wiadomości - Aktualności

Zdrowo i bezmięsnie - otwarcie Atelier Smaku

W Atelier Smaku będziemy uczyć się gotować według zasad kuchni bezglutenowej i wegańskiej.
W Atelier Smaku będziemy uczyć się gotować według zasad kuchni bezglutenowej i wegańskiej. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl

"Jakie jest twoje jedzenie, taki jest twój umysł" - to jedna z myśli przewodnich, która towarzyszyła uczestnikom wspólnego gotowania we wczoraj otwartym Atelier Smaku.



Atelier Smaku to kolejne miejsce na mapie Trójmiasta, które przyciągnie miłośników wspólnego gotowania. Warsztaty kulinarne, które mają się tam odbywać, będą spotkaniami tematycznymi. To, co jednak odróżnia Atelier od pozostałych akademii kulinarnych, to nie tylko artystyczny rozmach jego właścicieli, ale również kuchnia, która będzie tematem tutejszych spotkań: wegańska i bezglutenowa.

W swojej codziennej diecie nie mógłbyś zrezygnować z:

mięsa 31%
produktów zbożowych 9%
warzyw i owoców 37%
słodyczy 21%
inne 2%
zakończona Łącznie głosów: 454
Założycielami Atelier Samku są Jola Słoma i Mirek Trymbulak - para trójmiejskich projektantów, którzy swoje zamiłowanie do mody, poszerzyli o pasję do gotowania. Przez jakiś czas prowadzili autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ zatytułowany "Atelier smaku". To właśnie po zakończeniu edycji zrodził się pomysł założenia kulinarnej pracowni w Trójmieście. A że oboje od lat są weganami i stosują dietę bezglutenową postanowili podzielić się swoją wiedzą z innymi.

- Chcemy pokazać, że zdrowe, wegańskie czy bezglutenowe jedzenie, wcale nie musi być bez smaku. Bo taki stereotyp niestety pokutuje. Na co dzień jemy produkty mączne czy nabiał, a kiedy musielibyśmy z nich zrezygnować wydaje nam się, że już nic nie da się ugotować. Tymczasem jest mnóstwo różnorodnych przepisów, których efektem są naprawdę smaczne dania - mówi Jola Słoma.

Sekret z pewnością leży w komponowaniu przypraw i kreatywności. W kuchni wegańskiej bezglutenowej możemy przyrządzić zarówno pasztet, smalec, panna cotę, czy racuchy, o czym można było się przekonać w czasie spotkania. Jak to możliwe? Produkty zawierające gluten - białko zawarte w zbożach zastępujemy na przykład mąką kukurydzianą lub ryżową, a jako spoiwa, zamiast jajka stosujemy mielone siemię lniane.

W czasie spotkania można było spróbować przysmaków kuchni bezglutenowej. Na zdjęciu wegańska przekąska z kaszy gryczanej i soczewicy.
W czasie spotkania można było spróbować przysmaków kuchni bezglutenowej. Na zdjęciu wegańska przekąska z kaszy gryczanej i soczewicy. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
Dieta bezglutenowa to nie kolejna moda. To konieczność dla osób cierpiących na celiakię - nietolerancję glutenu. Badania dowodzą, że cierpi na nią przynajmniej 1 proc. populacji, a liczba zachorowań ciągle wzrasta, co może być związane z rosnącym spożyciem produktów glutenowych. Co ciekawe, osób z tym genetycznym schorzeniem może być znacznie więcej, bo wiele z nich nigdy nie poddaje się badaniu. A objawy celiakii mogą być mylące, bo są podobne do wielu innych schorzeń. Przy takiej diecie musimy nie tylko zrezygnować z przetworów zbożowych. Gluten jest często stosowany jako konserwant do wędlin, sosów, jogurtów czy przetwarzanych warzyw i owoców.

Z kolei dieta wegańska to styl życia wynikający z przekonań zdrowotnych lub etycznych. Weganie nie tylko nie jedzą mięsa, ale również żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego: czyli na przykład jajek i mleka. W skład ich diety wchodzą wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Założyciele Atelier Smaku liczą na to, że miejsce będą odwiedzać nie tylko osoby skazane na dietę bezglutenową. - To miejsce zostało stworzone dla wszystkich. Nasza codzienna dieta jest bardzo uboga. Codziennie ludzie na śniadanie zjadają kanapkę lub owsiankę, nie wyobrażają sobie, że bez mięsa, zbóż czy jajek można jeszcze coś ugotować. W Atelier Smaku można się przekonać, że jest to możliwe. Poza tym to również okazja dla tych, którzy chcą się nauczyć w kuchni czegoś nowego a na co dzień nie mają na to czasu - mówi Jola Słoma.

Co będzie się działo w Atelier Smaku w najbliższym czasie? - Na pewno szykujemy warsztaty z pierogów bezglutenowych. Pojawią się też tarty, ciasta czy naleśniki, które ostatnio bardzo mi zasmakowały. Zwłaszcza te z kremem z dyni i pomarańczy i z mlekiem kokosowym - mówi Jola Słoma.

Udział w warsztatach będzie kosztował około 200 zł.

Opinie (135) ponad 10 zablokowanych

  • a gdzie to jest zlokalizowane? (5)

    • 28 4

    • no wlaśnie.... (4)

      chyba ktoś zapomniał dopisać, gdzie ów cudo jest zlokalizowane

      • 14 0

      • Gdynia, Bytomska 36 (3)

        napisane na samym dole, przed komentarzami

        • 8 6

        • akademia smaku

          Dzięki

          • 1 1

        • hmm

          Ale w wersji na tablet i komórkę nie napisali.

          • 1 0

        • ale zostało to dopisane dopiero po jakimś czasie, jak ja czytałam artykuł po siódmej rano to nie było tego adresu.
          Nieładnie ze strony redakcji, że nie dopisała zwyczajowego komentarza "Dziękujemy za zwrócenie uwagi, treść została poprawiona / uzupełniona". I dlatego wygląda to jakby 123 nie umiał/a czytać. Umiał, umiał :)

          • 13 0

  • (25)

    Skąd się wzięła fobia do glutenu i jego wykreślenie z diety u osób, których organizmy tolerują gluten i nie są uczulone? Przecież można jeść zdrowo i lekko ( kasze, warzywa, fasole, grochy, pełne pieczywo i tp.) nie zwracając uwagi czy posiłek zawiera gluten czy też nie?

    • 85 9

    • (1)

      Racja, w tych przypadkach chyba wystarczy jeść po prostu zdrowo, piec samemu pieczywo z dobrej mąki, unikać wędlin no i zachować zdrowy stosunek białka:tłuszcze:węglowodany.

      • 21 2

      • co to znaczy :"dobra mąka"

        • 1 0

    • gdy odstawiłam gluten 1,5 roku temu schudłam 18 kg bez wysiłku i jedząc wszystko inne co jest bez glutenu (13)

      skończyły się migreny dokuczające od 14 lat !

      a "fobia " bierze sie stąd, że jest dzisiaj kilkadziesiąt odmian więcej zbóż, szczególnie pszenicy, modyfikowanych genetycznie, i dlatego jest taka szkodliwa,

      nigdy nie miałam objawów uczulenia, ale spróbowałam odstawić gluten za radą znajomej

      • 13 19

      • (7)

        Z tego wynika tyle że wczesniej jadałaś niezdrowo i co popadnie bo osoby które są uczulone na gluten czy cierpią na celiakię najczesciej borykają się z niedowagą. Eliminacja glutenu nie powinna być recepta na nadwagę bo nie o to tu chodzi.

        • 16 5

        • wcześniej jadłam to samo + produkty z glutenem (2)

          nie zmieniłam diety, poza rewolucją pt.: wyrzuceniem glutenu

          jadłam "przeciętnie" - np.makarony ( bez sosów bo nie cierpię sosów), ziemniaki, mięso, rybę 2 x w tyg., mało owoców,
          zupy warzywne- krem własnej roboty ( warzywa z działki w sezonie)\
          no i te bułki, bułeczki, chlebek pszenny

          glutem moze dawac 'tylko' wysypkę-aż do liszaja, bez sensacji jelitowych

          ale dlaczego skończyły sie migreny ?

          • 6 5

          • (1)

            No na pszennych bułach, makaronach i ziemniakach nie da się schudnąć. Potwierdzasz tylko moje przypuszczenia. Zamiana na pełnoziarniste produkty tez dałaby efekt w postaci utraty wagi bez potrzeby eliminacji glutenu.

            • 13 2

            • ok, ale ziemniaki teraz też wsuwam

              plus pieczywo bez glutenu ( ryżowe, gryczane)
              plus makarony ryżowe, sojowe

              a nie tyję , mam - 18 kg ( ważyłam 78 , teraz 60, wzrost 170 )

              poza tym miałam typowe objawy migrenowe- ponad 14 lat

              • 2 2

        • dodam, ze migreny się skończyly juz 3 tyg.po odstawieniu glutenu (2)

          i od tego czasu ani jedna

          • 4 1

          • (1)

            tzn że to nie były migreny. Na nie póki co nie wynaleziono skutecznego leku.

            • 10 6

            • ale nie ustalono także przyczyn

              część specjalistów uważa, że może to być reakcja na jakiś składnik pokarmowy

              • 3 3

        • Niestety ale nie masz racji. Nietolerancja na gluten to troche coś innego niż celiakia, może się też różnie objawiać.

          Ale eliminacja glutenu z diety bez zrobienia specjalistycznych badań to głupota.

          • 2 1

      • Chcesz powiedzieć, że przedtem byłaś utuczona glutenem? (1)

        • 6 4

        • czytałam, że można tyć z powodu złego metabolizmu

          a ten może być zmieniony wskutek spożywania glutenu przez ludzi, którym on "nie sluży"

          • 4 1

      • (2)

        Beato, no to będziesz miała niezłe problemy zdrowotne...

        • 3 5

        • Hmm..., ale dlaczego mam mieć problemy zdrowotne, skoro czuję się świetnie i nie mam migren

          • 3 2

        • Kruwa jak ja nienawidzę takich ludzi jak ty. Jak jesteś wróżką to idź pracować do TVNu. Jeśli ktoś się odżywia dobrze to i bez glutenu nie będzie miał niedoborów. Wszystkie te witaminy i minerały są w warzywach zieonych i orzechach.

          • 9 1

    • jak kazda fobia to choroba psychiczna podobno jak veganizm i tym podobne (3)

      najpierw wprowadzały je sekty jak hary Kriszna i tym podobne

      • 11 16

      • weganizm to nie choroba (2)

        to współczucie dla żywych istot i sprzeciw dla ich bezsensownego torturowania i mordowania

        • 20 8

        • (1)

          Ależ jak najbardziej sensownego. Zabijanie dla pokarmu jest czymś ogólnie przyjętym w przyrodzie. Z naturą chcesz dyskutować?

          • 13 7

          • bardzo naturalne

            jest siedzenie przed kompem i dyskutowanie przez internet. argument odwołujący się do natury jest mocno nietrafiony.

            • 3 4

    • (1)

      Brak glutenu bardzo szkodzi niestety.

      • 2 5

      • wyjaśnij w jaki spośób, jestem ciekawa

        warto wziąc to pod uwagę

        • 4 3

    • (1)

      Bezglutenowe jedzenie moi drodzy jest szczególnie szkodliwe dla osób dorosłych. Zobaczycie po kilku latach....

      • 6 2

      • ????

        uzasadnienie poproszę

        • 0 0

    • pomyśl...

      pomyśl...przeanalizuj to czym się odżywiasz i sama sobie odpowiedz....ja akurat nie mogę jeść glutenu, ale i pszenicy po chemicznym odluceniu bo mi szkodzi ( odkryłem to 3 lata temu jako osoba odrosła)..wszystkie moje problemy z koszkami się skończyły w kilka tygodniu od odstawieniu tego tałatajstwa....

      • 0 0

  • Krawcowie gotujo. (3)

    • 43 6

    • krawcowie gotujo (2)

      krawcowie gotujo bo ich ubrań nikt nie chce kupować, a czy beda ludzie jesc co ugotowali to też znak zapytania, bo ja np. nie

      • 5 1

      • taka moda (1)

        ostatnio jeśli ktos jest na diecie, to własnie na bezglutenowej. Bezglutenowe piwo, bezglutenowe mięso, bezglutenowe pieczywo... dziwnym trafem wszyscy są uczuleni i po odstawieniu nagle czują się lepiej i takie tam. Wielka jest moc autosugestii ;) ... ale skoro są ludzie którym homeopatia pomaga, to czemu gluten miałby nie szkodzić ;)

        • 1 0

        • prymitywna odpowiedź

          twój wpis jest bardzo prymitywny...

          • 0 0

  • Gluten nie jest konserwantem! (2)

    Gluten to nie jest konserwant. Dodaje się go do wędlin w celu poprawienia tekstury (większa kruchość plastra) oraz, co ważniejsze z punktu widzenia producenta, zwiększa wodochłonność mięsa, przez co można więcej solanki wstrzyknąć. Czyli zrobić z kilogramowej szynki szynkę pięciokilogramową, obrazowo mówiąc.

    • 28 1

    • "tekstura" (1)

      nie mówi się "tekstura" tylko konsystencja. Chyba za długo na Green Poincie mieszkasz

      • 0 6

      • Tekstura to co innego niż konsystencja. Konsystencja to stopień zwartości lub sprężystości, natomiast tekstura to ogół własności reologicznych i strukturalnych produktu, określany sensorycznie, biorąc pod uwagę np. twardość, sprężystość, chrupkość, przeżuwalność itd. To tak z grubsza tylko. Polecam się poduczyć z zakresu analizy sensorycznej i towaroznawstwa spożywczego, a potem dopiero się wymądrzać, panie Michale. Bo póki co to pokazał pan tylko wiecheć słomy z butów.

        • 16 0

  • Nie możesz jeść glutenu a lubisz pieczywo ?

    Zmiel ryż, kasze gryczaną, albo suszona kukurydzę w młynku do mielenia kawy. Otrzymujesz mąke, z której możesz zrobić chleb i inne pieczywa, ciasta, dodawać drożdże, itd.

    Kasza jaglana także nie zawiera glutenu ale lepiej to sprawdź.

    • 20 1

  • A kwas fitowy, który znajduje się w otrębach zbóż jest zdrowy (1)

    M. in. usuwa metale ciężkie, działa przeciwko wielu grupom nowotworów i chroni przed osteoporozą.

    • 15 0

    • Dlatego nie należy odstawiać glutenu bez potrzeby tylko nauczyć się hiperdokładnie czytać etykiety i w miarę możliwości większość posiłków przygotowywać samemu, ze sprawdzonych półproduków.

      • 5 0

  • (2)

    Ok.
    A co w tym deluxe?

    • 29 1

    • (1)

      cena warsztatów

      • 22 0

      • Bez przesady - około 200 zł.
        Mnie to nie intereuje, ale to nie tak dużo.
        Na fajki, alko ludzie więcej wydają, nie mówiąc o konkretnych hobby: rowery, paralotniarstwo, kajaki, żaglówki czy choćby bieganie.

        • 4 6

  • generalnie gluten nie jest zdrowy dla organizmu czlowieka (2)

    bardzo podraznia jelita, i to nie o to chodzi, ze niby nic nam nie jest i czujemy sie ok, dopiero jak ktos odrzuci produkty z glutenem, to zobaczy jak zmieni sie jego samopocuzcie.

    • 10 15

    • moje dziecko ma alergie i ostatnio robiłam mu płtaki owsiane na wodzie -i co i okazało sie ze sa konserwowane jakims odgrzybiaczem...masakra

      • 2 0

    • Ja przez miesiac bylam na diecie zupelnie bezglutenowej, taki pomysl po przeczytaniu ksiazki o tym. Nie czulam zadnej roznicy a tylko mialam problem z czestymi wizytami w toalecie..

      • 3 0

  • 200zł za warsztaty?-dziękuje (7)

    za to kupie produkty na cały tydzień, ugotuję pysznie i zdrowo a przepisy wezmę ....z podręczników czy z sieci
    chyba ktoś przesadził z tą kwotą

    • 57 10

    • (5)

      Ty jesteś z tych co jakby było za 20 zł byś marudziła.
      Co tam na tydzień za 200 zł na miesiąc nagotujesz...
      Skąd Wy do miasta przyjeżdzacie?

      • 11 21

      • warminsko mazurskie (2)

        • 9 1

        • Jestem z warminsko mazurskiego i 200 stowki to na obiad w niedziele na jedna osobe zostawiam w knajpie (1)

          • 1 9

          • u nas

            Na niedzielny obiad rodzinę do KFC się zabiera.

            • 0 2

      • twórcy nie mają pomysłu, by zarabiać, to tak próbują (1)

        córka była na warsztatach za 80 zł, prowadził prawdziwy mistrz kulinarny
        a nie ten, który trochę mody, szycia ciuchów, a trochę kuchni póbuje

        • 14 0

        • o kurczę, beztalencie Michał Witkowski teraz się tym też zajmuje? Przerażające.

          • 0 2

    • @mama

      Jakby te warsztaty były tańsze, to już nie byłoby deluxe ;)

      • 5 0

  • promowanie sekciarstwa przez POrtal to nic nowego (3)

    Jakie jest twoje jedzenie, taki jest twój umysł" kolejna propaganda sekciarska sugerująca ,że normalna polska kuchnia jest dla przygłupów. Ale najlepsze jest to wszystkie badania udowadniają ze bezgluteny, veganie itp odchyły to jedna wielka bzdura.

    • 35 31

    • Co to znaczy "normalna polska kuchnia"? Kartofle, rosół i schabowy?
      Polska kuchnia zachowała się głównie w książkach kucharskich, PRL zamienił ją w kult schabowego i gołąbków (nie to, żebym coś miała do schabowego i gołąbków). I jakie "wszystkie badania"?

      • 11 4

    • polska kuchnia, to nadciśnienie u co drugiego Polaka po 45 r.ż, (1)

      otyłość wszechobecna
      braku zębienia

      • 6 10

      • Nie znasz polskiej kuchni.
        Ta prawdziwa a zwłaszcza wiosenno-letnia była lekka i naturalną, tę którą znamy najbardziej to oczywiście kuchnia polska ale ta z okresu jesienno-zimowego, przystosowana na trudne warunki pogodowe.

        • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze artykuły