• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsze restauracje w Trójmieście według przewodnika Gault&Millau

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
29 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 

Czwarta edycja Żółtego Przewodnika Gault&Millau właśnie została opublikowana. Wyróżniono w nim 580 restauracji z całej Polski, w tym aż 41 z Trójmiasta, z których najwyższe noty otrzymały restauracje Metamorfoza, Mercato, Biały Królik oraz Sztuczka. Nagrodę Szefa Jutra dostał k2443.html' class='parse-link' title='Paweł Stawicki'>Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.



27 listopada odbyła się uroczysta gala czwartej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau w przestrzeniach Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. Podczas wieczoru wręczono nagrody najlepszym szefom kuchni w Polsce w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Statuetkę Szefa Jutra otrzymał Paweł Stawicki, na co dzień pełniący rolę szefa kuchni w gdańskiej restauracji Mercato w hotelu Hilton.

- Nagroda Szefa Jutra i trzy czapki dla Mercato w przewodniku Gault&Millau to ogromne wyróżnienie dla mnie i całego zespołu restauracji. Cieszę się i jestem dumny z tego, że dzieląc się wspólną pasją razem odnosimy sukcesy, które znajdują odzwierciedlenie w naszej codziennej pracy - komentuje Paweł Stawicki.
Podczas gali premierę miał również Żółty Przewodnik, który dostępny jest już w sprzedaży. W tegorocznym wydaniu wyróżniono aż 580 restauracji, czyli połowę spośród odwiedzonych przez inspektorów Gault&Millau i 120 więcej niż w ubiegłorocznej edycji.

Żółty Przewodnik powstał we Francji ponad 50 lat temu. Obecnie wydawany jest w 12 krajach, a Polską edycję opublikowano po raz czwarty. W przewodniku znajdują się restauracje, które otrzymały przynajmniej 10 punktów z 20 możliwych przeliczanych na tzw. czapki kucharskie (11-12 pkt. - 1 czapka; 13-14 pkt. - 2 czapki; 15-16 pkt. - 3 czapki; 17-18 pkt. - 4 czapki; 19-20 pkt. - 5 czapek). Anonimowi degustatorzy oceniają restauracje m.in. pod kątem jakości serwowanych dań, sposobu podania, kreatywności, obsługi, konceptu całościowego oraz karty win i napojów.

Najlepsze restauracje w Trójmieście



O wiele więcej jest także restauracji z Trójmiasta - rok temu do przewodnika trafiło ich 29, a teraz aż 41. Pierwsze miejsce w Polsce, podobnie jak w roku ubiegłym, otrzymała warszawska restauracja Senses, która otrzymała 18,5 pkt. Na drugim miejscu znalazło się Atelier Amaro (17,5 pkt.).

Zobacz także: Trójmiejskie restauracje w Żółtym Przewodniku 2017

Wśród restauracji z Trójmiasta, które zostały wyróżnione w Żółtym Przewodniku, są cztery, które zdobyły trzy czapki kucharskie. Najwięcej, bo 16,5 pkt. otrzymała gdańska restauracja Metamorfoza, której szef kuchni, Adrian Klonowski, w zeszłym roku otrzymał tytuł Szefa Roku.

- Menu degustacyjne intryguje nazwami dań, np. "Ferment" czy "Co ustrzelił myśliwy?". Przy haśle "Por" na talerzu rzeczywiście pojawiają się tylko plastry pora, ale... marynowane przez dobę w soku z derenia z przecierem pomidorowym oraz świeżą cebulą (...). Każdy kęs to nowe niesamowite doznania smakowe - czytamy w Żółtym Przewodniku.
Na drugim miejscu trójmiejskiej mapy gastronomicznej znalazły się ex aequo Mercato (15,5 pkt.) oraz Biały Królik (15,5 pkt.).

Restauracja Mercato, z której rozciąga się widok na Motławę mieści się na Targu Rybnym w hotelu Hilton. Wraz z nagrodzonym szefem kuchni Pawłem Stawickim na czele proponuje gościom nietuzinkowe dania, które opisano w przewodniku:

- Paweł Stawicki kładzie duży nacisk na filozofię farm-to-table, a produkty, z których korzysta, poznaje na długo przed sprowadzeniem ich do kuchni. W swoich daniach przybliża gościom historię oraz kulinarne dziedzictwo regionu pomorskiego w autorskiej interpretacji.
Marcin Popielarz, szef kuchni z restauracji Biały Królik, mieszczącej się we wnętrzach hotelu Quadrille nominowany był w kategorii Szefa Roku. Mimo braku tytułu, restauracja otrzymała aż trzy czapki kucharskie. Podkreślono ciekawy wystrój trzech sal, klimatyczny ogród oraz nowatorskie propozycje kulinarne Marcina Popielarza.

Czwartym miejscem z najwyższą notą jest gdyńska Sztuczka, w której szefem kuchni jest Jacek Koprowski.

- Dania nie tylko są pyszne, ale uwodzą też prezentacją. Proste i eleganckie kameralne wnętrze jest dla nich najlepszym tłem - czytamy w przewodniku.
  • Nagrodzeni szefowie kuchni podczas tegorocznej gali.

Dwie czapki kucharskie, czyli 13-14 pkt. zdobyło pięć restauracji zlokalizowanych w Gdańsku i Gdyni. Po 13,5 pkt. otrzymały: Correze, Fedde Restauracja&Bistro oraz Eliksir, który wyróżniono zarówno za smaczne dania, jak i szeroki wybór koktajli.

Doceniono także restaurację Szafarnia 10 - w stosunku do ubiegłego roku zyskała ona 0,5 pkt. - oraz Restaurację Ritz, którą prowadzi Basia Ritz, która otrzymała o 2 pkt. więcej niż rok temu.

Wszystkie trójmiejskie restauracje, które znalazły się w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2018:




Zobacz także

Opinie (73) ponad 10 zablokowanych

  • Kanapowo to była świetna knajpa z pysznymi kanapeczkami

    Teraz tam na Wita Stwosza przy ug jest żabka. Ktoś wie co się stało z Kanapowem?

    • 2 0

  • Justyna Adamczyk (1)

    i przewodnik jedna wielk ściema - chcesz czapki przewież ją jachtem i zaproś na kolację

    • 16 1

    • tak jak zdunkowa :D

      • 5 0

  • Może i jestem SNOBEM

    Mnie nie stać .Ja stołuje się na Władka 4 w SŁONECZNYM .Tam to jest wyżerka ...Kotlety Jajeczne .Pasztety barowe .Naleśniki z twarogiem .Kulson jasna ,ale to dobre Nie raz biere do domu .

    • 12 1

  • A Gdzie Bar Azja?? (1)

    Gdynia Świętojańska

    • 1 1

    • w TVN...

      • 0 1

  • (10)

    Kazdy ma inny smak. Wystarczy zmienic degustatorow i ranking bedzie inny

    • 5 0

    • Dokładnie (4)

      Jeśliby złożyć skład degustatorów i tak np zamiast smakoszy owoców morza itp ingrediencji z dalekich zakątków świata, na takich którzy lubią choćby wieprzowinę i kapustę w tysiącach rodzajów wersji tych składników, to może poza dwiema, trzema restauracjami z zamieszczonego rankingu reszta ewidentnie stąd by wyfrunęła.
      Czyli że mamy tu do czynienia z tą samą sytuacją co w przypadku sondaży politycznych czy badań farmaceutycznych itd, itp, a więc w zależności KTO płaci za sondaże wyniki są właśnie takie jakie być mają.

      • 5 0

      • Jesteś idiotą (3)

        • 1 4

        • (2)

          Piękna wspaniała merytoryczna odpowiedź, w sam raz dla bywalców tych restauracji :(

          • 2 0

          • A po co ma być merytoryczna? (1)

            Szkoda czasu na tłumaczenie, piszecie głupoty, nie rozumiecie nic

            • 0 2

            • Jesteś trepem, pacanem i ci*lem bez krzty rozumu.

              Szkoda czasu na tłumaczenie dlaczego.

              • 1 0

    • Masakra (4)

      Nic nie wiecie, jaka bzdura, każdy ma inny smak, co ty bredzisz? Jak siadasz z rodziną przy stole to każdy ma inne zdanie o tym co jecie?
      To co wy tu wypisujecie, tu i pod innymi gastro artykułami ciężko się nie wk..
      .wic. Wygląda że są to opinie osób które nie mają pojęcia o czym piszą,nigdy nie były w tych miejscach, coś słyszał, przechodziły jedynie obok -widziały że jest pusto i piszą komentarze jak by pod artykułem o temacie który ich dotyczy. Ta informacja nie jest dla was, ten artykuł, przewodnik, te restauracje najwyraźniej nie są dla was, nie musimy się znać na wszystkim polityce, zdrowiu, wypadkach lotniczych

      • 4 4

      • (3)

        No przepraszam ale ta wypowiedź (o ile jest prawdziwa) dyskredytuje Ciebie jako gastronoma.
        Każdy ma iny smak, bowiem każdy z nas jest inny a do tego dochodzą tzw "smaki dzieciństwa" które formują takie a nie inne doznania smakowe w późniejszym czasie.
        Oczywiście potem sa tak zwane "odkrycia" smakowe ale pewien szablon jest zaszyty na stałe, zatem wywód jest zwyczajną kulą w płot.
        Co do znawstwa kulinarnego, to szkołę kończyłem w Gdyni jeszcze na Czerwonych Kosynierów w 1977 i obijałem się w różnych miejscach świata jak i w najróżniejszych znanych trójmiejskich lokalach jak i hotelach.
        W tej wypowiedzi do jakiej piszę komentarz, zwyczajnie brakuje też taktu i zwyczajnej kindersztuby.
        I to by było na tyle.

        • 4 0

        • To nie on...:( (1)

          • 0 0

          • To ja

            • 2 0

        • I co?

          Nie rozróżniamy dobrego od złego?
          Smak dzieciństwa to wyobrażenie.jak coś jest źle zrobione to smak dzieciństwa nic nie pomoże. Jak masz doświadczenie, wiedzę, porównanie to wiesz co jest dobre a co nie,

          • 1 1

  • tylko Żuławski

    tu jest zupa drugie i kompot.no i cały pełny talerz

    • 3 1

  • A propos

    Oprócz rankingów o danej restauracji, w głosowaniu i to tym najpopularniejszym głosują też ... nogi czyli liczba klientów w danym lokalu.
    Na czele stoi Metamorfoza, lokal który od kilku miesięcy jest zamknięty nie tylko w poniedziałki ale też wtorki i środy.
    Nie wiem ilu klientów bywa tam w soboty czy niedziele ale w czwartki i piątki bywa tam nie więcej niż średnio 3 osoby.
    Do kieszeni prowadzących lokal nie zaglądam, choć wiem że za ok. 2 kilogramów produktów są tam w stanie zrobić z 50 mikroporcji bo tylko takie tam występują oczywiście pod formułą degustacji ale to i tak daje znak zapytania. jak się to ma utrzymać przy życiu przy tak niewielkiej frekwencji.

    • 8 0

  • TAJ MAHAL w Gdyni

    To prawdziwa kuchnia indyjska, gdy tam jem, przenoszę się do INDII...
    Znam oryginalną kuchnię indyjską i tylko tu w Trójmieście ją znalazłam... Szef i kucharze z INDII I PRZEMILA POLSKA OBSLUGA!

    • 3 1

  • Kubicki...

    Kubicki i tyle w temacie . Tradycja, historia, smak i te karafki od lat...

    • 1 1

  • Bazowanie na ludzkiej naiwności....

    Żyjemy w czasach gdzie na każdym kroku próbuje nam się ,,coś" sprzedać zawinięte w piękne opakowanie np. ubrane w słowa ekskluzywne, starannie wyselekcjonowane, niepowtarzalne itp.
    Byłem kilka razy w wymienionych w artykule ,,restauracjach" i za każdym razem miałem to samo przygnębiające uczucie... że znowu poczułem się jak frajer nabity w butelkę. Ps. Ciekawe kto tak naprawdę sponsoruje w/w przewodnik i w jaki sposób przyznawane są punkty kwalifikujące do rankingu?

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Kolacja degustacyjna Transatlantyk - ostatni polonez na Batorym

350 zł
degustacja

Dinner in the Sky Trójmiasto

990 zł
degustacja

Najczęściej czytane