• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście na gęsinę?

Katarzyna Kołodziejska
8 listopada 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Pieczona gęś doskonale komponuje się z czerwoną kapustą. Pieczona gęś doskonale komponuje się z czerwoną kapustą.

Jest zdrowa, niskokaloryczna, smaczna, a do tego to afrodyzjak. Gęsina, chociaż mocno zakorzeniona w polskiej tradycji, nie jest częstym gościem na naszych stołach. Nie ma jednak lepszego czasu na gęsinę niż listopad. W tym miesiącu (11 listopada) obchodzony jest dzień polskiej gęsi. Restauracje prześcigają się w pomysłach na potrawy z tego szlachetnego mięsa.



Najprostszą potrawą z gęsi jest pieczona tuszka, uprzednio natarta solą i majerankiem. Trochę bardziej wyrafinowane są sałatki wykorzystujące wędzone mięso z gęsi, które doskonale komponuje się z grzybami i gruszką, oraz gęsina duszona w białym winie z gruszkami, estragonem i selerem.

Smażona pierś z gęsi ułożona na knedlach, podana z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki, serwowana w restauracji hotelu Hanza. Smażona pierś z gęsi ułożona na knedlach, podana z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki, serwowana w restauracji hotelu Hanza.
Przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika w restauracji Vinegre. Przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika w restauracji Vinegre.
Carpaccio z gęsiny z wędzoną ricottą, gruszką, purée z bakłażana. Danie z restauracji Sztuczka. Carpaccio z gęsiny z wędzoną ricottą, gruszką, purée z bakłażana. Danie z restauracji Sztuczka.
Gęś z cytrusami, espumą z żubrówki, galaretką z gruszki, kwiatem jadalny. Restauracji Filharmonia. Gęś z cytrusami, espumą z żubrówki, galaretką z gruszki, kwiatem jadalny. Restauracji Filharmonia.
Na łatwiznę z pewnością nie idą trójmiejskie restauracje, które mają już gotowe menu z gęsiny na najbliższe dni. Część z nich dołączyła do akcji "Gęsina na św. Marcina". Biorą w niej udział restauracje z całej Polski. Od 8 listopada do 1 grudnia włączają do menu minimum 3 dania z gęsiny.

- Zeszłoroczna edycja pokazała, że zainteresowanie potrawami z gęsi jest bardzo duże - mówi Artur Grembski, kierownik restauracji w hotelu Hanza. - W naszej stałej karcie posiadamy jedno danie z gęsi, które goście chętnie zamawiają. Uważamy jednak, że warto promować gęsinę szerzej, stąd nasza decyzja do przyłączenia się po raz kolejny do slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Mamy nadzieję, że jedzenie gęsiny w listopadzie stanie się nową-starą świecką tradycją - dodaje Artur Grembski.

W restauracji Kokieteria do końca listopada będzie można skosztować: cienkich plastrów piersi z gęsi w asyście karmelizowanej gruszki, skropionych dressingiem z pieczonej figi (24zł), delikatnego rosołku z gęsiny w towarzystwie mięsnych kuleczek (16zł), pieczonego udka z gęsi ułożonego na pure kasztanowym oraz pikantnych gruszkach, polanego sosem porzeczkowym z nutą chambord (42zł) oraz smażonej piersi z gęsi ułożonej na knedlach, podanej z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki (48 zł).

- Z przyjemnością dołączam się do promowania polskich produktów i powracania do tradycji, w szczególności jeśli ma to związek z jedzeniem i wszystkim, co wokół niego - przekonuje Agata Falkiewicz. W swojej restauracji Tabun poda m.in. czerninę, będą też pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką podane z cebulką i syropem z gruszek, oraz risotto z pieczoną gęsiną, dynią i żurawiną. Każdego dnia goście będą zaskakiwani nowymi daniami z gęsiny.

Restauracja Vinegre nawiązując do Święta Niepodległości, przygotowuje menu... biało-czerwone. - Pełne smaku i kulinarnej sztuki regionalnej - zachęca menadżer, Patrycja Pawlak. Zaserwowany zostanie barszcz czerwony na zakwasie i wywarze z gęsiny, podawany z ubitymi ziemniakami, masłem i śmietaną (16 zł), przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika, z dresingiem śliwkowo-cynamonowym (28zł)oraz gęsina św. Marcina z lawendą i domowymi kopytkami, czyli udo z gęsi z konfiturą na czerwonej kapuście z lawendą, żurawiną i suszoną śliwką serwowana z domowej roboty kopytkami z twarogiem (39zł).

W akcji "Gęsina na św. Marcina" uczestniczą także sopockie restauracje White House i Smak Morza.

Gęsinę promować będą też restauracje, które nie biorą udziału w akcji, jak np. gdańska Baryłka. Szef kuchni poleca tu na przystawkę pasztet z wątróbek gęsich z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiną, serwowany na toście. Podany zostanie rosół na gęsinie z lanymi kluseczkami oraz zieloną pietruszką. A jako danie główne serwowane będzie duszone udko z gęsi w aromatycznym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonym jabłkiem nadziewanym borówkami oraz kaszą jaglaną. Na deser przygotowano tradycyjne rogaliki św. Marcina.

Menu z gęsiny do 11 listopada podaje restauracja Filharmonia. Zestaw obiadowy dla jednej osoby kosztuje tu 159 zł. Na przystawkę otrzymamy fois gras, zupę czerninę, a jako danie główne pieczoną gęś po skandynawsku z brukselką, pieczonym jabłkiem, galaretką z czarnej porzeczki i żurawinowymi mini pyzami. Jest też deser: szwedzka szarlotka z ciepłym sosem waniliowym.

Gdyński lokal Sztuczka zaserwuje w weekend (8-11 listopada) na przystawkę carpaccio z gęsiny (35zł), purée z palonego bakłażana, wędzoną ricottę, ziołowe purée, kruszonkę z siemienia lnianego i chleba razowego, purée z czarnej porzeczki, piklowaną gruszkę, do tego chipsy z korzenia pietruszki oraz liście szałwi. Jako danie główne (50 zł)podana zostanie gęsina w towarzystwie m.in. fondue z moreli, brukselki i pieczonych mini marchewek.

Danie główne w restauracji Sztuczka - gęsina z szaszłykiem z kaczych serc, sosem z oliwy i karmelizowaną salsefią. Danie główne w restauracji Sztuczka - gęsina z szaszłykiem z kaczych serc, sosem z oliwy i karmelizowaną salsefią.

W Sopocie na udko z gęsi można wybrać się do Brasserie d'Or. Podane zostanie z knedlami śliwkowymi, potrawką z zimowej gruszki i emulsją z suszonych fig (45zł). Gęsina będzie w ofercie do następnego weekendu (16-17 listopada).

Tu znajdziesz listę restauracji z całej Polski, które biorą udział w akcji "Gęsina na św. Marcina".

Miejsca

Zobacz także

Opinie (101) 9 zablokowanych

  • Niestety, autorami przeważającej ilości komentarzy (1)

    są tu właściciele restauracji i... ich konkureci. Pozdr

    • 7 5

    • smieszne

      No tak bo oni nie maja pewnie co robic, nie... Siedza tylko i przegladaja co kto o nich napisal. Wezcie sie zastanowcie. Chyba normalni konsumenci tez maja rozum i swoje zdanie..

      • 4 1

  • Gęsinę można kupić.....

    również na gdyńskiej hali targowej i to taniej jak w Lidlu!

    • 5 0

  • borcz (1)

    polecam gesine w borczi na kaszubach. ktora zachwalala nawet magda gessler

    • 5 5

    • Gessler

      robi anty reklamę temu miejscu swoim cielskiem.Borcz nie potrzebuje takich rekomendacji,ponieważ broni się sam świetną kuchnią.

      • 0 0

  • Hanza

    Odgrzewane suche udko z gesi w Hanzie. wstyd ! To powinno być miękie i soczyste !

    • 9 3

  • miesozercy (2)

    Wyjdzie wam to bokiem!!!!!!!!

    • 3 5

    • chyba tobie! (1)

      • 1 0

      • zobaczysz:)

        • 0 1

  • świetna gęsina jest w Bulaju i w Spichrzu w Borczu - te dwa miejsca są bezkonkurencyjne, szkoda, że w ogóle nikt ich nie wziął pod uwagę pisząc artykuł...

    • 6 0

  • Kleszczewo (3)

    a dlaczego nikt nie zachwala produktu regionalnego z pomorza- półgęska. Pyszna wędzona pierś gęsi .Zakupiłam taką w Kleszczewie w Hilary zajazd dla Przyjaciół - czy jakoś tak . Udko pieczone lub pierś pieczoną( gęsią) też można smacznie zjeść . Ale to wersja dla tradycjonalistów z ziemniakami i kapustką. Mieszkam na pomorzu od niedawna i lubię odkrywać tutejsze smaczki

    • 3 0

    • re

      wracaj do korzeni (nora w puszczy)

      • 0 1

    • W Kleszczewie u Hilarego świetne są pstrągi ( z ich własnej hodowli ) oraz placek po cygańsku. Polecam

      • 2 0

    • Półgęsek

      Pierś z gęsi, powoli wędzona dymem z bukowego drewna, to doprawdy przysmak. Przed wojną popularny na Pomorzu, uroczyście zajadany w Boże Narodzenie na śniadanie, pokrojony w cienkie plastry. Dziś półsurowe cienko skrawane mięso określamy obcym mianem carpaccio. Polecam takie carpaccio z półgęska w Restauracji Ewa Zaprasza w Sasinie koło Łeby. Choć plasterki gęsiny są cienkie, to w smaku bardzo intensywne, więc kieliszek wytrawnego czerwonego wina doskonale się z nimi skomponuje.

      • 1 0

  • Tekstylia

    Najlepsza gąska jest w Tekstyliach w Gdańsku. Polecam również w formie pasztetu. Wszystkie wariacje na temat gąski są w tej restauracji the best.

    • 1 0

  • Willa Uphagena (1)

    Miałam przyjemność być niedawno gościem Willi Uphagena. Piękna restauracja, obsługa super. Choć trochę długo się czekało ale warto było. Polecam

    • 1 0

    • Tak, to wyjątkowo eleganckie miejsce

      Wysoka klasa, warto zabrać tam np. ważnych gości na spotkanie biznesowe na odpowiednim poziomie.

      • 0 0

  • (1)

    oczywiście zapraszamy do Zielonej Tawerny na Skwerze Kościuszki ...

    • 2 0

    • na pizze?

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja