• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Zdrowo i bezmięsnie - otwarcie Atelier Smaku

Michalina Domoń
18 czerwca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W Atelier Smaku będziemy uczyć się gotować według zasad kuchni bezglutenowej i wegańskiej. W Atelier Smaku będziemy uczyć się gotować według zasad kuchni bezglutenowej i wegańskiej.

"Jakie jest twoje jedzenie, taki jest twój umysł" - to jedna z myśli przewodnich, która towarzyszyła uczestnikom wspólnego gotowania we wczoraj otwartym Atelier Smaku.



Atelier Smaku to kolejne miejsce na mapie Trójmiasta, które przyciągnie miłośników wspólnego gotowania. Warsztaty kulinarne, które mają się tam odbywać, będą spotkaniami tematycznymi. To, co jednak odróżnia Atelier od pozostałych akademii kulinarnych, to nie tylko artystyczny rozmach jego właścicieli, ale również kuchnia, która będzie tematem tutejszych spotkań: wegańska i bezglutenowa.

W swojej codziennej diecie nie mógłbyś zrezygnować z:

Założycielami Atelier Samku są Jola Słoma i Mirek Trymbulak - para trójmiejskich projektantów, którzy swoje zamiłowanie do mody, poszerzyli o pasję do gotowania. Przez jakiś czas prowadzili autorski program kulinarny na kanale Kuchnia+ zatytułowany "Atelier smaku". To właśnie po zakończeniu edycji zrodził się pomysł założenia kulinarnej pracowni w Trójmieście. A że oboje od lat są weganami i stosują dietę bezglutenową postanowili podzielić się swoją wiedzą z innymi.

- Chcemy pokazać, że zdrowe, wegańskie czy bezglutenowe jedzenie, wcale nie musi być bez smaku. Bo taki stereotyp niestety pokutuje. Na co dzień jemy produkty mączne czy nabiał, a kiedy musielibyśmy z nich zrezygnować wydaje nam się, że już nic nie da się ugotować. Tymczasem jest mnóstwo różnorodnych przepisów, których efektem są naprawdę smaczne dania - mówi Jola Słoma.

Sekret z pewnością leży w komponowaniu przypraw i kreatywności. W kuchni wegańskiej bezglutenowej możemy przyrządzić zarówno pasztet, smalec, panna cotę, czy racuchy, o czym można było się przekonać w czasie spotkania. Jak to możliwe? Produkty zawierające gluten - białko zawarte w zbożach zastępujemy na przykład mąką kukurydzianą lub ryżową, a jako spoiwa, zamiast jajka stosujemy mielone siemię lniane.

W czasie spotkania można było spróbować przysmaków kuchni bezglutenowej. Na zdjęciu wegańska przekąska z kaszy gryczanej i soczewicy. W czasie spotkania można było spróbować przysmaków kuchni bezglutenowej. Na zdjęciu wegańska przekąska z kaszy gryczanej i soczewicy.
Dieta bezglutenowa to nie kolejna moda. To konieczność dla osób cierpiących na celiakię - nietolerancję glutenu. Badania dowodzą, że cierpi na nią przynajmniej 1 proc. populacji, a liczba zachorowań ciągle wzrasta, co może być związane z rosnącym spożyciem produktów glutenowych. Co ciekawe, osób z tym genetycznym schorzeniem może być znacznie więcej, bo wiele z nich nigdy nie poddaje się badaniu. A objawy celiakii mogą być mylące, bo są podobne do wielu innych schorzeń. Przy takiej diecie musimy nie tylko zrezygnować z przetworów zbożowych. Gluten jest często stosowany jako konserwant do wędlin, sosów, jogurtów czy przetwarzanych warzyw i owoców.

Z kolei dieta wegańska to styl życia wynikający z przekonań zdrowotnych lub etycznych. Weganie nie tylko nie jedzą mięsa, ale również żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego: czyli na przykład jajek i mleka. W skład ich diety wchodzą wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Założyciele Atelier Smaku liczą na to, że miejsce będą odwiedzać nie tylko osoby skazane na dietę bezglutenową. - To miejsce zostało stworzone dla wszystkich. Nasza codzienna dieta jest bardzo uboga. Codziennie ludzie na śniadanie zjadają kanapkę lub owsiankę, nie wyobrażają sobie, że bez mięsa, zbóż czy jajek można jeszcze coś ugotować. W Atelier Smaku można się przekonać, że jest to możliwe. Poza tym to również okazja dla tych, którzy chcą się nauczyć w kuchni czegoś nowego a na co dzień nie mają na to czasu - mówi Jola Słoma.

Co będzie się działo w Atelier Smaku w najbliższym czasie? - Na pewno szykujemy warsztaty z pierogów bezglutenowych. Pojawią się też tarty, ciasta czy naleśniki, które ostatnio bardzo mi zasmakowały. Zwłaszcza te z kremem z dyni i pomarańczy i z mlekiem kokosowym - mówi Jola Słoma.

Udział w warsztatach będzie kosztował około 200 zł.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (135) ponad 10 zablokowanych

  • Te wszystkie diety, wegańskie jedzenie, bezglutenowe, ekologiczne itd to wszystko ściema..i już.... Jeżeli jesz wszystko, ale rozsądnie to nie chorujesz, wyglądasz normalnie( nie spaślak), masz trzeźwy umysł. człowiek musi jeść i mięso i roslinki i slodkości tylko z UMIAREM- ja tak robie i mimo 45 lat wygladam jak nastolatka ( figura),nie mam jakiegos tam celulitu, oczywiście nie palę, bez zmarszczek, sport - w tv i duzo chodze.Oczywiście , rozumiem ze są choroby, które wymagają diety, ale to jest tymczasowe.....
    A tak wogóle to denerwuje mnie to cos co sie nazywa ekologia- wszystko ekologiczne !!!! Co to własciwie znaczy ?

    • 5 5

  • Wszystko zależy od organizmu na ile jest mocny.Mam koleżanke która wielką wagę przywiązywała fo jedzenia zero słodyczy full ekologicznie i zachorowała na nowotwór natomiast znam mnóstwo osób które palą i jedzą tłusto - mięśnie są w podeszłym wieku i żadna cholera się ich nie ima.

    • 3 0

  • Jem mieso (12)

    Wygladam napewno na zdrowszego od tych na zdjeciu pseldo ekologow

    • 14 6

    • obyś się nie mylił (11)

      Jedzenie przez prawie 2000 lat było prawie takie same naturalne i w miarę zdrowe ale przez ostatnie 10 lat tak bardzo zepsuło i zmieniło się na niekorzyść że "zdrowo wyglądający" ludzie ląduja w szpitalach z nowotworami. Organizmy nie przystosowały się tak szybko do tej chemii w żarciu. O tym się nie mówi głośno ale mówię wam ze statystyki są przerażające. Pozostaje tylko modlitwa.

      • 6 10

      • wystarczy np. jeść ekologiczne mięso, by być zdrowym i nie jeść chemii w żarciu! (10)

        ...półgłówki wegetariańskie... aż żal was słuchać!

        • 10 6

        • ale ty chyba ekologicznego nie jesz bo masz podniesiony poziom testosteronu od żarcia miesa faszerowanego sterydami (9)

          mięsożerny pustaku

          • 5 10

          • (8)

            Ja akurat jadam w stu procentach eko miesko, które sam hoduję...i zaskoczę Cię tym sucha trawożerna paskudo. Z pomyślunkiem nie najlepiej u Ciebie, gdyż w Twojej diecie dla kozy brakuje wielu cennych aminokwasów, minerałów i nie zastąpisz ich żadnym pseudo jedzeniem co tam byście sobie nie zmyślali :)

            • 10 6

            • niczego mi nie brakuje :) (7)

              nawet nie wiesz jak wegetarianie sie odżywiaja, wiec o czym ty piszesz.
              Pisac mozesz co najwyzej o jedzeniu trupów ktore zjadasz :)

              • 5 10

              • (6)

                Jestem zawodowym dietetykiem z kilkoma specjalizacjami...uwierz mam pojęcie, którego nie masz TY. Swoja wiedzę jak widzę opierasz na zasłyszanych bzdetach głoszonych przez populistów :)

                • 7 5

              • Zaufaj mi że ja mam gabinet zdrowego żywienia (5)

                a ty ty jestes dietetyk co jak piszesz hoduje zwierzeta na ubój. I jeszcze je własnoręcznie zarżynasz a mięso na targu sprzedajesz ? Niezła Bzdura !! Ochłoń chłopie chyba że antybiotyki z mięsa już takie spustoszenie ci w mózgu zrobiły że na ochłoniecie jest już za późno :)

                • 5 7

              • (4)

                Czubku...ja hoduję mieso dla siebie, gdyż mam wielkie pojęcie nawet co do składowych wręcz molekularnych wszystkiego co ładujemy do żołądka. Gdzie napisałem, ze na ubój i sprzedaz na rynku?? Haha robie to dla przyjemności i hobbystycznie...za duzo szczawiu sie nażarłeś/łas i kwasy wylewasz jakieś tutaj hahah. Chyba nie własciwe ziółko zzarłeś, bo mówiesz o rzeczach, które najwyraźniej widzisz tylko Ty hehehe

                • 5 5

              • dalej wnioskuje ze nie wiesz o czym piszesz i opowiadasz jakies banialuki (3)

                Hodowac to sie hoduje zwierzeta a nie mieso ! Chyba że masz hodowle przyszłosci gdzie faktycznie ma sie hodowac "sztuczne mięso"
                I co jeszcze pewno te zwerzeta z własnej hodowli zarźynasz sam w wolnych chwilach miedzy poradami dietetycznymi ? ha ha ha :)
                Pozatym "Czubku" skad w tobie tyle agresji? - chyba jednak nie jesz miesa ekologicznego tylko przemysłowe faszerowane antybiotykami i anabolikami i stad w tobie tyle złości i agresji.
                Za dużo trupów na anabolitykach zjadasz chłopie - idz lepiej na jakies przeczyszczenie organizmu bo ci to szkodzi.

                • 4 7

              • (2)

                Hehe jasne najem sie sałaty i pójdę na lewatywkę jak Ty :))) Jak łapiesz za skróty myslowe odnosnie hodowli zwierzat czy miesa lub ich nie rozumiesz to przytoczę w zamian, że kiepsko sie powtarzasz czyli brak Ci argumentów. A zwiuerzęta...tak zarzynam w dni wolne od pracy...taka juz specyfika wolnych zawodów , robie co chcę i kiedy chcę i jem co chcę i znając się na tym jem mnóstwo mięska, warzyw i owoców.

                • 6 5

              • No to nieźle ci to mięso musi gnić i zalegać w jelitach (1)

                Mieso ulegając procesom gnilnym wytwarza związki chemiczne o właściwościach toksycznych - tyraminę, fenol, skatol, indol, kadawerynę.
                Masakra !

                A jeżeli faktycznie tak bardzo lubisz zarżynanie to spraw sobie i nam przyjemność i zarżnij się sam. Tak będzie dla wszystkich najlepiej.

                • 3 7

              • A Ty zetnij ten kitek bo nie tylko zachowujesz się ale dodaktowo wygladasz jak baba :DDD

                • 7 4

  • Jak ktos je trupy to trupa ma w środku i żadne zaklinanie rzeczywistosci i modlitwy tego nie zmienią (3)

    Jesteś tym co jesz.

    • 6 15

    • A jak ktoś żre siano, to ma siano we łbie :)

      • 13 3

    • Jemy trupy (1)

      Bo w dzisiejszych czasach zjedzenie żywej świni uchodziło by za bestialstwo.
      Poza tym, co to znaczy trup?
      Jesz marchewkę, która jeszcze rośnie w ziemi? Wyrywasz - trup.
      Natury się nie oszuka. Nie da się zastąpić białka mięsnego innym. Bo jak budować mięśnie, jak się nie je mięsa?
      Po tych ludziach widać, czy jest weganizm. Ona ma zapadnięte policzki jakby od lat chorowała. A On jest patyczakiem, który wygląda na flegmatyka i nie potrafi przebiec 10 km. To jest zdrowe?
      Brak tłuszczu nie jest oznaką zdrowia. Tłuszcz jest niezwykle potrzebny człowiekowi. To kwestia ochrony, witamin, energii. Jak ktoś to neguje to jest nawiedzony. Jedyną ważną sprawą jest umiar i "ekologiczna" żywność, czyli taka, która nie jest naszpikowana chemią typu glutaminian sodu.
      Nie znam człowieka, który byłby weganem i wyglądał jak człowiek. Same patyczaki. I do tego ta ideologia... od boga do troski o zwierzęta. Najlepiej jeszcze zniszczcie wszystkie drapieżniki, przecież sobie szkodzą.

      • 1 3

      • marchewka nie ma ani układu nerwowego ani układu krwionośnego ani nie ma mózgu itp

        Wiec nie porównuj marchewki do zwierząt czy tez do człowieka.
        Bo człowiek od zwierzecia tak naprawde bardzo niewiele sie rozni (o ile wogole sie rozni)
        ale ty chcesz warzywa i owoce porownywac do człowieka czy tez do zwierząt ?
        Ze tez takie rzeczy ci do glowy przychodza :)

        • 3 2

  • "zdrowo i bezmięsnie" = a wygląd jak chorej osoby. Dziękuję, nie skorzystam.

    • 10 5

  • Zastanawia mnie jedno... (2)

    w jakim wieku jest ta kobieta na zdjęciu, w tym jakby to nazwać... czarnym, poniemieckim hełmie... bo jeśli ma skończone 70 lat, to myślę, że może warto przejść na to jedzenie bezmięsne... ale jeśli ma mniej niż 70, to szczerze współczuję, bo widać jak na obrazku, że takie praktyki jedzeniowe baaaardzo człowiekowi bokiem wychodzą!

    • 12 3

    • Cały wekeend tak siedzisz i się zastanawiasz ?

      • 2 7

    • starsza sporo od niego. Ma ok 48 lat

      • 1 0

  • ciekawe czy dają to swoim dzieciom ? (2)

    • 6 3

    • no co ty ! (1)

      Dzieci trują schabowymi !

      • 5 6

      • nie maja dzieci ona jest chyba o 20 lat starsza od niego lub o 15

        • 2 0

  • Powiem tylko tyle...

    Jak oni wyglądają? To jest zdrowy wygląd?
    Są jawnym dowodem na to, że by być zdrowym i silnym to trzeba wpierniczać mięcho aż się będą trzęsły uszy.
    Brak tłuszczu nie jest oznaką zdrowia.
    Ja rozumiem zdrowe odżywianie, ale bycie patyczakiem świadczy o niezdrowym odżywianiu.
    Taki Robert Lewandowski (piłkarz) wygląda na niezdrowego? A mięcho na pewno wpiernicza :)

    • 1 1

  • mamy 21 wiek, cyfrową cywilizację, teleskop Hubbla obserwuje kwazary,

    w CERN badamy cząstki subatomowe rozpędzone do prędkości światła. Nie musimy zachowywać się jak dzikusy. Proste? Dla mnie tak. Dla 99% bezmyślnej pulpy zwanej społeczeństwem prosta konstatacja, ŻE POWSTRZYMANIE SIĘ OD ZABIJANIA I NIEPOŻERANIA ZDOLNYCH DO CIERPIENIA STWORZEŃ JEST LEPSZE OD BYCIA BEZMYŚLNYM PRZEŻUWACZEM

    • 4 0

  • kompletnie aseksualna fryzura tej Pani Joli

    która jest starsza i to spoooooooooooooro od Mirosława

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja