- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (62 opinie)
- 2 Nie tylko city break na wiosenny urlop (13 opinii)
- 3 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (67 opinii)
- 4 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 5 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
- 6 Reaktywacja salonu przy al. Grunwaldzkiej (45 opinii)
Gdzie w Trójmieście na gęsinę?
Jest zdrowa, niskokaloryczna, smaczna, a do tego to afrodyzjak. Gęsina, chociaż mocno zakorzeniona w polskiej tradycji, nie jest częstym gościem na naszych stołach. Nie ma jednak lepszego czasu na gęsinę niż listopad. W tym miesiącu (11 listopada) obchodzony jest dzień polskiej gęsi. Restauracje prześcigają się w pomysłach na potrawy z tego szlachetnego mięsa.
Najprostszą potrawą z gęsi jest pieczona tuszka, uprzednio natarta solą i majerankiem. Trochę bardziej wyrafinowane są sałatki wykorzystujące wędzone mięso z gęsi, które doskonale komponuje się z grzybami i gruszką, oraz gęsina duszona w białym winie z gruszkami, estragonem i selerem.
- Zeszłoroczna edycja pokazała, że zainteresowanie potrawami z gęsi jest bardzo duże - mówi Artur Grembski, kierownik restauracji w hotelu Hanza. - W naszej stałej karcie posiadamy jedno danie z gęsi, które goście chętnie zamawiają. Uważamy jednak, że warto promować gęsinę szerzej, stąd nasza decyzja do przyłączenia się po raz kolejny do slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Mamy nadzieję, że jedzenie gęsiny w listopadzie stanie się nową-starą świecką tradycją - dodaje Artur Grembski.
W restauracji Kokieteria do końca listopada będzie można skosztować: cienkich plastrów piersi z gęsi w asyście karmelizowanej gruszki, skropionych dressingiem z pieczonej figi (24zł), delikatnego rosołku z gęsiny w towarzystwie mięsnych kuleczek (16zł), pieczonego udka z gęsi ułożonego na pure kasztanowym oraz pikantnych gruszkach, polanego sosem porzeczkowym z nutą chambord (42zł) oraz smażonej piersi z gęsi ułożonej na knedlach, podanej z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki (48 zł).
- Z przyjemnością dołączam się do promowania polskich produktów i powracania do tradycji, w szczególności jeśli ma to związek z jedzeniem i wszystkim, co wokół niego - przekonuje Agata Falkiewicz. W swojej restauracji Tabun poda m.in. czerninę, będą też pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką podane z cebulką i syropem z gruszek, oraz risotto z pieczoną gęsiną, dynią i żurawiną. Każdego dnia goście będą zaskakiwani nowymi daniami z gęsiny.
Restauracja Vinegre nawiązując do Święta Niepodległości, przygotowuje menu... biało-czerwone. - Pełne smaku i kulinarnej sztuki regionalnej - zachęca menadżer, Patrycja Pawlak. Zaserwowany zostanie barszcz czerwony na zakwasie i wywarze z gęsiny, podawany z ubitymi ziemniakami, masłem i śmietaną (16 zł), przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika, z dresingiem śliwkowo-cynamonowym (28zł)oraz gęsina św. Marcina z lawendą i domowymi kopytkami, czyli udo z gęsi z konfiturą na czerwonej kapuście z lawendą, żurawiną i suszoną śliwką serwowana z domowej roboty kopytkami z twarogiem (39zł).
W akcji "Gęsina na św. Marcina" uczestniczą także sopockie restauracje White House i Smak Morza.
Gęsinę promować będą też restauracje, które nie biorą udziału w akcji, jak np. gdańska Baryłka. Szef kuchni poleca tu na przystawkę pasztet z wątróbek gęsich z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiną, serwowany na toście. Podany zostanie rosół na gęsinie z lanymi kluseczkami oraz zieloną pietruszką. A jako danie główne serwowane będzie duszone udko z gęsi w aromatycznym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonym jabłkiem nadziewanym borówkami oraz kaszą jaglaną. Na deser przygotowano tradycyjne rogaliki św. Marcina.
Menu z gęsiny do 11 listopada podaje restauracja Filharmonia. Zestaw obiadowy dla jednej osoby kosztuje tu 159 zł. Na przystawkę otrzymamy fois gras, zupę czerninę, a jako danie główne pieczoną gęś po skandynawsku z brukselką, pieczonym jabłkiem, galaretką z czarnej porzeczki i żurawinowymi mini pyzami. Jest też deser: szwedzka szarlotka z ciepłym sosem waniliowym.
Gdyński lokal Sztuczka zaserwuje w weekend (8-11 listopada) na przystawkę carpaccio z gęsiny (35zł), purée z palonego bakłażana, wędzoną ricottę, ziołowe purée, kruszonkę z siemienia lnianego i chleba razowego, purée z czarnej porzeczki, piklowaną gruszkę, do tego chipsy z korzenia pietruszki oraz liście szałwi. Jako danie główne (50 zł)podana zostanie gęsina w towarzystwie m.in. fondue z moreli, brukselki i pieczonych mini marchewek.
W Sopocie na udko z gęsi można wybrać się do Brasserie d'Or. Podane zostanie z knedlami śliwkowymi, potrawką z zimowej gruszki i emulsją z suszonych fig (45zł). Gęsina będzie w ofercie do następnego weekendu (16-17 listopada).
Tu znajdziesz listę restauracji z całej Polski, które biorą udział w akcji "Gęsina na św. Marcina".
Miejsca
Zobacz także
Opinie (101) 9 zablokowanych
-
2013-11-08 21:08
mniam! (1)
a ja jadłam gęsinę całkiem niedawno w knajpce chyba "polska zagroda" czy jakos tak na żabiance obok intermarche :-) BYŁO PYSZNIE!!!
- 4 5
-
2013-11-09 13:57
A cena 35 zł :-) a nie 50 ;)
- 3 0
-
2013-11-08 21:25
cena! (1)
Artykuł jak najbardziej dopasowany dla potrzeb przeciętnego Polaka zatrudnionego za 1600 brutto. Danie za 50 pln, a co tam. Za 10 to można zjeść mule w Monte Carlo. Na dodatek poziom polskich restauracji powoduje, że dania nie są warte tej ceny.
- 15 7
-
2013-11-08 22:45
to jest dział deluxe :D
- 4 0
-
2013-11-08 21:37
A za ok 30 zł da się gdzieś zjeść? (1)
Bo zaprosiłabym rodzinę po paradzie niepodległości ale aż tyle pieniędzy nie mam. W ogóle dlaczego ten artykuł jest w dziale deluxe, teraz gęś to jakiś luksus jak bentleye i kremy od diora?
- 18 0
-
2013-11-09 09:15
Tak w domu. Wczoraj kupiłem w Tesco gęś mrożoną w cenie 9,90zł za kg. Ja kupiłem duże gęsi po 4,5kg.
Są też mniejsze takie za 30zł.Tylko upiec i masz za 30 zł.
- 5 0
-
2013-11-09 06:26
Jak masz podwyższony cholesterol to sobie podaruj to danie. (1)
- 6 10
-
2013-11-09 15:24
a pan lekarz to nie wie,ze tłuszcz z gęsi to jedyny zwierzęcy tłuszcz przyswajalny przez organizm człowieka ?
- 5 1
-
2013-11-09 07:05
A gdzie można zjeść samo mięso i ziemniaki bez udziwnien? (4)
- 14 3
-
2013-11-09 16:16
na promocji w lidlu i biedronce
- 5 0
-
2013-11-14 00:55
Jak to gdzie ? (1)
Bar Żuławski koło galbala. Za 11 pln dwudaniowy obiad.
- 2 0
-
2013-11-14 18:41
Bar mleczny na Szerokiej
- 1 0
-
2013-11-14 14:55
u rodzinki z polesia
- 1 0
-
2013-11-09 07:47
Jak ma być dział de luxe to zaproponujcie restaurację z chociaż jedną gwiazdką Michelina, a nie jakieś podrzędne jadłodajnie.
- 10 2
-
2013-11-09 11:41
Gęsina na fotce z Hanzy wygląda wspaniale! (2)
Nabrałem takiego apetytu, że zaraz idę zjeść coś fajnego :) Lubię taki styl przyrządzania mięsa, żeby było różowe i soczyste w środku, Zawsze jadałem kaczkę pieczoną - taką wielkopolską, z pyzami i czerwoną kapustą lekko na słodko, Ale raz spróbowałem piersi z kaczki tylko szybko usmażonych z obu stron i 15 minut w piecu (wcześniej były w occie balsamicznym i miodzie) - wyszły właśnie różowe w środku i po raz pierwszy kaczka naprawdę smakowała kaczką, lepiej niż ta upieczona do kości i zasypana majerankiem :)
- 11 3
-
2013-11-09 12:35
tam klasę trzymają (1)
- 3 1
-
2013-11-09 16:18
ale za co całą klase trzymają?
coś przeskrobali ?
tfu- 1 0
-
2013-11-09 12:22
kolejne żarcie do : OGLĄDANIA" dla bogatych (2)
a gdzie obiad???????
kartofle, kotlet. kapusta???
za 15 zeta.- 6 6
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2013-11-11 17:27
polak
Typowa polakowatość
- 3 1
-
2013-11-09 12:26
No i git
przynajmniej jedzenie na widelcu będzie ładnie poskładane
- 0 6
-
2013-11-09 12:33
na gęsinie najlepsza jest
zupa brukwiowa! Mniam mniam mniam! Najlepsza zupa!
- 7 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.