• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

"Pokochaj wino", czyli spotkanie pełne zaskoczeń

Alicja Olkowska
24 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata. Uczestnicy warsztatów od podstaw poznają historię wina oraz próbują   najciekawszych etykiet z całego świata.

To było szóste spotkanie z cyklu "Pokochaj wino", ale jednocześnie pierwsze w odmienionej formule i w nowym miejscu, gdańskim hotelu Radisson. Tym razem sommelier Tomasz Kalenik zabrał uczestników warsztatów w podróż do swoich ulubionych winnic i zaprezentował osiem etykiet, które zrobiły na nim w ostatnim czasie szczególne wrażenie.



O warsztatach informowaliśmy od kilku tygodni w Kalendarzu Imprez w Trójmieście

- Postanowiliśmy odrobinę zmienić formułę warsztatów. Zrezygnowaliśmy z prezentacji multimedialnej na rzecz wprowadzenia w smak wina, bez wchodzenia już tak bardzo w jego historię. Oczywiście nie zabraknie praktycznych informacji, a goście jak zawsze mogą zadawać prowadzącemu pytania, ale dziś przede wszystkim chcemy pokazać bestsellery Tomasza Kalenika z firmy Winers - mówiła organizatorka cyklu spotkań, Katarzyna BoldaBoCoach&Events.
Kolejną nowością było także miejsce spotkania - warsztaty po raz pierwszy odbyły się w Gdańsku, w hotelu Radisson. Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde, nawet najmniejsze danie imponowało pomysłowością i wykonaniem. W menu znalazły się m.in. sałatka z kiełków groszku z serem halloumi i orzechem makadamia, rillettes z kaczki z konfiturą jarzębinową i pistacją, wędzony łosoś bałtycki z chrupiącym topinamburem i pudrem limonkowym oraz crème brûlée ze skórką z cukru trzcinowego i domowymi konfiturami z węgierki.

Jednak to wina były najważniejsze i to one wywoływały momentami gorące dyskusje przy stole. Nie wszystkie etykiety od razu skradły serca uczestników warsztatów, niektóre potrzebowały na to czasu. Tak było w przypadku chilijskiego Casa Donoso Evolucion Reserva Carmenere i jak zaznaczył Tomasz Kalenik, "jednego z najbardziej genialnych w ofercie". Mocne i intensywne, z czasem uwolniło przepiękny aromat liści czarnej porzeczki i tytoniu, nabierając przy okazji delikatności. Podobnie zaskoczyło austriackie Mugeln Reserve. Jak przyznał jeden z gości, na co dzień nie gustuje w chardonnay, ale to wino po 15 minutach ukazało zupełnie nowe oblicze. Przy pierwszym spotkaniu lekko drażniło, by potem oczarować wielowymiarowym smakiem.

  • Tomasz Kalenik świetnie sprawdził się w roli prowadzącego. Ze swobodą opowiadał o winach i bawił uczestników anegdotami ze świata sommelierów.
  • Tomasz Kalenik opowiada o procesie dekantacji.
  • Dekantacja.
  • Winna ciekawostka: szklany korek.
  • Tradycyjnie, winom towarzyszyły specjalnie dobrane na tę okazję przekąski. Sous chef Łukasz Barbarski postawił na odważne połączenia smaków, a każde niewielkie danie zachwycało pomysłowością.
  • Warsztaty "Pokochaj wino" w hotelu Radisson w Gdańsku.
  • Białe wina Warsztaty Pokochaj Wino cz.VI Winers Bestsellery!
w Radisson BLU Hotel
Największe poruszenie wywołały jednak czerwone argentyńskie Casarena 505 MalbecAalto z Hiszpanii. To pierwsze prawdopodobnie nie przypadnie do gustu miłośnikom "spokojnych" i dość przewidywalnych win - na początku wręcz pikantne, po chwili odkryło nuty czekolady i "krwisty" posmak, dlatego najlepiej serwować je do wołowych steków, mięs z ciężkim, zawiesistym sosem oraz kozich serów. Drugą etykietę, Aalto, goście kosztowali po dekantacji, czyli przelaniu wina z butelki do innego naczynia - dekantera. Proces pomaga usunąć osad oraz napowietrzyć wino, co nieraz ma niebagatelny wpływ na jego smak, zwłaszcza w przypadku tych szczególnie młodych lub dojrzałych. Natomiast samo Aalto potrafi oszołomić - jest "zadziorne" i nieprzewidywalne, a co za tym idzie - nie dla każdego.

Na koniec na gości czekała niespodzianka: Angerhof Eiswein Gruner Veltliner 2015, ze szklanym korkiem (!), maksymalnie słodkie i skoncentrowane wino lodowe z Austrii. Powstaje ze zmrożonych winogron, które zbiera się dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie do -7 stopni Celsjusza. Mimo dominującej słodyczy okazało się bardzo lekkie, ananasowe i orzeźwiające.

Udział w wydarzeniu kosztował 119 zł dla nowych osób i 99 zł dla stałych bywalców. W najbliższych miesiącach odbędą się jeszcze dwa spotkania: prezentacja bestsellerów Magdy Kłopotowskiej z firmy Winkolekcja oraz zamknięcie całego cyklu "Pokochaj wino". Więcej informacji wkrótce w naszym kalendarzu imprez.

Zobacz także: Warsztaty o sztuce picia wina

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (92) 4 zablokowane

  • Zjazd alkoholików! (2)

    To nic innego jak tylko okazja na wypicie za darmochę! Podstawic im butlkę najtańszego wina "Rzygolo" a ta Pani ze zdjęcia wącha w kieliszek i stwierdza,iż wino pochodzi z najlepszej winnicy w Hiszpanii.

    • 7 19

    • Wstęp był płatny (1)

      "Udział w wydarzeniu kosztował 119 zł dla nowych osób i 99 zł dla stałych bywalców"

      • 8 0

      • Czy testowanie było połaczone z osobistym coachingiem?

        Czy był ulotki z reklamą barbera do brody?

        • 3 5

  • wszędzie krytyka (4)

    Czego by się w tym mieście nie zrobiło, wszędzie hejt i opluwanie. Zebrali się ludzie żeby spróbować wina, to zaraz pijacy, alkoholicy, pewnie złodzieje do tego, bo każdy pijak to złodziej. Ludzie, znajdźcie sobie jakieś zajęcie w życiu a nie tylko innych krytykujecie. Zastanawiam się po co w ogóle daje się możliwość wystawiania opinii pod artykułami na tym portalu, do tego anonimowych, skoro wiadomo że za każdym razem hejterzy będą się doskonale bawić.

    • 22 4

    • Daj się ludziom pobawić!!! (2)

      Moderatorzy dbają ,aby nie było przeklęństw, itp...a dlaczego nie można sobie pokpić z ludzi???
      "Ludzie, znajdźcie sobie jakieś zajęcie w życiu"
      Ok, tylko czy "pijanie win" to jest taka wyjatkowa czynność w naszym życiu,o której trzeba pisac, szczycić się tym i stawiać na piedestał?

      • 4 9

      • (1)

        To samo możemy powiedzieć o piłce nożnej mnie w ogolę nie interesuje ale wszędzie o niej głośno...

        Czy kopanie piłki to aż tak bardzo wyjątkowa czynność w naszym życiu o której trzeba pisać, szczycić się tym i stawiać na piedestał ?

        • 5 0

        • I o to chodzi!!!

          Wchodz i kpij!!!
          Wyszydzaj!!!

          • 3 4

    • Wybacz, ale dział de luxe to w 95% zakamuflowany dział "humor"

      • 4 3

  • Rzadko schodzę poniżej Chateau Latour 1972 (3)

    • 3 4

    • Ja uwielbiam Chateau Laxigen rocznik obojetny

      Jak mi się już goście uprzykrzą to zapodaje i mam za chwilę wolna chatę.

      • 6 4

    • Rzadko schodzę po Chateau Latour 1972

      Przeważnie schodzę po wiśniowy sad 2016

      • 2 0

    • Hahahaha, Chateau Latour to wino, które wybrał Mr.Creosote w pamiętnej scenie w restauracji. 6 butelek, o ile pamiętam.

      • 2 0

  • Bardzo ladna Pani degustatorka. Pewnie i ma cos ciekawego do powiedzenia zatem wieczor z nia bylby bardzo udany:)

    • 6 3

  • (2)

    Dziwne nie widzę największego znawcy win z Sopotu który ma siec sklepów w centrach handlowych w 3-city

    chyba jednak nie jest tak ważny jak mu się wydaje

    • 2 1

    • Po prostu nie przyszedł

      • 2 0

    • p.s. takich warsztatów w 3mieście jest dużo

      może bierze udział gdzie indziej

      • 1 0

  • to jest pikuś (1)

    najgorzej tak zaplanować podróż powrotną do domu, by nie było kontroli trzeźwości.

    • 3 1

    • trzeba bocznymi jechać

      na bocznych nie łapią.

      • 3 0

  • piękna pani z pierwszego zdjęcia :) (3)

    • 5 4

    • (2)

      To prawda. Mam dziwne wrażenie, że skądś ją znam, ale nie wiem skąd. Może mi tylko kogoś przypomina?

      • 1 0

      • Kasia Tusk

        • 3 1

      • To Lana Del Rey

        • 1 0

  • Bądźmy poważni. (1)

    Nie wiem dlaczego tak wszyscy się uwzieli... piszecie pseudokoneserzy itd.
    Wszyscy mają wolną wolę i każdy ma prawo do dowolnego hobby, jedni piją piwo i oglądają żużel czy tam ligę mistrzów i wiedzą jaki klub piłkarski ma które miejsce w tabeli wyników, inni piją wino i chcą się dowiedzieć czym się różnią.
    Po co kogoś obrażać i drążyć temat w którym niema się nic do powiedzenia ?
    Ludzie opanujcie się każdy żyje jak chce i po co to zawiść ?

    • 10 3

    • Beka nie zawiść

      Ty kręć bekę ze znafców żużla...co ich kreci jazda w kółko i to w lewą (o zgrozo) stronę

      • 5 0

  • Podejrzewam że już tylko po jednej sesji warsztatowej

    ktoś musiał by mnie odwieźć samochodem do domu.

    • 2 0

  • przepiękny aromat liści czarnej porzeczki i tytoniu

    aromat - odrażający smród

    • 4 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane