- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 2 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 3 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 4 Wystawa trójmiejskiej malarki w Wenecji (69 opinii)
- 5 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau
Trójmiasto zostało wyróżnione podczas gali II edycji żółtego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce. A to wszystko dzięki Adrianowi Klonowskiemu, szefowi kuchni restauracji Metamorfoza , który został doceniony w kategorii Młody Talent Gault&Millau 2016.
Czym oczarował Adrian Klonowski? Kaczką z grilla w otoczeniu płaskurki, z dodatkiem śmietany i czarnego bzu. Danie najwyraźniej zachwyciło jurorów, którzy przed oczyma ujrzeli Młody Talent. Dzięki temu wyróżnieniu Klonowski pojawił się obok nazwisk zwycięzców zeszłorocznej edycji, takich jak: Andrea Camasta czy Wojciech Modest Amaro.
W tegorocznej edycji Szefem Kuchni Tradycyjnej został Michał Kuter z restauracji A Nóż Widelec z Poznania, Kobietą Szef - Justyna Słupska-Kartaczowska z restauracji Acquario, Szefem Jutra - Michał Bryś z restauracji L'enfant Terrible z Warszawy, a Szefem Roku - Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie, również z Warszawy.
Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie. Jego polskie wydanie, z redaktor naczelną Justyną Adamczyk, pojawiło się w listopadzie 2014 roku, ukazując 240 restauracji w kraju, które warto odwiedzić. W tegorocznym wydaniu zaprezentowano aż 390 miejsc, nie tylko gastronomicznych, ale również noclegowych. Na stronicach przewodnika znajdziemy również mapę po najlepszej jakości lokalnych produktach, takich jak miody, nalewki czy kozie sery.
Aby restauracja trafiła do przewodnika Gault&Millau, musi przejść kilkuetapową weryfikację. Anonimowi inspektorzy (w Polsce jest ich 10) oceniają restaurację w skali od 1 do 20. Każda z nich jest oceniana przynajmniej dwukrotnie. W przewodniku ukazują się restauracje, które uzyskają ocenę powyżej 10 punktów. Punkty są przeliczane na czapki kucharskie. Dla przykładu - restauracja Metamorfoza została oceniona w przewodniku na 3 czapki (15 - 16 pkt). Tę samą notę zdobyła restauracja Mercato. Przewodnik jest dostępny w księgarniach w cenie 60 zł.
Poza kulinarnym przewodnikiem, misją Gault&Millau jest również promocja młodych szefów kuchni, a także integracja środowiska kulinarnego, gdzie podczas regularnych spotkań, szefowie kuchni mogą dzielić się doświadczeniem między sobą.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (118) 7 zablokowanych
-
2015-11-30 17:03
juastyna adamczyk (1)
"najlepsze podniebienie i najlepszy konkurs" - upadek tego pseudo przewodnika już chyba nastąpił chyba, że szefowie kuchni będą niewolnikami "parcia na szkło" redaktor tego tworu
- 15 2
-
2015-12-07 21:27
gwiazki z francji
Gault&Millau co to jest? Myślałem że jedynym przewodnikiem (wartościowy) jest firma z Francji co robi opony. Jak na razie tylko jeden polus ma gwiazdkę i nie jest on z Gdańska.
- 1 0
-
2015-11-30 17:35
Hejterzy (3)
Banda nieudaczników nie mająca na codzień nic do powiedzenia , postanowiła się wypowiedzieć na temat o którym nie mają pojęcia. Chłopak dostał nagrodę za to co potrafi a nie za to czy ma brodę czy też i nie . To nie była gala barber shopów tylko najlepszych szefów kuchni z całej Polski . Wasz problem polega na tym ,że on brodę może w każdej chwili zgolić i dalej będzie odnosił sukcesy a wy ....
Gratulacje Chef ;)- 7 22
-
2015-11-30 18:43
Daj spokój
Michal i tak nie zostaniesz szefem kuchni,to po co ten cyrk!!!!Obieraj dalej cebulkę i sprzataj bo do tyego sie nadajesz!!!!!!!!Ahahah i zapusc brode!!!!!!!
- 5 0
-
2015-11-30 21:39
:)
To Ty chyba nie wiesz za co on dostał ta nagrodę ....a może raczej nie on tylko kto inny....
- 3 0
-
2015-12-01 16:43
nbley
Komentarz kuzyna d*poliza .spr jego fejsa.
- 0 0
-
2015-11-30 17:40
dlaczego "dobry" kucharz musi być gruby ? (1)
- 5 5
-
2015-11-30 20:44
nie musi
a Okrasa a Pascal a kolejny francuz czyli doradca smaku
- 1 1
-
2015-11-30 19:00
a czepek
na brodę ma?
- 6 0
-
2015-11-30 19:03
umówmy się (2)
Metarmorfoza to kompletna klapa, gdyby nie pieniądze z salonu samochodowego dawno by splajtowała, po zmianie szefa kuchni to dno, które trzeba omijać szerokim łukiem.
- 20 2
-
2015-11-30 21:30
A kto tam był wczesniej?
Ahaaa !On tez miał brode!!!!!!!!!!!!!!!!
- 0 0
-
2015-11-30 21:40
Zgadzam się ..poprzedni szef to była klasa :)
- 0 0
-
2015-11-30 20:41
BRAK HIGIENA
- 2 0
-
2015-11-30 21:23
nie wiecie czy metamorfoza szuka kucharzy? (1)
- 0 1
-
2015-12-03 20:17
narazie szukają klientów
- 3 0
-
2015-11-30 21:28
Moj kolega szuka pracy jako kucharz
Czy w metamorfozie potrzebuja?Dajcie znac ,moze zaczac od jutra i tez ma brode i tatułaze....
- 5 1
-
2015-11-30 23:18
Przewodnik
Gratulacje dla mlodego szefa . Natomiast ja o przewodniku, którym jestem troche zaskoczony . Obdarował kilkaset restauracji swoistymi rekomendacjami . I cóz to za przewodnik skoro wszystkich nagradza ! Skoro tak wielu nagradza to działa komercyjnie dochodowo a więc mało objektywnie . Nie skorzystam z rekomendacji tego przewodnika no nikt bie będIe mi podpowidał gdzie mi będzie smakować .
- 7 1
-
2015-12-01 00:14
Gratuluję i polecam bo warto.
- 2 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.