• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście na gęsinę?

Katarzyna Kołodziejska
8 listopada 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Pieczona gęś doskonale komponuje się z czerwoną kapustą. Pieczona gęś doskonale komponuje się z czerwoną kapustą.

Jest zdrowa, niskokaloryczna, smaczna, a do tego to afrodyzjak. Gęsina, chociaż mocno zakorzeniona w polskiej tradycji, nie jest częstym gościem na naszych stołach. Nie ma jednak lepszego czasu na gęsinę niż listopad. W tym miesiącu (11 listopada) obchodzony jest dzień polskiej gęsi. Restauracje prześcigają się w pomysłach na potrawy z tego szlachetnego mięsa.



Najprostszą potrawą z gęsi jest pieczona tuszka, uprzednio natarta solą i majerankiem. Trochę bardziej wyrafinowane są sałatki wykorzystujące wędzone mięso z gęsi, które doskonale komponuje się z grzybami i gruszką, oraz gęsina duszona w białym winie z gruszkami, estragonem i selerem.

Smażona pierś z gęsi ułożona na knedlach, podana z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki, serwowana w restauracji hotelu Hanza. Smażona pierś z gęsi ułożona na knedlach, podana z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki, serwowana w restauracji hotelu Hanza.
Przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika w restauracji Vinegre. Przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika w restauracji Vinegre.
Carpaccio z gęsiny z wędzoną ricottą, gruszką, purée z bakłażana. Danie z restauracji Sztuczka. Carpaccio z gęsiny z wędzoną ricottą, gruszką, purée z bakłażana. Danie z restauracji Sztuczka.
Gęś z cytrusami, espumą z żubrówki, galaretką z gruszki, kwiatem jadalny. Restauracji Filharmonia. Gęś z cytrusami, espumą z żubrówki, galaretką z gruszki, kwiatem jadalny. Restauracji Filharmonia.
Na łatwiznę z pewnością nie idą trójmiejskie restauracje, które mają już gotowe menu z gęsiny na najbliższe dni. Część z nich dołączyła do akcji "Gęsina na św. Marcina". Biorą w niej udział restauracje z całej Polski. Od 8 listopada do 1 grudnia włączają do menu minimum 3 dania z gęsiny.

- Zeszłoroczna edycja pokazała, że zainteresowanie potrawami z gęsi jest bardzo duże - mówi Artur Grembski, kierownik restauracji w hotelu Hanza. - W naszej stałej karcie posiadamy jedno danie z gęsi, które goście chętnie zamawiają. Uważamy jednak, że warto promować gęsinę szerzej, stąd nasza decyzja do przyłączenia się po raz kolejny do slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Mamy nadzieję, że jedzenie gęsiny w listopadzie stanie się nową-starą świecką tradycją - dodaje Artur Grembski.

W restauracji Kokieteria do końca listopada będzie można skosztować: cienkich plastrów piersi z gęsi w asyście karmelizowanej gruszki, skropionych dressingiem z pieczonej figi (24zł), delikatnego rosołku z gęsiny w towarzystwie mięsnych kuleczek (16zł), pieczonego udka z gęsi ułożonego na pure kasztanowym oraz pikantnych gruszkach, polanego sosem porzeczkowym z nutą chambord (42zł) oraz smażonej piersi z gęsi ułożonej na knedlach, podanej z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki (48 zł).

- Z przyjemnością dołączam się do promowania polskich produktów i powracania do tradycji, w szczególności jeśli ma to związek z jedzeniem i wszystkim, co wokół niego - przekonuje Agata Falkiewicz. W swojej restauracji Tabun poda m.in. czerninę, będą też pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką podane z cebulką i syropem z gruszek, oraz risotto z pieczoną gęsiną, dynią i żurawiną. Każdego dnia goście będą zaskakiwani nowymi daniami z gęsiny.

Restauracja Vinegre nawiązując do Święta Niepodległości, przygotowuje menu... biało-czerwone. - Pełne smaku i kulinarnej sztuki regionalnej - zachęca menadżer, Patrycja Pawlak. Zaserwowany zostanie barszcz czerwony na zakwasie i wywarze z gęsiny, podawany z ubitymi ziemniakami, masłem i śmietaną (16 zł), przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika, z dresingiem śliwkowo-cynamonowym (28zł)oraz gęsina św. Marcina z lawendą i domowymi kopytkami, czyli udo z gęsi z konfiturą na czerwonej kapuście z lawendą, żurawiną i suszoną śliwką serwowana z domowej roboty kopytkami z twarogiem (39zł).

W akcji "Gęsina na św. Marcina" uczestniczą także sopockie restauracje White House i Smak Morza.

Gęsinę promować będą też restauracje, które nie biorą udziału w akcji, jak np. gdańska Baryłka. Szef kuchni poleca tu na przystawkę pasztet z wątróbek gęsich z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiną, serwowany na toście. Podany zostanie rosół na gęsinie z lanymi kluseczkami oraz zieloną pietruszką. A jako danie główne serwowane będzie duszone udko z gęsi w aromatycznym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonym jabłkiem nadziewanym borówkami oraz kaszą jaglaną. Na deser przygotowano tradycyjne rogaliki św. Marcina.

Menu z gęsiny do 11 listopada podaje restauracja Filharmonia. Zestaw obiadowy dla jednej osoby kosztuje tu 159 zł. Na przystawkę otrzymamy fois gras, zupę czerninę, a jako danie główne pieczoną gęś po skandynawsku z brukselką, pieczonym jabłkiem, galaretką z czarnej porzeczki i żurawinowymi mini pyzami. Jest też deser: szwedzka szarlotka z ciepłym sosem waniliowym.

Gdyński lokal Sztuczka zaserwuje w weekend (8-11 listopada) na przystawkę carpaccio z gęsiny (35zł), purée z palonego bakłażana, wędzoną ricottę, ziołowe purée, kruszonkę z siemienia lnianego i chleba razowego, purée z czarnej porzeczki, piklowaną gruszkę, do tego chipsy z korzenia pietruszki oraz liście szałwi. Jako danie główne (50 zł)podana zostanie gęsina w towarzystwie m.in. fondue z moreli, brukselki i pieczonych mini marchewek.

Danie główne w restauracji Sztuczka - gęsina z szaszłykiem z kaczych serc, sosem z oliwy i karmelizowaną salsefią. Danie główne w restauracji Sztuczka - gęsina z szaszłykiem z kaczych serc, sosem z oliwy i karmelizowaną salsefią.

W Sopocie na udko z gęsi można wybrać się do Brasserie d'Or. Podane zostanie z knedlami śliwkowymi, potrawką z zimowej gruszki i emulsją z suszonych fig (45zł). Gęsina będzie w ofercie do następnego weekendu (16-17 listopada).

Tu znajdziesz listę restauracji z całej Polski, które biorą udział w akcji "Gęsina na św. Marcina".

Miejsca

Zobacz także

Opinie (101) 9 zablokowanych

  • mniam! (1)

    a ja jadłam gęsinę całkiem niedawno w knajpce chyba "polska zagroda" czy jakos tak na żabiance obok intermarche :-) BYŁO PYSZNIE!!!

    • 4 5

    • A cena 35 zł :-) a nie 50 ;)

      • 3 0

  • cena! (1)

    Artykuł jak najbardziej dopasowany dla potrzeb przeciętnego Polaka zatrudnionego za 1600 brutto. Danie za 50 pln, a co tam. Za 10 to można zjeść mule w Monte Carlo. Na dodatek poziom polskich restauracji powoduje, że dania nie są warte tej ceny.

    • 15 7

    • to jest dział deluxe :D

      • 4 0

  • A za ok 30 zł da się gdzieś zjeść? (1)

    Bo zaprosiłabym rodzinę po paradzie niepodległości ale aż tyle pieniędzy nie mam. W ogóle dlaczego ten artykuł jest w dziale deluxe, teraz gęś to jakiś luksus jak bentleye i kremy od diora?

    • 18 0

    • Tak w domu. Wczoraj kupiłem w Tesco gęś mrożoną w cenie 9,90zł za kg. Ja kupiłem duże gęsi po 4,5kg.

      Są też mniejsze takie za 30zł.Tylko upiec i masz za 30 zł.

      • 5 0

  • Jak masz podwyższony cholesterol to sobie podaruj to danie. (1)

    • 6 10

    • a pan lekarz to nie wie,ze tłuszcz z gęsi to jedyny zwierzęcy tłuszcz przyswajalny przez organizm człowieka ?

      • 5 1

  • A gdzie można zjeść samo mięso i ziemniaki bez udziwnien? (4)

    • 14 3

    • na promocji w lidlu i biedronce

      • 5 0

    • Jak to gdzie ? (1)

      Bar Żuławski koło galbala. Za 11 pln dwudaniowy obiad.

      • 2 0

      • Bar mleczny na Szerokiej

        • 1 0

    • u rodzinki z polesia

      • 1 0

  • Jak ma być dział de luxe to zaproponujcie restaurację z chociaż jedną gwiazdką Michelina, a nie jakieś podrzędne jadłodajnie.

    • 10 2

  • Gęsina na fotce z Hanzy wygląda wspaniale! (2)

    Nabrałem takiego apetytu, że zaraz idę zjeść coś fajnego :) Lubię taki styl przyrządzania mięsa, żeby było różowe i soczyste w środku, Zawsze jadałem kaczkę pieczoną - taką wielkopolską, z pyzami i czerwoną kapustą lekko na słodko, Ale raz spróbowałem piersi z kaczki tylko szybko usmażonych z obu stron i 15 minut w piecu (wcześniej były w occie balsamicznym i miodzie) - wyszły właśnie różowe w środku i po raz pierwszy kaczka naprawdę smakowała kaczką, lepiej niż ta upieczona do kości i zasypana majerankiem :)

    • 11 3

    • tam klasę trzymają (1)

      • 3 1

      • ale za co całą klase trzymają?
        coś przeskrobali ?

        tfu

        • 1 0

  • kolejne żarcie do : OGLĄDANIA" dla bogatych (2)

    a gdzie obiad???????
    kartofle, kotlet. kapusta???
    za 15 zeta.

    • 6 6

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • polak

      Typowa polakowatość

      • 3 1

  • No i git

    przynajmniej jedzenie na widelcu będzie ładnie poskładane

    • 0 6

  • na gęsinie najlepsza jest

    zupa brukwiowa! Mniam mniam mniam! Najlepsza zupa!

    • 7 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja