• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kozi ser i aromat wędzonki. Wytrawne słodkości w Trójmieście

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
17 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Wytrawne desery wciąż zaskakują restauracyjnych gości. Często zamawiają taki deser z ciekawości, ale chętnie do niego wracają. Wytrawne desery wciąż zaskakują restauracyjnych gości. Często zamawiają taki deser z ciekawości, ale chętnie do niego wracają.

O tym, że desery przechodzą rewolucje, mogliście się przekonać niejednokrotnie przy okazji naszych relacji kulinarnych. Poza tradycyjną czekoladą, coraz częściej pojawiają się w nich nietypowe dodatki, które ze słodyczą mają niewiele wspólnego. Palone siano, dym wędzarniczy, pietruszka, topinambur czy ser pleśniowy to tylko niektóre z nich. Zapytaliśmy trójmiejskich restauratorów, jakie nietypowe i wytrawne połączenia smakowe proponują w swoich kartach deserowych.



Jeżeli deser to:

W poszukiwaniu wytrawnego deseru idealnego udaliśmy się do restauracji Brasserie de Verres En Vers w Hotelu Radisson Blu. Szef kuchni Krzysztof Kowalczyk zaproponował parfait waniliowe z wędzoną czekoladą i czarnymi porzeczkami (23 zł). Ten rozpływający się w ustach przysmak to prawdziwa fuzja smaków. Połączenie lodowego kogla-mogla, bitej śmietany, likieru pomarańczowego i białej, podwędzanej czekolady z kwaskowatą słodyczą owoców leśnych robią piorunujące wrażenie. Do deseru podaje się: truskawki, borówki, jeżyny, maliny oraz czarne porzeczki. W zależności od sezonowości.

- Takie nietypowe połączenia smakowe to u nas wciąż nowość. W krajach latynoamerykańskich podaje się cytrusy z solą, aby wydobyć ich smak. W Meksyku popularny jest indyk w sosie czekoladowym. U nas, w Polsce, coraz częściej proponuje się sorbety np. pietruszkowe, selerowe czy bazyliowe. W naszej karcie deserów również znajdziemy wytrawne połączenia smakowe. W poprzednim sezonie mój zastępca zaproponował ciastko czekoladowe z intensywnym serem Roquefort. W najnowszej karcie mamy wędzone parfait waniliowe z owocami leśnymi. To ciekawe zestawienie, bo delektujemy się słodkimi lodami, a tu nagle znienacka pojawia się aromat wędzonki - mówi szef kuchni Krzysztof Kowalczyk.
Do deseru szef kuchni poleca zamówić likier Cointreau, Kir Royal (aperitif, białe wino, crème de cassis) bądź lampkę szampana z truskawkami.

Zobacz także: Czekolada jak dzieło sztuki - rzeźby młodego cukiernika z Trójmiasta

  • Szef kuchni Hotelu Radisson Blu Krzysztof Kowalczyk przygotowuje Parfait waniliowe z wędzoną czekoladą i czarnymi porzeczkami.
  • W Parfait waniliowym jako dodatki stosuje się owoce sezonowe. Na zdjęciu: deser z dodatkiem fig.
  • Deser pod kloszem. Za chwilę zostanie uwędzony.
  • Proces wędzenia deseru.
  • Pomocnik szefa kuchni, kucharz Michał Lipiński prezentuje gotowy deser.
  • Krzysztof Kowalczyk podaje deser do stołu.
  • Voilà! Deser gotowy do skosztowania.

Z kolei w Tłustej Kaczce znajdziemy sernik z koziego sera z nutą anyżu, musem z pigwy i domowej roboty lodami ze słonego karmelu (18 zł). W tym przypadku, intensywny smak koziego sera jest neutralizowany słonymi lodami. Słodyczy dodaje mus z pigwy. Na odważniejszych czeka mus z topinamburu z dodatkiem białej czekolady, masła z orzechów laskowych i lodów orzechowych (18 zł). W tym przypadku, dość mdły w smaku topinambur został osłodzony czekoladą. Alternatywą są wytrawne lody pietruszkowe (5 zł), które można zamówić jako dodatek do przystawek.

W Białym Króliku szef cukierni Mateusz Strojny poleca lody z pędów młodego świerku. Deser jest urozmaicony musem z białej czekolady, nitro maślanką oraz jabłkiem kompresowanym w syropie miętowym. W sorbecie znajduje się odrobina toniku, a maślanka wcześniej jest kompresowana w azocie. Deseru można spróbować zamawiając 6-daniowe menu degustacyjne w cenie 150 zł.

Sorbet ze świeżego ogórka to propozycja Michała Wiśniewskiego, szefa cukierni Hotelu Haffner. Delektując się tym deserem możemy wyczuć odrobinę soku z selera oraz granitę z tequili z dodatkiem cytryny i jabłka. Wszystko wieńczy nuta mięty. Cena deseru wynosi 18 zł.

- Desery wytrawne to w dalszym ciągu dość kontrowersyjny smakołyk. Te przygotowywane przez nas cieszą się jednak dużą popularnością i mamy stałych gości, którzy co rusz próbują nowych propozycji. Połączenie struktur produktów i wyselekcjonowanych  smaków nadaje lekkości i orzeźwienia, który idealnie oddaje letni klimat rodem z Hiszpanii - mówi Michał Wiśniewski.
Zobacz także: Słodka kreatywność. Niecodzienne desery

  • Sorbet ze świeżego ogórka z odrobiną soku z selera oraz granity z tequilli z dodatkiem cytryny i jabłka / 18 zł / Cukiernia Hotelu Haffner.
  • Deser lodowy z owocami sezonowymi, aromatyzowany świeżym sianem / 16 zł /  Restauracja Pasjami hotelu Rezydent.
  • Sernik z koziego sera z nutą anyżu, musem z pigwy i domowej roboty lodami ze słonego karmelu / 18 zł / Tłusta Kaczka.
  • Łosoś marynowany z dodatkiem lodów pietruszkowych / cena lodów jako dodatku: 5 zł / Tłusta Kaczka.
  • Mus z topinamburu z dodatkiem białej czekolady, masła z orzechów laskowych i lodów orzechowych / 18 zł / Tłusta Kaczka.
  • Mus z białej czekolady, lody z pędów młodego świerka, nitro maślanka, jabłko kompresowane w syropie miętowym / 18 zł / Biały Królik.
  • Wytrawne macaronsy o smaku suszonych pomidorów i kremowej śmietanki z odrobiną ostrego wasabi / Monsieur Armand.

W restauracji autorskiej "Pasjami...", znajdującej się we wnętrzach hotelu Rezydent znajdziemy lody, które chociaż wprowadzone niedawno (karta letnia), podobno już stały się hitem wśród gości. Deser lodowy podawany jest z owocami sezonowymi, a całość aromatyzowana świeżym sianem. Lody są wytwarzane samodzielnie. Ich cena wynosi 16 zł.

Chociaż nasza ostatnia propozycja jest zupełnie inna od poprzednich - warto wiedzieć, że w gdyńskiej kawiarni Monsieur Armand znajdziemy wytrawne macaronsy. Te okrągłe, francuskie ciasteczka do tej pory kojarzyły nam się ze słodyczą. Tym bardziej zaskoczy nas smak suszonych pomidorów, kremowego serka i odrobiny wasabi zamknięty w delikatnej, kolorowej skorupce.

Zobacz także: Jak powstają doskonałe francuskie macaronsy?

Miejsca

Opinie (54) 6 zablokowanych

  • rok temu byłem u Amaro w-wie (2)

    uwierzcie mi to wszystko jest pic na wodę. Dosłownie. Metody ą ę w workach próżniowych etc. Ludzie po prostu pewnych smaków czy składników nie znają. Lody z rokitnika jednych zaskakują innych śmieszą. Zwykły rokitnik ot to co. Pierś z kuropatwy smakuje jak zwykły kurczak ale żeby było na miarę gwiazdki można zetrzeć kasztany jadalne. Tatar z sarny ? Proszę bardzo. A co za problem kupić tatar z sarny i dodać orzechy piniowe i doprawić przyprawami ? Ludzie nie mają kasy na takie produkty więc tak nie gotują. Ale też i kucharze żerują cenowo na niewiedzy klienta. Nie oszukujmy się który kowalski gotuje sous-vide grasice cielęcą i podaje ją z czarnym, sfermentowanym czosnkiem i dynią piżmową. Inni to robią i biorą za to grubą kasę. Kuchnia molekularna jest spektakularna i zaskakuje ale czy aby na pewno są to smaki które zachwycają ?

    • 26 2

    • (1)

      A miales

      • 4 1

      • 2 razy

        • 3 1

  • (1)

    Jakie macaronsy??? To są makaroniki!

    • 7 4

    • zwykle ciastka

      ze dwa razy jadlem te makarony i to nie jest cos do czego chce wracac. zwykle najzwyklejsze ciasto

      • 3 2

  • a (4)

    A kogo stac na takie fanaberie?? Jestem zwykłą "biurwą",zarabiam 1.700netto, synek chodzi do szkoły wiec tez wydatki -lody wiadomo-jemy tradycyjne, desery: jak najbardziej Pikawa,Retro Cafe i inne....

    • 11 5

    • Zmien prace, albo wez kredyt

      • 6 3

    • "lody wiadomo"

      już Ciebie kocham

      • 4 2

    • A kogo stać na Jaguara czy Lamborghini? Wiadomo, że to nie jest knajpa dla każdego, dlatego art. o deserach znajduja się w dziele de lux, gdzie można poczytać też o jachtach czy kliejnotach.

      • 5 3

    • w pikawie za lody 14 zł, w "Pasjami..." za lody wyrabiane samodzielnie 16 zł, a jakość o niebo lepsza

      w Pikawie ostatnio lody to chyba kupili najtańsze i do pucharków dali- sama woda

      • 4 1

  • To ciekawe zestawienie, bo delektujemy się słodkimi lodami, a tu nagle znienacka pojawia się aromat wędzonki (1)

    jak kupie lody z biedry za 5 zl i obok poloze kawalek wedzonki za 2,99 to beda mial to samo a nawet lepiej bo 5 razy wiecej.

    • 12 3

    • Kupujesz truskawkowe, okraszasz skwarkami i masz.

      • 5 1

  • a ja nie mogę się doczekać truskawek

    i będę jeść rozgniecione ze śmietaną i cukrem :)

    • 12 2

  • Tequila w lodach?

    Spodziewałem się browara, ale bimber może być. Pozdro Wisnia.

    • 8 1

  • Desery

    Bravo Michal W.Zawsze miales fajne pomysly.Trzymaj tak - jested wielki!!!

    • 0 5

  • na deser sery

    We Francji na deser prawie zawsze je się sery i nie ma w tym niczego odkrywczego, że deser nie ma być słodki.
    Deska serów jest w wielu restauracjach, np. winne grono.

    • 1 2

  • świeże

    siano a to ciekawe!!!
    Kto przychodzi na te desery? - krówki???

    • 2 2

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane