• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
30 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Trójmiasto zostało wyróżnione podczas gali II edycji żółtego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce. A to wszystko dzięki Adrianowi Klonowskiemu, szefowi kuchni restauracji Metamorfoza zobacz na mapie Gdańska, który został doceniony w kategorii Młody Talent Gault&Millau 2016.



Czy kierujesz się oceną kulinarnych przewodników?

Gala finałowa odbyła się w zabytkowym wnętrzu Trybuny na Wyścigach Konnych Służewiec w Warszawie. Jedna kuchnia, trzydziestu zawodników, tylko pięć nagród i aż 550 znakomitych gości, w tym prawie 300 najlepszych szefów kuchni, którzy skosztowali 6-daniowej kolacji w towarzystwie najlepszych alkoholi. Jury było więc bardzo różnorodne i wymagające.

Czym oczarował Adrian Klonowski? Kaczką z grilla w otoczeniu płaskurki, z dodatkiem śmietany i czarnego bzu. Danie najwyraźniej zachwyciło jurorów, którzy przed oczyma ujrzeli Młody Talent. Dzięki temu wyróżnieniu Klonowski pojawił się obok nazwisk zwycięzców zeszłorocznej edycji, takich jak: Andrea Camasta czy Wojciech Modest Amaro.

W tegorocznej edycji Szefem Kuchni Tradycyjnej został Michał Kuter z restauracji A Nóż Widelec z Poznania, Kobietą Szef - Justyna Słupska-Kartaczowska z restauracji Acquario, Szefem Jutra - Michał Bryś z restauracji L'enfant Terrible z Warszawy, a Szefem Roku - Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie, również z Warszawy.

Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie. Jego polskie wydanie, z redaktor naczelną Justyną Adamczyk, pojawiło się w listopadzie 2014 roku, ukazując 240 restauracji w kraju, które warto odwiedzić. W tegorocznym wydaniu zaprezentowano aż 390 miejsc, nie tylko gastronomicznych, ale również noclegowych. Na stronicach przewodnika znajdziemy również mapę po najlepszej jakości lokalnych produktach, takich jak miody, nalewki czy kozie sery.

Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie. Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie.
Aby restauracja trafiła do przewodnika Gault&Millau, musi przejść kilkuetapową weryfikację. Anonimowi inspektorzy (w Polsce jest ich 10) oceniają restaurację w skali od 1 do 20. Każda z nich jest oceniana przynajmniej dwukrotnie. W przewodniku ukazują się restauracje, które uzyskają ocenę powyżej 10 punktów. Punkty są przeliczane na czapki kucharskie. Dla przykładu - restauracja Metamorfoza została oceniona w przewodniku na 3 czapki (15 - 16 pkt). Tę samą notę zdobyła restauracja Mercato. Przewodnik jest dostępny w księgarniach w cenie 60 zł.

Poza kulinarnym przewodnikiem, misją Gault&Millau jest również promocja młodych szefów kuchni, a także integracja środowiska kulinarnego, gdzie podczas regularnych spotkań, szefowie kuchni mogą dzielić się doświadczeniem między sobą.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (118) 7 zablokowanych

  • juastyna adamczyk (1)

    "najlepsze podniebienie i najlepszy konkurs" - upadek tego pseudo przewodnika już chyba nastąpił chyba, że szefowie kuchni będą niewolnikami "parcia na szkło" redaktor tego tworu

    • 15 2

    • gwiazki z francji

      Gault&Millau co to jest? Myślałem że jedynym przewodnikiem (wartościowy) jest firma z Francji co robi opony. Jak na razie tylko jeden polus ma gwiazdkę i nie jest on z Gdańska.

      • 1 0

  • Hejterzy (3)

    Banda nieudaczników nie mająca na codzień nic do powiedzenia , postanowiła się wypowiedzieć na temat o którym nie mają pojęcia. Chłopak dostał nagrodę za to co potrafi a nie za to czy ma brodę czy też i nie . To nie była gala barber shopów tylko najlepszych szefów kuchni z całej Polski . Wasz problem polega na tym ,że on brodę może w każdej chwili zgolić i dalej będzie odnosił sukcesy a wy ....
    Gratulacje Chef ;)

    • 7 22

    • Daj spokój

      Michal i tak nie zostaniesz szefem kuchni,to po co ten cyrk!!!!Obieraj dalej cebulkę i sprzataj bo do tyego sie nadajesz!!!!!!!!Ahahah i zapusc brode!!!!!!!

      • 5 0

    • :)

      To Ty chyba nie wiesz za co on dostał ta nagrodę ....a może raczej nie on tylko kto inny....

      • 3 0

    • nbley

      Komentarz kuzyna d*poliza .spr jego fejsa.

      • 0 0

  • dlaczego "dobry" kucharz musi być gruby ? (1)

    • 5 5

    • nie musi

      a Okrasa a Pascal a kolejny francuz czyli doradca smaku

      • 1 1

  • a czepek

    na brodę ma?

    • 6 0

  • umówmy się (2)

    Metarmorfoza to kompletna klapa, gdyby nie pieniądze z salonu samochodowego dawno by splajtowała, po zmianie szefa kuchni to dno, które trzeba omijać szerokim łukiem.

    • 20 2

    • A kto tam był wczesniej?

      Ahaaa !On tez miał brode!!!!!!!!!!!!!!!!

      • 0 0

    • Zgadzam się ..poprzedni szef to była klasa :)

      • 0 0

  • BRAK HIGIENA

    • 2 0

  • nie wiecie czy metamorfoza szuka kucharzy? (1)

    • 0 1

    • narazie szukają klientów

      • 3 0

  • Moj kolega szuka pracy jako kucharz

    Czy w metamorfozie potrzebuja?Dajcie znac ,moze zaczac od jutra i tez ma brode i tatułaze....

    • 5 1

  • Przewodnik

    Gratulacje dla mlodego szefa . Natomiast ja o przewodniku, którym jestem troche zaskoczony . Obdarował kilkaset restauracji swoistymi rekomendacjami . I cóz to za przewodnik skoro wszystkich nagradza ! Skoro tak wielu nagradza to działa komercyjnie dochodowo a więc mało objektywnie . Nie skorzystam z rekomendacji tego przewodnika no nikt bie będIe mi podpowidał gdzie mi będzie smakować .

    • 7 1

  • Gratuluję i polecam bo warto.

    • 2 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane