- 1 Jason Momoa na jachcie w Gdańsku (119 opinii)
Restauracja Mercato w prestiżowym konkursie Wine&Food Noble Night
Restauracja Mercato hotelu Hilton Gdańsk została zakwalifikowana do prestiżowego konkursu Wine&Food Noble Night.
- Wybór nie był łatwy, tym bardziej, że w tym roku otrzymaliśmy wyjątkowo dużą liczbę zgłoszeń - mówi Aleksandra Mizińska z Noble Concierge, współorganizatorka konkursu. - Staraliśmy się, aby wśród uczestników znalazły się kuchnie z całej Polski, serwujące różnorodne menu. Jak co roku, goście Wine & Food Noble Night będą mogli skosztować dań z różnych regionów świata, co czyni to wydarzenie niezwykle barwnym zwłaszcza dla koneserów oryginalnych smaków.
Do konkursu Wine&Food Noble Night zakwalifikowała się gdańska restauracja Mercato, znajdująca się w hotelu Hilton. Szefowie kuchni, Adam Woźniak i Paweł Wątor w autorskim menu proponują przede wszystkim międzynarodową kuchnię ze śródziemnomorskim akcentem. Jakie kryterium musieli spełnić, aby dostać się do konkursu?
- Aby się zakwalifikować, należało przesłać po trzy propozycje przystawek, dania głównego i deserów. Adam Woźniak i Paweł Wątor nie chcą zdradzić konkursowych dań. Nie wiemy jeszcze, który zestaw okazał się tym najlepszym. Dlatego też z niecierpliwością czekamy na informacje, by móc dopracować dania do perfekcji - tłumaczy Monika Ugodowska, manager hotelu Hilton w Gdańsku.
Prestiżowa gala Wine&Food Noble Night po raz pierwszy odbyła się w 2008 roku i na stałe wpisała się w kalendarz ważnych wydarzeń kulturalnych w stolicy. Tegoroczna edycja odbędzie się 22 września na Torze Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (22) 6 zablokowanych
-
2012-09-23 09:48
Wbrew wszystkim maruderom...
Wielkie gratulacje w związku z podwójnym zwycięstwem restauracji Mercato! Brawo!!!
- 1 0
-
2012-05-18 10:44
Ewidentny, Niedopuszczalny Blad Szefow Kuchni !!!! (4)
Panowie Szefowie podczas dekoracji dan bez nakrycia glowy !!??
Nobel za umiejetnosc zniesmaczenia przygotowanych potraw.- 17 17
-
2012-09-23 09:34
:)
W jakim świecie Ty żyjesz? :) Smażalni ryb i barów szybkiej obsługi? :))
- 0 0
-
2012-05-18 16:15
Komunistyczna bzdura
jeżeli pracujesz w barze mlecznym to zakładaj na głowę co chcesz, tu akurat nie trzeba.
- 7 2
-
2012-05-18 16:02
tylko w polsce nosi sie czapki na glowach takie sa realia na swiecie :P z drugiej strony taki jest przywilej szefa !!!
- 9 3
-
2012-05-18 12:00
właśnie to chciałem napisać :)
widzę, ze nie tylko ja zauważyłem ;)
- 7 8
-
2012-05-23 12:53
Zazdrosnicy
Chłopaki, nie przejmujcie się negatywnymi opiniami bo piszą je osoby i pracownicy innych restauracji , którzy najnormalniej w świecie Wam zazdroszczą - to taka okropna cecha Polaków :) Nie raz byłam w Mercato i to nie prawda , ze są pustki wręcz przeciwnie :) osoba, która porównuje taka Restauracje do Thai Thai albo do Tesoro kompletnie nie rozróżnia kuchni ( zwykły pajac) o tylko macie z niego kupę śmiechu podobnie z reszta jak inne osoby znające się na prestiżu i potrawach :) Życzę Wam powodzenia ma konkursie i dalszego rozwoju kulinarnego :)
- 7 2
-
2012-05-22 15:07
Mercato Rulez
Mercato to bez wątpienia świetna kuchnia, ale to również bogata karta win, doskonały serwis.
Można by tak długo wyliczać, rozbierać tą unikalność na czynniki pierwsze.
Mercato to jednak przede wszystkim ludzie którzy tworzą tą restauracje!
Ktoś powie "wszystko fajnie ale drogo".
Cóż - jakość ma swą cenę!- 7 0
-
2012-05-20 02:07
Powodzenia! Trzymam za Was kciuki chlopaki:)
- 6 3
-
2012-05-18 17:54
(1)
Ciekawe co na to Magda Gessler.
- 3 6
-
2012-05-19 16:45
a co to magda gessler?
- 0 1
-
2012-05-18 17:48
(1)
a mój porzedni hejterski komentarz wycięli, więc się powtórzę ,że skoro w Mercato takie pustki zazwyczaj to najlepiej świadczy o poziomie kulinarnym Szefów(bo z artykułu wynika że jest ich dwóch)
Na szczęście są miejsca w Trójmieście gdzie można dobrze zjeśc czasami za grubą kasę (Fellini) czasami za średnią (Tesoro, PetitParis,Thai Thai) ale i za grosze (A-dong). Chłopcom z Mercato życzę wygranej w Noble Najt.
kiss- 1 7
-
2012-05-19 13:25
"poziom szefów kuchni"
nie broniąc nikogo i nie atakując - nie jesteśmy jeszcze na poziomie gdzie ilość gości w restauracji po wyżej 20 nakryć świadczy o jej jakości - zwłaszcza przy restauracjach w hotelach gdzie oprucz gości hotelowych nikt nie idzie "bo na pewno jest drogo" lub restauracjach młodych gdzie potrzeba kilku lat lub dobrego marketingu zanim sie rozrusza. Przykład udanej restauracji mała adoro mio w gdyni 2 lata na rynku 15 nakryć i zajefajne jedzenie i atmosfera.... i pewnie nikt poza gdynią nie słyszał ? ale pewnie każdy by się wypowiedział :) klasycznie Polskie.
- 2 0
-
2012-05-19 10:34
Ten konkur to oszustwo (1)
Witajcie przestańcie propagować taką bzdurę, wszyscy co uczestniczyli już się przekonali. Za marne grosze gotujecie jak najtańszy catering dla grona najbogatszych z list Banku G. Pana Leszka Cz.
To wielka lipa, gdzie tam profesjonalne jury??????
Sam organizowałem pierwszą edycję więc wiem jak to wygląda od pdszewki.
A naiwniacy się nabierają, nich ktoś cwany weźmie listę knajp z poza Warszawy, które barły udział i zadzwoni do ich szefów i właścicieli. Towarzystwoystwo wzajemnej adoracji!!!!!!!!!!!!- 6 11
-
2012-05-19 13:11
Towarzystwo wzajemnej adoracji?!
Szefa lub kucharza z grona wzajemnej adoracji poznajemy po odpowiedniej ilości naszywek z różnych stowarzyszeń i klubów. O ile wiem Ci panowie są czyści ;)
Co do konkursu to jeszcze dużo nam w Polsce brakuje do standardów , ale jesteś my na dobrej drodze, a profesjonalne jury - no cóż to właśnie ponaszywani panowie z klubów i stowarzyszeń.- 6 1
-
2012-05-18 10:10
LUBIE TAKIE KULTURALNE MIEJSCA ! JAK SOBIE ZJEM POTRAWE ZA 1000 ZETA TO ODRAZU SIE CZUJE KULTURALNY :) (1)
Gdzie te czasy ze najslynniejsza nasza przystawką byla tzw. '' galareta i seta '' :) i desery barowe typy '' kolorowe kostki galaretki z bita smietana '' to byl full wypas ! sery byly tylko chude i niby tluste zawijane np. w gazete , bo byla pod reka , i chodzili nieraz ludzie z kielbasą zawinieta w ''trybune ludu '' na ramieniu papier szary toaletowy i w kieszeni flaszka z żytkiem . W tamtych czasach na takim portalu by zapewne napisano o tych przystawkach '' ze taki rozpasany styl kulinarny nie pasuje do wytyczonej drogi przez Polska Zjednoczoną Partie Robotnicza i wszelkie zakusy wejscia na Polskie stoly dan i potraw imperialistycznych beda napietnowane przez wladze ludowe oraz robotniczo chlopskie :)))) tak by bylo ! Wiec fajnie ze dzis mozna tworzyc kulinarne dziela sztuki z sałaty i makaronu i nikt nie wytycza granic kulinarnej tworczosci.
- 14 3
-
2012-05-18 22:30
nie galareta i seta
tylko lorneta z meduza
- 0 0
-
2012-05-18 16:19
brawo chłopaki
Trzymamy kciuki i nie czytajcie co piszą zazdrośni malkontenci, którzy "po polsku" czepiają się wszystkiego i są wiecznie niezadowoleni. Tak trzymać!!!
- 13 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.