• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Trójmiejski szef kuchni Młodym Talentem wg przewodnika Gault&Millau

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
30 listopada 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Szef kuchni restauracji Metamorfoza został wyróżniony tytułem - Młody Talent przewodnika Gault&Millau 2016. Zdjęcie ze spotkania w gdańskim hotelu Hilton, podczas którego wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni z północnej Polski.

Trójmiasto zostało wyróżnione podczas gali II edycji żółtego przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce. A to wszystko dzięki Adrianowi Klonowskiemu, szefowi kuchni restauracji Metamorfoza zobacz na mapie Gdańska, który został doceniony w kategorii Młody Talent Gault&Millau 2016.



Czy kierujesz się oceną kulinarnych przewodników?

Gala finałowa odbyła się w zabytkowym wnętrzu Trybuny na Wyścigach Konnych Służewiec w Warszawie. Jedna kuchnia, trzydziestu zawodników, tylko pięć nagród i aż 550 znakomitych gości, w tym prawie 300 najlepszych szefów kuchni, którzy skosztowali 6-daniowej kolacji w towarzystwie najlepszych alkoholi. Jury było więc bardzo różnorodne i wymagające.

Czym oczarował Adrian Klonowski? Kaczką z grilla w otoczeniu płaskurki, z dodatkiem śmietany i czarnego bzu. Danie najwyraźniej zachwyciło jurorów, którzy przed oczyma ujrzeli Młody Talent. Dzięki temu wyróżnieniu Klonowski pojawił się obok nazwisk zwycięzców zeszłorocznej edycji, takich jak: Andrea Camasta czy Wojciech Modest Amaro.

W tegorocznej edycji Szefem Kuchni Tradycyjnej został Michał Kuter z restauracji A Nóż Widelec z Poznania, Kobietą Szef - Justyna Słupska-Kartaczowska z restauracji Acquario, Szefem Jutra - Michał Bryś z restauracji L'enfant Terrible z Warszawy, a Szefem Roku - Paweł Oszczyk z restauracji La Rotisserie, również z Warszawy.

Przewodnik Gault&Millau działa w dziewięciu krajach na świecie. Jego polskie wydanie, z redaktor naczelną Justyną Adamczyk, pojawiło się w listopadzie 2014 roku, ukazując 240 restauracji w kraju, które warto odwiedzić. W tegorocznym wydaniu zaprezentowano aż 390 miejsc, nie tylko gastronomicznych, ale również noclegowych. Na stronicach przewodnika znajdziemy również mapę po najlepszej jakości lokalnych produktach, takich jak miody, nalewki czy kozie sery.

Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie. Adrian Klonowski z redaktor naczelną przewodnika - Justyną Adamczyk podczas gali finałowej Gault&Millau 2016 w Warszawie.
Aby restauracja trafiła do przewodnika Gault&Millau, musi przejść kilkuetapową weryfikację. Anonimowi inspektorzy (w Polsce jest ich 10) oceniają restaurację w skali od 1 do 20. Każda z nich jest oceniana przynajmniej dwukrotnie. W przewodniku ukazują się restauracje, które uzyskają ocenę powyżej 10 punktów. Punkty są przeliczane na czapki kucharskie. Dla przykładu - restauracja Metamorfoza została oceniona w przewodniku na 3 czapki (15 - 16 pkt). Tę samą notę zdobyła restauracja Mercato. Przewodnik jest dostępny w księgarniach w cenie 60 zł.

Poza kulinarnym przewodnikiem, misją Gault&Millau jest również promocja młodych szefów kuchni, a także integracja środowiska kulinarnego, gdzie podczas regularnych spotkań, szefowie kuchni mogą dzielić się doświadczeniem między sobą.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (118) 7 zablokowanych

  • i Gitara

    Nie bywam w szykownych restauracjach bo wole schabowego z ziemniakami, bidzis, Golonkie, Mielone . Wiec jadam w Barach mlecznych . Ale oby wiecej takich nagród dla trójmiasta.

    • 4 1

  • Hejterzy (3)

    Banda nieudaczników nie mająca na codzień nic do powiedzenia , postanowiła się wypowiedzieć na temat o którym nie mają pojęcia. Chłopak dostał nagrodę za to co potrafi a nie za to czy ma brodę czy też i nie . To nie była gala barber shopów tylko najlepszych szefów kuchni z całej Polski . Wasz problem polega na tym ,że on brodę może w każdej chwili zgolić i dalej będzie odnosił sukcesy a wy ....
    Gratulacje Chef ;)

    • 7 22

    • nbley

      Komentarz kuzyna d*poliza .spr jego fejsa.

      • 0 0

    • :)

      To Ty chyba nie wiesz za co on dostał ta nagrodę ....a może raczej nie on tylko kto inny....

      • 3 0

    • Daj spokój

      Michal i tak nie zostaniesz szefem kuchni,to po co ten cyrk!!!!Obieraj dalej cebulkę i sprzataj bo do tyego sie nadajesz!!!!!!!!Ahahah i zapusc brode!!!!!!!

      • 5 0

  • Czemu wiedziałem, że jak jest napisane trójmiejskie, to wiedziałem, że chodzi o Gdańsk ? (6)

    • 20 14

    • Ja ostatnio byłem w Gdańsku i ... (2)

      jedyną fajną rzeczą którą można kupić w Gdańsku jest bilet do Gdyni :)

      • 4 8

      • :)

        A najlepiej wysiąść w Sopocie

        • 2 1

      • taki z ciebie krakowiaczek jak z koziej ..... trąba

        kompleks gdynianina masz za to bardzo typowy

        • 3 1

    • za to wg portalu Tap modl wygrał chłopak z Gdyni mimo ze w programie było podane ze jest z Rumi

      portal Trojmiasto.pl niech zmieni nazwe na Szczurki.pl

      • 2 2

    • Bo masz kompleks gdynianina

      • 3 1

    • bo Gdańsk to trójmiasto a Gdynia to Gdynia

      • 7 4

  • Muzułmanin? (2)

    • 11 2

    • eeeeee

      Pełna detka z festynem na rękach.

      • 0 0

    • Bin laben

      • 2 1

  • Tfu (1)

    RZygać mi się chce jak widzę gdzy ci pseudo kucharze bez czepków i z taką brodą przygotowują dania . Włos w jedzeniu musi być przepyszny !

    • 7 1

    • oni na tych zdjęciach nie szykują jedzenia

      Tylko pozują. Myślisz, że szefowie kuchni całe dnie latają z ułożonymi włosami, w czystych fartuchach i makijażu?

      • 1 1

  • Gratuluję i polecam bo warto.

    • 2 4

  • z taki brodziskiem (3)

    z całym szacunkiem co na to sanepid?

    • 15 2

    • (2)

      Trzeba poinformowac sanepid, zeby na kontrole przyszedl.

      • 5 0

      • sanepid sie zapowiada tydzien wczesniej... (1)

        • 5 0

        • nie w gastronomii

          • 2 1

  • Przewodnik

    Gratulacje dla mlodego szefa . Natomiast ja o przewodniku, którym jestem troche zaskoczony . Obdarował kilkaset restauracji swoistymi rekomendacjami . I cóz to za przewodnik skoro wszystkich nagradza ! Skoro tak wielu nagradza to działa komercyjnie dochodowo a więc mało objektywnie . Nie skorzystam z rekomendacji tego przewodnika no nikt bie będIe mi podpowidał gdzie mi będzie smakować .

    • 7 1

  • Tatuaz '' trupia czaszka i kotwica '' ))) co to znaczy ? (2)

    Nie wiadomo czy po tych daniach mamy tak wygladac ? ))))

    • 4 2

    • Broda + wytatuowana czaszka i kotwica = pirat z ISIS (1)

      • 6 1

      • z ISIS

        az strach pomyśleć , dlaczego jeszcze tego abnegata nie sprawdzono

        • 3 0

  • umówmy się (2)

    Metarmorfoza to kompletna klapa, gdyby nie pieniądze z salonu samochodowego dawno by splajtowała, po zmianie szefa kuchni to dno, które trzeba omijać szerokim łukiem.

    • 20 2

    • Zgadzam się ..poprzedni szef to była klasa :)

      • 0 0

    • A kto tam był wczesniej?

      Ahaaa !On tez miał brode!!!!!!!!!!!!!!!!

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane