• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: drogocenny turbot

Aleksandra Sobocińska
13 kwietnia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Turbot z małżami, słodkimi warzywami i kaszą kuskus. Turbot z małżami, słodkimi warzywami i kaszą kuskus.

To jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie, przez wielu nazywana szlachetną. Jest trudno dostępna, co generuje wysoką cenę. Turbot, znany również jako skarp czy płaszczka, jest rybą z rzędu flądrokształtnych, lecz flądrę przypomina jedynie z wyglądu.



Turbot występuje w wodach Atlantyku, Morza Północnego oraz Bałtyku, a w Hiszpanii jest rybą hodowlaną, jednak smak i jakość mięsa odstają od tego pozyskiwanego z naturalnych zasobów.

- Jakość mięsa dzikich ryb jest znacznie lepsza niż tych pochodzących z kontrolowanych hodowli. Ryby hodowlane są dokarmiane różnymi niezdrowymi paszami, np. z beta-karotenem, dzięki któremu mięso łososia jest różowe czy też z antybiotykami. Inną sprawą jest jakość wody, w której występują dzikie ryby, można by doszukiwać się tu kontrowersji, ale wciąż są one znacznie zdrowsze - mówi Aleksandra Marchwińska, dietetyk z Naturhouse.

Jak często jesz ryby?

Jako że turbot nigdzie nie wegetuje w dużych ilościach, poławia się jego pojedyncze sztuki przy okazji poławiania innych gatunków ryb. Turbot osiąga nawet metr długości i 25 kg wagi.

- Turbot to szczególna ryba oceaniczna, która dla rybaków stanowi niezwykle cenny łup. Zazwyczaj ma ona spore rozmiary, więc z jednej sztuki możemy uzyskać cztery duże filety - mówi Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.

Świeżego turbota trójmiejskim restauracjom dostarczają m.in. Kuchnie Świata. Rybę kupimy w delikatesach Alma (cena: 49.90 zł za kilogram), a przy odrobinie szczęścia - również prosto z kutra (m.in. na przystani w Karlikowie w Sopocie).

Z przygotowaniem smacznego dania z turbota każdy powinien sobie poradzić. Po obraniu i wyfiletowaniu ryby wystarczy ją usmażyć. - Przygotowanie turbota nie jest wielką sztuką, po posoleniu i oprószeniu mąką wystarczy go usmażyć na patelni. Istotna jest natomiast wysoka jakość samej ryby, co wcale nie jest takie oczywiste, bowiem jej zdobycie nie należy do najłatwiejszych - mówi Tomasz Król.

Mięso turbota jest białe, zwarte i jędrne, a jego smak jest bardzo delikatny. Dobrze usmażony filet jest soczysty i bardzo pożywny. Z czym najlepiej go zaserwować? - Turbot świetnie komponuje się z wszelkimi owocami morza. Sama ryba jest bardzo delikatna i łagodna w smaku, więc wyraziste przegrzebki, mule, małże czy nawet krewetki bardzo do niej pasują. Możemy go również zaserwować w ziołach czy pieczonego, aczkolwiek osobiście najbardziej lubię go przyrządzać właśnie z owocami morza - mówi Tomasz Król.

  • Świeży turbot.
  • W tym daniu zastosowano dość nietypowe połączenie warzyw i słodkiego soku pomarańczowego. Na talerzu znalazły się również małże nowozelandzkie. /Restauracja Grand Gru/
  • Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.


W 100 g smażonego fileta turbota jest 125 kcal, 20.95 g białka i 3.74 g tłuszczu. Ryba zawiera sporo selenu, który ma działanie przeciwzapalne i polecany jest przy zapaleniu stawów.

Jak często ryby powinny pojawiać się w naszej diecie? - Zaleceniem Instytutu Żywności oraz Światowej Organizacji Zdrowia jest jedzenie ryb min. 2 razy w tygodniu, a najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (36) 2 zablokowane

  • Tylko Ustka (1)

    Jak na turbota to tylko do pani Jadzi w Ustce! Palce lizac!

    • 7 7

    • Czyje

      te palce lizać? Pani Jadzi? A feeeee.................

      • 6 0

  • Skarp (2)

    Firmy które zostały wymienione dostarczają jedynie hodowlanego turbota i to w dodatku samce których mięso jest twarde. pewnie dlatego że na giełdach w Francji samce hodowlane są dużo tańsze od samic turbota . Najsmaczniejszy jest turbot z Bałtyku połowy dopiero się rozpoczną i trwają do czerwca potem do sierpnia jest ochrona

    • 11 0

    • skarp państwa

      na stronie głownej gazeta.pl
      mam screena

      • 6 0

    • Ryba faktycznie jest bardzo dobra, chociaż nie tania. Raz udało mi się ją kupić z kutra od rybaka.

      • 4 1

  • Grand Crew. .. Hahaha to już nawet nie wie trójmiasto. Pl kto sponsoruje artykuł? Grand Cru!

    • 2 0

  • Ciekawe (1)

    Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.

    Instrukcja zastąpienia białka zwierzęcego, białkiem zwierzęcym, bo chyba ryba to nie roślina

    • 61 3

    • bo riba to nie źwierz

      riba to mokrzok

      • 12 0

  • W biedronce była ta ryba w promocji,

    ale nie kupiłem.
    Wolałem śledzie.

    • 22 4

  • Dla typowego konsumenta

    urzędnika państwowego wyższego szczebla który płaci za posiłki z funduszy państwowych różnica między flądrą a turbotem będzie niezauważalna niestety dla budżetu instytucji już tak.

    Czy urzędnicy państwowi to inna rasa ludzi czy nie mogą sami płacić za swoje posiłki i trunki tak jak robią to uczciwie pracujący ludzie?

    • 37 0

  • Wolę łupacza z frytkami.

    • 8 1

  • A mała Basia Ritz co na to?

    • 10 5

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Najczęściej czytane