- 1 Zobacz luksusowy jacht za 29 mln euro (59 opinii)
- 2 Nie tylko city break na wiosenny urlop (29 opinii)
- 3 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Homar, czyli wyjątkowe frutti di mare
Specjalnie dla Trojmiasto.pl szef kuchni Avocado przygotował homara grillowanego, czyli smażonego na niewielkiiej ilości tłuszczu. Zobacz, jak przyrządzić i zjeść tak wykwintną potrawę.
Dziś startujemy z kulinarnym cyklem filmowym pod tytułem "Trójmiejskie smaki", w którym odkrywamy wyjątkowe, oryginalne i wykwintne potrawy, jakie serwują restauracje w Trójmieście. Bohaterem pierwszego odcinka jest homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich.
Uchodzi za prawdziwy rarytas i jest jednym z dań ikon, jak ostrygi czy trufle. Wyglądem przypomina raka rzecznego, ale jest od niego o wiele większy. Smakuje jak duża krewetka, a jego ciemny pancerz, który po ugotowaniu zmienia kolor na czerwony sprawia, że na talerzu robi się widowiskowo. Smakosze twierdzą, że to creme de la creme i za tę rozkosz dla podniebienia skłonni są słono zapłacić. W trójmiejskich restauracjach ceny homara przyrządzonego w iście królewski sposób zaczynają się od 200 złotych.
W Polsce homar gości na bankietach i wystawnych przyjęciach, w Stanach Zjednoczonych z kolei jest po prostu przekąską. Chociaż kupno homara nie graniczy już w Polsce z cudem, to nie jest to towar powszechny i sprzedawany na masową skalę, importują go tylko nieliczne restauracje. W Trójmieście zaledwie kilka lokali gastronomicznych ma homara w swojej karcie. Dostępne są zwykle homary mrożone - tym większą przyjemnością dla miłośników frutti di mare są restauracje, które przygotowują homara ze świeżych okazów. Własnym homarium szczyci się sopockie Avocado, które specjalizuje się w przygotowaniu tych skorupiaków i serwuje go pod kilkoma postaciami.
Mięso homara, bogate w białko, jest białe, chude, delikatne i uznawane za dietetyczne. Jadalne jest mięso ze szczypiec, odwłoka, z nóg oraz ikra. Prawdziwym rarytasem jest ceniona przez smakoszy wątróbka przydatna do doprawiania sosów. Na niewykorzystane resztki z homara jest masa pomysłów - skorupa na przykład to świetna baza do rybnej zupy lub wywar do gotowania muli.
Homara można przyrządzać na różne sposoby: dusić, piec, gotować. Do gotowania dodaje się minimalną ilość przypraw, aby mięso nie straciło swoistego, delikatnego smaku. Gotuje się go w osolonej wodzie, trzymając wraz ze szczypcami pod powierzchnią około dwóch - trzech minut.
Konsumpcja homara nie jest skomplikowanym zadaniem jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Cała sztuka polega tylko na odłamaniu szczypiec za pomocą specjalnych nożyc. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa można już tylko kosztować smakowite kąski, posługując się sztućcami do ryb lub widelcem. I tak jak "kaczki oraz kury bierze się w pazury", tak i homara można rozebrać na części palcami i po prostu wysysać soczyste kawałki. Zachęcamy zatem do obejrzenia naszego materiału filmowego, którego bohaterem jest homar grillowany, czyli smażony na niewielkiej ilości tłuszczu.
Miejsca
Opinie (45) ponad 10 zablokowanych
-
2011-11-25 09:52
Te plastikowe zaciski na homarze sa bardzo apetyczne
mniam
- 2 1
-
2011-11-25 11:28
Co homar ma wspólnego z trójmiejskim smakiem ,za chwile Mistrzostwa w Piłce Nożnej przyjadą goście na mecze i za proponuje pani homara -totalna głupota i beztroska całej redakcji portalu ,albo promujcie gastronomie Tradycyjną Regionalną po prostu naszą albo jedzcie na Karaiby promować homara ,krewetki .Takimi artykułami chwały regionowi nie przy spożycie
- 3 5
-
2011-11-25 12:42
"jest jednym z dań ikon, jak ostrygi czy trufle"
Trufle to nie danie, tylko jeden z jego skladnikow.
- 2 0
-
2011-11-25 20:04
Homar - tylko świeży
np na Florydzie itp.
- 4 2
-
2011-11-25 20:05
Gotowany homar robiąc się czerwony piszczy
lekka tortura to nie jest
- 2 3
-
2011-11-25 21:42
przyda się reklama (4)
przeczytalam opinie o Avocado, zachecona smakowitym artykulem, zniesmaczona komentarzami o obsludze napewno sie tam nie pojawie! a takim reklamom mowie nie!
- 4 10
-
2011-11-27 01:17
Glupia Aniu
Poczytaj także opinie o innych lokalach i nie chodź nigdzie!!
- 7 6
-
2011-11-27 21:17
(1)
Bywałem parę razy, jedzenie dobre niektóre dania super, ale do obsługi mozna mieć pewne uwagi. Ewidentny brak dobrego managera co by wszystkim wysterował. Niby knajpa premium, często bywają obcokrająwcy, a nie ma menu angielskiego i niemieckiego!! Raz jadłem na tarasie z rodzinką (dziecmi też) taras pusty a pani z obsługi na fajeczke - i gdzie oczywiscie, zaraz obok nas mimo iz dalej bylo pełno wolnego miejsca. Drobiazgi ale zniechęcają.
- 5 5
-
2011-12-04 18:50
Hahaha
To dziwne ze ma średnia 5.3 barany
- 7 0
-
2011-12-07 02:04
Naprawde głupia Ania
Tak jak ktoś już pisał średnia 5,3. Miałaś taką w szkole?
- 7 1
-
2011-12-01 21:07
W Pattaya(Tajlandia):::
ok.300m od hotelu Ambassador jest taka buda zbita z desek,kazdego popoludnia mozna tam zjesc najlepszego homara na swiecie(z rannego polowu);cena za olbrzymiego homara to ok.20$!
- 1 0
-
2011-12-02 19:34
Trójmiejskie smaki
http://rozrywka.trojmiasto.pl/Restauratorzy-zwodza-nas-na-potege-n53282.html tu tez nas zwodzą??
- 0 0
-
2011-12-10 17:14
Grillowany
Jakaś nowa technika grillowania ? :-) Typowe smażenie nazywać grillowaniem
- 6 1
-
2012-10-13 11:06
WAZNE!!
Gdzie ..i czy wogole mozna kupic w Polsce zywego swiezego Homara???
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.