• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
30 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Trójmiasto zostało wyróżnione podczas gali II edycji żółtego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce. A to wszystko dzięki Adrianowi Klonowskiemu, szefowi kuchni restauracji Metamorfoza zobacz na mapie Gdańska, który został doceniony w kategorii Młody Talent Gault&Millau 2016.



Czy kierujesz się oceną kulinarnych przewodników?

Gala finałowa odbyła się w zabytkowym wnętrzu Trybuny na Wyścigach Konnych Służewiec w Warszawie. Jedna kuchnia, trzydziestu zawodników, tylko pięć nagród i aż 550 znakomitych gości, w tym prawie 300 najlepszych szefów kuchni, którzy skosztowali 6-daniowej kolacji w towarzystwie najlepszych alkoholi. Jury było więc bardzo różnorodne i wymagające.

Czym oczarował Adrian Klonowski? Kaczką z grilla w otoczeniu płaskurki, z dodatkiem śmietany i czarnego bzu. Danie najwyraźniej zachwyciło jurorów, którzy przed oczyma ujrzeli Młody Talent. Dzięki temu wyróżnieniu Klonowski pojawił się obok nazwisk zwycięzców zeszłorocznej edycji, takich jak: Andrea Camasta czy Wojciech Modest Amaro.

W tegorocznej edycji Szefem Kuchni Tradycyjnej został Michał Kuter z restauracji A Nóż Widelec z Poznania, Kobietą Szef - Justyna Słupska-Kartaczowska z restauracji Acquario, Szefem Jutra - Michał Bryś z restauracji L'enfant Terrible z Warszawy, a Szefem Roku - Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie, również z Warszawy.

Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie. Jego polskie wydanie, z redaktor naczelną Justyną Adamczyk, pojawiło się w listopadzie 2014 roku, ukazując 240 restauracji w kraju, które warto odwiedzić. W tegorocznym wydaniu zaprezentowano aż 390 miejsc, nie tylko gastronomicznych, ale również noclegowych. Na stronicach przewodnika znajdziemy również mapę po najlepszej jakości lokalnych produktach, takich jak miody, nalewki czy kozie sery.

Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie. Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie.
Aby restauracja trafiła do przewodnika Gault&Millau, musi przejść kilkuetapową weryfikację. Anonimowi inspektorzy (w Polsce jest ich 10) oceniają restaurację w skali od 1 do 20. Każda z nich jest oceniana przynajmniej dwukrotnie. W przewodniku ukazują się restauracje, które uzyskają ocenę powyżej 10 punktów. Punkty są przeliczane na czapki kucharskie. Dla przykładu - restauracja Metamorfoza została oceniona w przewodniku na 3 czapki (15 - 16 pkt). Tę samą notę zdobyła restauracja Mercato. Przewodnik jest dostępny w księgarniach w cenie 60 zł.

Poza kulinarnym przewodnikiem, misją Gault&Millau jest również promocja młodych szefów kuchni, a także integracja środowiska kulinarnego, gdzie podczas regularnych spotkań, szefowie kuchni mogą dzielić się doświadczeniem między sobą.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (118) 7 zablokowanych

  • Tfu (1)

    RZygać mi się chce jak widzę gdzy ci pseudo kucharze bez czepków i z taką brodą przygotowują dania . Włos w jedzeniu musi być przepyszny !

    • 7 1

    • oni na tych zdjęciach nie szykują jedzenia

      Tylko pozują. Myślisz, że szefowie kuchni całe dnie latają z ułożonymi włosami, w czystych fartuchach i makijażu?

      • 1 1

  • Dziekujemy (4)

    Wszystkie Wasze negatywne opinie są miarą naszego sukcesu!!! Jak widać jest się z czego cieszyć :-)))
    Pozdrawiam wszystkich którzy nie maja odwagi się nawet podpisać
    Justyna Zdunek

    • 8 12

    • ... (1)

      z hejtem to chyba nie warto polemizowac.

      • 1 3

      • Z hejtem nie...ale niestety prawda jest, że szef kuchni jest bardzo słaby ...i naprawdę są lepsi niż Pan Adrian ...Pani Justyna napisała, że odnoszą sukcesy ....ja z takich sukcesów bym się nie cieszyła ... ale wiadomo jak to w życiu ...każdy lubi co innego ...jedni fikcję a drudzy prawdę ...Życzę żeby restauracja stanęła na nogi ale to będzie możliwe chyba z innym szefem kuchni ...

        • 11 0

    • Ahahhahahhahahahaha

      Po sie pani kompromituje pani justyno!Trzeba zmienic menu i kucharza ,a nie opowiadac historie o sukcesach!Po co ?

      • 10 2

    • Justyna Zdunek

      Auta też macie do d.... Renault i Dacza rzeczywiście jest się z czego cieszyć.

      • 1 1

  • i Gitara

    Nie bywam w szykownych restauracjach bo wole schabowego z ziemniakami, bidzis, Golonkie, Mielone . Wiec jadam w Barach mlecznych . Ale oby wiecej takich nagród dla trójmiasta.

    • 4 1

  • (2)

    Pytanie adresuję do właścicielki lokalu gastronomicznego-Jeżeli jest tak dobrze
    to dlaczego nie ma gości?
    Proponuję wysłac swój personel na staż do Sasina,do restauracji "U EWY".

    • 12 1

    • (1)

      Jeśli będą w stanie powiedzieć jak prawidłowo zrobić latte lub flat white to chętnie i ja się tak przejdę. Metamorfoza jest jednym z bardzo niewielu lokali gdzie obsługa jest na poziomie nieosiągalnym dla 90% restauracji w tym kraju. Wszystkim hejterom mogę przyklasnąć. Im więcej hejtu, tym większy motor dla kogokolwiek, żeby dać z siebie więcej! Bywam w Metamorfozie regularnie i o ile do jedzenia czasami można mieć jakieś "ale" to do serwisu i standardu obsługi nie da sie przyczepić

      • 4 6

      • Hilton

        Akurat obsługę to mają w Hiltonie najlepszą zdecydowanie wygrała z Krakowem i z Warszawką. A hilton jest też na starówce. Mają somalierów i doświadczony personel. Co do obsługi to miażdżą Metamorfoze.

        • 1 0

  • Mam kawiarnie na starowce

    I z zazdrością spoglądam na metamorfozę, marze o takim lokalu.
    Wygrał młody chłopak, moze talent ale na pewno cieżko pracował !
    W Polsce i Karol Wojtyła był gnębiony , nim świat go docenił ...
    Powinno być wstyd nam wszystkim, zamiast się cieszyć to piszemy głupoty.
    Dobrze ze inni oceniają bo w trójmieście ta restauracja była by za kebabem...

    • 3 6

  • A JA WAM POWIEM JEDNO (2)

    czytam te komentarze i stwierdzam ,ze jedyne co mogę powiedzieć na ich temat to to ,ze POLACY NIENAWIDZĄ LUDZI KTÓRYM SIĘ POWODZI O WIELE LEPIEJ NIŻ IM - POLSKA ZAZDROŚĆ.

    • 1 1

    • To się, niestety, zgadza.

      Kiedy to się wreszcie w nas zmieni? Czy za każdym razem musimy komuś wbić szpilę, kopnąć go, opluć, zamiast przyjaźnie poklepać po ramieniu tudzież przejść obok bez słowa? Dziwne i jednocześnie smutne, że w ludziach potrafi być tyle zawiści, jadu i złej woli.

      • 1 0

    • Nie masz racji, ludzie wiedzą dlaczego ten kucharz dostał nagrodę i właśnie to ich oburza .....Dobrego smaku się nie da kupić !!! - trzeba go mieć ....

      • 6 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane