• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Mercato w prestiżowym konkursie Wine&Food Noble Night

Natalia Lebiedź
17 maja 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Restauracja Mercato w hotelu Hilton to jedyny reprezentant Trójmiasta w tegorocznej edycji prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night w Warszawie. Restauracja Mercato w hotelu Hilton to jedyny reprezentant Trójmiasta w tegorocznej edycji prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night w Warszawie.

Restauracja Mercato hotelu Hilton Gdańsk została zakwalifikowana do prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night.



Wine&Food Noble Night to konkurs, w którym biorą udział kucharze ze ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Podczas uroczystej gali mają za zadanie zdobyć podniebienia gości przystawką, daniem głównym i deserem. Zwycięskie kuchnie otrzymują nagrody, promocję w mediach o zasięgu ogólnokrajowym, a przede wszystkim prestiż i oficjalną rekomendację Noble Concierge, dzięki której znajdą się na liście sprawdzonych i polecanych miejsc. Podczas tegorocznego konkursu wyłoniono 12 restauracji, które wezmą udział w 5. jubileuszowej edycji festiwalu. Swoje możliwości zaprezentują kuchnie z Warszawy, Krakowa, Poznania, Łodzi, Giżycka i Gdańska.

- Wybór nie był łatwy, tym bardziej, że w tym roku otrzymaliśmy wyjątkowo dużą liczbę zgłoszeń - mówi Aleksandra Mizińska z Noble Concierge, współorganizatorka konkursu. - Staraliśmy się, aby wśród uczestników znalazły się kuchnie z całej Polski, serwujące różnorodne menu. Jak co roku, goście Wine & Food Noble Night będą mogli skosztować dań z różnych regionów świata, co czyni to wydarzenie niezwykle barwnym zwłaszcza dla koneserów oryginalnych smaków.

Do konkursu Wine&Food Noble Night zakwalifikowała się gdańska restauracja Mercato, znajdująca się w hotelu Hilton. Szefowie kuchni, Adam WoźniakPaweł Wątor w autorskim menu proponują przede wszystkim międzynarodową kuchnię ze śródziemnomorskim akcentem. Jakie kryterium musieli spełnić, aby dostać się do konkursu?

- Aby się zakwalifikować, należało przesłać po trzy propozycje przystawek, dania głównego i deserów. Adam Woźniak i Paweł Wątor nie chcą zdradzić konkursowych dań. Nie wiemy jeszcze, który zestaw okazał się tym najlepszym. Dlatego też z niecierpliwością czekamy na informacje, by móc dopracować dania do perfekcji - tłumaczy Monika Ugodowska, manager hotelu Hilton w Gdańsku.

Prestiżowa gala Wine&Food Noble Night po raz pierwszy odbyła się w 2008 roku i na stałe wpisała się w kalendarz ważnych wydarzeń kulturalnych w stolicy. Tegoroczna edycja odbędzie się 22 września na Torze Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (22) 6 zablokowanych

  • Dramat! (1)

    MAKARONIZM!!! idealnie pasuje to słowo do tego konkursu kulinarnego!!! czy naprawdę nie można nazywać rzeczy w ojczystym języku??

    • 20 17

    • Byłem tam - mielony i flaki są całkiem ok....

      • 3 7

  • POWODZENIA!!!

    Trzymamy kciuki za was i wierzymy w sukces :) Przechylę na pochybel bo termin akurat w moje "ameniny" Nie przesadzajcie z bajerami. Ela i Tomek

    • 16 7

  • Za miejsce....

    w tym konkursie płaci się FEE> Płacisz masz.
    TESORO s Sopot - makaron z mule mistrzostwo świata w POlsce zchamionej przez tuskową mniernotę.

    • 7 26

  • LUBIE TAKIE KULTURALNE MIEJSCA ! JAK SOBIE ZJEM POTRAWE ZA 1000 ZETA TO ODRAZU SIE CZUJE KULTURALNY :) (1)

    Gdzie te czasy ze najslynniejsza nasza przystawką byla tzw. '' galareta i seta '' :) i desery barowe typy '' kolorowe kostki galaretki z bita smietana '' to byl full wypas ! sery byly tylko chude i niby tluste zawijane np. w gazete , bo byla pod reka , i chodzili nieraz ludzie z kielbasą zawinieta w ''trybune ludu '' na ramieniu papier szary toaletowy i w kieszeni flaszka z żytkiem . W tamtych czasach na takim portalu by zapewne napisano o tych przystawkach '' ze taki rozpasany styl kulinarny nie pasuje do wytyczonej drogi przez Polska Zjednoczoną Partie Robotnicza i wszelkie zakusy wejscia na Polskie stoly dan i potraw imperialistycznych beda napietnowane przez wladze ludowe oraz robotniczo chlopskie :)))) tak by bylo ! Wiec fajnie ze dzis mozna tworzyc kulinarne dziela sztuki z sałaty i makaronu i nikt nie wytycza granic kulinarnej tworczosci.

    • 14 3

    • nie galareta i seta

      tylko lorneta z meduza

      • 0 0

  • Ewidentny, Niedopuszczalny Blad Szefow Kuchni !!!! (4)

    Panowie Szefowie podczas dekoracji dan bez nakrycia glowy !!??
    Nobel za umiejetnosc zniesmaczenia przygotowanych potraw.

    • 17 17

    • właśnie to chciałem napisać :)

      widzę, ze nie tylko ja zauważyłem ;)

      • 7 8

    • tylko w polsce nosi sie czapki na glowach takie sa realia na swiecie :P z drugiej strony taki jest przywilej szefa !!!

      • 9 3

    • Komunistyczna bzdura

      jeżeli pracujesz w barze mlecznym to zakładaj na głowę co chcesz, tu akurat nie trzeba.

      • 7 2

    • :)

      W jakim świecie Ty żyjesz? :) Smażalni ryb i barów szybkiej obsługi? :))

      • 0 0

  • brawo chłopaki

    Trzymamy kciuki i nie czytajcie co piszą zazdrośni malkontenci, którzy "po polsku" czepiają się wszystkiego i są wiecznie niezadowoleni. Tak trzymać!!!

    • 13 5

  • (1)

    a mój porzedni hejterski komentarz wycięli, więc się powtórzę ,że skoro w Mercato takie pustki zazwyczaj to najlepiej świadczy o poziomie kulinarnym Szefów(bo z artykułu wynika że jest ich dwóch)
    Na szczęście są miejsca w Trójmieście gdzie można dobrze zjeśc czasami za grubą kasę (Fellini) czasami za średnią (Tesoro, PetitParis,Thai Thai) ale i za grosze (A-dong). Chłopcom z Mercato życzę wygranej w Noble Najt.

    kiss

    • 1 7

    • "poziom szefów kuchni"

      nie broniąc nikogo i nie atakując - nie jesteśmy jeszcze na poziomie gdzie ilość gości w restauracji po wyżej 20 nakryć świadczy o jej jakości - zwłaszcza przy restauracjach w hotelach gdzie oprucz gości hotelowych nikt nie idzie "bo na pewno jest drogo" lub restauracjach młodych gdzie potrzeba kilku lat lub dobrego marketingu zanim sie rozrusza. Przykład udanej restauracji mała adoro mio w gdyni 2 lata na rynku 15 nakryć i zajefajne jedzenie i atmosfera.... i pewnie nikt poza gdynią nie słyszał ? ale pewnie każdy by się wypowiedział :) klasycznie Polskie.

      • 2 0

  • (1)

    Ciekawe co na to Magda Gessler.

    • 3 6

    • a co to magda gessler?

      • 0 1

  • Ten konkur to oszustwo (1)

    Witajcie przestańcie propagować taką bzdurę, wszyscy co uczestniczyli już się przekonali. Za marne grosze gotujecie jak najtańszy catering dla grona najbogatszych z list Banku G. Pana Leszka Cz.
    To wielka lipa, gdzie tam profesjonalne jury??????
    Sam organizowałem pierwszą edycję więc wiem jak to wygląda od pdszewki.
    A naiwniacy się nabierają, nich ktoś cwany weźmie listę knajp z poza Warszawy, które barły udział i zadzwoni do ich szefów i właścicieli. Towarzystwoystwo wzajemnej adoracji!!!!!!!!!!!!

    • 6 11

    • Towarzystwo wzajemnej adoracji?!

      Szefa lub kucharza z grona wzajemnej adoracji poznajemy po odpowiedniej ilości naszywek z różnych stowarzyszeń i klubów. O ile wiem Ci panowie są czyści ;)
      Co do konkursu to jeszcze dużo nam w Polsce brakuje do standardów , ale jesteś my na dobrej drodze, a profesjonalne jury - no cóż to właśnie ponaszywani panowie z klubów i stowarzyszeń.

      • 6 1

  • Powodzenia! Trzymam za Was kciuki chlopaki:)

    • 6 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane