• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Gdzie w Trójmieście na gęsinę?

Katarzyna Kołodziejska
8 listopada 2013 (artykuł sprzed 9 lat) 
Pieczona gęś doskonale komponuje się z czerwoną kapustą. Pieczona gęś doskonale komponuje się z czerwoną kapustą.

Jest zdrowa, niskokaloryczna, smaczna, a do tego to afrodyzjak. Gęsina, chociaż mocno zakorzeniona w polskiej tradycji, nie jest częstym gościem na naszych stołach. Nie ma jednak lepszego czasu na gęsinę niż listopad. W tym miesiącu (11 listopada) obchodzony jest dzień polskiej gęsi. Restauracje prześcigają się w pomysłach na potrawy z tego szlachetnego mięsa.



Najprostszą potrawą z gęsi jest pieczona tuszka, uprzednio natarta solą i majerankiem. Trochę bardziej wyrafinowane są sałatki wykorzystujące wędzone mięso z gęsi, które doskonale komponuje się z grzybami i gruszką, oraz gęsina duszona w białym winie z gruszkami, estragonem i selerem.

Smażona pierś z gęsi ułożona na knedlach, podana z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki, serwowana w restauracji hotelu Hanza. Smażona pierś z gęsi ułożona na knedlach, podana z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki, serwowana w restauracji hotelu Hanza.
Przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika w restauracji Vinegre. Przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika w restauracji Vinegre.
Carpaccio z gęsiny z wędzoną ricottą, gruszką, purée z bakłażana. Danie z restauracji Sztuczka. Carpaccio z gęsiny z wędzoną ricottą, gruszką, purée z bakłażana. Danie z restauracji Sztuczka.
Gęś z cytrusami, espumą z żubrówki, galaretką z gruszki, kwiatem jadalny. Restauracji Filharmonia. Gęś z cytrusami, espumą z żubrówki, galaretką z gruszki, kwiatem jadalny. Restauracji Filharmonia.
Na łatwiznę z pewnością nie idą trójmiejskie restauracje, które mają już gotowe menu z gęsiny na najbliższe dni. Część z nich dołączyła do akcji "Gęsina na św. Marcina". Biorą w niej udział restauracje z całej Polski. Od 8 listopada do 1 grudnia włączają do menu minimum 3 dania z gęsiny.

- Zeszłoroczna edycja pokazała, że zainteresowanie potrawami z gęsi jest bardzo duże - mówi Artur Grembski, kierownik restauracji w hotelu Hanza. - W naszej stałej karcie posiadamy jedno danie z gęsi, które goście chętnie zamawiają. Uważamy jednak, że warto promować gęsinę szerzej, stąd nasza decyzja do przyłączenia się po raz kolejny do slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". Mamy nadzieję, że jedzenie gęsiny w listopadzie stanie się nową-starą świecką tradycją - dodaje Artur Grembski.

W restauracji Kokieteria do końca listopada będzie można skosztować: cienkich plastrów piersi z gęsi w asyście karmelizowanej gruszki, skropionych dressingiem z pieczonej figi (24zł), delikatnego rosołku z gęsiny w towarzystwie mięsnych kuleczek (16zł), pieczonego udka z gęsi ułożonego na pure kasztanowym oraz pikantnych gruszkach, polanego sosem porzeczkowym z nutą chambord (42zł) oraz smażonej piersi z gęsi ułożonej na knedlach, podanej z musem jabłkowym i sosem z czarnej porzeczki (48 zł).

- Z przyjemnością dołączam się do promowania polskich produktów i powracania do tradycji, w szczególności jeśli ma to związek z jedzeniem i wszystkim, co wokół niego - przekonuje Agata Falkiewicz. W swojej restauracji Tabun poda m.in. czerninę, będą też pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką podane z cebulką i syropem z gruszek, oraz risotto z pieczoną gęsiną, dynią i żurawiną. Każdego dnia goście będą zaskakiwani nowymi daniami z gęsiny.

Restauracja Vinegre nawiązując do Święta Niepodległości, przygotowuje menu... biało-czerwone. - Pełne smaku i kulinarnej sztuki regionalnej - zachęca menadżer, Patrycja Pawlak. Zaserwowany zostanie barszcz czerwony na zakwasie i wywarze z gęsiny, podawany z ubitymi ziemniakami, masłem i śmietaną (16 zł), przystawka z wędzonej gęsi i flambirowanej szarej renety podawana na sałatach i kiełkach słonecznika, z dresingiem śliwkowo-cynamonowym (28zł)oraz gęsina św. Marcina z lawendą i domowymi kopytkami, czyli udo z gęsi z konfiturą na czerwonej kapuście z lawendą, żurawiną i suszoną śliwką serwowana z domowej roboty kopytkami z twarogiem (39zł).

W akcji "Gęsina na św. Marcina" uczestniczą także sopockie restauracje White House i Smak Morza.

Gęsinę promować będą też restauracje, które nie biorą udziału w akcji, jak np. gdańska Baryłka. Szef kuchni poleca tu na przystawkę pasztet z wątróbek gęsich z konfiturą z czerwonej cebuli i żurawiną, serwowany na toście. Podany zostanie rosół na gęsinie z lanymi kluseczkami oraz zieloną pietruszką. A jako danie główne serwowane będzie duszone udko z gęsi w aromatycznym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonym jabłkiem nadziewanym borówkami oraz kaszą jaglaną. Na deser przygotowano tradycyjne rogaliki św. Marcina.

Menu z gęsiny do 11 listopada podaje restauracja Filharmonia. Zestaw obiadowy dla jednej osoby kosztuje tu 159 zł. Na przystawkę otrzymamy fois gras, zupę czerninę, a jako danie główne pieczoną gęś po skandynawsku z brukselką, pieczonym jabłkiem, galaretką z czarnej porzeczki i żurawinowymi mini pyzami. Jest też deser: szwedzka szarlotka z ciepłym sosem waniliowym.

Gdyński lokal Sztuczka zaserwuje w weekend (8-11 listopada) na przystawkę carpaccio z gęsiny (35zł), purée z palonego bakłażana, wędzoną ricottę, ziołowe purée, kruszonkę z siemienia lnianego i chleba razowego, purée z czarnej porzeczki, piklowaną gruszkę, do tego chipsy z korzenia pietruszki oraz liście szałwi. Jako danie główne (50 zł)podana zostanie gęsina w towarzystwie m.in. fondue z moreli, brukselki i pieczonych mini marchewek.

Danie główne w restauracji Sztuczka - gęsina z szaszłykiem z kaczych serc, sosem z oliwy i karmelizowaną salsefią. Danie główne w restauracji Sztuczka - gęsina z szaszłykiem z kaczych serc, sosem z oliwy i karmelizowaną salsefią.

W Sopocie na udko z gęsi można wybrać się do Brasserie d'Or. Podane zostanie z knedlami śliwkowymi, potrawką z zimowej gruszki i emulsją z suszonych fig (45zł). Gęsina będzie w ofercie do następnego weekendu (16-17 listopada).

Tu znajdziesz listę restauracji z całej Polski, które biorą udział w akcji "Gęsina na św. Marcina".

Miejsca

Zobacz także

Opinie (101) 9 zablokowanych

  • mniam... (1)

    • 32 3

    • Do Lidla:-)

      • 4 0

  • (1)

    Najlepsza gęsina jest w klubie składkowym 12 krzeseł

    • 5 15

    • wszystko fajnie

      ale jak chca miec obroty to z cen trzeba zejść, żeby jakość nie spadła może byście jakieś karnety wprowadzili zadowolony klient wróci

      • 2 2

  • (4)

    polecam jadlodajnie Mulk w Miszewku
    tam porcje sa wielkie i ceny racjonalne a nie to co tu pokazane na zdjeciach wyglada na wystrojony talerz a nie na porcje do najedzenia

    • 59 12

    • W Mulku w Miszewie ? (3)

      Nawalą kartofli i surówek wszystko ocieka tłuszczem ,ale są fani takiego niemodnego "jedzenia" ,zwykła karczma dla brzuchatych small-biznesmenów .

      • 15 15

      • można tanio!!!

        ja zjadłam kopytka z sosem malinowym, był jeszcze wo wyboru sos grzybowy za całe 12 polskich złotych - można sobie coś znaleźć , anie uogólniać

        • 12 3

      • Wole kartofle i surowki w Mulk'u niz puste talerze w trojmiescie za uj wie ile. (1)

        • 14 6

        • Mulk-

          - i porcje duże i pyszne- kto pisze o "górze" kartofli- to chyba tam nie był. Dwa uda gęsie- mięso rozpływające sie w ustach...pycha !

          • 5 0

  • (3)

    Najlepiej w domu. Jak współmałżonek przygotuje i pozmywa.

    • 50 13

    • (2)

      a ty kobieto nadal dwie lewe łapki
      czas zmienić żonę na przydatną
      bo jak na razie to tylko same wydatki z tobą mam

      • 11 11

      • nie myl pojecia ŻONA z kucharko-sprzataczko-sluzaca! (1)

        • 13 12

        • nikt tu nie myli pojęć a baby niech się wezmą do roboty

          • 9 8

  • Najlepsza gęsina jest w restauracji Spichrz w Borczu (2)

    Warto ruszyć się poza Trojmiasto, to jest bajka

    • 24 26

    • Borcz (1)

      Byłem, jednym słowem słabo. Gęsina też.

      • 18 6

      • Czy to knajpa byłego "Króla puchu" Czyżby zachwalał swój interes zza grobu ?

        • 0 0

  • Smaczne, ale tłuste mięso (2)

    niestety

    • 2 56

    • mhm

      Widac, ze sie nie znasz na miesie bo akurat tluszcz gesi jest bardzo zdrowy i tylek ci od tego nie urosnie ;)

      • 7 1

    • jest niskokaloryczne , a smalec gęsi jako jedyny ze smalców obniża poziom cholesterolu

      • 1 0

  • uwielbiam

    gęsinę i kaczuszkę z jabłkami

    • 21 4

  • Spichrz w Borczu najlepszy (1)

    Spichrz w Borczu bardzo polecam,jadamy tam przynajmniej raz w miesiącu i zawsze jest smacznie ,a zupa żurek na borowikach to petarda.

    • 15 36

    • chyba sie troche rozpedziles

      • 12 5

  • Artykuł na bardzo niskim poziomie proszę jeszcze wymienić tu restaurację Gdańską i Palową to bylby komplet. Gdyby była dostępna

    Tyle dobrych restauracji z gęsiną jest zalogowanych na waszym portalu i płacą za to pieniądze.

    • 17 11

  • Picasso w sopocie zaprasza (6)

    Jest nowa utalentowana Szefowa prosto z Londynu ,pracowała w kilku restauracjach ** , studjuje w Gdańsku architekturę a to połączenie z kuchnią osobliwe ...

    Polecam

    • 5 37

    • jedna z gorszych restauracji !!!

      Nie polecam

      • 14 0

    • najlepsza kucharka wśród architektów?

      • 10 0

    • włoska kuchnia

      ciekawe ciekawe jak Pani podejście i połączenie będzie smakować

      • 4 4

    • sprawdzimy (1)

      Idziemy rodzina całą zobaczyć budowę dania od podstaw z ciekawisci

      • 4 3

      • tak, tak
        idźcie całą rodziną
        najlepiej już teraz

        • 5 1

    • ty moze

      postudiuj ortografię

      • 3 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Leszek Możdżer

jazz, recital

Caggenau Prezentuje

spotkanie

Sylwester w Treinta y Tres

degustacja, sylwester

Najczęściej czytane