• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zdrowo i bezmięsnie - otwarcie Atelier Smaku

Michalina Domoń
18 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W Atelier Smaku będziemy uczyć się gotować według zasad kuchni bezglutenowej i wegańskiej. W Atelier Smaku będziemy uczyć się gotować według zasad kuchni bezglutenowej i wegańskiej.

"Jakie jest twoje jedzenie, taki jest twój umysł" - to jedna z myśli przewodnich, która towarzyszyła uczestnikom wspólnego gotowania we wczoraj otwartym Atelier Smaku.



Atelier Smaku to kolejne miejsce na mapie Trójmiasta, które przyciągnie miłośników wspólnego gotowania. Warsztaty kulinarne, które mają się tam odbywać, będą spotkaniami tematycznymi. To, co jednak odróżnia Atelier od pozostałych akademii kulinarnych, to nie tylko artystyczny rozmach jego właścicieli, ale również kuchnia, która będzie tematem tutejszych spotkań: wegańska i bezglutenowa.

W swojej codziennej diecie nie mógłbyś zrezygnować z:

Założycielami Atelier Samku są Jola Słoma i Mirek Trymbulak - para trójmiejskich projektantów, którzy swoje zamiłowanie do mody, poszerzyli o pasję do gotowania. Przez jakiś czas prowadzili autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ zatytułowany "Atelier smaku". To właśnie po zakończeniu edycji zrodził się pomysł założenia kulinarnej pracowni w Trójmieście. A że oboje od lat są weganami i stosują dietę bezglutenową postanowili podzielić się swoją wiedzą z innymi.

- Chcemy pokazać, że zdrowe, wegańskie czy bezglutenowe jedzenie, wcale nie musi być bez smaku. Bo taki stereotyp niestety pokutuje. Na co dzień jemy produkty mączne czy nabiał, a kiedy musielibyśmy z nich zrezygnować wydaje nam się, że już nic nie da się ugotować. Tymczasem jest mnóstwo różnorodnych przepisów, których efektem są naprawdę smaczne dania - mówi Jola Słoma.

Sekret z pewnością leży w komponowaniu przypraw i kreatywności. W kuchni wegańskiej bezglutenowej możemy przyrządzić zarówno pasztet, smalec, panna cotę, czy racuchy, o czym można było się przekonać w czasie spotkania. Jak to możliwe? Produkty zawierające gluten - białko zawarte w zbożach zastępujemy na przykład mąką kukurydzianą lub ryżową, a jako spoiwa, zamiast jajka stosujemy mielone siemię lniane.

W czasie spotkania można było spróbować przysmaków kuchni bezglutenowej. Na zdjęciu wegańska przekąska z kaszy gryczanej i soczewicy. W czasie spotkania można było spróbować przysmaków kuchni bezglutenowej. Na zdjęciu wegańska przekąska z kaszy gryczanej i soczewicy.
Dieta bezglutenowa to nie kolejna moda. To konieczność dla osób cierpiących na celiakię - nietolerancję glutenu. Badania dowodzą, że cierpi na nią przynajmniej 1 proc. populacji, a liczba zachorowań ciągle wzrasta, co może być związane z rosnącym spożyciem produktów glutenowych. Co ciekawe, osób z tym genetycznym schorzeniem może być znacznie więcej, bo wiele z nich nigdy nie poddaje się badaniu. A objawy celiakii mogą być mylące, bo są podobne do wielu innych schorzeń. Przy takiej diecie musimy nie tylko zrezygnować z przetworów zbożowych. Gluten jest często stosowany jako konserwant do wędlin, sosów, jogurtów czy przetwarzanych warzyw i owoców.

Z kolei dieta wegańska to styl życia wynikający z przekonań zdrowotnych lub etycznych. Weganie nie tylko nie jedzą mięsa, ale również żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego: czyli na przykład jajek i mleka. W skład ich diety wchodzą wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Założyciele Atelier Smaku liczą na to, że miejsce będą odwiedzać nie tylko osoby skazane na dietę bezglutenową. - To miejsce zostało stworzone dla wszystkich. Nasza codzienna dieta jest bardzo uboga. Codziennie ludzie na śniadanie zjadają kanapkę lub owsiankę, nie wyobrażają sobie, że bez mięsa, zbóż czy jajek można jeszcze coś ugotować. W Atelier Smaku można się przekonać, że jest to możliwe. Poza tym to również okazja dla tych, którzy chcą się nauczyć w kuchni czegoś nowego a na co dzień nie mają na to czasu - mówi Jola Słoma.

Co będzie się działo w Atelier Smaku w najbliższym czasie? - Na pewno szykujemy warsztaty z pierogów bezglutenowych. Pojawią się też tarty, ciasta czy naleśniki, które ostatnio bardzo mi zasmakowały. Zwłaszcza te z kremem z dyni i pomarańczy i z mlekiem kokosowym - mówi Jola Słoma.

Udział w warsztatach będzie kosztował około 200 zł.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (135) ponad 10 zablokowanych

  • Uciesznie to wyglada jak facet odstawiony w koszulę i ucieszną kamizelę (1)

    kręci coś w makutrze.
    A gdzie zasady bhp i czapka na głowie ?

    • 18 2

    • Stare PRL-owskie tęsknoty?

      • 1 4

  • markuj (5)

    Słowa zdrowo i bez mięsa się wykluczają ;-)

    • 8 16

    • znajomi są wegetarianami od czasów studiów (4)

      dzieci "wychowane po wegetariańsku" ( ciąże też bez mięsa) ,
      mają już po 22 i 23 l.,
      zdrowe, trenują sporty,

      rodzice, w wieku 50 lat- zdrowi, nie przyjmują żadnych leków, szczupli,
      piękne własne zęby

      • 10 6

      • (2)

        Znajomy "wujek z obory" pił i palił jak smok a na luzie setki dożył.
        Sąsiadom odwaliło totalnie, jedli tylko to co sami wyhodowali albo zebrali w lesie, pili własne siki i czort wie jakie odprawiali czary i gusła nad jedzeniem - nie dociągnęli nawet do średniej krajowej. On - udar, ona - Alzheimer.

        • 9 5

        • podajesz dziwne przykłady- nie na temat (1)

          ja podałam przykład, że można być zdrowym nie jedząc mięsa

          • 6 5

          • On podaje przykłądy na temat, ty mowisz o zdowych ludziach ktorzy sa zdrowi dzieki wegetarianizmowi (?)

            a on, ze to niekoniecznie prawda i podaje przyklad wegetarian ktorzy zmarli na udar i alzhaimera. Czego tu nie rozumiesz?

            • 0 0

      • Wszystko trzeba robić z głową.

        Nie jesteśmy tacy sami.To co dla mnie jest dobre,Ciebie może "zabić".I odwrotnie.

        • 4 0

  • Bez mięsą ! (20)

    Brawo ! Warto !
    Jezeli nie chcesz umrzec na nowotwór to przestań jesc mieso przemysłowe.
    Jesteś tym co jesz... trupa jesz to trupa masz w środku.
    A trup faszerowany chemią, sterydami i antybiotykami to już wogóle Masakra !

    • 14 24

    • Trupa to ty masz w środku... (9)

      ...a konkretnie w głowie, skoro sądzisz, że zapodając taką prymitywną propagandę zdołasz nakłonić kogokolwiek do porzucenia tradycji żywieniowych, w których wzrastał i które trwają w rodzinach od pokoleń.

      Próba nawracania za pomocą tego rodzaju tekstów dla gimbusów obraża mnie.

      • 21 12

      • tradycją od pokoleń było też składnie ofiar z żywych ludzi (8)

        Wg ciebie tez należało by tą tradycyje podtrzymywac ?
        Jesteś zwykłym gimbusem ktory nie rozumie skad sie biore problemy ludzi w dzisiejszych czasach.... no i dobrze takie gimbusy jak ty w pierwszej kolejnosci zostają wyeliminowane.

        • 8 14

        • (7)

          Zaprzestanie hodowli zwierząt rzeźnych i likwidacja przetwórstwa mięsa z pewnością rozwiązałyby wiele problemów - bezrobocia na przykład.

          P.S. Jacyś tacy agresywni jesteście na tych roślinach. A może to z głodu?

          • 16 9

          • Wg ciebie pewno zniesienie niewolnictwa to takze była spora strata dla gospodarki ? (6)

            A robienie z ludzi mydła (w czasie drugiej wojny niemcy to robli ) to dla ciebie takze zysk dla gospodarki i nowe miejsca pracy ?
            Żałosny jestes
            A jak tak bardzo lubisz zarźynanie to spraw sobie i nam radość i zarźnij się sam.

            • 8 9

            • (5)

              Nie spotkałam się jeszcze nigdy z tym aby ktoś wciskał kotleta osobie na diecie wegetariańskiej. Natomiast wegetarianie zachowują się jak sekciarze, rzygając jadem i obrażając innych ludzi.

              Jedzcie sobie nawet trawę NIKOGO TO NIE OBCHODZI ale przestańcie w końcu agitować za swoim stylem życia. Normalnie niedługo po domach będziecie chodzić jak Jehowi.

              • 19 9

              • Za to mięsożercy mają często wielkie brzuchy i trupi oddech od gnijącego mięsa (2)

                Trupa jesz to trupa masz w środku

                • 5 16

              • (1)

                Mój brzuch i mój trup w środku, legalnie kupiony. Tak więc kij ci do tego.

                • 11 5

              • no dokładnie !

                nie ja tobie szkodze tylko ty sobie sam/sama :)

                • 3 5

              • Czemu mieszasz w to Boga (1)

                Skoro juz uzywasz jego imienia rob to z szacunkiem

                • 1 6

              • A jakie jest jego imię ? i kto mu je nadał ?

                Pytam bo nie wiem.

                • 6 1

    • bo wszystko sa sekciarze dlatego agresywnie wszystkich wyzywaja i strasza !!!

      • 6 3

    • Z mięsem! Warto! (4)

      Tylko z mięsem może być zdrowo! Ok...masz rację - mięsa przemysłowe NIE! Kupuję EKO mięso od rolnika! Więc nie muszę zajadać się trawą, bo mięsa są "be". Wystarczy kupić mięso z ekologicznej hodowli i być pięknym i zdrowym i smacznie mięsno najedzonym! Twoje poglądy właśnie upadły! 1:0 dla mnie!

      • 9 6

      • tylko ze 95% ludzi jada szkodliwe mięso przemysłowe faszerowane chemią, sterydami i antybiotykami (3)

        A póżniej pytania do Boga - dlaczego wyglądam tak jak wyglądam oraz skad tyle problemów ze zdrowiem i skąd te choroby. To wszystko kara za to że człowiek nie żyje zgodnie z naturą - kto to zrozumie ten ma szanse wygrac.
        Pozatym jest jeszcze "drugie dno" jedzenia mięsa ale zaślepione żarłoki i tak tego nie zrozumieją.
        Pozatym widac ze o wegetaianizmie nie masz pojecia piszac ze wegetarianizm to jedzenie trawy lub sałaty, wiec jednak 1:0 dla mnie !!!

        • 5 12

        • ale ja to Ja! napisałem co ja jadam! (2)

          a nie co jada 95% ludzi, bo mnie to w ogóle nawet nie interesuje... więc o czym ty bredzisz... już od tej trawy ci mózg zapleśniał!

          • 7 3

          • Jestes pewno narcyz zakochany w sobie ! (1)

            W imie interesu społecznego powinienes zainteresowac sie tym jak bardzo szkodzi sobie reszta społeczeństwa ! A ty piszesz ze wgóle ciebie to nie interesuje. Jak ciezko zachorujesz od żarcia mięsa to tez bys chciał by reszta społeczeństwa wypieła sie na ciebie ? Jak widac długo rozkladajace i gnijace mieso w twoim organizmie bardzo ci szkodzi nawet na mózg.

            • 3 9

            • w hotelu

              rano, sniadanie, oni - wegetarianie. Wybierają same warzywa, owoce i ciasto. On chudy jak patyk, ona gruba beka. Pozniej widze ich na basenie. Ona ma grube, cellulitisowate uda, pewnie od tego wegetarianizmu - pomyslalam wtedy. Także mit o szczuplych i pieknych wegetariankach schowaj miedzy bajki.

              • 0 0

    • Właśnie potwierdziłeś że należysz do sekty!!

      Ty Buraku nawet nie wiesz jakie znaczenie ma słowo trup!!Raz ze przez te śmieci które wcinasz jesteś agresywny ,straszysz wszystkich wokoło śmiercią to jeszcze udowadniasz że myślenie jest ci obce. Tak właśnie zachowują się sfrustrowani sekciarze .A ty jesteś tego najlepszym przykładem.

      • 1 7

    • niestety, ale wegetarianie też chorują na nowotwory (2)

      choć sama za mięsem nie przepadam

      • 7 1

      • To są nowotwory od szczawiu i mirabelek. (1)

        • 3 2

        • Oj stefan ! ty dalej swoje

          • 2 1

  • ta zabawnie ostrzyżona pani (8)

    i ten pan ostatnio w tv jedli pokrzywy z działki. Uważam, że mają lekko zryte blachy ale to ich sprawa.

    • 25 7

    • (4)

      Ci Ludzie z "lekko zrytymi blachami" wprowadzają nieco koloru do naszego życia, mają różne pomysły, a przede wszystkim wyglądają na przesympatycznych. :-))

      • 4 6

      • spoko, pewnie są sympatyczni i mili. tacy nieszkodliwi wariaci co nie jedzą mięsa.

        • 7 2

      • jaka fantastyczna (2)

        autoreklama!

        • 6 0

        • behehehe (1)

          Autoreklama? - nietrafione! nie znam Tych Państwa, czytam o Nich drugi raz na tym portalu, ale zawsze jak ich widzę się uśmiecham - to tyle.

          • 0 3

          • behehehe

            jestem bik ,a nie bok :-)) trochę palec mi się przesunął.

            • 2 0

    • Pokrzywa- nie śmiej się, tylko spróbuj :) (1)

      nie śmiej się z jedzenia pokrzyw. Wystarczy poczytać o właściwościach tego ziela. Ja piję napar z pokrzywy na włosy i paznokcie. A kiedy byłam dzieckiem, czyli całkiem niedawno, mieszkałam na wsi i wiele sasiadek robiło zupę z pokrzywy. To było kiedyś normalne. Teraz ziołolecznictwo dostała plakietkę "przeznaczone tylko dla wariatów".

      • 5 0

      • koszmarna fryzura

        • 1 0

    • są zdrowe i odpowiednio zrobione także smaczne. nie widzę w tym wariactwa.

      • 2 0

  • bohema

    k... jego mać

    • 8 3

  • "Zdrowo i bezmięsnie" - jedno przeczy drugiemu.

    Po takim jedzeniu to można jedynie obstrukcji bolesnej dostać.

    • 10 7

  • ona wygląda jak z tych kasetonów na Wawelu, te twarze

    pamiętam zdjęcie z podstawówki, bo w Krakowie nie byłem i się nie wybieram chyba, że nieudacznika, pożal się Boże prezydenta zabiorą z krypty wawelskiej.

    • 6 5

  • Niech każdy je, co lubi.

    Dlaczego ich obrażacie? Nie czepiajcie się. Nie zabroniają nam, mięsożercom jeść mięsa. My też ich nie obrażajmy, że go nie jedzą. Oglądałam ich program i uważam, że był świetny- dawał alternatywę. Dlatego życzę powodzenia, to świetny pomysł. Sama skorzystałam z różnych przepisów z programu, pewnie bym wykorzystała ich więcej, ale niektóre składniki były jak dla mnie za drogie. Co do glutenu, jest wiele osób chorych na celiakię i kiedy dowiadują się o chorobie to zachodzą w głowę "co ja będę jadł/jadła?". A tu proszę ktoś o nich pomyślał :) nawet zadbał o to żeby w piekarniach i restauracjach mogli coś zjeść.

    • 11 0

  • Jesteś tym co jesz (1)

    A zauważyliście że z reguły wegetarianki są znacznie ładniejsze od mięsożernych pasztetów ? No i wegetarianki nie mają trupiego oddechu przy całowaniu :) a to też ważne chociaż to pewno jak z palaczami jest - jednemu palaczowi oddech drugiego palacza nie przeszkadza dopiero jest problem gdy jedna osoba pali a druga nie pali i ta niepaląca czuje ten smród z buzi. Wiec nie każdy ten trupi oddech poczuje tak od razu. :) Oczywiście mogą się zdarzyć jakieś wyjątki od tej reguły ale na ogół jest tak jak napisałem.

    • 8 10

    • trudno żeby dziewczyna ładnie wyglądała skoro wsuwa mięso faszerowane antybiotykami i sterydami - to wszystko na nią pożniej przechodzi i młode dziewczyny wyglądaja jak spasione na ubój prosiaki. Takich przypadków jest mase i nie trzeba wcale duzo jesc by tak wygladac.

      • 1 4

  • Ja bym to sparafrazował

    "Jakie jest twoje jedzenie, taki jest twój wygląd", Te 2 osoby na zdjęciu - szkieletory, pół ćwierci do śmierci, anemia widoczna na pierwszy rzut oka, organizm wycieńczony, słaby, w razie poważniejszej choroby szybko wykituje z braku zasobów. Są chodząca antyreklamą haseł, że takie diety służą zdrowiu i urodzie.

    • 8 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja