań i rewelacyjnego położenia , nieustannie zmienia się załoga sali i kuchni. Ciężko przywiązać się do restauracji, która co miesiąc reprezentuje coś innego. Pozdrawiam.

    • 19 3

  • O tak!

    Tam to można się co najwyżej polansować a najeść to się można w domu.

    • 4 5

  • Który to juz szef kuchni w tej restauracji? (2)

    Dosyć często zmieniają sie ci szefowie, ciekawe od czego to zależy?

    • 42 3

    • (1)

      Prywatna restauracja, więc rządzi właściciel a nie szef kuchni.

      • 4 3

      • I takie są efekty.

        Restaurację prowadzi się dla gości,a nie dla właściciela,jego świty czy personelu.

        • 6 0

  • Warto zawitać

    Jesteśmy pozytywnie zaskoczeni. Jedzenie bardzo smaczne. Lokal przyjemny.

    • 7 7

  • Butelka Wina

    Przyzwoite wino Chianti Vernaiolo Rocca

    • 6 4

  • Zdjęcia - jak zwykle u Pani Joanny - zachęcają do degustacji :) Jedzonko wygląda na bardzo smakowite.

    • 8 14

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane