• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Praliny jak małe dzieła sztuki

Justyna Potorska
14 lutego 2013 (artykuł sprzed 11 lat) 
Belgijska czekolada najlepszej jakości, bogactwo nadzieni i smaków, różnorodne, często niezwykłe kształty: ręcznie robione praliny to małe, słodkie dzieła sztuki. Nz. pralinki z oferty Cukierni Sowa. Belgijska czekolada najlepszej jakości, bogactwo nadzieni i smaków, różnorodne, często niezwykłe kształty: ręcznie robione praliny to małe, słodkie dzieła sztuki. Nz. pralinki z oferty Cukierni Sowa.

Podobno najpierw trzeba poczuć ich aromat: powinny mieć delikatny, słodki zapach. Degustacja? Warto z nią poczekać: ręcznie robione pralinki wykonane z prawdziwej, belgijskiej czekolady to rozkosz dla wszystkich zmysłów. Walentynki to dobra okazja, żeby przyjrzeć się ofercie tych wyjątkowych słodkości, które można kupić w Trójmieście.



Jeśli chodzi o ich historię, wersji jest kilka. Jedna z legend przenosi nas do Francji, na dwór Ludwika XIV. To tam w XVII wieku miał powstać prototyp pralinek, który był połączeniem migdałów z płynnym cukrem. Szef kuchni postanowił uhonorować marszałka - hrabiego du Plessis Praslin - i nazwał słodki wynalazek jego nazwiskiem.

Rolls-Royce wśród czekolad

Ręcznie robione pralinki, trufle to Twoim zdaniem...

Jedno wiadomo na pewno - praliny, jakie znamy i kochamy, dzisiaj powstały w Belgii. To tam na początku XX wieku wykonano pierwsze czekoladki z nadzieniem śmietankowym, waniliowym, z orzechami i likierem cointreau.

Od momentu, kiedy pierwsza nadziewana czekoladka zachwyciła podniebienia smakoszy, minęło sporo czasu. Do dziś jednak najlepsze pralinki, które można kupić w Trójmieście, wykonuje się ręcznie.

- Podstawową różnicą między pralinami wykonywanymi ręcznie a tymi, które można zakupić w sklepie, jest to, że te pierwsze z reguły nie zawierają konserwantów, w związku z czym mają krótszą datę przydatności, około 14 dni - wyjaśnia Marta Sokołowska z Cukierni Sowa. - Poza tym, nasze ręcznie robione praliny i trufle mają bardzo cienkie korpusy, a konsystencja ganaszu, czyli nadzienia, jest bardzo płynna, co uważa się za zaletę.

Nie tylko cienkie korpusy i płynność nadzienia świadczą o jakości pralin. Kwintesencja smaku tkwi przede wszystkim w jakości czekolady. To reguła, że do wyrobu tych najlepszych używa się tylko prawdziwej, belgijskiej lub francuskiej, wytwarzanej wyłącznie z tłuszczu kakaowego, bez roślinnych dodatków.

- Nasze praliny powstają przy użyciu najlepszej czekolady na świecie, czyli francuskiej Valrhona - wyjaśnia Tomasz Deker. - Jest to prawdziwy Rolls-Royce wśród czekolad. Nadzienie tworzymy używając rabarbaru, pomarańczy, kawy, orzechów włoskich, likieru pomarańczowego grand marnier, prażonych migdałów, marakui.

  • T.Deker
  • Mount Blanc
  • Mount Blanc
  • Mount Blanc
  • T. Deker
  • E. Wedel
  • E. Wedel
  • Cukiernia Sowa
  • Cukiernia Sowa
  • Dom Czekolady
  • T.Deker
  • Dom czekolady
  • Dom Czekolady


Bogactwo smaków i kształtów

Różnorodność rodzajów nadzienia to jedna z zalet ręcznie robionych pralinek i trufli: podczas gdy w sklepach można kupić czekoladki w podobnych smakach, w trójmiejskich cukierniach wybór jest dużo większy.

- Mamy ponad pięćdziesiąt smaków pralin i trufli w mlecznej, deserowej lub białej czekoladzie - wymienia Aneta Barzyk z Domu Czekolady. - Ręcznie wykonywane praliny wypełniamy nadzieniem o smaku pistacji, wanilii, nugatu, karmelu, mięty, malagi, tiramisu, whisky, wiśni, kiwi, marakui. Na specjalne życzenie tworzymy praliny według kompozycji smakowych klienta.

Im bardziej wyszukany smak - tym lepiej. Największą popularnością wśród ręcznie robionych, czekoladowych pralinek i trufli cieszą się te, których nadzienie zdecydowanie się wyróżnia.

- Najbardziej popularne są praliny z nadzieniem wzbogaconym różnymi dodatkami, tak jak marcepan z szampanem czy karmel z solą morską - wyjaśnia Monika Witt z Mount Blanc. - Nasze specjalności to pralinki z prawdziwymi, płynnymi alkoholami zamknięte w cukrowej otoczce i ciemnej czekoladzie, całe wiśnie z pestką i ogonkiem zanurzone w likierze, kandyzowana skórka pomarańczy w czekoladzie, plastry pomarańczy w czekoladzie oraz prawdziwe trufle dostępne w kilkunastu wariantach. Do najbardziej pożądanych należą trufle w otoczce z ciemnego kakao, z dodatkiem chilli, piernika czy cynamonu.

Oprócz bogactwa smaków, ręcznie wykonywane praliny kuszą też różnorodnością kształtów, które nie kończą się na standardowych prostokątach, kwadratach, kulach. W ofercie można znaleźć propozycje walentynkowe - praliny-serca czy praliny-usta, są też piramidki, migdały, nie brakuje ciekawych propozycji dla najmłodszych.

- Oferujemy praliny w kształcie żabek, piesków, sów, kolby kukurydzy czy muszelek z delikatnym, tradycyjnym nadzieniem praline - dodaje Monika Witt.

Keanu Reeves i jego praliny

Wielu klientów wybiera ręcznie wykonywane praliny ze względu na możliwość dowolnego komponowania ich smaków. Także w Trójmieście można przy odrobinie szczęścia znaleźć miejsce, w którym stworzy się własną, ręcznie robioną bombonierę - dla siebie lub na prezent. Z takiej możliwości skorzystał sam Keanu Reeves, który w Cukierni Sowa zamówił praliny ze swoim wizerunkiem.

- Na pralinkach możemy umieścić logo firmy bądź okolicznościowy napis - wyjaśnia Aneta Barzyk z Domu Czekolady. - Pralinki pakujemy pojedynczo albo w eleganckie pudełka, które też można personalizować.

Napis nie wystarczy? Ręcznie wykonywane praliny można też zamówić (T.Deker) albo dobrać odpowiednio do okazji: specjalną ofertę okolicznościową można znaleźć w Domu Czekolady, Cukierni Sowa, Pijalni Czekolady E.Wedel i Mount Blanc. Na 14 lutego każde z tych miejsc przygotowało praliny dla zakochanych pakowane w eleganckie, walentynkowe pudełka.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (44) ponad 10 zablokowanych

  • np. we Francji

    W cukierniach robi się praliny.
    Ile cukierni tyle smaków. Każdy ma swoje patenty.
    Robione recznie nie jakśs masówka z pudełka

    • 22 1

  • pyszne (4)

    Lubię te od sowy i z domu czekolady:)

    • 15 12

    • sowa (1)

      pseudocukiernia

      • 20 4

      • i okropne pączki :(((

        pierwszy (i z pewnością ostatni) raz dałam się namówić sąsiadce na kupno pączków u Sowy - smakowe bleee! nie dość, że w smaku bardzo takie sobie to na dodatek maleńkie i po 2,50

        • 17 2

    • sowa to chemia (1)

      jw

      • 11 2

      • te pralinki zazwyczaj leżą tam pare tygodni zakurzone smacznego!

        • 12 2

  • Belgijska czekolada (5)

    Jaki świat byłby piękny gdybyśmy przestali wierzyć w belgijską i szwajcarską czekoladę, a poszukali jej tam, gdzie rzeczywiście robi się czekoladę z najwyższej półki - np. we Francji i we Włoszech.

    • 16 9

    • (1)

      nie gadaj - belgijska czekolada jest miodzio :)

      • 7 2

      • czoko, chyba?!

        • 1 1

    • Cudze chwalicie...

      jak zawsze...

      manufakturaczekolady.pl

      • 3 4

    • jak czekoladę to z Luxemburga

      • 1 0

    • potwierdzam

      belgijska jest przereklamowana. Właśnie jem osławione Leonidasy i robi mi się niedobrze. Za słodkie to to, a nadzienie to jakby krem tortowy, mdły i bardzo słodki.
      Dostałam to jem, ale sama ich nigdy nie kupię. Polskie są zdecydowanie lepsze!

      • 0 0

  • (4)

    Nie jadam belgijskiej czekolad jest za slodka, uwielbiam tylko gorzka (90%).

    • 9 13

    • urzekła nas twoja historia (1)

      ...

      • 5 2

      • jesteś w liczbie mnogiej czy masz może jakiś problem?

        • 0 0

    • 90%?

      to jest tak gorzkie, że nadaje się tylko do roztapiania, równie dobrze można jeść samo kakao łyżką

      • 1 0

    • znakiem tego nie wiesz jakie czekolady robione są w Belgii

      poza tym 90% gorzka czekolada najbardziej nadaje się do ozdabiania deserów ;P
      sama jadam gorzką czekoladę, ale uważam, że 85% to max maxów, które nadaje się do spożywania

      • 2 1

  • śliwki w gorzkiej czekoladzie robione ręcznie u mnie w kuchni , to jest to, a nie jakieś dziadostwo naszpikowane chemią " o (4)

    • 20 8

    • o smaku czegoś tam

      • 5 1

    • a co maja sliwki do pralin???????/ (2)

      • 2 4

      • a jak sie odsacza takie śliwki (1)

        czekolada jest ciekła po podgrzaniu, maczasz sliwke i co dalej?

        • 0 1

        • na folię aluminiową, godzina do stwardnienia i do lodówki

          • 1 0

  • Najlepsza czekolada (1)

    Polska z "Solidarności"
    i francuska ( ręcznie wyrabiana)

    • 4 10

    • tia...

      Bombonierka z "Solidarności" to dla mnie jak obelga. Jak rzucony ochłap: "masz i ciesz się". Niestety w Polsce nie ma smacznej czekolady...

      • 5 2

  • Bywaja tez bardzo drogie belgijskie pralinki, ktore tak naprawde z Belgia nie maja nic wspolnego...

    • 16 0

  • Praliny, czyli jak sprzedac po kilkadziesiąt/kilkkaset złotych za kilogram (2)

    coś co jest warte max 10 zika

    • 16 6

    • zapominasz że cena to nie tylko materiał

      to także praca ludzka, utrzymanie lokali itp., jak chcesz coś za 10zł/kg to idź do biedry tam na paletach leży masowy towar.

      • 6 2

    • nie zrozumiales przeslania:) jak kogos stac to niech se kupuje pralinke po 10 zl/szt, ale ogolnie to swietny prezent. Naprawde bardziej osobisty, bo mozesz zamowic cos dla konkretnej osoby. Tu nie chodzi o to, zeby te piekne pralinki wcinac jak ciastka:) Przeciez zaden szarak tak nie zrobi:) Ale one sa tak piekne, tak idealnie zrobione i naprawde pyszne, ze na okolicznosciowy prezent sie nadaja:) Ja bardziej bym sie ucieszyla z recznie robionych oralin, nawet kilku sztuk, niz calej bomboniery czy merci;) ale to kwestia gustu. Nie chodzi o to, zeby bylo duzo, tylko zeby to bylo cos dla mnie - poniekad cos dla mnie, bo wiadomo, ze w duzej czesci to masowo rbione, ale mozna wszystko spersonalizowac i o to chodzi, i to jest fajne:)

      • 3 0

  • A moze dopisze autorka cos o Leonidasie?

    Albo moze o Neuhauss?

    • 1 2

  • Dzieckiem będąc...

    ...myślałem, że PRALINY to są te mydliny, które wypuszcza pralka. ;)

    • 10 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane

Inwestycje Deluxe

Gaja Park

Gaja Park

DORACO Investment

Gdańsk Żabianka, ul. Pomorska 68 Mapa

30 do 175 m2
Powierzchnia
w budowie
Realizacja
Monolit

Monolit

7 ogłoszeń

Herzinvest

Straszyn, ul. Marsa Mapa

223 do 268 m2
Powierzchnia
zakończona
Realizacja