• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: kontrowersyjna tilapia

Aleksandra Sobocińska
2 czerwca 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Tilapia serwowana w Restauracji Filharmonia jest przygotowywana metodą sous-vide w bulionie szafranowym, powstałym na bazie ryb i kwiatów jadalnych. Tilapia serwowana w Restauracji Filharmonia jest przygotowywana metodą sous-vide w bulionie szafranowym, powstałym na bazie ryb i kwiatów jadalnych.

Pochodzi z Afryki i jest słodkowodna. W jej mięsie wyczuć można delikatny posmak mięty. Choć wielu uważa ją za niezdrową, smakosze i fanatycy egzotyki cenią ją wysoko.





Jest znana na świecie (jest to druga najpopularniejsza ryba hodowlana, zaraz za pangą), ale nie w Polsce. W naturze występuje w Afryce - od Egiptu aż po Gambię, a ta dostępna w Europie pochodzi głównie z hodowli w Indonezji i Hondurasie.

Najbardziej lubisz ryby:

Co ciekawe, od niespełna 3 lat tilapia hodowana jest również w Polsce - firma Global Fish prowadzi hodowlę czerwonej i srebrnej tilapii. Jest ona zlokalizowana w miejscowości Bońki koło Płońska i produkuje 1300 ton ryb rocznie.

Tilapia - opis



- Tilapia jest chudą rybą o bardzo małej zawartości ości i białym kolorze. Charakteryzuje się również delikatnym smakiem, co sprawia, że jest rybą chętnie wybieraną przez konsumentów. Polacy dość niechętnie sięgają po rybę, ze względu na wysoką cenę - mówi mgr Paulina Borek, dietetyk medyczny Centrum medyczne VITA NOVA.

Kształtem przypomina okonia, jednak jest stosunkowo niewielka - waży około 0,6 kg. Jest ceniona przez delikatny smak i zwartą strukturę mięsa, łatwość filetowania oraz brak drobnych ości.

- Jest ponad 45 gatunków tilapii. Ta, którą serwujemy w restauracji, pochodzi z Nowej Zelandii, a kupujemy ją u dystrybutora z Niemiec. Wiele osób myśli, że to ryba wietnamska, ale nic bardziej mylnego - mówi Mikołaj Gilecki, szef kuchni w Restauracji Filharmonia.

Danie główne z aktualnej karty w Restauracji Filharmonia: tilapia, bulion ziołowy, aromatyczne julienne warzywne, krewetki (58 zł). Danie główne z aktualnej karty w Restauracji Filharmonia: tilapia, bulion ziołowy, aromatyczne julienne warzywne, krewetki (58 zł).

Tilapię można usmażyć, upiec lub ugotować w wywarze rybnym. Jej smak doskonale komponuje się z owocami morza. Jeśli nie mamy ochoty przygotowywać jej samodzielnie w domu, możemy pokusić się o wizytę w jednej z trójmiejskich restauracji, np. w gdańskim New Kansai Sushi, w sopockiej Pomarańczowej Plaży czy we wspomnianej gdańskiej Restauracji Filharmonia.

- Mięso jest delikatne, lekko miętowe, jędrne. Tę rybę porównałbym do miętusa - mówi Mikołaj Gilecki.

Czy tilapia jest zdrowa?



Jest wielu przeciwników przygotowywania potraw z tilapii, nierzadko uznawanej za rybę mało wartościową.

- Tilapia jest rybą słodkowodną, więc nie zawiera korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 czy jodu. Jest hodowana w małych akwenach wodnych, może więc zawierać dużo zanieczyszczeń (m.in. wynikających ze stosowania pasz z rybiego tłuszczu, zawierającego wysoki poziom toksyn). Lepiej sięgnąć po dorsza, śledzia, szprotki, morszczuka - radzi mgr dietetyki, Anna Melnyczok z Poradni Dietetycznej Medicago.

Tilapii nie powinniśmy traktować jako podstawy naszej diety, a raczej jako sporadycznie spożywany rarytas. Ryba broni się smakiem, ale nie wartościami odżywczymi.

Tilapia przypomina okonia, jednak jest stosunkowo niewielka. Tilapia przypomina okonia, jednak jest stosunkowo niewielka.

- Jest to ryba o małej zawartości białka, ma go około 15 g na 100 g. Dla porównania łosoś zawiera blisko 20 g białka na 100 g ryby. Dodatkowo ma niską zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z grupy omega 3, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Co więcej, ze względu na niską zawartość tłuszczu, w rybie znajdują się znikome ilości witamin z grupy ADEK (witamin rozpuszczalnych w tłuszczach) - mówi mgr Paulina Borek, dietetyk.

Choć - podobnie jak trójmiejscy restauratorzy i dietetycy - jesteśmy za promowaniem i konsumowaniem produktów regionalnych, lubimy sporadycznie wyskoczyć poza znane smaki i sięgnąć po egzotykę. Na szczęście, nie wszystkie podróże kulinarne musimy utożsamiać ze zwiedzaniem innych kontynentów. Niekiedy już samo przygotowanie dania z egzotycznego produktu może dostarczyć nam nowych wrażeń, a te - jak wiadomo - są motorem do poszerzania horyzontów.



Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (35) 1 zablokowana

  • Ponoć udowodniono, że wszystkie ryby hodowlane, czyli ściśnięte tysiące na małym obszarze, dokarmiane m.in. antybiotykami aby zapobiec chorobom w takim akwenie, to najbardziej toksyczne mięso.

    • 13 2

  • Tilapia czy panga

    wykwintne przysmaki serwowane w najbardziej ekskluzywnych restauracjach, świeża rybka prosto z azjatyckich kanałów ściekowych, bon apetit

    • 12 2

  • Z powszechnie dostępnych ryb

    Najlepiej broni się śledź. Nie ma z nim żadnej ściemy, a do tego tłusty i zdrowy.

    • 5 2

  • Do Autorki.

    Proszę poprawić te "akweny wodne"... Patrz definicja słowa "akwen".

    • 8 0

  • tilapie w akwarium

    tilapie to pamietam posiadalem 25 lat temu w akwarium, a najlepsze bylo w ksiazce o rybkach " tilapia bywa jadana czasem przez ludy afrykańskie" :). bardzo latwo sie rozmnazaja w niewoli stad tez poszli na ilosc.

    • 2 0

  • ja teraz nie wiem (1)

    czy jak zjem talipie czy nie zachoruje na zawal i bede miec raka

    • 0 0

    • tilapia

      nie jedz bo zachorujesz-posiada duzo rteci.tilapia.

      • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane