- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 2 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 3 Zadbaj o włosy jak w azjatyckim salonie (3 opinie)
- 4 Spotkali się w szczytnym celu (8 opinii)
- 5 Whisky w kieliszkach, jej aromaty na talerzu (23 opinie)
- 6 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau
Trójmiasto zostało wyróżnione podczas gali II edycji żółtego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce. A to wszystko dzięki Adrianowi Klonowskiemu, szefowi kuchni restauracji Metamorfoza , który został doceniony w kategorii Młody Talent Gault&Millau 2016.
Czym oczarował Adrian Klonowski? Kaczką z grilla w otoczeniu płaskurki, z dodatkiem śmietany i czarnego bzu. Danie najwyraźniej zachwyciło jurorów, którzy przed oczyma ujrzeli Młody Talent. Dzięki temu wyróżnieniu Klonowski pojawił się obok nazwisk zwycięzców zeszłorocznej edycji, takich jak: Andrea Camasta czy Wojciech Modest Amaro.
W tegorocznej edycji Szefem Kuchni Tradycyjnej został Michał Kuter z restauracji A Nóż Widelec z Poznania, Kobietą Szef - Justyna Słupska-Kartaczowska z restauracji Acquario, Szefem Jutra - Michał Bryś z restauracji L'enfant Terrible z Warszawy, a Szefem Roku - Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie, również z Warszawy.
Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie. Jego polskie wydanie, z redaktor naczelną Justyną Adamczyk, pojawiło się w listopadzie 2014 roku, ukazując 240 restauracji w kraju, które warto odwiedzić. W tegorocznym wydaniu zaprezentowano aż 390 miejsc, nie tylko gastronomicznych, ale również noclegowych. Na stronicach przewodnika znajdziemy również mapę po najlepszej jakości lokalnych produktach, takich jak miody, nalewki czy kozie sery.
Aby restauracja trafiła do przewodnika Gault&Millau, musi przejść kilkuetapową weryfikację. Anonimowi inspektorzy (w Polsce jest ich 10) oceniają restaurację w skali od 1 do 20. Każda z nich jest oceniana przynajmniej dwukrotnie. W przewodniku ukazują się restauracje, które uzyskają ocenę powyżej 10 punktów. Punkty są przeliczane na czapki kucharskie. Dla przykładu - restauracja Metamorfoza została oceniona w przewodniku na 3 czapki (15 - 16 pkt). Tę samą notę zdobyła restauracja Mercato. Przewodnik jest dostępny w księgarniach w cenie 60 zł.
Poza kulinarnym przewodnikiem, misją Gault&Millau jest również promocja młodych szefów kuchni, a także integracja środowiska kulinarnego, gdzie podczas regularnych spotkań, szefowie kuchni mogą dzielić się doświadczeniem między sobą.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (118) 7 zablokowanych
-
2015-11-30 13:29
broda...:) (4)
Gratulacje,co ma broda do profesjonalizmu i higieny w kuchni? Ja np. naście razy dziennie myje ręce przed wydawką.....brawo Adrian;powodzenia w następnych realizacjach.
- 6 17
-
2015-11-30 13:45
(3)
No jeżeli komuś przeszkadza, to widać ma.
- 3 1
-
2015-11-30 13:56
ooo (1)
Czemuś biedny?Boś głupi!Czemuś głupi?Boś biedny!
- 1 4
-
2015-11-30 21:01
czemuś biedny ?
bo uczciwy
- 1 0
-
2015-11-30 14:06
Jak komuś przeszkadza to niech się ogoli.
Jeść potraw Adriana też nie musi.
- 1 5
-
2015-11-30 14:04
Brawo Adrian.
- 3 7
-
2015-11-30 14:04
Muzułmanin? (2)
- 11 2
-
2015-11-30 14:34
Bin laben
- 2 1
-
2015-12-01 12:56
eeeeee
Pełna detka z festynem na rękach.
- 0 0
-
2015-11-30 14:17
Tatuaz '' trupia czaszka i kotwica '' ))) co to znaczy ? (2)
Nie wiadomo czy po tych daniach mamy tak wygladac ? ))))
- 4 2
-
2015-11-30 14:41
Broda + wytatuowana czaszka i kotwica = pirat z ISIS (1)
- 6 1
-
2015-11-30 21:46
z ISIS
az strach pomyśleć , dlaczego jeszcze tego abnegata nie sprawdzono
- 3 0
-
2015-11-30 14:19
Kucharz z broda i bez rekawiczka?????. Hmmm...
A co sanepit na to????.
- 10 4
-
2015-11-30 14:29
zamustrowaliśmy kiedyś całą załogą na statek i ...
jakoś po dwóch tygodniach kucharz mówi ;- schodzę w najbliższym porcie i wracam do chałupy ! , na pytanie ,dlaczego ? odpowiedział ;- żarcie mi nie smakuje !...
- 9 1
-
2015-11-30 14:39
najlepszą Fleją i Brudasem jest ta blond samica z TVN-u. (2)
obleśne flejtuchowate babsko trzepiące kłakami do potraw i grzebiąca w nich łapskami oprawionymi w biżuterie -{bransolety , pierścionki, obrączki itd. a pod każdą z nich ogromna ilość bakterii i brudu fuj !!! i takie barachło non stop lansują w tvn!!.Jej Kultura i wysłowiennictwo też pozostawiają wiele do życzenia !!! i to ma być autorytet ?, dla kogo ? acha ! - a na ten rozczochrany łeb - to chociaż gacie by sobie naciągnęła!.
- 16 6
-
2015-11-30 15:29
co za kultura wypowiedzi (1)
niczym sie od tej Pani nie różnisz pisząc w tak chamski sposób
- 7 2
-
2015-11-30 15:33
Chamski?
To Ty chyba jeszcze chamszczyzny nie słyszałeś.
- 1 4
-
2015-11-30 15:06
może i dobrze
gotuje ale wygląda jak menel - broda i tłuste włosy. Może i ręce ma brudne? Na pewno bym tam nic nie zjadł.
- 14 5
-
2015-11-30 15:27
z taki brodziskiem (3)
z całym szacunkiem co na to sanepid?
- 15 2
-
2015-11-30 16:44
(2)
Trzeba poinformowac sanepid, zeby na kontrole przyszedl.
- 5 0
-
2015-11-30 21:54
sanepid sie zapowiada tydzien wczesniej... (1)
- 5 0
-
2015-11-30 23:59
nie w gastronomii
- 2 1
-
2015-11-30 16:53
super (1)
za przejażkę łódką https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208002401803586&set=a.10201571679119538.1073741826.1404507463&type=3&theater, może zajmijcie się sprzedawaniem samocodów a nie kupowaniem konkursów kulinarnych
- 26 0
-
2015-11-30 21:35
Hahaha...ale jaja ...ktoś na samym początku też o tym pisał ....ze nie jest wstyd tym ludziom ...
- 8 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.