- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 2 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 3 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 4 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau
Trójmiasto zostało wyróżnione podczas gali II edycji żółtego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce. A to wszystko dzięki Adrianowi Klonowskiemu, szefowi kuchni restauracji Metamorfoza , który został doceniony w kategorii Młody Talent Gault&Millau 2016.
Czym oczarował Adrian Klonowski? Kaczką z grilla w otoczeniu płaskurki, z dodatkiem śmietany i czarnego bzu. Danie najwyraźniej zachwyciło jurorów, którzy przed oczyma ujrzeli Młody Talent. Dzięki temu wyróżnieniu Klonowski pojawił się obok nazwisk zwycięzców zeszłorocznej edycji, takich jak: Andrea Camasta czy Wojciech Modest Amaro.
W tegorocznej edycji Szefem Kuchni Tradycyjnej został Michał Kuter z restauracji A Nóż Widelec z Poznania, Kobietą Szef - Justyna Słupska-Kartaczowska z restauracji Acquario, Szefem Jutra - Michał Bryś z restauracji L'enfant Terrible z Warszawy, a Szefem Roku - Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie, również z Warszawy.
Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie. Jego polskie wydanie, z redaktor naczelną Justyną Adamczyk, pojawiło się w listopadzie 2014 roku, ukazując 240 restauracji w kraju, które warto odwiedzić. W tegorocznym wydaniu zaprezentowano aż 390 miejsc, nie tylko gastronomicznych, ale również noclegowych. Na stronicach przewodnika znajdziemy również mapę po najlepszej jakości lokalnych produktach, takich jak miody, nalewki czy kozie sery.
Aby restauracja trafiła do przewodnika Gault&Millau, musi przejść kilkuetapową weryfikację. Anonimowi inspektorzy (w Polsce jest ich 10) oceniają restaurację w skali od 1 do 20. Każda z nich jest oceniana przynajmniej dwukrotnie. W przewodniku ukazują się restauracje, które uzyskają ocenę powyżej 10 punktów. Punkty są przeliczane na czapki kucharskie. Dla przykładu - restauracja Metamorfoza została oceniona w przewodniku na 3 czapki (15 - 16 pkt). Tę samą notę zdobyła restauracja Mercato. Przewodnik jest dostępny w księgarniach w cenie 60 zł.
Poza kulinarnym przewodnikiem, misją Gault&Millau jest również promocja młodych szefów kuchni, a także integracja środowiska kulinarnego, gdzie podczas regularnych spotkań, szefowie kuchni mogą dzielić się doświadczeniem między sobą.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (118) 7 zablokowanych
-
2015-12-01 08:24
Tfu (1)
RZygać mi się chce jak widzę gdzy ci pseudo kucharze bez czepków i z taką brodą przygotowują dania . Włos w jedzeniu musi być przepyszny !
- 7 1
-
2015-12-01 08:28
oni na tych zdjęciach nie szykują jedzenia
Tylko pozują. Myślisz, że szefowie kuchni całe dnie latają z ułożonymi włosami, w czystych fartuchach i makijażu?
- 1 1
-
2015-12-01 14:58
Dziekujemy (4)
Wszystkie Wasze negatywne opinie są miarą naszego sukcesu!!! Jak widać jest się z czego cieszyć :-)))
Pozdrawiam wszystkich którzy nie maja odwagi się nawet podpisać
Justyna Zdunek- 8 12
-
2015-12-01 21:01
... (1)
z hejtem to chyba nie warto polemizowac.
- 1 3
-
2015-12-01 22:00
Z hejtem nie...ale niestety prawda jest, że szef kuchni jest bardzo słaby ...i naprawdę są lepsi niż Pan Adrian ...Pani Justyna napisała, że odnoszą sukcesy ....ja z takich sukcesów bym się nie cieszyła ... ale wiadomo jak to w życiu ...każdy lubi co innego ...jedni fikcję a drudzy prawdę ...Życzę żeby restauracja stanęła na nogi ale to będzie możliwe chyba z innym szefem kuchni ...
- 11 0
-
2015-12-02 08:57
Ahahhahahhahahahaha
Po sie pani kompromituje pani justyno!Trzeba zmienic menu i kucharza ,a nie opowiadac historie o sukcesach!Po co ?
- 10 2
-
2015-12-07 21:30
Justyna Zdunek
Auta też macie do d.... Renault i Dacza rzeczywiście jest się z czego cieszyć.
- 1 1
-
2015-12-01 19:01
i Gitara
Nie bywam w szykownych restauracjach bo wole schabowego z ziemniakami, bidzis, Golonkie, Mielone . Wiec jadam w Barach mlecznych . Ale oby wiecej takich nagród dla trójmiasta.
- 4 1
-
2015-12-01 19:53
(2)
Pytanie adresuję do właścicielki lokalu gastronomicznego-Jeżeli jest tak dobrze
to dlaczego nie ma gości?
Proponuję wysłac swój personel na staż do Sasina,do restauracji "U EWY".- 12 1
-
2015-12-02 11:31
(1)
Jeśli będą w stanie powiedzieć jak prawidłowo zrobić latte lub flat white to chętnie i ja się tak przejdę. Metamorfoza jest jednym z bardzo niewielu lokali gdzie obsługa jest na poziomie nieosiągalnym dla 90% restauracji w tym kraju. Wszystkim hejterom mogę przyklasnąć. Im więcej hejtu, tym większy motor dla kogokolwiek, żeby dać z siebie więcej! Bywam w Metamorfozie regularnie i o ile do jedzenia czasami można mieć jakieś "ale" to do serwisu i standardu obsługi nie da sie przyczepić
- 4 6
-
2015-12-07 21:33
Hilton
Akurat obsługę to mają w Hiltonie najlepszą zdecydowanie wygrała z Krakowem i z Warszawką. A hilton jest też na starówce. Mają somalierów i doświadczony personel. Co do obsługi to miażdżą Metamorfoze.
- 1 0
-
2015-12-03 00:49
Mam kawiarnie na starowce
I z zazdrością spoglądam na metamorfozę, marze o takim lokalu.
Wygrał młody chłopak, moze talent ale na pewno cieżko pracował !
W Polsce i Karol Wojtyła był gnębiony , nim świat go docenił ...
Powinno być wstyd nam wszystkim, zamiast się cieszyć to piszemy głupoty.
Dobrze ze inni oceniają bo w trójmieście ta restauracja była by za kebabem...- 3 6
-
2015-12-04 13:49
A JA WAM POWIEM JEDNO (2)
czytam te komentarze i stwierdzam ,ze jedyne co mogę powiedzieć na ich temat to to ,ze POLACY NIENAWIDZĄ LUDZI KTÓRYM SIĘ POWODZI O WIELE LEPIEJ NIŻ IM - POLSKA ZAZDROŚĆ.
- 1 1
-
2015-12-04 13:54
To się, niestety, zgadza.
Kiedy to się wreszcie w nas zmieni? Czy za każdym razem musimy komuś wbić szpilę, kopnąć go, opluć, zamiast przyjaźnie poklepać po ramieniu tudzież przejść obok bez słowa? Dziwne i jednocześnie smutne, że w ludziach potrafi być tyle zawiści, jadu i złej woli.
- 1 0
-
2015-12-04 14:57
Nie masz racji, ludzie wiedzą dlaczego ten kucharz dostał nagrodę i właśnie to ich oburza .....Dobrego smaku się nie da kupić !!! - trzeba go mieć ....
- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.