• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Otwarcie restauracji 737 L'entre Villes Sopot

Aleksandra Sobocińska
21 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W restauracji do dyspozycji gości są dwa piętra. W restauracji do dyspozycji gości są dwa piętra.

Zniszczona willa mieszcząca się przy al. Niepodległości 737 w Sopocie otrzymała nowe życie. Wszystko to za sprawą jej nowych właścicieli, którzy odrestaurowali obiekt i stworzyli w nim restaurację, połączoną z winiarnią, palarnią cygar i oranżerią.



Remont trwał zaledwie rok. Trudno było uwierzyć, że w tak krótkim - jak na stan budynku - czasie realnym będzie doprowadzenie go do stanu używalności. A jednak, udało się i od dziś możemy cieszyć oko eleganckim wnętrzem, które zrobiło ogromne wrażenie na gościach otwarcia.

- Chciałabym, aby ta restauracja zdobyła państwa serca i abyście do niej wracali, a my postaramy się spełnić państwa życzenia i wymagania. Po roku wzmożonej pracy i przekształcania budynku mieszkalnego na usługowy, nadszedł czas na świętowanie - tymi słowy gości powitała Barbara Markiewicz, właścicielka restauracji.

Wolfgang Dockerill, współwłaściciel obiektu, zwrócił uwagę na oryginalną rzeźbę, znajdującą się przy fontannie przed restauracją. - Znajduje się na niej sentencja, stanowiąca, że żeby być kochanym, trzeba kochać. Chcielibyśmy, abyście państwo pokochali to miejsce - powiedział.

Piątkową imprezę poprowadził konferansjer, Tomasz Podsiadły. W programie nie zabrakło części artystycznej - wystąpił Akrobatyczny Teatr Tańca Mira-Art, a szef kuchni zaprezentował swoje możliwości podczas live cooking. Goście rozsmakowali się w wyśmienitych daniach, stanowiących nader istotny punkt programu. De facto to od kuchni będzie zależeć, na jakiej pozycji uplasuje się nowo otwarta restauracja na tle tych już istniejących w Trójmieście.

Podczas degustowania dań nie brakowało słów uznania dla pieczonej piersi kaczki, kremowej zupy z dyni, pieczonych żeberek i przystawki ze śledzi z buraczkami. Niemałym powodzeniem cieszyły się również desery - w szczególności bezy z owocami i tort czekoladowy. Goście byli również pod wrażeniem tortu w kształcie... restauracji, przygotowanego na miejscu.

Jakiej kuchni możemy się spodziewać w tym miejscu? - Będziemy serwować dania kuchni polskiej, urozmaicone francuskim twistem. Zamierzamy często zmieniać kartę, około 4 razy w roku. Stawiamy na świeżość produktów i sezonowość. Dwa razy w tygodniu, we wtorki i piątki, mamy dostawy świeżych owoców morza, będzie można skosztować dań z homarami, ostrygami, ośmiornicami, mulami i różnymi rybami. Od 12:30 do 14:30 będzie można również skorzystać z oferty lunchowej - skomentowali Sławomir Hahn, szef kuchni oraz Michał Skowerski, zastępca szefa.

Wnętrze restauracji zaprojektował Krystian Rasmus, a architekt Bartosz Borkowski dostosował pomieszczenia do warunków gastronomicznych.

Podczas otwarcia nie zabrakło niespodzianek - kilka razy zgasło światło, co zostało uznane za dobrą wróżbę na przyszłość.

Właściciele podkreślali, że lokalizacja obiektu i jego przestrzenie mają funkcjonować nie tylko jako restauracja, ale - a w zasadzie przede wszystkim - miejsce przeróżnego typu spotkań.
Można tu zorganizować pokaz mody, wernisaż, przyjęcie, czy spotkanie biznesowe. Samo miejsce przypadło do gustu gościom, którzy byli pod wrażeniem nie tylko dopieszczonego i eleganckiego wystroju, ale również oryginalnej architektury, przesiąkniętej duchem czasu.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (115) ponad 20 zablokowanych

  • Ktos

    Jezeli za malo 4 razy do roku to trzeba isc do mc donalda tam sie czesciej zmienia karta i nie ma problemu zenujace komentarze zalosny caly ten sopot nic nie powinno sie tam otwierac powinni zaorac i bylby spokoj

    • 3 0

  • po rakach mam zgagę a po schabowym nigdy

    • 1 0

  • garsoniera

    • 1 0

  • Restauracja z duszą.... (1)

    Czytając niektóre komentarze jestem porażona ich treścią..... Ludzie, co z Wami? Nie wiem czy przemawia przez Was zazdrość czy malkontenctwo tak popularne w naszej epoce? Stary dom otrzymał nowe życie, wnętrze jest przytulne, oryginalne, niepowtarzalne, wyjątkowe, urządzone ze smakiem bez grama blichtru czy kiczu. Słowa uznania dla Pana Krystiana, który nadał tej budowli charakteru. Masa ludzi w pocie czoła tworzyła to wyjątkowe miejsce i moim skromnym zdaniem osiągnęli wielki sukces, którego życzę właścicielom. Oby więcej takich bajkowych i wyjątkowych miejsc. A wszystkim gościom życzę smacznego :)

    • 34 10

    • no nie wiem , nie byłam w środku, ale oglądając zdjęcia miałam wrażenie , że jest to przeładowane, pretensjonalne, no takie przebogate, za dużo wszystkiego. To jest moje subiektywne odczucie, dla kogoś może to być piękne.

      • 2 0

  • Ciekawe czy mozna tam karmic bachora piersią??? (4)

    • 11 6

    • hahahah to się uśmiałam :D - pewnie nie i zaraz będzie awantura bo Pani chciała nakarmić 3 latka, po wizycie w pijalni kolorowych wódek

      • 0 0

    • a jest kozetka dla ciężarnych?

      • 3 0

    • a bachorke czy można karmic czymś innym ,

      • 1 0

    • mozna z procy karmic

      • 8 0

  • Niestety przy bliższym kontakcie wygląda bardzo zaściankowo.

    Ale popieram inicjatywę bo to zawsze pewne uatrakcyjnienie cebulakowego traktu sopockiego.
    Styl niestety na poziomie wystawki w Ikea ale to przejdzie w Sopocie.

    Kierowca wariat pokazał latem jak elitarny kulturalny i ekskluzywny jest Sopot.
    Przez najbliższe wiele lat to będzie niestety wizytówka Sopotu.

    • 3 0

  • Aleja Niepodległości to nie jest dobre miejsce.

    Wróżę temu miejscu najwyżej rok, do tego kto robi otwarcie w listopadzie? Czemu nikt nie wpadnie na otwarcie w Sopocie jakiegoś fajnego miejsca dla mieszkańców, bez pretensjonalnego wystroju (i nazwy), z dobrą kuchnią i fajną atmosferą? Jedno "Tesoro" nie daje już rady, a te wszystkie puste lokale wokół Monte mówią same za siebie!

    • 10 2

  • hejter w szoku heh (2)

    Hejterzy. Wszędzie was pełno .cieszcie sie że ktoś miał chęci i sos żeby zrobić coś takiego jak was nie stać to nie idźcie albo działaj tak żeby było Cię stać .co do nazwy to najpierw dowiedz się co oznacza .haha baraniaki. Bang !!!!

    • 5 8

    • To w Polsce nie moża nazwać restauracji po Polsku ? (1)

      Pewnie w karcie dań jest też tak światowo.

      • 7 1

      • danie główne ,,szopitą z potarli biszą,,

        • 3 0

  • Straszna nazwa - jak będę chciał pójść ze znajomymi tam coś zjeść (4)

    to mam sobie kaleczyć język wymawiając nazwę tej knajpy?

    • 81 6

    • Po prostu - 737 ;) (1)

      • 6 0

      • albo 69

        • 6 0

    • (1)

      fakt, głupia nazwa nie do wymówienia dla polaków nieznających francuskiego. Tyle kasy wywalili na remont a normalnej nazwy nie mogli wymyslić ?

      • 25 1

      • to tak jakby we Francji w Paryżu

        otworzyć restaurację Szczebrzeszyno

        • 38 1

  • Drogie hobby ta gastronomia ! (3)

    Ciekawe kiedy właściciel zrezygnuje z tego hobby.

    • 20 0

    • To jego 3 lokal więc na pewno się na tym zna skoro zarabia (2)

      i ładuje ciężkie miliony w kolejny lokal.

      • 4 2

      • a...to już ma trzy nieruchomości? (1)

        dzierżawi czy własność?

        • 5 0

        • zatrudnij detektywa

          Coś taki ciekawski? Pracujesz w kontroli skarbowej czy co?

          • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Event w Audi City Gdańsk

warsztaty, dni otwarte

Otwarcie Lobster House Gdańsk

dni otwarte

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane