• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: jamón ibérico - perła z hiszpańskiego stołu

Olga Miłogrodzka
30 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
W Trójmieście znajdziemy kilka miejsc, w których kupimy jamon iberico. Są nimi m.in. delikatesy Dolce Vita oraz U Hiszpana, a także gdyński tapas Barcelona, gdzie przysmak sprowadzany jest na specjalne zamówienie. Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg. W Trójmieście znajdziemy kilka miejsc, w których kupimy jamon iberico. Są nimi m.in. delikatesy Dolce Vita oraz U Hiszpana, a także gdyński tapas Barcelona, gdzie przysmak sprowadzany jest na specjalne zamówienie. Na zdjęciu Maciej Kamiński - właściciel lokalu - trzyma talerz z 100 g jamon iberico de bellota (czerwona etykieta). Jej cena zaczyna się od 700 zł za kg.

Jamón, hiszpańska szynka długodojrzewająca, to nieodłączny element kultury iberyjskiej. Znamy ją z restauracji, gdzie w formie udźców wisi wysoko nad głowami gości lub cienkich, pergaminowych plasterków podawanych na desce lub okrągłym talerzu. Jamón najwyższej jakości określany jest mianem iberico. Pochodzi z autochtonicznej rasy świń, której opiekę hodowlaną dopracowano w najmniejszym szczególe. Rezultat? Jamón ibérico to jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie, narodowy przysmak, po który nawet w kraju swego pochodzenia sięgają jedynie koneserzy.





Pata negra, czyli czarna noga



Jamon Iberico:

Aby szynka mogła nazywać się iberyjską i aby można ją było oznaczyć certyfikatem DOP (Denominación de Origen Protegida), od kilku lat spełniać musi wymagania ustawy prawnej. Według jej zapisów o jakości produktu świadczyć mają przede wszystkim: rasa świni, rodzaj żywności jej dostarczany oraz metoda produkcji szynki.

Jamón ibérico produkuje się z mięsa czarnej świni o co najmniej 50 proc. genetyce iberyjskiej, uważa się jednak, że czystość tej unikalnej, autochtonicznej rasy zapewnia mięsu najwyższą jakość. Geny bowiem predysponują zwierzęta do warstwowego wfiltrowania tłuszczu do mięsa.

- Przerosty są niezwykle ważne i mogą powstać jedynie w mięsie odpowiednio hodowanym, gdzie zwierzęta są właściwie karmione, mają zapewnioną swobodę, są w ruchu i prawidłowo spalają tłuszcz - mówi Maciej KamińskiTapas Barcelona
Świnie iberyjskie mają ciemny kolor skóry, małą liczbę włosów, wydłużony ryj, czarne kopyta i dość długie, umięśnione nogi. To one pomagają im w codziennych, kilkukilometrowych wędrówkach po pastwiskach zwanych dehesa - o charakterystycznym dla południowej i południowo-zachodniej Hiszpanii krajobrazie (świnie hoduje się w czterech prowincjach: Salamanka, Badajoz, Huelva oraz Cáceres) - pagórkowatym, pokrytym karłowatymi dębami korkowymi. Zwierzęta żywią się głównie ich owocami (żołędziami), korzonkami, ziołami i trawą, bez dodatków karmy i pasz.

Świnia rasy iberyjskiej Świnia rasy iberyjskiej
O tym, jak kluczową jest dla Hiszpanów dieta zwierząt, świadczą specjalne etykiety, jakimi oznaczany jest jamón. Te w kolorze czarnym towarzyszą szynce wyprodukowanej ze świni czystej rasy, czerwone zaś świni iberyjskiej, ale już mieszanej. W przypadku obydwu etykiet możemy być pewni, że zwierzęta hodowane były na wolnym wybiegu i karmione wyłącznie dobrami znalezionymi na pastwiskach (jamon de bellota). Zielona i biała etykieta z kolei oznaczają produkt ze świń karmionych częściowo na pastwiskach, częściowo zaś w gospodarstwie (a więc tuczonych też zbożem i paszą - de cebode cebo de campo).

Proces powstawania jamón ibérico dzieli się na dwa główne etapy: solenie i dojrzewanie.

- Szynka w pierwszej kolejności na okres kilku tygodni zasypywana jest i konserwowana solą. Następnie myje się ją dokładnie wodą i wiesza w specjalnych pomieszczeniach, gdzie dojrzewa przez okres od 20 do 36 miesięcy. To czas, w którym z mięsa wychodzi wilgoć i w którym przesiąka aromatami zawartymi w tłuszczu. Te w przypadku jamon de bella, czyli świń karmionych wyłącznie żołędziami dębowymi, jest charakterystyczny i silnie wyczuwalny - twierdzi Basili Pujol, Katalończyk prowadzący w Gdańsku delikatesy z hiszpańską żywnością U Hiszpana.
Przeczytaj także - Smaki deluxe: foie gras


  • Jamon iberico - udziec od Eduardo Donato. Co roku na rynek wypuszczanych jest ich 80 sztuk, każda w cenie 4100 euro.
  • Eduardo Donato - właściciel niewielkiej hodowli świń rasy rasy Manchado de Jabugo. Wyrabiane przez niego jamon uznane zostało na tragach BioFach 2016 za najlepszą szynkę na świecie.
  • Świnie rzadkiej rasy Manchado de Jabugo
  • Kawałek jamon z produkcji Manuela Maldonaoum - cena kilograma szynki osiąga ceną 3 tys. euro za kg.
  • Jamon krojony przez mistrza - maestro cortador de jamon - na małei i cienkie plasterki.
  • Jamon iberico oferowane przez Tapas Barcelona (cena: 70 zł za 100 g)

Jamón ibérico - sztuka krojenia i smakowania szynki



Walory smakowe jamón ibérico dostrzega się najlepiej, kosztując niewielkich i cienkich jej plasterków. Sztuka właściwego krojenia szynki nie jest łatwa. Osoba dobrze wyszkolona w tej czynności określana jest w Hiszpanii mianem cortador de jamón.

- Profesjonaliści w tej materii nie tylko wiedzą jak pokroić szynkę, potrafią też dobrać odpowiednią technikę krojenia do konkretnego udźca. Zanim pokroją ważący 6-8 kg kawałek mięsa, umieszczają go na specjalnym stojaku zwanym jamonero. Posiadają specjalne noże i swoje sekrety dotyczące techniki. Cortador to zawód, który doskonali się całe życie i z którym łatwo znaleźć pracę w najlepszych restauracjach czy delikatesach w Hiszpanii - twierdzi Maciek Kamiński.
- Jamon nie jest składnikiem hiszpańskich potraw, degustuje się je samo w sobie, na zimno. Należy je polać dobrej jakości oliwą z oliwek, można też zagryźć bagietką z pomidorem, czyli tradycyjnym katalońskim pa amb tomàquet. No i czerwone wino. Do degustacji jamon należy dobrać jego odpowiednią butelkę. I to wszystko - mówi Basili Pujol.
Przeczytaj inne teksty z cyklu "Smaki deluxe"

Jamón ibérico - cenowe szaleństwo



Jak łatwo się domyślić, jamón ibérico nie należy do tanich produktów. Dla samych Hiszpanów jest produktem luksusowym. Ceny za kilogram mięsa z czarną i czerwoną etykietą zaczynają się od kilkuset złotych w górę. Jednymi z najdroższych są produkty Eduardo Donato - Katalończyka, właściciela małego stada świń niezwykle rzadkiej rasy Manchado de Jabugo z charakterystycznymi, ciemnymi plamami na sierści (w ubiegłym roku na targach żywności ekologicznej w Norymberdze BioFach ocenione zostały jako najwyższej jakości szynka na świecie). Jeden udziec, których co rok wypuszcza na rynek jedynie 80 sztuk, sprzedaje za kwotę 4 100 euro. Cena szynki pochodząca z innej, cenionej, w 100 proc. organicznej produkcji Manuela Maldonaoum osiąga cenę nawet 3 tys. euro za kilogram.

Jamón ibérico w Trójmieście



W Trójmieście nie brakuje sympatyków kuchni hiszpańskiej, tak więc po jamon iberico możemy się wybrać w co najmniej cztery miejsca. Oferują ją delikatesy U Hiszpana w Parku Handlowym Matarnia oraz Dolce Vita w Sopot Centrum. W obu miejscach dostępna jest jamon cebo (w cenie od 180 do 198 zł za kg), w tych pierwszych jednak kupimy także jamon najwyższej jakości, czyli de bellota (cena za udziec ważący ok 7 kg wynosi tu 1299 zł). Podobnie do gdyńskiego baru Tapas Barcelona możemy się po nią zgłosić - właściciele lokalu sprowadzają ją na specjalne zamówienie w cenie od 70 zł za 100 g. Talerz hiszpańskiego przysmaku iberico znajdziemy ponadto w karcie hiszpańskiej restauracji Patio Espanol na ul. Szerokiej w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (77) 9 zablokowanych

  • SMAKOSZ

    ludzie ktorzy pisza ze najtansze polskie wedliny sa lepsze od iberico lub tacy ktorzy mowia ze w lidlu mozna to kupic za 10zl za 300 gram nie maja zwyczajnie zielonego pojecia jak smakuje ten delikates lub tak zwyczajnie po polsku nie maja odwagi sie przyznac do tego ze ich na to nie stac co przeciez moze byc zrozumiale przy polskich dochodach ale po co pisac ze nasza mortadela w biedrze jest lepsza od tego absurd najpierw sprobuj a potem pisz.

    • 10 1

  • (5)

    Cortador to zawód, który doskonali się całe życie i z którym łatwo znaleźć pracę w najlepszych restauracjach czy delikatesach w Hiszpanii - twierdzi Maciek Kamiński.

    pan Marek jest dopiero na początku tej drogi sądząc z tego co prezentuje

    • 1 6

    • (4)

      Dobry wieczór,
      po pierwsze jak zapewne Pan/Pani widzi w przytoczonym cytacie mam na imię Maciek, choć Marek to też ładne imię :-)
      Po drugie nie kroimy Iberico samodzielnie. Przyjeżdża do nas pakowane próżniowo, natychmiast po krojeniu porcji (to ważne ze względu na utlenianie i obsychanie niekonserwowanego produktu) i krojone ręcznie przez Cortadora. A kształt zależy od miejsca szynki, z którego dana porcja jest wykrawana.

      • 3 0

      • (3)

        Panie Maćku - jadłem i zawsze krojono przy mnie a Pan chce ją wyciągać z lodówki, np po po tygodniu.

        Ok Skończmy dyskusję bo do niczego ona nie prowadzi.

        • 0 2

        • (2)

          Odpowiem tylko - nie wiem skąd ten wniosek, ponieważ szynka trafia do nas na zamówienie pokrojona i jak wspomniałem spakowana próżniowo właściwie w momencie krojenia (znam dokładnie ten proces), nie trzymamy jej na stanie i nie jest dostępna w naszym stałym menu. Sprzedajemy kilkaset gram rocznie i zamiast reklamacji, mamy powracających po nią Klientów, więc proszę wierzyć lub nie - źle nie jest :-)

          • 2 0

          • Klientów?

            Chyba ruskich :)))

            • 0 2

          • toć to Pana interes nie mój

            kiedyś Titanicem jechało dwóch żydów, statek zaczyna tonąć wtedy jeden z nich zaczyna lamentować och jaki piękny statek, a ile kosztowała i teraz idzie na dno . Na to drugi aj, aj a co ty się Rosenkranc denerwujesz - twój statek, czy co?

            Oczywiście nie życzę tego - pozdrowienia

            • 0 2

  • Jamón ibérico to jeden z najdroższych produktów spożywczych na świecie, narodowy przysmak, po który nawet w kraju swego pochodzenia sięgają jedynie koneserzy.

    bzdury pani plecie

    • 12 4

  • (1)

    Suszone mięso było zawsze domeną biedoty i prymitywnych ludów gdyż było najtańszym sposobem konserwacji :) Widać, że czasy się zmieniły :)

    • 22 23

    • a jak odkrywco kiedyś konserwowali mięso bogacze?? :-))) kwestia klimatu południe i ciepło suszenie północ i zimno wędzenie, co tu status społeczny ma do rzeczy?

      • 13 2

  • jako mieszkaniec deluxe uważam

    że najlepsze szynki swiata są w lato w sopocie w tym dużym sklepie mięsnym na dole po lewej "unikalne mięsa". jak je dobrze natrzec i zamarynowac to mozna smakowac i smakowac! polecam kazdemu smakoszowi dobrej wędliny pod wódeczkę.

    • 8 5

  • Dobre toto, próbowałem w Hiszpanii, ale cena jest absurdalna :P

    • 16 3

  • Tydzień temu w Lidlu był tydzień XXL, gdzie ta szynka szwardzwadzka czy parmeńska kosztowała 10,00 złotych za 300 gram

    także widać, że restauratorzy zrobili sobie duże zapasy żywności

    • 34 28

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane