• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smardz - luksusowy dodatek w kuchni

Marta Nicgorska
6 czerwca 2012 (artykuł sprzed 11 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Podwodny świat na talerzu

Szefowie kuchni restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk czarują naszą ekipę i kulinarne przysmaki.


Smardze to finezyjne grzyby. Wyglądem przypominają plaster miodu, są niezwykle smaczne i łatwe do rozpoznania, ale rzadko spotykane. Zaraz po truflach plasują się na drugiej pozycji listy najdroższych grzybów na świecie. W Polsce są pod ochroną.



W Polsce smardze zaliczają się do najbardziej wykwintnych składników potraw. Ich miejsce w kulinarnej hierarchii dodatków znajduje się na samym szczycie. We francuskiej kuchni jednemu tylko grzybowi smardz ustępuje - trufli. Smardz był kiedyś w Polsce pospolitym gatunkiem grzyba, ale dziś jest rzadko spotykany i w dodatku objęty ochroną. Można go jeszcze spotkać - częściej jednak w przydomowym ogródku niż w lesie.

Przed wojną smardze figurowały w menu każdej szanującej się restauracji. Zniknęły z jadłospisów w latach 50. i odkąd zostały objęte ścisłą ochroną, w poszukiwaniu tego szlachetnego grzyba Polacy jeżdżą do swoich sąsiadów. Na brak tego przysmaku nie mogą narzekać Czesi, Słowacy, Ukraińcy, Białorusini i Litwini.

Smardza wyróżnia zabawna forma. Stożkowaty, ciemnobrązowy kapelusz przypomina strukturą plaster miodu. Czapka smardza - brązowa, w kształcie odwróconego serca, pofałdowana na powierzchni, w środku jest pusta. Taka budowa anatomiczna staje się jednak wielkim atutem, gdy przychodzi do sztuki kulinarnej. Formę pustą w środku można łatwo nadziać i przyrządzić smardze faszerowane.

- Smardze można gotować, smażyć, faszerować, marynować, suszyć. Smardz to elegancja i subtelność grzybowego smaku - mówi Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk. - W związku z tym, że wysyp smardzów przypada na wiosnę, postanowiliśmy gęś ze smardzami uwzględnić w naszym nowym menu - dodaje.

Smakosze od lat doceniają ten gatunek grzyba za delikatny smak i aromat, który podnosi walory smakowe potrawom. Smardze rzadko jada się same. Stanowią one raczej oryginalny dodatek, który pasuje niemal do wszystkiego i stwarzają okazję do puszczenia wodzy kulinarnych fantazji. Duszone w omlecie albo gotowane w zupie, w kompozycji z mięsem, czy jako nadzienie w pierożkach, a także zestawione ze smażonymi ślimakami, rakiem, kurczakiem podlewanym winem, ze szparagami czy homarami - w każdym wydaniu tworzą elegancką kompozycję smakową.

Smardze do tanich nie należą - za 100 gramów suszonych grzybów trzeba zapłacić około 200 złotych. Produkt, choć luksusowy, jest jednak dostępny. Smardze można kupić w sklepie z delikatesami, a suszone trafiają się nawet w supermarketach.

Miejsca

Opinie (56) 5 zablokowanych

  • Pojawiły sie w moim ogrodzie, myslałam,że to jakies paskudztwo. Sąsiad uswiadomil mnie,że są to smardze. Chętnie odsprzedam.

    • 0 0

  • smardze

    w tym roku znalazłem na swojej działce ok.40 smardzy ,jestem w szoku bo wszystko co piszą ludzie pasuje

    • 0 0

  • Smardz na mojej działce

    Jak długo żyję tj.54lata nie spotkałem się z Smardzem na moim ogródku w Bytomiu,znalazłem 3 szt.Dodałem go do pieczonej gęsi-pychota

    • 1 0

  • Gdybym wiedziała, że to smardze.... Usunęłam je z ogrodu bo myślałam, że te jakieś trujące grzyby :(((((

    • 0 0

  • Smarc

    U mnie w ogrodzie miałam smarce.Były cudowne.Nie zerwałam ich.Czekam na następny rok czy też wyrosną

    • 0 0

  • A ja mam 1 chyba smardza ktory wyrosl we wrzesniu

    • 0 0

  • smardze

    skoro są pod ścisłą ochroną to czemu podaje się je w Polsce? Kość słoniowa też pod ochroną i za sprzedawanie nawet najstarszego pianina z taka klawiatura grozi kara. Dziwny ten kraj:))Kozia broda tez pod ochrona a gdzie ją można zjeść?

    • 0 0

  • Pamiętajcie!

    W Polsce wszystkie gatunki z rodziny smardzowatych podlegają prawnej ochronie.

    • 0 0

  • jak ktoś je to chyba wie co?

    Pani twierdzi, że podsmażamy szarotki , które podobnie jak smardze są pod ochroną i rosną w górach. Ratunku!

    • 0 1

  • Smardze - zakazane

    Panowie kucharze powinni bardziej być rozeznani w przepisach:) PRAWA!
    W Polsce jest zakaz nie tylko zbierania ale także IMPORTOWANIA I SPOŻYWANIA jakichkolwiek smardzy! Tak więc w kuchni Hiltona łamane jest prawo!

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane