• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Otwarcie restauracji 737 L'entre Villes Sopot

Aleksandra Sobocińska
21 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W restauracji do dyspozycji gości są dwa piętra. W restauracji do dyspozycji gości są dwa piętra.

Zniszczona willa mieszcząca się przy al. Niepodległości 737 w Sopocie otrzymała nowe życie. Wszystko to za sprawą jej nowych właścicieli, którzy odrestaurowali obiekt i stworzyli w nim restaurację, połączoną z winiarnią, palarnią cygar i oranżerią.



Remont trwał zaledwie rok. Trudno było uwierzyć, że w tak krótkim - jak na stan budynku - czasie realnym będzie doprowadzenie go do stanu używalności. A jednak, udało się i od dziś możemy cieszyć oko eleganckim wnętrzem, które zrobiło ogromne wrażenie na gościach otwarcia.

- Chciałabym, aby ta restauracja zdobyła państwa serca i abyście do niej wracali, a my postaramy się spełnić państwa życzenia i wymagania. Po roku wzmożonej pracy i przekształcania budynku mieszkalnego na usługowy, nadszedł czas na świętowanie - tymi słowy gości powitała Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji.

Wolfgang Dockerill, współwłaściciel obiektu, zwrócił uwagę na oryginalną rzeźbę, znajdującą się przy fontannie przed restauracją. - Znajduje się na niej sentencja, stanowiąca, że żeby być kochanym, trzeba kochać. Chcielibyśmy, abyście państwo pokochali to miejsce - powiedział.

Piątkową imprezę poprowadził konferansjer, Tomasz Podsiadły. W programie nie zabrakło części artystycznej - wystąpił Akrobatyczny Teatr Tańca Mira-Art, a szef kuchni zaprezentował swoje możliwości podczas live cooking. Goście rozsmakowali się w wyśmienitych daniach, stanowiących nader istotny punkt programu. De facto to od kuchni będzie zależeć, na jakiej pozycji uplasuje się nowo otwarta restauracja na tle tych już istniejących w Trójmieście.

Podczas degustowania dań nie brakowało słów uznania dla pieczonej piersi kaczki, kremowej zupy z dyni, pieczonych żeberek i przystawki ze śledzi z buraczkami. Niemałym powodzeniem cieszyły się również desery - w szczególności bezy z owocami i tort czekoladowy. Goście byli również pod wrażeniem tortu w kształcie... restauracji, przygotowanego na miejscu.

Jakiej kuchni możemy się spodziewać w tym miejscu? - Będziemy serwować dania kuchni polskiej, urozmaicone francuskim twistem. Zamierzamy często zmieniać kartę, około 4 razy w roku. Stawiamy na świeżość produktów i sezonowość. Dwa razy w tygodniu, we wtorki i piątki, mamy dostawy świeżych owoców morza, będzie można skosztować dań z homarami, ostrygami, ośmiornicami, mulami i różnymi rybami. Od 12:30 do 14:30 będzie można również skorzystać z oferty lunchowej - skomentowali Sławomir Hahn, szef kuchni oraz Michał Skowerski, zastępca szefa.

Wnętrze restauracji zaprojektował Krystian Rasmus, a architekt Bartosz Borkowski dostosował pomieszczenia do warunków gastronomicznych.

Podczas otwarcia nie zabrakło niespodzianek - kilka razy zgasło światło, co zostało uznane za dobrą wróżbę na przyszłość.

Właściciele podkreślali, że lokalizacja obiektu i jego przestrzenie mają funkcjonować nie tylko jako restauracja, ale - a w zasadzie przede wszystkim - miejsce przeróżnego typu spotkań.
Można tu zorganizować pokaz mody, wernisaż, przyjęcie, czy spotkanie biznesowe. Samo miejsce przypadło do gustu gościom, którzy byli pod wrażeniem nie tylko dopieszczonego i eleganckiego wystroju, ale również oryginalnej architektury, przesiąkniętej duchem czasu.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (115) ponad 20 zablokowanych

  • Nie rozumiem (5)

    Tych wszystkich komentarzy. Powstało nowe, piękne miejsce w Sopocie, stworzone przez ludzi z pasją i klasą. Na pewno wymagało to zainwestowania olbrzymich pieniędzy, a wy zamiast to docenić, narzekacie ze ceny bedą za wysokie? Nawet jesli w karcie znajdzie sie przystawka za 100 i wino za 1000 to klimat i wyjątkowość tego miejsca sprawia, ze to bedą jedne z najlepiej wydanych pieniędzy na jedzenie w Trójmiescie... Oby wiecej takich miejsc!!!

    • 33 23

    • owszem fane i szacunek (4)

      Tylko ile osób tam przyjdzie? Można pięknie urządzic , odremontowac ale trzeba też miec zyski bo takie są prawa rynku.
      Bez klienta upadnie to miejsce a ile osób stać na obiad tam.
      Ale ja życzę powodzenia bo pieknie to zrobione jest i elegancko.

      • 8 3

      • a jak upadnie to co...? (1)

        to się zrobi protokół zniszczenia...i odsprzeda z zyskiem nieruchomość, czy naprawdę to takie skomplikowane?

        • 8 2

        • mogłeś kupić madralo

          nieruchomość była otwartej sprzedaży - każdy mógł złożyć ofertę kupna
          nawet mądrale którzy tu piszą debilne komentarze że ktoś odsprzeda z zyskiem, że niby restauracje się po to zakłada itp. ...przy okazji - trole czy po prostu debile to piszą?

          • 13 2

      • Nie chodzi o to żeby przychodziło wiele osób, tylko niewiele osób z grubymi portfelami (1)

        Chodzi o klientów, dla których wydanie 1000PLN na kolację jest ok. Stworzono najbardziej ekskluzywną restaurację w Sopocie. Dla niewtajemniczonych powiem, że budynek był do kupienia za 1,5 mln (i pewnie za około tyle został kupiony) zaś remont kosztował grubo powyżej 4 mln. Taki remont i jakość wykończenia musi kosztować więc i kolacja nie będzie tam kosztowała 10 zł.

        • 10 2

        • jasne masz rację

          tylko ile takich osób z tym grubym portfelem się pojawi i jak często.
          Chyba nie chodzi o to by dokładać do interesu, nawet bogaty liczy

          • 1 0

  • Poczekam na ofertę z Groupon'u )

    • 36 2

  • Drogie hobby ta gastronomia ! (3)

    Ciekawe kiedy właściciel zrezygnuje z tego hobby.

    • 20 0

    • To jego 3 lokal więc na pewno się na tym zna skoro zarabia (2)

      i ładuje ciężkie miliony w kolejny lokal.

      • 4 2

      • a...to już ma trzy nieruchomości? (1)

        dzierżawi czy własność?

        • 5 0

        • zatrudnij detektywa

          Coś taki ciekawski? Pracujesz w kontroli skarbowej czy co?

          • 1 0

  • (6)

    Czy będzie można tam karmić dziecko piersią?

    • 27 8

    • tak, ale tylko męźczyźni

      • 32 0

    • Jasne! Bedzie tam też pokój do robienia coming out! (1)

      • 19 0

      • nawet będzie tam taka kanapa jak z brazzers :)

        • 5 0

    • tak w Cycek Rumie

      • 10 0

    • karm sobie ale nie w takich miejscach (1)

      nie życzę sobie oglądania wymion cudzych,.
      Co za baba bezczelna

      • 4 7

      • a koniec swoich na stojąco widzisz?

        • 3 0

  • nazwa mogłaby być inna, można sobie język połamać.

    mimo wszystko powodzenia i cieszy mnie, że ktoś mógł odnowić i przywrócic do życia taki piękny budynek!

    • 10 3

  • Siwy gość (2)

    A ten siwy gościu z bródką ,szarym szalikiem i chyba płaszczu to wszędzie sie jak widać wkręca na każdą imprezkę . Z czego jest znany czy z tego ze jest znany ?

    • 21 3

    • "Siwy gość" (1)

      A ten "gość' to właśnie ten który zaprojektował wnętrze...czyli Krystian Rasmus :)

      • 8 1

      • ,,siwy dym,,

        • 3 0

  • Szapo ba (3)

    Miejsce od a do z widki szacunek dla właściciela bo zainwestował w sopocka kamienice i zrobił piękne miejsce

    • 21 3

    • Ty Szapo... (2)

      w Polsce mówimy: czapki z głów, w Izraelu to może i modne

      • 12 5

      • we francji tak mówimy ty w czapce (1)

        • 6 0

        • a przyjdziecie nam na pomoc obiecaną w '39?

          wciąż czekamy

          • 2 0

  • (1)

    Ciekawe jak długo się utrzymają ze swoimi cenami ? Villa piękna ale al.Niepodległości to nie specjalnie dobre miejsce na taki lokal.

    • 19 2

    • Tak długo, jak właściciel będzie uznawał to za stosowne

      a później po 2016 odsprzeda z zyskiem, zrozumieliście w końcu po co tyle nowych knajpek?

      • 8 4

  • imponująco

    się prezentuje od ulicy, Szczególnie ta fontanna.
    Do środka nie zaglądałem :-)

    • 9 1

  • prowincja

    ten architekt to szmira totalna , ikea+jarmark dominikanski, buuu

    • 22 13

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane